Bijna vrij

Discussie in 'De lounge' gestart door heidiane, 2 apr 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Spax

    Spax Lid

    27 dec 2019
    22
    55
    13
    Maar indien de scheiding al bij de rechter ligt zou er een echtscheidingsconvenant moeten zijn, waarin alle financiële zaken zijn opgenomen. Hierin staat toch ook dat de financiële scheiding op xx datum is, wie er verantwoordelijk is voor de hypotheeklasten na scheiding er cetera?
     
  2. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    5 jul 2010
    1.720
    1.647
    113
    Klopt maar zolang ik nog hoofdelijk aansprakelijk ben komen ze uiteindelijk toch naar mij als er niet betaald kan worden. Zo ook met de leningen. Op papier staat het bij hem. Kan hij niet meer betalen dan komen ze alsnog bij mij. Daarom wil ik dat hij na onze scheiding de lening oversluit dus een nieuwe lening op alleen zijn naam waarmee de oude afbetaald wordt. Dan kunnen ze ook niet meer bij mij komen. Blijven alleen de kleine leningen over dat is dan nog te overzien bij mij. Maar aangezien hij zo ongeveer alles bepaald en vrijwel direct gaat intimideren en dreigen kan ik vrij weinig dan sturend vragen. Ik heb met hem kinderen die gebruikt hij ook gerust om te chanteren en voor ik ze dan weer terug heb. Hopelijk valt het mee maar makkelijk is hij zeker niet al doet hij zich vaak als: "Kijk eens hoe een goede man ik ben" voorkomen.
     
  3. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.825
    1.280
    113
    Als het opgenomen is in het echtscheidingsconvenant dat de schulden op x manier verdeeld zijn en daarin is opgenomen dat jij dus niet meer aansprakelijk bent, dan kunnen ze daarna toch niet meer bij jou komen?

    Tenminste dit lees ik op internet:
    Hoe regel je de verdeling van de schulden?
    De verdeling van de schulden bij de echtscheiding kan je vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid leg je ook vast in het echtscheidingsconvenant. Met de echtscheidingsconvenant ga je na de echtscheiding naar de notaris. De notaris regelt dan het ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid. De schuldeiser (zoals de hypotheekbank) moet wel akkoord gaan met de verdeling van de schuld.

    Zijn jullie nu dat akkoord van de hypotheek aan het regelen?
     
    Spax vindt dit leuk.
  4. sannever

    sannever Fanatiek lid

    22 jan 2014
    1.715
    1.527
    113
    Vrouw
    Thuis
    Even een gedachte....als hij overlijd dan zijn jullie kinderen erfgenaam maar als erfgenaam kan je de erfenis toch verwerpen?Zeker in het geval van schulden is het slim om de erfenis te verwerpen...Hoe hebben jullie dat geregeld in een testament?
     
  5. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    5 jul 2010
    1.720
    1.647
    113
    Klopt dat heb ik al uitgezocht. Dat moet dan binnen 3 weken na overlijden gebeuren.
     
  6. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    5 jul 2010
    1.720
    1.647
    113
    Mijn man kan dat alleen regelen. Er ligt al dagen een briefje met een telefoon nummer maar hij heeft er geen zin in. Nadat ik het hem uitgelegd had dat ik gebeld had en het nog bij de hypotheek geregeld moest worden presteerde hij het nog om tijdens de video call van de advocaat te beweren dat er niets meer hoefde te gebeuren bij de hypotheek omdat het alleen op zijn naam stond. Hoe koppig kun je zijn.

    Vandaag weer vrolijker en leek allemaal weer "mee te vallen". Toch ga ik wel voor mezelf zoveel mogelijk uitzoeken wat ik kan doen. Heb volgende week bij een instantie een gesprek waarin ik duidelijk wil krijgen wat ik moet doen zodra ik toch ineens al die schulden op mijn nek krijg. En vervolgens probeer ik hier thuis nog op een of andere manier voor elkaar te krijgen dat hij toch actie neemt op die hypotheek en hopelijk die grote lening oversluit.
     
  7. Spax

    Spax Lid

    27 dec 2019
    22
    55
    13
    Papieren thuis laten komen en neerleggen ter ondertekening? Dat is alweer iets minder effort als dat hij ergens voor moet gaan bellen.

    Op een dienblaadje aanreiken, fles wijn erbij om het te vieren en zeggen dat dit het laatste is wat jullie nog samen moeten regelen. Wat fijn dat jullie dit samen zo goed hebben kunnen regelen.... dan kan hij zich op zijn toekomst richten... blablabla
     
  8. zwaaistaart

    zwaaistaart Fanatiek lid

    23 jan 2011
    2.294
    925
    113
    Vrouw
    Hoe is het @heidiane , heeft je man inmiddels gebeld? Red je het nog een beetje?
     
  9. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    5 jul 2010
    1.720
    1.647
    113
    Hey. Nee niet gebeld. Het is zwaar. Deze week een gesprek met raadslieden. Ik wil alvast weten wat ik moet doen zodra het financieel wel fout loopt zodat ik niet uit paniek gekke dingen ga doen en weet waar ik dan hulp kan zoeken.
    De maatschappelijk werker heeft een verzoek aan de wijkagent gedaan voor een gesprek. Ik voel me best een zeur maar ook hierin wil ik weten waar ik wel en geen hulp bij kan verwachten. Bij de politie gaan ze er al snel vanuit dat het een gewone ruzie in relationele sfeer is. En mijn man doet dat ook zo voorkomen.
    Gisteren een enorme dip gehad. Ik had onze computer weggebracht om te laten maken bij een nieuw iemand. Onze oude "computerman" is er namelijk mee gestopt. Toen ik hem ophaalde was ik blijkbaar te lang weg. Had mijn man die man een berichtje gestuurd dat ik lang weg bleef en of hij mij ook opgeschoond had. Ik kreeg dat van die man zelf te horen die heeft gelukkig niet op mijn man gereageerd maar het gelijk met mij gedeeld. Echt zo walgelijk en gestoord. In elk geval weer iets om mee te nemen naar het hopelijk binnenkort geplande gesprek met de politie al vrees ik dat er weinig aan te doen is.
    Volgende week een gesprek samen bij de bank voor onze rekeningen te splitsen. Dat heeft heel weinig hoop (Hij kan altijd mij om geld "vragen" als hij tekort komt onder het mom lenen of dat ik "gratis" bij hem "mag" wonen. En hem kennende "Nee" of iets in die trant is: Buiten gezet worden.)
    Al hoop ik dat het meevalt en ik eindelijk mijn eigen verdiende geld mag houden.
    Belangrijkste wat ik écht wil dat er gebeurd: Ontslag hoofdelijk aansprakelijkheid. En grote lening op zijn naam.
    Dan zou ik evt nog de keuze durven maken weg te gaan. Die kleine leningen ter waarde van 10.000 euro zijn nog te overzien. Het liefste de whekamp nog eraf. Voordeel is wel dat het op de bank te zien is hoeveel geld er naar hem gaat. Kinderbijslag wil ik gelijk in een spaarpotje van de bank doen. Ook dan kan ik zwart op wit laten zien als het naar hem gegaan is. Zet ik bij de omschrijving gewoon dat het voor zijn bijv zorgverzekering is. Maar ligt ook aan de hulp die ik vanuit politie kan krijgen. Als ze niet de kinderen uit huis halen en aan mij geven als ik buiten gezet wordt en ik ze niet daarvoor kan bellen geef ik liever geld dan dat ik mijn kinderen kwijt ben. Hopelijk loopt het allemaal los maar de kans is toch echt niet ondenkbaar dat hij zich gestoord en onredelijk gedraagd.
     
  10. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    5 jul 2010
    1.720
    1.647
    113
    Gisteren de akte van berusting getekend. Nu is het alleen nog wachten op het bericht dat we als gescheiden in het gemeente register staan. Voelt toch wel heel goed. Bijna gescheiden. En dat op een snelle rustige manier.
    Gisteren nog een gesprek gehad met sociale raadslieden. Die verwezen me met mijn vragen door naar juridisch loket. Die kunnen evt ook tips geven of informatie mocht mijn man de kinderen als chantage middel inzetten. (Als ik geen antwoord geef bijv op een vraag over spaargeld of nieuw vriendje of geen geld wil geven aan hem etc. Is het eerste wat hij doet chanteren en kan zijn reactie dus zijn: "Prima dan laat ik de kinderen hier" of "Dan ga ik er voor zorgen dat ze jou als onbekwame moeder zien". Zou niet de eerste keer zijn dat hij daarmee dreigt.
    Ook nu voor het eerst tot zover ik weet de kinderbijslag zelf mogen houden. Deze gelijk verdeeld over de spaarpotjes die ik aan gemaakt heb zodat als hij er toch om vraagt ik via bankafschrift kan aantonen dat het van de kinderbijslag naar hem gegaan is.

    Ik hoop dat het allemaal goed afloopt gelukkig is die kans er ook. Maar ik bereid me ook voor dat het wel mis kan gaan. Belangrijke mappen staan nu niet meer in de schuur achter slot zodat ik niet eerst om de sleutel moet mocht ik onverwacht snel weg moeten. En zo wil ik nog andere voorbereidingen doen voor het geval dat.
     
    Ysabella vindt dit leuk.
  11. cosdy

    cosdy Fanatiek lid

    21 jun 2012
    1.688
    1.884
    113
    Goed bezig. Bijna gescheiden...
    Heb je al zicht op een eigen huisje?
     
  12. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    5 jul 2010
    1.720
    1.647
    113
    Eerst proberen of het lukt te sparen. Ik verwacht als ik eenmaal vollop ga reageren ik snel een huis heb. Ik sta in een eerste categorie en heb dan voorrang op categorie 2 en 3. En ik kan als een huis aangeboden wordt zonder te reageren zien op welke positie ik sta. Het laatste huis was plek 7 van de 630 reactie's. En als je een huis krijgt heb je ook binnen 14 dagen de sleutel.
    Er zijn echt nog genoeg 'risico's'. Toch voelt het heerlijk dat we vanaf nu elke dag een bericht kunnen krijgen van de definitieve scheiding. Nu maar hopen dat mijn man zich zolang gedraagd tot het voorbij is en ik apart woon. Daarna natuurlijk ook maar als hij me financieel niet meer kan raken zou al een opluchting zijn. Hopelijk heb ik dan ook de info wat je doen als hij de kinderen in gaat zetten als chantage middel. Ik neem aan dat het strafbaar is maar gezien de vele voorbeelden dat kinderen bij de andere ouder weg gehouden worden ben ik daar soms wel bang voor.
     
  13. goblins

    goblins Fanatiek lid

    27 okt 2013
    3.591
    3.222
    113
    ministerie van defensie
    Swifterbant
    Al.die tijd lees ik mee en meid, wat lief jij onder een hoogspanning.
    Ik gun je heel snel een huis!!!. En dan tot rust komen.
    Dikke knuffel!!!
     
    Syane en heidiane vinden dit leuk.
  14. cosdy

    cosdy Fanatiek lid

    21 jun 2012
    1.688
    1.884
    113
    @heidiane hoe is het nu? Scheiding uitgesproken? Duidelijkheid gekregen voor de zaken die je ging uitzoeken? Hou voor ogen dat je elke dag dichter bij je nieuwe situatie komt.
     
    heidiane en Syane vinden dit leuk.
  15. zwaaistaart

    zwaaistaart Fanatiek lid

    23 jan 2011
    2.294
    925
    113
    Vrouw
    Wauw dat heb je toch maar mooi voor elkaar gekregen @heidiane !
     
    Rosa Canina en heidiane vinden dit leuk.
  16. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    5 jul 2010
    1.720
    1.647
    113
    Vandaag naar de bank geweest. Nu geen en/of rekeningen meer. Straks is het loon helemaal voor mezelf. Net mijn eigen vaste lasten geregeld die gaan voortaan van mijn net nieuw geopende rekening geschreven worden. Ik pak van mijn loon nog 250 euro apart en koop daar nog bier/eten (ik koop voor hem bij een speciale winkel warm vers eten wat alleen opgewarmd hoeft te worden) en evt sjah als tegemoetkoming dat ik nog bij hem woon. Zodat hij later of op een ander moment mij niet kan beschuldigen dat ik van hem profiteer of geprofiteerd heb omdat ik "gratis in mocht wonen". Dan hou ik met alles eraf ook eigen eten en benzine nog 350 ongeveer over. Als het goed is gewoon voor mezelf om te sparen. (En als hij toch daarvan vraagt omdat hij zelf niet uitkomt ga ik zonder dat hij het weet kijken of ik niet eerder op een veilige manier weg kan)
    Het voelt zo raar. Eigen loon gewoon voor mezelf en wat over is houden. Bizar eigenlijk en belachelijk. Geeft wel aan hoe hij van mijn loon geprofiteerd heeft afgelopen jaren.
    Ik wacht nog op de definitieve scheiding. We kunnen elk moment zo ingeschreven worden bij de burgerlijke stand.
    De andere dingen is nog niet gelukt. Maar kan dat ook niet op de spits drijven. Het zal ook voor hem stapje voor stapje moeten gaan. Zodat we meer en meer los komen van elkaar.
    Ik zie wel op tegen heel die verhuizing en hoe het zal gaan. Aan de andere kant. Nu veranderd er nog niets. Pas als ik een huis toegewezen krijg wordt het wel even druk. Maar ik kan dan wel welk huis ik krijg met tuin en kan dan alvast héérlijk genieten in mijn hoofd van als ik daar woon. Dat zal me vast door die drukke periode heen helpen.
    En nu maar hopen dat hij zich nog een hele poos steeds positiever gaat gedragen. Hij gaf aan dat hij minder tobt over die vrouw en lekkerder in zijn vel komt te zitten. Dat heb ik wel nodig. Dat ik een beetje minder op mijn tenen hoef te lopen. Dat hij de laatste maanden in goede doen is. Heel apart en fijn dat ik nu voor mijn gevoel toch nog echt kan leven. Het laatste deel van mijn leven.
    Alsof ik nu pas echt kan gaan genieten. Na alle depressieve en minderwaardige gevoelens bij mezelf. Nu weet ik dat het niet aan mij lag in mijn jeugd en ook nu niet in mijn huwelijk. Ik heb goede hulp gehad. En ben niet meer christelijk. Dus heb daar ook geen sociale controle van.
    Ik had mijn leven al opgegeven. Leefde bij de dag en hield in de gaten hoe het met mijn kinderen ging. Daar ging het goed mee. Ik leerde te genieten van elke dag dat ik hun bij me had en van elke dag dat ik kleding en eten had.
     
    Rosa Canina, dreumesje, snoes79 en 3 anderen vinden dit leuk.
  17. Taiga

    Taiga Fanatiek lid

    28 apr 2019
    1.329
    2.040
    113
    Wat fijn voor je zeg! En hopelijk ook gauw een eigen plek en kan je verder met leven!
     
    Syane en heidiane vinden dit leuk.
  18. justme1974

    justme1974 Fanatiek lid

    20 jan 2009
    3.660
    1.827
    113
    Heb je al uitgezocht of hij voldoende draagkracht heeft om dit te doen? Bij mij en ex ging dit feest niet door. De bank ging niet akkoord. Feitelijk sluit je een nieuwe lening af en gaat men dus kijken naar inkomen, looptijd etc. Wij wilden een bedrag splitsen in tweeën, maar ineens verdienden we niet genoeg om ieder apart ons deel te dragen. En daar kon het convenant niet tegenop.
     
  19. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    5 jul 2010
    1.720
    1.647
    113
    #279 heidiane, 7 jul 2020
    Laatst bewerkt: 7 jul 2020
    De wijzigingen bij de bank zijn nu in de nacht helemaal bijgewerkt. En ik kan niet stoppen met steeds in te loggen en te kijken. Wat heerlijk helemaal voor mezelf. Voorheen kreeg ik loon. Haalde ik eraf wat ik nodig had en de rest ging naar hem. Nu gewoon voor mezelf en dan een bedrag op mijn nieuwe rekening voor de vaste lasten. Zo een fijn en vrij gevoel al. Die vaste lasten rekening staat als 4de in mijn overzicht. Dus die zie ik ook niet direct. Eerst mijn gewone rekening dan 2 van de kinderen dan pas die andere. Als ik eenmaal een goed ritme heb voor de vaste lasten merk ik amper dat ik die betaal. :)
    Mijn man/ex vertelde dat je altijd je loon op de rekening van je vaste lasten moet laten komen. Alsof het een wet van meden en perzen is. Ik heb maar "Oké" gezegd. Het kan dat iedereen dat vind maar ik zou niet weten waarom. Ik laat het lekker op mijn gewone rekening storten en stort dan elke maand een bedrag wat ik nodig heb voor de vaste lasten op die rekening. Overstorten wil ik toch dus dat maakt niet uit.
    Dit stukje vrijheid voelt al zo lekker. Nu nog wel de rekening van ex in de gaten houden die ik gelukkig zonder dat hij het weet kan zien. Ik verwacht wel dat hij het fatsoen heeft het niet te doen maar voor hetzelfde geldt stort hij mijn ziekenfonds terug of iets anders. Nu zag ik dat hij zijn eigen ziekenfonds al teruggestort had om autootjes voor zijn hobby te kopen. Als we een paar maanden verder zijn zal het terugstorten van nu betaalde vaste lasten van mij niet meer kunnen. Nu is het voor mij nog even opletten. (Al verwacht ik het niet. Zo "slecht" is hij 'denk ik' niet)
    Van die vaste lasten rekening heb ik trouwens ook geen bankpas dus dat vind ik ook lekker overzichtelijk.
    Verder moet ik natuurlijk eerst zeker weten dat hij echt niet meer op mijn rekening kan kijken. Volgens mij niet omdat mijn internet bankieren nooit op zijn mobiel geïnstalleerd is en ik hem ook nooit gehoord heb over het spaargedeelte wat ik had. (Ook niet als we geld tekort kwamen en hij terugstorte terwijl ik het apart op die spaar rekening had staan.) Maar als hij er niet op op kan kijken zou ik ook evt kosten van een advocaat kunnen betalen zonder dat hij het ziet. (Voor evt een oriënterend gesprek. Had ik toen gedaan bij mijn zwangerschap om te weten wat zijn rechten waren en is me goed bevallen moest toen 100 euro ervoor betalen)

    Wat ook zo heerlijk is. Al het geld wat ik zie hoef ik niet meer te delen. Tot nu zag ik een bedragje en dacht altijd: Hoeveel ik ook stiekem spaar het zal altijd gedeeld moeten worden. Uiteindelijk had ik natuurlijk nooit kunnen sparen ook niet door geld af te pinnen want als de achter lopende rekeningen zo hoog zijn dat het al 1000 euro of meer is dan pak je echt wel van het stiekem gespaarde geld om überhaupt eten te kopen.
     
    cosdy en duikster vinden dit leuk.
  20. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    5 jul 2010
    1.720
    1.647
    113
    Eindelijk had ik het voor elkaar dat hij belde naar dat nummer om die hypotheek op zijn naam te krijgen en dat ik niet meer hoofdelijk aansprakelijk ben. Op het briefje gezet dat hij moet zeggen dat er een fiscale aanpassing moet komen ivm de scheiding. Dan zullen ze dáár wel begrijpen wat er moet gebeuren.
    Ik blij. Wow.
    Zegt die vent aan de telefoon dat het goed is zo. Omdat mijn ex die toen op zijn naam gekocht heb. "Mijn vrouw is er later bij gekomen." Maar nee geen zorgen je hoeft niets te doen. Aldus die vent. En mijn ex denkt: "Zie je wel ik heb gewoon gelijk" Ze vroegen zelfs niet om zijn gegevens om het uit te zoeken plus het was niet eens het juiste nummer. :mad:

    Of het klopt. Maar dan wil ik wel zwart op wit dat ik niet meer hoofdelijk aansprakelijk ben dus ga daar maandag voor bellen. Hopelijk blijft mijn ex zoals hij nu is. Kan een héél klein beetje meer verdragen.
     
    cosdy, Syane en Tuttebelleke vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina