Ik word gek van mijn zoon!

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door merah, 12 jul 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.178
    4.314
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    #1 merah, 12 jul 2020
    Laatst bewerkt: 12 jul 2020
    Tja, ik moet even mijn ei kwijt denk ik.
    Mijn zoon is nu ruim 5,5.
    Het eerste jaar was drama: een huilbaby. Maar ook daarna werd het niet echt beter. Veel huilen, veel zeuren, vaak ontevreden...
    Hij is altijd in beweging, maar kan zich nog geen 5 minuten zelf vermaken (of het moet op de iPad zijn). Hij kan niet stil op een stoel zitten (of het moet met de iPad zijn :) ). Elke maaltijd is als een overslaande lp: ‘Ties ga op je stoel zitten, Ties eet boven je bord, Ties kom terug. Ties de stoel heeft 4 poten, Ties...’
    Hij is ook heel impulsief. Zo zit hij aan tafel, je knippert 1 keer met je ogen en hij is weg (iets pakken, een dansje doen, laten zien dat hij de handstand kan, vogel wegjagen in de tuin...)

    Hij luistert ook niet. Alles wat ik zeg lijkt te verdwijnen in een groot gat. Geregeld vraag ik hem te herhalen wat ik zei, maar 9 van de 10 keer heeft hij geen antwoord daarop. Of ik vertel hem iets en 5 minuten later vraagt hij er naar. En met pech 5 minuten daarna nog een keer omdat hij ook de tweede keer niet heeft gehoord wat ik zei. Hij is heel slim, daar ligt het echt niet aan....

    Tijdens het omkleden/afdrogen kan hij ook niet stilstaan. Elk kastje/lade moet ook altijd open. Dingen eruit pakken (waar is dit voor??). Elke dag opnieuw. Tandenpoetsen is ergernis ten top. Dan is hij een vliegtuig of een rapper. Wil tijdens het poetsen ook altijd praten. Hij praat sowieso altijd. Ziet/hoort ook niet als anderen al een verhaal aan het vertellen zijn. Alles moet ‘nu’, dus als ik hem zeg dat ik aan het praten ben en dat hij zo mag, dan kan hij daar werkelijk helemaal niets mee. Blijft in de rede vallen.

    Hij is ook altijd alles en iedereen uit de tent aan het lokken. Voornamelijk bij de oudste, want die ‘hapt’ zo lekker. Op de schommel net per ongeluk/expres tegen haar aan. In het voorbij lopen net even een schop of iets afpakken. Álles om maar reactie te krijgen.
    Hij leeft op adrenaline.

    Vanavond was ik weer eens zo boos.
    Hij heeft een speeltafel op z’n kamer (oude salontafel) en die had ik geverfd. Hij was er zo blij mee. Tijdens het eten hebben mijn man en ik afzonderlijk tegen hem gezegd dat hij even een dag niet kon spelen aan die tafel omdat de verf nog moest drogen. Ik-vertelde hem daarbij dat ik zijn Lego even op de grond had gezet. Hij was daar boos om. Hij stelde dat hij zo nooooit meer met z’n Lego kon spelen (altijd in de extreme vorm verwoordt hij dingen). Hij wist het dus heel goed. Na het eten ging hij in bad. Hij was klaar en gaat naar z’n kamer. Ik volg een minuut laten, kom z’n kamer binnen.... staat hij boven op de tafel: ‘kijk man! Dit is mijn podium!!!’
    Ik was zo boos. En daarna zo verdrietig, omdat ik weer boos was. Want het is zo’n schatje en hij doet het echt niet expres. Maar het is elke dag wel iets. Ik word er soms zo moedeloos van.

    voor iemand herkenbaar?
     
  2. PenF

    PenF VIP lid

    20 aug 2009
    8.256
    2.165
    113
    Vrouw
    Coach
    Dordrecht
    Ik lees mee. Heel heel herkenbaar en wij zitten ook momenteel met onze handen in het haar.
     
  3. Lafayette

    Lafayette Fanatiek lid

    13 okt 2012
    1.376
    1.561
    113
    Ja, alles herkenbaar, behalve het uitlokken /adrenaline stukje. Verder is dit precies mijn zoon. Die heeft ook nog wat fysieke onhandigheid, herken je dat ook? Blijven ronddraaien en hupsen tot hij onvermijdelijk verschrikkelijk zijn hoofd stoot, bijvoorbeeld.

    En dus diagnose ASS, mogelijk hoogbegaafd maar we zullen het niet weten, want hij werkte niet mee aan de test.

    Het wordt nu erg onpraktisch op school ook. Niet blijven zitten, alleen over zijn eigen interesse praten, niet meewerken.
     
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Een groot deel is herkenbaar. Hier inmiddels een diagnose (ADHD) die het gedrag voor een groot deel verklaard. Dan krijgt 'pick your battles' toch een iets andere invulling. Zo verwacht ik dat de stoel zo schoon mogelijk blijft bij het eten, maar dat kan ook als ze niet volledig stil zit. Timer helpt soms ook (maar niet te vaak, want dan wordt het weer saai en werkt het averechts). Als ik iets zeg, laat ik het haar herhalen, dan weet ik in ieder geval dat ze me gehoord heeft. En inmiddels zeg ik ook echt niet alles twee (laat staan drie) keer meer, als je blijft herhalen is er ook geen noodzaak om te luisteren (of het überhaupt te proberen).
     
  5. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.136
    1.058
    113
    Ik herken alles, behalve het uitdagen, in mijn jongste dochter. Wij zijn bezig met onderzoeken en vermoeden is ASS en ADHD.

    Ze is op school stuk minder (hyper)actief en impulsief, maar het gebrek aan focus en aandacht is ook daar een serieus probleem met een duidelijke negatieve invloed op haar prestaties. Dat is nu in groep 3 heel snel en heel duidelijk komen bovendrijven...

    Ik zou gerichte hulp gaan zoeken.
     
  6. Lazuli

    Lazuli Actief lid

    19 apr 2020
    242
    281
    63
    Vrouw
    Sommige dingen komen overeen met mijn zoon, die ASS heeft. Het overactieve herken ik niet. Mijn zoon is wel druk, veel praten en bewegen, maar kan na wat oefenen wel een maaltijd stilzitten en trekt niet alles open zoals in jouw voorbeeld.
    Ik herken wel veel van adhd die ik bij andere kinderen in mijn omgeving zie.
     
  7. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Kleuter ASS en ADHD overlappen elkaar allemaal flink op deze leeftijd. Gaat hij naar groep 2 of groep 3?

    Ik herken wat je schrijft bij mijn bijna-5-jarige. De vermoedens bij hem liggen op ADHD en ASS. Ik weet het zeker, papa met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid en ook de kinderpsycholoog vermoed "iets" (onderzoeken volgen later dit jaar).

    Hoe is zijn wederkerigheid? Laat hij wel iets nieuws trots zien, speelt hij met of langs andere kids? Hoe reageert hij op aanraking, geluid en licht? Dat maakt, in het kort, het verschil tussen ADHD en ASS bij mijn kleuter iig.

    Helemaal nu ik een "neurotypische " peuter heb rondlopen zie ik de verschillen.

    Op basis van wat TS schrijft zou ik eens kijken naar ADHD. Ik was er niet bekend mee en dacht altijd aan Jochem Myer en drukke kinderen, maar er komt zoveel meer bij kijken.

    Na een evt diagnose ADHD zal sowieso niet direct een recept ritalin Worden voorgeschreven, dit speelt later (vanaf groep 3-4 is het optioneel). Maar er valt wel winst te behalen als je het weet, zo speelt kleuter hier ook niet zelf, maar wel met sensorische dingen (zandbak, water, modder, scheerschuim, knuffeldeken, spaghetti zonder saus is hij zo 30min mee zoet). Even kijken wat bij jouw kind past. We hebben ook een time-timertje (Ali express) die de tijd visualiseert. Zo kan je oefenen met uitgestelde aandacht. Ook een dagschema kan helpen (ookal denk je hij is slim het kan echt werken, ik verwierp het eerst ook), en iedere dag zelfde riedeltje qua wassen aankleden eten en tandenpoetsen. Een kwestie van een hele lange adem maar uiteindelijk toch geringe verbetering.

    Misschien kan je hem iets geven om mee te friemelen tijdens het tandenpoetsen? Elastiekje, stressbal, wasknijpers?

    We hebben ook een wiebelkussen (action bij fitness afdeling 5,-), maar ik weet nog niet of dat hier helpt.

    Hoe zit het met erfelijkheid? Zit er iets in de fam?

    Succes iig
     
  8. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.178
    4.314
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Dank voor alle reacties. Het versterkt mijn vermoeden wel behoorlijk. Hij gaat na de zomer naar groep 3. Ik heb mijn zorg uitgesproken of hij daarvoor wel stil genoeg kan zitten, maar de juf zei iets als: ‘ach, er zijn zoveel opties’ (wiebelkruk etc). Ze wuiven het een beetje weg, al herkennen ze het wel. Cognitief is hij er ook wel aan toe.

    Mijn oudste heeft ass. Ik vermoed sterkt dat mijn man het ook heeft en zelf erkent mijn man dat ook wel (dat als hij getest zou worden, er waarschijnlijk ook ass uit zou komen). De oudste van mijn zusje heeft ADD, de jongste waarschijnlijk adhd. Dus ja, er is van alles mogelijk hier.

    Wederkerigheid... tja, het is er wel. Hij laat zeker dingen zien, maar zíj́n verhaal heeft altijd de boventoon. Alles waar ik op zo’n moment mee kom is echt totaal onbelangrijk. Licht, geluid, aanraking is prima. Mijn oudste is/was daar idd wel erg gevoelig voor. Hij speelt wel met andere kinderen, maar het wel sterk z’n eigen ideeen. Ass? Ik weet niet. Ik herken toch niet zo nadrukkelijk de dingen die ik bij mijn oudste zag/zie.
     
  9. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.796
    8.663
    113
    Als of je over onze zoon hebt! Hij is 6 en behalve dat hij geen huilbaby was maar een kind met verborgen reflux. Huilde of hij sliep klinkt het aardig het zelfde.

    Wij zeggen hij staat aan zodra hij wakker is en gaat uit wanneer hij slaapt. Hij heeft energie genoeg (altijd al gehad)

    Zeer hoogstwaarschijnlijk is hij hoogbegaafd en dan vallen in eens dingen op zijn. Als niet genoeg uitdaging heeft gaat hij dingen er naast doen om zijn hoofd bezig te houden.

    Hij zit in gr 3 en heeft het nog steeds makkelijk. Zijn gedrag in de klas is niet over om naar huis te schrijven..
    Nu blijkt hij al op eind 5 te zitten met begrijpend lezen en snappen we wel dat zon boekjes niet bepaald boeiend is.

    Bij het tanden poetsen ben ik gaan zingen want dat is hij stil.(meestal)

    Ook eem vast bedritueel helpt ook om dingen af te sluiten en dan slaapt hij ook binnen 5 a 10 min

    Het tig keer herhalen en het impulsieve heeft hij ook heel erg.

    Bij ons is iets ook niet een grijs gebied. Het is of zwart of wit. Erg van de duidelijkheid.

    Wij zijn zelf verder ook nog zoekende maar waar ik veel aan heb zijn de artikelen op ieku.
     
  10. HvL

    HvL Bekend lid

    6 mei 2015
    644
    374
    63
    Het is zeker herkenbaar, alleen misschien iets minder extreem dan bij jou.
    Onze zoon is van oktober 2014.
    Het is onze oudste
    Kan inderdaad ook geen tel stilzitten. En constant praten zowel thuis als op school is ook een probleem. Gemaakte afspraken is hij ook zo weer vergeten. Hij doet gewoon wat hij wil. Heel snel afgeleid. Als ik op de bank zit en hij is aan het spelen dan hoef ik mijn voet maar te verschuiven of hij vraagt al wat ik ga doen.
    Op zich is hij best slim, maar leerstof blijft niet hangen door zijn ongeconcentreerdheid. Hij gaat overigens naar groep 2. Bij ons op school ligt de grens op 1 oktober. Hij heeft toen hij 4 werd eerst aanvangsgroep gedaan en toen pas naar groep 1. Ben er alleen maar blij mee. Want anders zou hij totaal niet mee kunnen. Hij is ook erg onzeker over zichzelf.

    Ik herken ook wat je schrijft dat je verdrietig bent dat je boos op hem moet worden. Dat heb ik ook heel erg. Hij is ook gewoon erg lief sociaal en gevoelig. Maar bepaald gedrag kan ik gewoon niet goed vinden want hij maakt de andere kinderen ook druk. Hij heeft een zusje van 3 en een broertje van 2. Nu gaat hij iedere keer bij het naar bed gaan als een motor over de overloop rennen met bijbehorende geluiden. Zusje gaat dan keihard lachen en het jongste broertje gaat op de bedden springen, dus voor je ze dan weer rustig heb...... Nu de 4e avond van heel duidelijk waarschuwen gaat het beter.

    Voordat we naar bed gaan geven we elkaar ook altijd een compliment. Daar wordt hij wel weer vrolijk van. Want hij vind het wel erg dat ik boos moet worden, en heeft dan snel het gevoel dat hij niet lief is.
    Gewenst gedrag vooraf benoemen en daarna belonen heeft het meeste effect bij hem.

    Mijn man heeft adhd. Zou kunnen zijn dat dat bij hem ook zo is. Maar zolang het nog goed hanteerbaar is wil ik liever geen diagnose. Mijn man heeft hier heel zijn leven veel last gehad van de diagnose. Meer last dan van de ADHD zelf.
     
  11. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.178
    4.314
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Mmmm, je verhaal triggert me. Mijn oudste twee zijn ook hoogbegaafd. Ik zeg niet dat mijn zoon dat ook is, maar hij is ook niet dom. zijn interesses liggen niet bij de typische dingen als lezen en rekenen, maar toen we er tijdens Corona mee begonnen had hij het binnen no time onder de knie. Nu leest hij al behoorlijk moeilijke samengestelde woorden als ‘duikboot’. Toen hij 3 was gebruikte hij al vaak erg moeilijke woorden zoals ‘eventueel’ en ‘uiteindelijk’ en ‘onverwoestbaar’. Woorden die niet bij zijn leeftijd passen. Ik snap het deel van de uitdaging missen (en dan dus gaan klieren), maar zou het daar echt mee te verklaren zijn?
     
  12. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.178
    4.314
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Klinkt ook heftig bij jou. Onze zoon is ook heel gevoelig en kan zo ontzettend lief en zorgzaam zijn. Zijn grootste straf is als ik boos op het ben. Hij is dan nog het meest teleurgesteld in zichzelf denk ik. En dat vind ik ook zo moeilijk. Dat op die tafel dansen ook, vreselijk vond hij het dat hij ‘weer’ zoiets doms had gedaan. Alleen daarom al zou ik graag handvatten krijgen. Het mag zijn ziel geen schade aandoen. Maar wat je zegt, een eventuele diagnose moet wel zinvol zijn. Waarom wil je een diagnose? Voor medicatie, voor begeleiding? We zijn er nog niet uit.
    Maar voor mezelf zou het fijn zijn bevestiging te krijgen dat het niet aan mij ligt. Dat ik geen slechte moeder ben, dat ik dit niet (altijd) trek. Want nu maakt het me soms best onzeker.
     
  13. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.796
    8.663
    113
    Haha ja apart he zo kunnen niet lezen en in eens is de knop om. Aan het begin las hij avi start maar al snel was dat m4 en nu eind 5.
    Ze gaan kijken wat ze na de vakantie aan kunnen bieden in gr 4.

    Hoe is hij op school? Bij ons us het op school het ergste. Thuis is het net een zendmast. Nu komt boos er bij thuis wanneer het niet goed gaat op school.

    Ze hebben daar van alles al geprobeerd. Het zal niet helpen dat ze invallers hebben gehad en nog eens de corona er overheen.

    Als er geen uitdaging is dan is er ruimte in het hoofd voor andere dingen. Zal nog eens zoeken waar ik dat vond.

    Je hebt bij hb veel verschillende gevallen. Kinderen die juist prikkel gevoelig zijn en die juist prikkeks op zoeken. En die vans ons hoort bij de laatste groep.

    Ook daar had ik een stuk over gelezen. Heb ik opgeslagen op de tablet. Als je wil kan ik je dat sturen
     
  14. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.378
    3.896
    113
    noord holland
    Ik herken onze jongste dochter enorm in je verhaal. Het viel bij haar ook al jong op, maar pas in groep 3 werd t als 'afwijkend/opvallend' gezien. Eind groep 3 laten onderzoeken en toen werd er adhd gediagnosticeerd. In de jaren erna was er volgens ons toch meer aan de hand dan dat en werd t nog eens onder de loep genomen. Eind groep 7 is daar vervolgens ook nog de diagnose ass bijgekomen.
     
  15. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Mag ik vragen wat bij jullie het verschil is tussen de adhd en de ass (dus waarom twee diagnoses ipv een van de twee?) of waar het elkaar juist ‘tegenkomt’?
     
  16. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.378
    3.896
    113
    noord holland
    Het heeft wel overlap qua sypmtomen werd ons verteld. Onze psycholoog doet eigenlijk niet aan dubbele diagnoses daardoor maar toch past ook niet alles bij het een of juist t andere.
    De adhd kwam vanuit haar enorme impulsieve doen en laten, concentratie problemen, hoofd vol met gedachten waardoor erg chaotisch en niet goed aansluiten bij de gesprekspartner.
    De ass meer vanuit het gebrek aan theory of mind (jezelf niet goed verplaatsen in het perspectief van een ander), prikkelverwerkingsproblemen en een gebrek aan overzicht en plannen en zelfmonitoring. Onder dit laatste valt eigenlijk ook impulscontrole, wat ook vaak bij adhd hoort. Er zijn zeker wel overlappende symptomen, die bij beide horen. Maar ook wel dingen die meer bij het ene passen dan bij t andere. Het niet horen wat de ander zegt kan ook weer meerdere oorzaken hebben, te druk met eigen volle hoofd/gedachten maar ook met het niet goed kunnen aansluiten bij een ander zijn 'noden'.
    Zo kan ze ook verbaal erg druk zijn maar ook lichamelijk wat dan weer past bij t uiten van haar teveel aan innerlijke onrust (prikkels) wat eigenlijk ook bij beide voorkomt.
     
    Zonnestralen, Neuzeke en NiekeKris vinden dit leuk.
  17. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.178
    4.314
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Ik ben idd ook benieuwd wat er dan ‘meer aan de hand’ was, dat jullie verder zijn gaan kijken. Wat waren de dingen die niet in het adhd-plaatje pastte?
     
  18. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.178
    4.314
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Haha. Tegelijk gepost denk ik :)
     
    spruitje80 vindt dit leuk.
  19. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.378
    3.896
    113
    noord holland
    Er vallen soms ook pas dingen later op omdat die als ze ouder worden veel meer aangesproken worden dan als ze jonger zijn. Het verschil met leeftijdsgenoten in bepaald gedrag kan daardoor in t begin veel kleiner zijn en naarmate ze ouder worden veel meer opvallen. Er wordt immers steeds meer van je gevraagd.
    Ook zit er een verschil in ass bij meisjes en bij jongens. Bij meisjes komt het veelal wat later aan het licht omdat zij blijkbaar nog veel kunnen compenseren met andere vaardigheden die van nature bij meisjes horen is mij verteld.
     
  20. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Hier lieten ze al die dingen (op het sociale na - ze vonden haar te sociaal voor een diagnose ASS), onder ADHD vallen. Zelf zie ik wel echte ASS kenmerken, juist ook in het sociale... Blijft lastig.
     

Deel Deze Pagina