Corona nieuws deel 4

Discussie in 'Corona forum' gestart door Liekje81, 11 mei 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.848
    15.169
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Vind je dit nu zelf ook niet een tikkeltje overdreven?
    Ze gaan er nog steeds vanuit dat het enkel besmettelijk is door actieve virusdeeltjes in de lucht en niet door toevallig in een zelfde ruimte te zijn met iemand die Corona heeft maar zonder klachten. Zolang iemand niet staat te hoesten en te rochelen zal het allemaal wel meevallen.
     
    Whysteria, Butchke en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  2. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.242
    5.196
    113
    #1862 MamavanLieverd, 12 jul 2020
    Laatst bewerkt: 12 jul 2020
    Voor de mensen die naar Groningen op vakantie gaan, is dat fijn, maar voor de mensen die in Groningen wonen, is het een stuk beter dat er geen mensen op vakantie komen wat betreft het risico dat juist die mensen covid 19 meebrengen.
    Mijn broer woont in Noorwegen, Noorwegen is oranje, omdat je daar dus 2 weken in quarantaine moet als je het land binnenkomt, zodat ze hun cijfers zo laag houden als tot nu toe. (Tenminste dat was het 2 weken geleden toen we tijdens een video call alle kleurtjes van landen aan het checken waren ;)).

    Ik denk dat mensen vooral aan hun eigen risico denken, maar het werkt 2 kanten op, het is inderdaad verstandig als de hele wereld wat minder zou reizen momenteel. Maar ik snap ook wel de behoefte aan op vakantie gaan (of eigenlijk snapte, ik ga zelf al jaren niet meer op vakantie vanwege onze kinderen. Daardoor begrijp ik ook niet zo goed dat mensen dat niet eens 1 jaar op kunnen brengen).

    Edit: overigens gaan de virologen in mijn familie ook gewoon op vakantie, wel wat anders dan anders en houden ze zich ook dan aan de regels, dus als zij denken dat dat ok is, vertrouw ik wel op hun oordeel. Ik maak me meer zorgen dat teveel mensen de afstand en regels laten gaan als ze op vakantie zijn.
     
  3. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Mwa, deze aanname gold in Nederland alleen begin maart, en daarna was deze aangescherpt. De rest van Europa zat tegen die tijd al in een lockdown.

    Zolang mensen zelf verstandig handelen zal het overigens allemaal meevallen, maar hoeveel mensen vinden het zelf onzin om thuis te blijven als ze verkouden zijn, laat staan op vakantie?

    De bekende recente plaatselijke uitbraken zijn bijna allemaal gerelateerd aan grotere samenkomsten op plaatsen waar best strenge corona richtlijnen gelden en waar ook de regel is om thuis te blijven bij klachten: begrafenissen in Spanje, bruiloften en sportevenementen in Kroatië, uitgangsleven in Servië, restaurants en werkplekken in Duitsland.
    Er zijn volgens mij geen bekendmakingen dat op deze plaatsen zichtbaar zieke mensen rondliepen die bij iedereen in het gezicht hoestten.
     
  4. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.482
    2.382
    113
    Nee hoor, wat is hier overdreven aan?
    Ze zijn nog steeds niet 100% zeker van de manier van verspreiding. Grote druppels, kleine druppels, wel of geen klachten.
    Ik schets enkel hoe de verspreiding kán verlopen nu mensen weer veel meer reizen. Je hoopt dat mensen verstandig zijn, maar ga daar maar niet vanuit.
    Wat zou jij bijvoorbeeld doen als je één dag voordat je op vakantie gaat een tikkeltje grieperig wordt? Blijf je dan thuis of ga je toch op vakantie omdat je nu eenmaal geboekt hebt en er enorm aan toe bent? Of als je op vakantie bent in Duitsland, verkouden wordt, ga je dan weer naar huis of ga je even een paar dagen in quarantaine daar? Je hoeft hier overigens geen antwoord op te geven. De vragen zijn alleen om over na te denken.
     
    NiVa0230 vindt dit leuk.
  5. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.848
    15.169
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Ik kan daar prima antwoord op geven. Als ik een dag voordat ik met vakantie ga me niet zo lekker zal voelen dan zal ik mits ik niet hondsberoerd wordt met vakantie gaan. Hoest ik de longen uit mijn lijf en ben ik snotverkouden dan zal ik me voor de zekerheid laten testen maar ziek op vakantie gaan zal ik nooit doen. Dat zou ik sws al niet doen met het vooruitzicht om twee dagen in de auto te gaan zitten.
    Als ik tijdens mijn vakantie verkouden wordt dan blijf ik lekker bij mijn huisje zitten want dat zou ik normaal ook al doen. Een beetje je gezonde verstand gebruiken.
     
    Butchke en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  6. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.848
    15.169
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Dat weet je toch niet dat daar geen hoestende mensen rondlopen. Hoe kunnen ze dat weten ?? k kom iedere dag wel een hoestend of niezend mens tegen in de supermarkt, terras , tijdens het uitlaten van de hond. Ik nies ook weleens in het openbaar omdat ik een kriebel heb maar wie weet is het wel Corona. Bij iedere nies gaan testen?
    Hier in de huisartsenpraktijk gaan we er vanuit dat men besmettelijk is bij actieve klachten.
     
    Butchke en Lynx vinden dit leuk.
  7. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.482
    2.382
    113
    Ik mag hopen dat jullie in jullie praktijk ook weten dat dat allang achterhaald is. Mensen zijn namelijk al 1-2 dagen vóór ze klachten hebben besmettelijk.
     
  8. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Als we vanuit gaan dat mensen 'zich verstandig gedragen en regels naleven' (waar vanuit wordt gegaan in de post waar ik op reageer), dan zouden inderdaad geen mensen die zodanige actieve klachten hebben dat ze besmettelijk zijn mogen zijn.
    Dit ging om plekken waar dezelfde (en strengere) triageregels gelden als in Nederland.

    Het is dus lastig te stellen dat:
    - mensen verstandig zijn en zich verantwoordelijk gedragen, en
    - men met milde klachten/ zonder 'longen uit je lijf' hoest anderen niet besmet.
    (dit zeg jij niet, maar je leest het regelmatig als de ount waar een toerist zichzelf gaat beperken. Lees hierboven bijv)

    En vervolgens zien dat de meeste besmettingshaarden ontstaan bij feestvierende (stappen, skiën, bruiloften, carneval enz) of werkende mensen. Daar komen over het algemeen geen flink zieke/ met koorts mensen op af.
     
  9. Kinderwens87

    Kinderwens87 Fanatiek lid

    31 aug 2012
    4.169
    1.591
    113
    Vrouw
    Oprechte vraag, worden jullie niet helemaal gek van het op de voet volgen van de cijfers? Ik lees hier af en toe mee om een beetje te zien wat er in Nederland gebeurd, maar het verbaast me oprecht hoe sommige mensen zo druk zijn met de cijfers. En ogenschijnlijke onrust wanneer de cijfers iets stijgen. Ik begrijp echt wel dat niemand wil dat de cijfers omhoog gaan schieten en dat mensen voorzichtig moeten blijven om dat vooral te voorkomen, maar op dit moment lijkt er niet heel veel reden tot zorg toch? Nogmaals ik wil niemand aanvallen maar ben oprecht benieuwd wat maakt dat die cijfers zo belangrijk lijken:).
    Als ik de cijfers hier op deze manier zou bijhouden zou ik stijf staan van de stress, maar dat is wellicht niet het beste vergelijkingsmateriaal :roflmao:
     
    Damay77, Youtan en tuc vinden dit leuk.
  10. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.482
    2.382
    113
    @Kinderwens87 ik kijk regelmatig naar de cijfers. Waarom? Gewoon om het in de gaten te houden. Ik word er niet panisch van, het is gewoon een constatering en voor mij een teken dat we er nog niet zijn en alert moeten blijven.
    Juist mensen die zeggen dat er geen reden is tot zorg vind ik vrij naïef (sorry). Ik denk, dat juist dat mensen denken dat er geen reden is tot zorg, een reden tot zorg is. In februari was er volgens het rivm ook nog geen reden tot zorg. Dat hebben we geweten. Nu kunnen we wel meer testen en zijn we alerter, maar dat is toch een beetje een schijnveiligheid.
    Ik ga ook weer uit eten, winkelen en naar de bioscoop, maar ik let wel extra op, zorg dat ik nergens naar toe ga als ik klachten heb en houdt me aan de hygiëne regels en ik hoop dat anderen dat ook blijven doen, zodat de cijfers dalen ipv stijgen of stabiel blijven.
     
  11. Kinderwens87

    Kinderwens87 Fanatiek lid

    31 aug 2012
    4.169
    1.591
    113
    Vrouw
    Ik zou mezelf zeker niet naïef willen noemen, ik denk dat ik een aardig beeld heb van hoe het is wanneer de cijfers de spuigaten uitlopen. Ik zeg in mijn bericht ook niet dat er geen reden tot zorg is, wel dat er op dit moment weinig reden tot zorg is in Nederland. Wat inderdaad niet wil zeggen dat mensen niet alert moeten blijven, maar wat heeft het voor zin de cijfers zo in de gaten te houden? Worden mensen daar niet juist onrustig van?
     
  12. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.848
    15.169
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Waar heb je deze info vandaan?
     
  13. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.848
    15.169
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Je kan er natuurlijk nooit vanuit gaan dat iedereen zich verstandig gedraagt. Dat is nu eenmaal zo en dat geldt voor alles. Ik ga er vanuit dat het gros van de mensen zich wel verstandig gedraagt en dat er altijd een klein deel is die dit niet doet. Dat blijf je toch houden maar om nu de hele mensheid over een kam te scheren en dat ze overal maling aan hebben vind ik ook nogal wat. Dat doe jij niet in het bijzonder maar ik lees het wel vaak tussen de regels door bij sommige leden.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  14. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.848
    15.169
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Denk je nu werkelijk dat jij de enige bent die zich aan de regels houdt?
    Dat doet het gros van de mensen. Je bent echt niet uniek als je dat wil denken. Ik hou ook niet al die cijfers bij en maak me verder niet al teveel zorgen maar dat wil niet zeggen dat ik naïef ben of wat dan ook. Er bestaat ook nog een gezonde middenweg,
     
    GossipGirlxoxo, Kinderwens87 en Taartjes vinden dit leuk.
  15. Taartjes

    Taartjes Fanatiek lid

    6 nov 2015
    1.136
    412
    83
    bosi333, Dubbelgeluk en Loveischocola vinden dit leuk.
  16. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.553
    21.036
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Vooral in het begin was ik er heel erg mee bezig. Daarna werd het gewoonte dat ik elke dag hier de IC-cijfers postte :roflmao: En was het ook fijn om te zien dat het beter ging. Ik ben blij dat RIVM nu 1x per week de cijfers geeft, met al die lage aantallen van nu veel fijner. Ik ben er nu niet zoveel meer mee bezig.
     
  17. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.888
    4.387
    113
  18. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.848
    15.169
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
  19. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.482
    2.382
    113
    @Kinderwens87 Het heeft ook niet zoveel zin om die cijfers dagelijks bij te houden. Ik vind het interessant om te zien hoe het verloop is (misschien ook wel een vakgerelateerd dingetje).
    Er zullen vast ook mensen zijn die er onrustig van worden.
     
    Kinderwens87 vindt dit leuk.
  20. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.888
    4.387
    113
    dit is de verwijzing naar het onderzoek dat nog steeds op RIVM staat en de tekst erbij.

    Er is gewoon nog niet genoeg bekend om nu al te beweren dat je zonder symptomen niet besmettelijk bent.

    https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19
     

    Bijgevoegde bestanden:

Deel Deze Pagina