Heeft iemand nog een goed recept om koekjes of cakejes te bakken? Ik zou eens willen gaan bakken met mijn dochter, maar we eten geen suiker. Fruit of honing of diksap mag wel.
Ik heb een kookboek van Amber Albarda met allemaal koolhydraatarme bakrecepten. Je kunt er ook vinden op haar website https://www.amberalbarda.nl/recepten?meal_charistic_id=36&meal_time_id=16&meal_type_id=25 Het is een beetje zoeken naar wat je kinderen lusten... bij ons houden ze wel van dingen met dadels en vijgen, maar havermout vinden ze dan weer vies.
https://www.halalhomecooking.com/rfiss-tamina-dates/ wij eten dit graag, op basis van dadels (weet niet of je dat wel mag). Je kan de griesmeel ook vervangen door polenta of zelfs grofgemalen havermout, een deel van de meel vervangen door amandelmeel. Ook met de verhoudingen dadels/meel kan je schuiven, het let niet zo nauw. Oh en wij maken deze met olijfolie ipv boter maar het kan beide, net wat je lekkerder vindt.
Eten jullie wel kokosbloesemsuiker en ahornsiroop? In dat geval heb ik een geweldig recept voor jullie voor heerlijke krokante havermout-notenkoekjes.
@aicirtap Bijgaande het recept! Ik maak het altijd uit mijn hoofd, maar ik heb nu even geen tijd om het uit te typen, vandaar dat ik een foto van jaaaaaren geleden deel van toen ik de koekjes indiende bij een koekjeswedstrijd Ik hoop dat je het kunt lezen, want de kwaliteit van een foto wordt hier altijd minder na uploaden. Laat je het weten als je ze gaat maken?
Honing, diverse siropen, kokosbloesemsuiker etc zijn ook gewoon suikers. Zie bv ook dit: https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/wat-zijn-natuurlijke-suikers Wij maakten wel eens haverkoekjes met haver en geprakte banaan, gewoon in de pan bakken en meteen eten. Ook wel echte koolhydraatbommetjes natuurlijk
Dat is dan toch echt raar. Want op honing in kleine hoeveelheid reageer ik goed. Maar suiker niet. Ik denk zelf toch nog steeds dat het anders in je lichaam wordt verwerkt en de GI index anders is.
Klopt natuurlijk, maar het zijn geen geraffineerde suikers en TS vroeg specifiek om recepten zonder die geraffineerde suikers. Het gaat er ook om waar je de suikers mee combineert. Zo is een Snickers 'gezonder' qua GI dan een Mars, omdat er noten in zitten die de opname van de suiker vertragen, en zo is een hap honing uit de pot inderdaad net zo 'ongezond' als een hap witte suiker. Maar goed, volgens mij weet TS heel goed waar ze over praat en was ze niet uit op een discussie over suikers maar op zoek naar lekkere recepten
Ze had het over ‘geen suiker’ niet over (on)geraffineerd. En helaas zijn er veel mensen die de hoofdprijs betalen voor zogenaamde natuurlijke suikers die qua GI niet verschillen van geraffineerde witte suiker. Dus vandaar mijn linkje er even bij.
Van GI index heb ik geen verstand, maar ik reageer absoluut (heel) anders op honing dan op glucose en ook dan op sucralose en in mindere mate fructose. Heeft volgens mij meer met een soort intolerantie oid te maken, dan richting diabetes oid. Het gaat ook niet om het idee gezonder of ongezonder, maar om hoe ik er op reageer. En dat lees ik bij jou ook. Ik zou ook denken aan koekjes met dadels of rozijnen en/of banaan, of honing inderdaad.
Chocolate chip cookies: 50 gr dadels 25 gr roomboter of kokosolie 100 gr amandelmeel Snufje zout 1/2 tl vanillepoeder 1/2 tl wijnsteenbakpoeder Paar stukjes pure chocolade (>72% cacao) Alles in de keukenmachine, behalve de stukjes chocolade, die hak je met de hand klein en voeg je later toe. Oven 175 gr. Op het recept staat 15 min maar hier is dat nooit nodig, altijd korter! Ik let altijd heel goed op dat ze niet ineens te hard gaan! Beetje op gevoel. Ze zijn erg lekker
Ik gebruik sukrin 1:1 in mijn baksels. Ik krijg sinds mijn maagverkleining dumping van honing en gewone suiker. Ik reageer daarintegen goed op kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en agave. Maar sukrin is een suikervervanger, gebruik het niet veel maar als ik iets bak vind ik het een prima oplossing
Smakelijck heeft veel recepten zonder suikers. Zelfs een heel kookboek voor zoetigheden zonder geraffineerde suikers. https://www.smakelijck.nl/recepten/kookboeken/herdruk-smakelijck-zoet-/
Geen koekjes of cake maar wel lekker: bananenpannenkoekjes. Ik doe m zonder de saus (makkelijk en ook lekker). https://www.ilovehealth.nl/recepten-2/havermout-pannenkoeken-heerlijk-healthy/ Sowieso vind ik dat een fijne site voor ‘gezonde’ recepten. En ook Rens Kroes heeft veel lekkere recepten van cakes etc
https://www.puurfiguur.nl/koolhydraatarm-speculaas/ https://www.puurfiguur.nl/muffins-kaneel-blauwe-bessen/ https://www.puurfiguur.nl/bananenbrood-walnoten-recept/ Deze zelf gemaakt en is erg lekker.