Tweeling 26 maanden niet praten en begrijpen?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door 3boymom, 9 jul 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. 3boymom

    3boymom Actief lid

    3 sep 2017
    401
    285
    63
    Vrouw
    Hoi hoi ik heb een zoon en dochter geboren op 18 april 2018. Beide praten nog niet. Ik heb het gevoel dat me dochter ook dingen niet goed begrijpt zoals wanneer ik zeg pak je schoenen of je jas dan doet ze het niet. Het enige woordje wat ze soms zegt is mama maar alleen als napraten.. Ik maak me best zorgen hierover. Het consultatie bureau zegt gewoon veel tegen haar praten en boekjes lezen alleen doe ik dit ook al. Me zoon zegt ook niet veel maar wel meer. Zoals mama als hij me roept of papa als hij papa roept en bal en op en als ik zeg waar is de auto dan pakt hij deze ook. Heeft iemand hier ervaring mee?
     
  2. elliepellie

    elliepellie Fanatiek lid

    28 jun 2014
    1.887
    1.011
    113
    Vrouw
    Pedagogisch medewerkster
    Venlo
    - Worden ze tweetalig opgevoed? (In dat geval kan de “stille periode” van toepassing zijn)
    - Hebben ze veel last (gehad) van oorontstekingen?
    - “Praten” ze onderling met elkaar? (Tweeling taal)
    - Gaan ze naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf? Zo ja, wat zeggen die daarover?

    Dit zijn een aantal vragen die bij mij opkomen..., ik werk al 15 jaar in de kinderopvang en elk kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn of haar manier. We hebben wel richtlijnen om de ontwikkeling in de gaten te houden mochten we moeten ingrijpen. Qua taalontwikkeling: Een kind van twee kent ongeveer 50 tot 100 worden en kan met twee of meer woord zinnen beginnen... Verder vinden wij de taalbegrip op deze leeftijd erg belangrijk.

    En dan wat ik uit jouw verhaal haal... Jij maakt je zorgen. En of deze gegrond is kan ik niet van achter een schermpje beoordelen. Maar ik denk, ook omdat jij je dus zorgen maakt, dat bijvoorbeeld een gehoor test o.i.d verstandig is. Je kan naar de HA gaan of een afspraak maken bij een logopedist om te kijken wat die zeggen hierover.

    Ik wens je iig veel succes!
     
    Vero0504 vindt dit leuk.
  3. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Toen wij op het cb kwamen met onze dochter van toen net 2 jaar, werd het meteen wel opgepakt. Zij zei op dat moment eigenlijk niks, ze had wel kort ‘mama’ gezegd en ‘nijn’ (voor Nijntje natuurlijk ;) ). Ze zocht wel contact en probeerde ook duidelijk wel te communiceren, door gebaren, mimiek en geluiden (bv een gebaar alsof ze uit een rietjesbeker dronk en dan een slurpend geluid erbij, maar ook verzonnen geluidjes zoals ‘nnnn’ voor ‘slapen’ (en dan bv de oogjes dichtdoen erbij) en ‘mm-mm’ voor ‘wandelen’ (en ondertussen schoenen pakken bv).)
    Ze werd meteen doorverwezen voor een zogenaamd ‘molen-onderzoek’, waarbij haar gehoor werd getest, haar taalbegrip, haar spraak, een spelobservatie en nog een gesprek met ons als ouders over haar gehele ontwikkeling. Conclusie was dat ze heel erg lang gewoon heel slecht heeft gehoord door vocht achter de trommelvliezen (lijmoortjes). Ze hoorde alles heel bedompt waarschijnlijk, dus ze hoorde wel geluiden, maar niet goed genoeg voor een goede spraakontwikkeling. Uiteindelijk werd haar gehoor vanzelf beter en met 3 jaar had ze haar taal-/spraakachterstand volledig ingelopen, met 4 jaar heeft ze nog een half jaar logopedie gehad.

    Ik zou dus op deze leeftijd wel kijken wat ze nog meer kunnen dan enkel adviseren bv voor te lezen. VVE-indicatie misschien? heeft mijn dochter ook gehad, ontzettend fijn! En misschien ook gehoortestjes om te kijken of ze wel goed hoort? Als het cb niet wil doorverwijzen, zou ik gewoon eens naar de huisarts gaan - die kan dat ook.
     
  4. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    6.849
    3.617
    113
    Vrouw
    Thuis
    Ja, ik heb hier ervaring mee.

    Ik zou naar de huisarts gaan en een verwijzing vragen voor nader onderzoek.

    Verder is er nog weinig zinnigs te zeggen over de oorzaak en de mogelijke gevolgen. Dus probeer je niet te veel zorgen te maken.
     
  5. baby2011

    baby2011 Fanatiek lid

    15 aug 2010
    1.832
    371
    83
    Mijn zoontje half jaar geleden zei ook geen woord toen. 2 maanden later af en toe wat 2 maanden later beter.. ..... En nu 2 maanden later lult je de oren van mijn kop en zegt ie dingen dat je denkt ok.......waar komt dit vandaan haha.


    T komt goed
     
    Vero0504 vindt dit leuk.
  6. Iris86

    Iris86 Fanatiek lid

    21 apr 2014
    2.076
    283
    83
    Emmeloord
    Hier een tweeling. Ze gingen praten rond twee jaar, daarna ging het snel. Maar ze konden veel eerder begrijpen. Ik snap wel dat je je zorgen maakt. Zoals als iemand al vraagt gaan ze naar een op ang, anders kun je een vve verklaring vragen.
    maar vooral even laten onderzoeken of ze wel goed kunnen horen. Ja de huisarts een door verwijzing vragen. En geduld. Gebaren kunnen jullie ondersteunen.
     
  7. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.137
    1.059
    113
    2 jaar en 3 mnd oud nu dus? En wat je van je dochter beschrijft, dat je ook twijfels hebt of ze het begrijpt, ik denk dat je terecht zorgen maakt. Taalbegrip is nog belangrijker op deze leeftijd dan hoeveel woordjes gezegd worden. Ik zou er meteen werk van maken, via huisarts verwijzing vragen voor onderzoek.

    (ik vind het eigenlijk best kwalijk dat CB blijft hangen bij een standaard advies 'veel tegen je kind praten'... maar misschien ben ik wat bevooroordeeld. CB heeft mijn zoon niet in de smiezen gehad en heeft compleet gemist wat er bij hem speelde, terwijl zij eigenlijk zouden hebben moeten signaleren...)
     
    Paardenbloem en Vero0504 vinden dit leuk.
  8. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    6.849
    3.617
    113
    Vrouw
    Thuis
    Die ervaring heb ik dus ook.
     
    Vero0504 vindt dit leuk.
  9. Lazuli

    Lazuli Actief lid

    19 apr 2020
    242
    281
    63
    Vrouw
    Dat ze nog niet praten hoeft niks te betekenen. Voor tweelingen helemaal, maar ook eenlingen doen er wel eens langer over. Dan hoeft er niet eens een medische oorzaak voor te zijn.
    Maar je geeft aan dat ze het niet lijkt te snappen als jij iets zegt en dat is voor mij een reden om verder te kijken. Ik zou beginnen met kijken of ze je wel hoort. Schrikt ze wel eens van harde en plotselinge geluiden? Heeft ze vaak oorpijn?
     
  10. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Maar zelfs als ze bepaalde geluiden wel hoort, zegt dat nog niks. Mijn dochter schrok ook van een harde klap, reageerde op zachte geluidjes, maar hoorde heel ‘vervormd’ waardoor ze dus geen goede taal-/spraakontwikkeling had. Ze had geen merkbare pijn aan haar oren. Ik zou dat dus echt via een audiologisch centrum laten onderzoeken, dat deden ze hier al vanaf 2 jaar.
     
  11. Mamavan2SE

    Mamavan2SE Fanatiek lid

    22 okt 2018
    3.925
    1.659
    113
    Vrouw
    Ik zou naar huisarts gaan en verwijzing vragen
    Evt als ze naar kdv of psz gaan daar eens navragen hoe hun dit zien?

    cb is er alleen om te wegen en te meten verder niks
     
  12. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.695
    14.045
    113
    CB hebben wij ook geen beste ervaringen mee. Meten, wegen en inentingen, meer niet. Kind gilde zich kapot door lactose intolerantie, maar dat hoorde er gewoon bij waren de normale krampjes...(luchtalarm die opgeteld dagelijks totaal 18-21 uur van de 24 de boel bij elkaar gilde van de pijn).

    Dochter hier was ook de vlotste niet met praten maar luisterde wel wat we zeiden en snapte korte instructies. Daarbij probeerde ik haar wel te onthouden van "wenselijke reactie" referenties. Dus pak je schoenen gevolgd door pak je knuffel ipv je jas. Of zet je schoenen maar op de bank (en dan niet naar de bank kijken).

    Beter dubbel checken dan te laat er achter komen met eventuele taalachterstand. Ze mogen er langer over doen, dat is niet zo heel erg, maar er zijn genoeg kinderen waarbij uiteindelijk de kno arts er pas achter komt dat het kind gewoon beroerd hoort. Huisarts, cb etc hebben maar beperkte middelen en kunde. Ik zou gewoon ff laten checken, zeker omdat die korte instructies ook niet lijken te werken.
     
  13. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    Mijn zoontje is van maart 2018,
    En hij praatte ook weinig tot niet meer nog gebrabbel. Daarin tegen was hij wel meer van dingen duidelijk aanwijzen en begreep hij wel wat je bedoelde. Maar dingen nazeggen lukte hem gewoon niet waardoor hij op een gegeven moment de moeite niet eens meer nam om het na te doen.

    Na onderzoek bij de huisarts en doorverwijzing naar de kno arts bleek dat hij chronisch vocht achter zijn trommelvliezen had, en daarom om de haverklap een dubbele oorontsteking had.
    Toen is vorig jaar november besloten buisjes te plaatsen, en sinds begin dit jaar kletst hij de oren van je kop af en gaat steeds meer en beter woordjes en zinnen nazeggen.
    Zijn oren zaten altijd dicht dus hij hoorde nooit zo goed als dat wij dingen hoorde.

    Nu achteraf vallen de puzzelstukjes wel op zijn plaats, hij was toen ook veel gefrustreerd en had vaker driftbuien omdat hij dus niet verstaan / begrepen werd door ons. Nu is hij zoveel makkelijker geworden omdat hij nu zelf kan duidelijk maken met woorden en zinnen wat hij bedoelt. Tuurlijk nog weleens driftbuien en frustraties, maar dat hoort ook bij de leeftijd.

    Ik zou toch naar de huisarts gaan, en eventueel ook een doorverwijzing vragen naar de kno arts.
    Ik ging vaak alleen naar de huisarts wanneer hij echt langdurig een oorontsteking had met loopoor tot gevolg, en zagen ze het meer als een moment opname. Achteraf gezien had hij dus altijd last van zijn oren en had hij al veel eerder buisjes mogen hebben.
     
  14. sannever

    sannever Fanatiek lid

    22 jan 2014
    1.713
    1.522
    113
    Vrouw
    Thuis
    Mijn zoon praatte ook lang niet, met 18 maanden kreeg ik toch echt al een VVE indicatie en een extra afspraak bij het CB.Toen hij 2 jaar was ben ik na een bezoek aan het CB naar de KNO gegaan,logopedie opgestart en onderzoek bij Kentalis.Doorverwijzing via de KNO kan je zelf regelen, misschien zelfs met een telefoontje naar de assistente ,logopedie heb je geen doorverwijzing voor nodig.De KNO kan je wel doorverwijzen voor verder onderzoek als de oren in orde zijn.Volg je gevoel,vooral als je denkt dat er "iets" is, het klopt vaak wel.
     
  15. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Hier ben ik het helemaal mee eens!
    Ik ben met mijn oudste zelf naar een logopedist gestapt toen hij 22 maanden was.
     
  16. Suuzan

    Suuzan Fanatiek lid

    21 dec 2013
    1.804
    654
    113
    Met 24 maanden kon mijn zoontje maar 20 woorden zeggen en hier blijf hij op hangen. Hij begreep wel veel. Cb zei dat ik na 3 maanden moest terugkomen mocht ik me zorgen maken. Dus gelijk na 3 maanden aan de bel getrokken omdat hij toen maar 30 woordjes zei en erg slisserig brabbelde. Ik kreeg gelijk een verwijsbrief voor logopedie en VVE indicatie voor peuterspeelzaal. We zijn nu 10 maanden verder. En hij is wel
    gegroeid, maar we zijn er nog lang niet.
     
  17. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Wij hadden wel een doorverwijzing nodig voor logopedie, anders zou het niet vergoed worden.
     
  18. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.985
    5.817
    113
    Nu heb je in praktijken vaak directe toegankelijkheid (DTL), dan screent de logopedist zelf, maar van te voren even bellen met de praktijk naar keuze kan natuurlijk geen kwaad.
     
  19. Emma86

    Emma86 VIP lid

    25 jun 2012
    5.153
    2.046
    113
    Vrouw
    Nederland
    Ik zou nu (vandaag nog) actie ondernemen. Desnoods direct contact opnemen met de huisarts, die moet uiteindelijk de verwijzing maken. Voordat je echt kan beginnen ben je weken, zo niet maanden verder. Aan het consultatiebureau heb je op dit moment niks.

    Mijn zoontje is van mei 2017 en praatte ook amper op die leeftijd. We hebben het aan tijdje aangekeken maar mijn gevoel zei al zo lang: hier klopt iets niet.
    Bij de opvang gaven ze aan dat hij zich onvoldoende ontwikkelde op taalniveau en dat hij echt achterliep. Als hij zich op dit tempo blijft ontwikkelen qua taal dan is hij dus niet klaar voor school wanneer hij 4 wordt. Hij maakt korte zinnetjes (2-3 woorden) en veel spreekt hij nog niet goed uit, veel is voor andere (en voor ons vaak ook) onverstaanbaar. Een verhaaltje vertellen aan ons kan hij beslist nog niet.

    Trek aan de bel! Maken ze ineens een sprong en bleken de zorgen voor niets: dan is het alleen maar mooi.
    Is er wel iets aan de hand dan kan je er beter op tijd bij zijn. Die taalontwikkeling is zo belangrijk.
     
  20. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.521
    4.578
    113
    Ik lees dat jullie meerdere kinderen hebben. Hoe was het dan bij de anderen? Waren die ook laat in de ontwikkeling? En is de tweeling wellicht te vroeg geboren waardoor ze een achterstand of andere problemen hebben?

    Ik zou voor beiden een afspraak met de huisarts maken voor nader onderzoek. Verder VVE indicatie en logopedie (daar heb je geen verwijzingen voor nodig). Gaan ze naar een opvang waar ze taalgerichte opvang krijgen?

    Als je dit nu niet oppakt kan de achterstand verder oplopen en er zijn voldoende dingen aan te doen behalve boekjes en praten. Vooral het zaken niet begrijpen is echt wel zorgelijk op deze leeftijd.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina