Kan je zonder vrienden?

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door Sjanani, 8 jul 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Sjanani

    Sjanani Actief lid

    1 aug 2019
    473
    260
    63
    Vrouw
    Ik heb altijd veel vrienden en vriendinnen gehad. Ik was altijd wel de gangmaker. In de jaren is dat veel minder geworden, dat vond ik ook prima want naarmate ik ouder werd had ik meer behoefte aan goede vrienden dan heel veel kennissen (waar je het leuk mee hebt als je ze tegen komt). Maar sinds een jaar of 3 is mijn vriendenkring wel erg klein aan het worden. Met sommige is dat mijn eigen keuze omdat ik geen behoefte heb aan (veel) contact met hen. Met andere liep het gewoon zo (relaties in de vriendengroep die over gaan bijvoorbeeld), en door drukte te weinig tijd om zelf genoeg tijd erin te investeren waardoor de ander afhaakte, en ook wel doordat mijn man nogal kieskeurig is met vrienden en hij dan niet meer met hen af wil spreken.
    Aan de ene kant vind ik het prima zo want ik ben erg druk met ons gezin en ons bedrijf. Aan de andere kant mis ik een echte goede vriendin en vooral de gezellige avonden. We hadden altijd wel mensen over de vloer of wij gingen bij iemand even een drankje doen.
    Ik merk nu dat ik onzeker wordt, ben ik niet leuk genoeg om vrienden mee te zijn? En dat vreet wel een beetje aan me. En door die onzekerheid vind ik het ook moeilijk om met oude vrienden af te spreken. Ik voel me niet op mijn gemak omdat ik ze zo weinig zie en ik het idee heb dat ze het ook prima zouden vinden als ik er niet bij ben. Ik ga vanaf nu mijn best doen om zelf meer initiatief te nemen. Maar als er vanuit hun niks komt houdt het voor mij ook op. Maar dan heb ik niemand meer en ik denk dat ik me dan nog rotter ga voelen. Aan de andere kant hoef ik me er dan ook niet meer druk om te maken.
    Zo lang verhaal :oops:. Maar wat vinden jullie. Kan je zonder vrienden?
     
  2. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.554
    21.038
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ik kan niet zonder vrienden nee. Maar je moet er wel in investeren.
     
    Sjanani vindt dit leuk.
  3. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik zou niet zonder vrienden kunnen. We lopen de deur niet bij elkaar plat. Dus op ‘normale’ dagen (gevuld met werk, sportclubs, kinderen halen & brengen etc.) zou ik het niet meteen missen. Maar ik merk wel dat ik van een leuke dag of avond met vriendinnen echt weer helemaal oplaad. Niet dat ik het dan per se mis als we een week of wat niks hebben gedaan samen, maar als we dan eenmaal weer samen zijn en de grootste lol hebben, dan denk ik “Heerlijk! Dit doet me goed!”

    Misschien dus toch weer wat meer gaan investeren. Stap over je eigen onzekerheid heen. En maak jezelf niet zo afhankelijk van je man. Je hoeft toch niet samen af te spreken? Ik vind het leuk om samen met mijn man en anderen af te spreken hoor. Dus als het zo is; prima, gezellig. Maar ik vind het ook prima om afzonderlijk van elkaar dingen te doen. Het leuke daarvan is ook dat je elkaar weer eens wat te vertellen hebt, anders dan over werk, kinderen etc.
     
    sillies en Sjanani vinden dit leuk.
  4. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Dat is per persoon verschillend.
    Mijn man heeft niet echt vrienden(nouja 1, maar die hoort bij een stel waar wij mee bevriend zijn) verder heeft hij alleen kennissen en dat vind hij prima.
    Ik zou zelf niet helemaal zonder kunnen, maar investeer liever in 3 vriendinnen dan dat ik een stuk of 8 vriendinnen heb die ik niet vaak zie en spreek.
    Wanneer jij er behoefte aan hebt moet je er inderdaad zelf ook gaan investeren(niet verstikken) of op zoek naar andere vriendinnen die wel de moeite zijn om in te investeren.
     
    Wellesnietes en Sjanani vinden dit leuk.
  5. elliepellie

    elliepellie Fanatiek lid

    28 jun 2014
    1.887
    1.011
    113
    Vrouw
    Pedagogisch medewerkster
    Venlo
    Hoe ouder ik word hoe moeilijker echte vriendschappen zijn is mijn persoonlijke ervaring. Vooral nieuwe vrienden maken....

    ik ben wel een super sociaal persoon, kom vlot en zelfverzekerd over en maak snel contact met mensen maar vind het “onderhouden” moeilijk omdat ik ook bang voor afwijzing ben (veel gepest als kind en een paar keer goed bedonderd door “vrienden”)

    Maar ik doe wel mijn best! Wel vind ik dat iets van twee kanten moet komen. Als ik mijn best doe maar die andere persoon niet, is het snel klaar bij mij.

    En soms moet je een dubbeltje investeren om een kwartje te krijgen ;)
     
    Asil en Sjanani vinden dit leuk.
  6. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Ja dat kan, als het bij je past.
     
    Sjanani vindt dit leuk.
  7. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    Dit! :)

    Gewoon even contact opnemen: joh, t is al zolang geleden: zullen we even samen wat gaan doen?
     
    Sjanani vindt dit leuk.
  8. Ligero

    Ligero VIP lid

    1 aug 2011
    6.805
    1.516
    113
    Nee ik kan niet zonder. Ik heb een groot netwerk van echt goede vrienden en daarnaast ook een hoop kennissen. Met echt goede vrienden en vriendinnen bespreek ik alles. De kennissen vooral voor de leuke dingen. Maar in beiden investeer ik tijd. Ik vind het heel belangrijk en laadt er echt van op.

    Gemiddeld heb ik elke week wel een afspraak met iemand. Vaak alleen, soms met mijn man erbij. Ik heb 1 vriend die mijn man niet zo mag en daar ga ik sowieso altijd alleen naartoe. Zo heeft mijn man ook 1 vriend die ik echt niet mag dus dan ga ik ook niet mee.
     
    GossipGirlxoxo en Sjanani vinden dit leuk.
  9. 1991Mamavanvier

    1991Mamavanvier Fanatiek lid

    1 apr 2020
    1.689
    1.292
    113
    Vrouw
    Eens... Maar, het hoeft niet perse van 1 kant te komen toch?
     
    Sjanani vindt dit leuk.
  10. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.554
    21.038
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ook mee eens! Moet van beide kanten komen.
     
    Sjanani vindt dit leuk.
  11. Gootje1988

    Gootje1988 Fanatiek lid

    5 apr 2017
    4.844
    2.838
    113
    Sinds ik op mijn 20e moeder werd ging elke vriendschap zomaar voorbij... Contact verwaterde... Ik was ook de enige met kind dus al gauw werd het niet gesnapt als ik niet kon ofzo.. ben nu ongeveer 10 jaar vriendinloos :$ wel kennissen maar niet echt een hechte vriendschap. Ja ik denk ook elke keer dat het aan mij ligt. Misschien is dat ook wel zo, ik weet het niet. :$
     
    Sjanani vindt dit leuk.
  12. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.849
    15.170
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Ik heb niet heel veel vrienden maar ik heb wel een clubje meiden waar ik erg op gesteld ben en we investeren over en weer in elkaar. Toevallig gaan we straks met een clubje op afstand borrelen ;)
    Voor mij zijn ze wel belangrijk in mijn leven maar je moet er wel energie in steken om het vlammetje te laten branden.
     
    GossipGirlxoxo en Sjanani vinden dit leuk.
  13. Bloem2310

    Bloem2310 Fanatiek lid

    6 aug 2016
    2.535
    1.885
    113
    Ik heb twee goede vriendinnen, de één zie/spreek ik soms maanden niet, de ander bel ik praktisch iedere dag mee. Ik vind vriendschappen met inhoud veel leuker dan oppervlakkige kennissen.
    Ik ben een alleenstaande moeder en heb behalve mijn moeder geen familie. Ik voel me nu soms al eenzaam, laat staan zonder hen. Ik zou dus niet zonder ze kunnen. Mijn ouders hadden weinig tot geen vrienden en ik wil dit voor mijn dochter anders. Vind het leuk als ze ook cadeautjes van iemand anders krijgt op haar verjaardag of überhaupt ziet dat ik wel een sociaal leven heb.

    Ik ben ook snel onzeker en ietwat verlegen maar wil straks weer yoga gaan oppakken om ook hier in mijn omgeving wat vriendschappen op te doen.
    Zoals men hierboven ook zegt: maak ook vrienden zonder je man, dat is zo fijn!
     
    Sjanani vindt dit leuk.
  14. Nora001

    Nora001 Bekend lid

    22 jan 2019
    507
    303
    63
    Vrouw
    Ik denk dat het vooral een gevoel van steun en gezelligheid is. Dat heeft iedereen wel nodig denk ik. Ik heb zelf wel een aantal vrienden en ik vind hen ook enorm belangrijk. Misschien mede omdat mijn familie niet erg hecht is. Bij mijn schoonfamilie is familie alles en zij hebben dan ook nauwelijks vrienden, maar doen alles met de familie samen.
    Ik heb de afgelopen tijd, mede door kinderen krijgen, ook veel nagedacht over bepaalde vriendschappen en ook enkele verbroken of laten uitdoven. Het kost simpelweg veel tijd en energie. Wat mij enorm geholpen heeft artikel over de theorie van Aristoteles (blijkbaar zij deze issues tijdloos). Volgens hem zijn er drie soorten vriendschappen zijn: nuttige vrienden (wij doen iets voor elkaar dat bij deze plek en tijd hoort, bijv collega's en studiegenoten), plezier vrienden (we hebben het gezellig en/of hebben een gezamenlijke hobby) en goede vrienden (je vind de ander een goed persoon en vertrouwd hem of haar). Als ik het idee heb dat een vriend in de eerste of tweede categorie valt, is het leuk, maar neem ik ook afscheid als het moet. Zonder schuldgevoel. Valt iemand in de derde categorie, dan investeer ik er veel in, zelfs als dit soms eenzijdig is of moeite kost.
     
    Sjanani vindt dit leuk.
  15. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    3 jun 2013
    7.028
    3.114
    113
    Dit herken ik ook wel, ondanks dat ik iets ouder was bij mijn eerste zwangerschap (en die eindigde in een mk).

    Maar mijn ervaring is wel dat ik weer andere vriendschappen ben aangegaan. Dat zijn vaak ook weer moeders..

    De intensiteit van de vriendschappen nu is een stuk minder dan vroegah. Ik zie ze een stuk minder dan ik mijn vrienden toen zag. Maar echt zonder lijkt me erg eenzaam..
     
    Sjanani vindt dit leuk.
  16. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    10.780
    15.335
    113
    Vrouw
    Het is te zien wat je vrienden vind zeker?
    Ik heb veel kennissen in mijn ogen.
    Een vriend is voor mij iemand die ik even belangrijk vind als mijn gezin en dat heb ik niet.
    Mijn man heeft wel zo een vriend.
    Als er met hem iets is, zal mijn man alles laten vallen, net zoals hij zou doen voor iemand binnen ons gezin.
     
    suus1983 en Sjanani vinden dit leuk.
  17. Sjanani

    Sjanani Actief lid

    1 aug 2019
    473
    260
    63
    Vrouw
    Fijn om al jullie reacties te lezen. Ik heb veel voor mezelf om over na te denken:). Ik kom er zeker nog op terug, maar wou wel even wat van me laten horen.
     
  18. Niny

    Niny Bekend lid

    21 jul 2009
    731
    94
    28
    Ik heb goeie kennissen, maar eigenlijk echte vrienden momenteel minder. De tijd is er momenteel niet naar mijn gevoel, daar loopt het dan ook mis.
    En dat is voor een stuk zeker bij mijzelf, savonds is er geen tijd.
     
    Sjanani vindt dit leuk.
  19. PotjeGoud

    PotjeGoud Bekend lid

    27 jan 2020
    665
    535
    93
    Vrouw

    Heel herkenbaar dit. En ook wat @Gootje1988 zegt. Contact maken vind ik niet moeilijk, maar het komt nooit meer tot een intensieve vriendschap ofzo. Net wat jij al zei @Sjanani alsof mensen het ook wel best vinden zonder je. Alsof je niet leuk genoeg bent. Maar wel goed genoeg om te "gebruiken" als het hen uitkomt..
    Iedere keer weer de teleurstellingen. Ik heb vaak het gevoel dat wat ik er in steek, ik niet terug krijg. Zoals ik hen behandel, verwacht ik ook terug in een vriendschap en daar gaat het vaak fout. Ik vind het ook erg lastig.. Ik wil mezelf ook niet helemaal aanpassen in de zin van; geen verwachting geen teleurstelling. Dan heb ik liever geen vriendschap. Ik wil er gewoon van op aan kunnen in goede en slechte tijden en dat dit ook wederzijds is.
    Merk ook dat het erg wisselend is. Dan heb ik een periode dat ik het heel erg mis en als ik dan weer word teleurgesteld door een vriendin, dan denk ik laat maar. Misschien moet ik wat harder worden. Ben het zo beu om me dan zo te voelen...
     
    Sjanani vindt dit leuk.
  20. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    #20 NiekeKris, 9 jul 2020
    Laatst bewerkt: 9 jul 2020
    (Vrijwel) alles kan. Of je het zelf wenselijk vind is een tweede.

    Maar bij vriendschap komt inderdaad een investering kijken. En die betaald zich ook niet altijd direct terug.

    Het is ook maar net wat je onder vriendschap verstaat, denk ik. Als ik lees wat sommigen hier er onder verstaan dan heb ik alleen maar kennissen. Aan de andere kant ben ik wel zo dat ik voor veel van die kennissen 'alles' uit mijn handen zou laten vallen als het nodig zou zijn, dus als dat een criterium is, dan heb ik juist weer vrij veel vrienden. Conclusie: geen idee wat het nou zijn?! :roflmao::p (En evenmin hoe zij onze relatie zien. ;) Ik heb wel eens gehad dat iemand mij/ons niet als vriend zag, omdat zij daar kennelijk een andere betekenis aan toekenden en dus van alles van ons verwachtten (maar niet uitspraken) en dan teleurgesteld raakten ed... Zij stelden hun behoeften voor mijn gevoel boven mijn/onze behoeften en wat ik/wij wilde(n) was 'niet goed'. Tja, sorry, maar het moet van beide kanten komen, ook dat. Ik kan veel begrip op brengen, maar als het begrip er van de andere kant niet is... Ik hoef bv. niet wekelijks bij anderen op de koffie en avonden lang te bellen ed. Als een ander dat niet kan/wil begrijpen, dan houdt het op.)
     
    Sjanani vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina