Corona nieuws deel 4

Discussie in 'Corona forum' gestart door Liekje81, 11 mei 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Aan mij is het in ieder geval nooit gevraagd en heb toch bijna 5 jaar borstvoeding gegeven in totaal (en maar 2 kinderen ;)). Als er echt zo’n tekort zou zijn, zou je toch verwachten dat het meer gevraagd zou worden?
     
    Mississippi en Neuzeke vinden dit leuk.
  2. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Ik had destijds best wat melk over. Maar doneren ging toen niet zo makkelijk. Moest het geloof ik zelf brengen en best een eind hiervandaan.
     
  3. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Misschien als je in de buurt van een Universitair ziekenhuis woont, dat het wel gevraagd wordt? Hoewel, het grootste deel van mijn eerste zwangerschap woonde ik nog in Nijmegen, niet ver van het Radboud, daar heeft de verloskundige in ieder geval niets over gezegd, maar ik kan me voorstellen dat zoiets pas gevraagd wordt na de bevalling als de borstvoeding goed loopt, en toen woonde ik daar niet meer.
     
  4. autumn86

    autumn86 Bekend lid

    3 sep 2014
    769
    530
    93
    Donor melk is sowieso aardig onbekend.
    Ik had graag voor de moedermelkbank gekolfd, maar vond de regelmatige reistijd icm mijn onregelmatige rooster te pittig. Heb ruim 150 liter aan andere moeders gedoneerd die te weinig melk hadden.
    Aan dit onderzoek wil ik best mee doen, als het nog lukt om te kolven. Misschien is het zelfs een opstart naar een betere infrastructuur voor de moedermelkbank.
     
    Zuul en MamavanLieverd vinden dit leuk.
  5. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.631
    10.530
    113
    mijn 2 zoontjes hebben op de NICU gelegen en ze gaven aan dat de melk van de moeder bij de geboorte met die termijn is afgestemd op de behoefte van de kindjes. Dus iemand die melk doneert zou een minder goede afstemming hebben.

    Ik was in ieder geval heel blij met de kunstvoeding die gegeven mocht worden en ik denk niet dat ik aan de proef had meegedaan om moedermelk te geven van iemand die Corona heeft gehad en antistoffen heeft aan mijn zeer kwetsbare extreem prematuren.
    @Kraanvogel Stel dat deze kunstvoeding op de NICU niet gebruikt kan worden, dan zou het toch juist heel mooi zijn als andere mensen daarmee worden geholpen?
    Daarnaast, mijn jongste zoontje had uitsluitend borstvoeding gekregen (minimaal, hij woog 780 gram) en toch overleden aan een bacterie in zijn darmen. Zijn broer kreeg voornamelijk kunstvoeding (ik was nog zwanger van de jongste en mocht niet kolven vw kans opwekken weeën) en hij heeft een stuk langer geleefd, ik heb bij alle complicaties nooit gedacht dat het aan de voeding lag, alles is nog zo fragiel.

    Ik zou heel blij zijn als mijn dierbaren hiermee geholpen kunnen worden.
     
    Mississippi, Ella1988 en Neuzeke vinden dit leuk.
  6. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.631
    10.530
    113
    #4406 Dubbelgeluk, 19 aug 2020
    Laatst bewerkt: 19 aug 2020
    sorry, dit gaat allemaal wel heel erg off topic, maar ik Ben toch benieuwd. heb je ervaring met een kindje op de NICU van 24 weken die 700-800 gram weegt? Bij mij stond zodra ik kon kolven de lactatiekundige aan mijn bed.
     
  7. wolkje1994

    wolkje1994 Fanatiek lid

    12 aug 2013
    3.892
    5.779
    113
    mij ben een stille mee lezer, maar wilde toch reageren. Nee dat kan absoluut niet bij kunstvoeding. Mijn dochter heeft vanaf dag 1 kv gehad en dit was niet omdat ik het wilde... Lang verhaal. Maar wij hebben bijv wel probiotica voor zuigelingen door de kv gedaan. Dit werd niet verteld door het ziekenhuis...
     
    Ella1988 vindt dit leuk.
  8. Jackie87

    Jackie87 VIP lid

    6 aug 2013
    5.439
    2.875
    113
    Nee. Maar ik heb het ook niet over het kindje. Maar om het feit dat er nog veel fabels rondgaan over moedermelk zoals; het is te waterig (in welk laboratorium is dit dan onderzocht?) , er zitten niet genoeg voedingsstoffen in etc. Dit kan alleen als de moeder zwaar ondervoed is. Natuurlijk kan het dat een baby niet goed groeit op (moeder)melk. Dit heeft echt andere oorzaken dan de kwaliteit van borstvoeding. Deze is altijd goed. Maar ik begrijp ook zeker dat er situaties zijn waarbij kunstvoeding een betere oplossing is. Daar zeg ik ook niks over.
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  9. Mississippi

    Mississippi VIP lid

    10 feb 2012
    10.511
    4.635
    113
    Ik heb het helemaal niet zo begrepen dat het enkel voor bejaarden bestemd is, het werd m.i. als voorbeeld aangehaald van hoe het o.a. ingezet zou kunnen worden. Het lijkt me heel fijn om op deze manier iemand anders te kunnen helpen mocht ik antistoffen hebben, dus ik heb me direct aangemeld. Al zouden ze mijn melk alleen al kunnen gebruiken voor onderzoek om Corona tegen te gaan dan wil ik daaraan mee doen. Mijn kind komt iig niks tekort doordat ik evt ga kolven voor coronapatienten...
     
    Zuul, SAARC, HappyRabbits en 4 anderen vinden dit leuk.
  10. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.631
    10.530
    113
    **Excuses off-topic maar ik vind het heel naar om te lezen.
    Je geeft aan dat een ziekenhuis slecht advies heeft gegeven. Zij zien dagelijks premature kindjes en weten het beste hoe ze de periode op de NICU het beste kunnen laten verlopen, met de grootste overlevingskans zonder gevolgen. Er komt dan ook na de geboorte direct een lactatiekundige en ze helpen in alles om borstvoeding op te starten en goed te laten lopen.
    Dat jij nu aangeeft dat een ziekenhuis slecht advies geeft vind ik zeer kwalijk om te lezen. Ik durf beide handen in het vuur te steken dat als ze ook maar een reden hadden om door te gaan met de (waterige) borstvoeding, dat absoluut was gebeurt.

    Einde off topic**

    **on topic
    Als borstvoeding bij mij was gelukt (en voor de geïnteresseerden, dit lukte tot 3x toe niet, ook niet met hulp van lactatiekundigen), had ik het ook met alle liefde afgestaan aan dergelijk onderzoek/ hulp tbv bestrijden van het Corona virus.
     
    Zuul, aappie20 en Mississippi vinden dit leuk.
  11. Maev

    Maev VIP lid

    4 dec 2014
    6.071
    5.553
    113
    Off topic..
    Het is wel degelijk mogelijk dat er te weinig voedingsstoffen in zitten, en ja dat kan onderzocht worden in een lab. Daar heb je meerdere soorten onderzoeken (korte en lange) voor zelfs, het wordt niet snel onderzocht omdat er vaak ten behoeve van de baby gekozen wordt om over te stappen op kunstvoeding.
    Ik bleek bij mijn oudste te weinig voedingsstoffen in de borstvoeding te hebben, vloeibare substantie had ik genoeg er zaten alleen te weinig voedingsstoffen in. Ik behoorde tot het, welliswaar kleine, percentage waar dat zonder duidelijke oorzaak bij voorkwam. Zowel bij de 2e als nu krijg ik daarom b12 supplementen in de hoop dat het daarmee voorkomen/uitgesteld kan worden. Iets wat niet zeker is en we bij de tweede uiteindelijk niet hebben kunnen uitvinden. Het stuit mij dus erg tegen de borst wanneer er beweerd wordt dat het onwaar zou zijn en niet mogelijk zou zijn. Ik heb heel bewust de keuze gemaakt om het indertijd te laten onderzoeken, omdat het voor mij voelde alsof ik faalde als moeder. Kan je dus ook uit ervaring vertellen dat het behoorlijk tegenstrijdig voelt wanneer je bv kolft voor onderzoek terwijl je vervolgens je eigen kind niet eens die bv kan geven terwijl je dat wel graag zou willen.

    On topic: net als voor het synbio breast onderzoek ook hiervoor opgegeven, ongeacht hoe kort of lang ik uiteindelijk de kans krijg om bv te geven kan ik op meerdere manieren mijn steentje bijdragen.
     
    Dubbelgeluk vindt dit leuk.
  12. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat ik 2x afschuwelijke begeleiding heb gehad in het ziekenhuis met borstvoeding. Mijn tweede was randprematuur, ze gaven haar gewoon ongevraagd de fles ipv mij te bellen op de kraamafdeling, als ik kwam om te voeden werd ik weggestuurd met;’Je bent te vroeg, het is nog geen voedingstijd.’ Ze waren énorm van voeden om de 3 uur en het liefst 4 (zelfs bij kindjes die moeite hadden hun bloedsuiker goed te reguleren!), maar absoluut niet vaker. Toen mijn dochter voor het eerst bij me lag na de bevalling - zo’n 7-8 uur later - en niet binnen 5 minuutjes goed aanhapte, kwam de zogenaamde lactatiekundige al met allerhande hulpmiddelen aanzetten. Met stip op 1 de ‘knijp met twee vingers in de nek van de baby en ram het hoofdje dan tegen de borst’, inclusief tepelhoedjes en een hulpset met slangetjes. Ipv huid-op-huid en vaak aanleggen moest ik maar vooral gaan ‘power kolven’. Toen ik na dag 1 nog geen spuitje had gevuld was het (wederom door de lactatiekundige van het zkh);’Tja... dat gaat niet lukken he, een baby heeft niks aan zulke melk, we gaan lekker over op de fles!’
    En dit ziekenhuis pretendeerde borstvoedingsvriendelijk te zijn. Gelukkig was het mijn tweede, had ik al 2,5 jaar ervaring met borstvoeding en stond ik daardoor stevig in m’n schoenen. Ik ben stug iedere 2 uur naar de afdeling gegaan en heb haar aangelegd, zonder hulpmiddelen. Ze dronk fantastisch, productie kwam op dag 3 super goed op gang en ze heeft ruim 2 jaar borstvoeding gehad.

    Ik dacht écht dat zo’n lactatiekundige in het ziekenhuis wel wist hoe het werkte, maar dat viel echt víes tegen. Ik heb naderhand ook nog een klacht ingediend, gesprek gehad met een neonatoloog en kinderarts die me gelijk gaven. De begeleiding was absoluut níet gericht op het geven van borstvoeding.

    Ik beweer echt niet dat íeder zkh verkeerd voorlicht en begeleidt, maar ik zou ook echt niet bij voorbaat ervan uitgaan dat ze precies weten wat ze doen en mijn handen daarvoor in het vuur steken. En bestaat er bv met te weinig voedingsstoffen? Absoluut! Ga ik ook niet ontkennen, maar in mijn geval werd dat dus even op dag 1 na de bevalling (en na een spoed-OK van een uur of 5-6) geconcludeerd door de “lactatiekundige” van het zkh (tussen aanhalingstekens, want ze was écht niet kundig op het gebied van lactatie) - mij productie was niet goed, zou nooit goed komen en ik zou er mijn baby niet mee kunnen voeden. Geen enkel onderzoek, niet éven die productie de kans geven op gang te komen, nee, meteen een conclusie. Als het mijn eerste was geweest had ik dat misschien wel klakkeloos aangenomen...
     
    SAARC vindt dit leuk.
  13. Maev

    Maev VIP lid

    4 dec 2014
    6.071
    5.553
    113
    Ik vraag me af of je uberhaupt verder hebt gekeken wat de bedoeling is en welke samenwerkende instanties het betreft. De nederlandse moedermelkbank is daar namelijk ook onderdeel van en in april ook mee begonnen en mede bedenker qua onderzoek, lijkt me sterk dat ze dan nu een andere positie in zouden nemen. Daarnaast gaat het totaal niet over hoeveelheden die gebruikt worden per persoon (zowel volwassen als kind, kwetsbare groepen komen immers bij beide voor) zoals dat bij prematuren of baby's het geval is. Het gaat dan om een hoeveelheid van een ijsklontje waar ook nog een smaakje aan toegevoegd is, zoals je daar zelf al over aangeeft is dat allerminst voldoende voor een prematuur. Ook de doelgroep betreft niet enkel bejaarden of verzorgingshuis bewoners, deze worden enkel als 1 van de voorbeelden benoemd van de kwetsbare groepen.
    Het lijkt er dus op dat je zo heftig reageert zonder verder te kijken dan wat er bij Jinek is gezegd.
    Dit is zoals het bij het AMC zelf aangegeven staat overigens:
    https://www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/actueel/actueel/antistoffen-tegen-coronavirus-in-moedermelk.htm
     
    Mississippi en Dubbelgeluk vinden dit leuk.
  14. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    Klopt. Wilhelmina kinderziekenhuis werkt er ook aan neem bedoeling is om het te geven aan kwetsbare tijdens een outbreak. Dus mogelijk ook aan prematuren maar ook aan bijv ouderen in een verpleeghuis als daar corona uitgebroken is.

    Ondertussen hebben er 5000 mensen zich aangemeld om bv te doneren voor het onderzoek
     
    SAARC, Mississippi en Athina vinden dit leuk.
  15. Maev

    Maev VIP lid

    4 dec 2014
    6.071
    5.553
    113
    Ja zag het net voorbij komen. Als je dan bedenkt dat met 100ml er ongeveer 10 mensen profijt van zouden kunnen hebben, zie ik het echt wel als een positieve kans.
     
    SAARC, Damay77 en Mississippi vinden dit leuk.
  16. Nellie4

    Nellie4 Fanatiek lid

    25 jan 2017
    4.632
    7.300
    113
    Dat had ik dus hier in Frankrijk bij ons hotelletje. We komen daar om half 3 aan, hangt er een bordje buiten dat ze pas om 17:00 open gaan ivm Corona o_O
    Hebben we daar 2,5 uur buiten zitten wachten :cool:
     
    Whysteria vindt dit leuk.
  17. Emilie69

    Emilie69 Niet meer actief

    Is dat niet gewoon omdat ze meer/grondiger moeten poetsen/ontsmetten? Bij ons vakantiehuisje mag je in principe ook binnen vanaf 15u, maar nu is dat ook verschoven naar 17u omdat ze grondiger moeten schoonmaken. Of begrijp ik je verkeerd?
     
  18. Kukido

    Kukido Fanatiek lid

    16 jun 2016
    2.285
    2.894
    113
    Behandeling coronapatiënt verbeterd, artsen hopen op 30 procent minder sterfte op IC - https://nos.nl/l/2344836

    Lijkt me een goede ontwikkeling.
     
    WinterBird, SAARC, suus1983 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  19. Nellie4

    Nellie4 Fanatiek lid

    25 jan 2017
    4.632
    7.300
    113
    #4420 Nellie4, 20 aug 2020
    Laatst bewerkt: 20 aug 2020
    Van mij mag je dat wel zeggen, maar ik ben ook wel nieuwsgierig welke geheime agenda je ziet.


    Ik wil me verder niet in de discussie mengen, maar wil alleen even zeggen dat ik het super tof van je vind dat je jarenlang melk hebt gedoneerd aan premature babietjes :thumup::)
     

Deel Deze Pagina