Zoon 10 jaar krijgt eerste mobiele telefoon

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door bunchy, 15 aug 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.345
    5.598
    113
    Prima moment om het met je kind er ook over te hebben over waarde van bepaalde merken :)

    Tip voor family link: als je kind een eigen google account heeft (denk niet van toepassing op een iPhone overigens), stel dan in dat je kind 13 is. Anders is het zo betuttelend allemaal. Mogen ze nog eens geen YouTube installeren. Zijn ze op de middelbare school, moeten ze het nog doen met YouTube Kids :D
     
  2. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.472
    24.329
    113
    Ik zou geen eigen bijdrage verwachten voor een gebruikte iPhone. En ik ben een beetje nieuwsgierig waar jij dan een refurbished toestel ziet voor €250. Want met een beetje Googlewerk vind ik er zat van rond de €150. mijn oudste dochter heeft en refurbished 6s en deze is inmiddels echt aan vervanging toe. Loopt vaak vast en is traag. Een verouderd toestel is nou eenmaal (ook door de iOS updates) steeds minder bruikbaar. Dus een eigen bijdrage vragen vind ik echt een no go.

    Verder denk ik dat de regels zich vanzelf ook wijzen zodra de telefoon in gebruik is. Een paar basisregels waren hier al genoeg. Zoals niet mee naar bed, starten met alleen beltegoed en geen mb's, e.d.
    Zo heb ik er bv nooit een regel van hoeven maken dat de telefoon niet op tafel komt bij het eten, simpel weg omdat ze dat gewoon niet deden en ze ons dat nooit zagen doen.

    Belangrijkste regel die ik eigenlijk kan bedenken is: wij hebben altijd toegang tot de telefoon en kunnen mee kijken. In ieder geval toen ze nog jong waren. Oudsten van bijna 17 en 15 hebben inmiddels wel complete privacy. En bij hun houden we het hele social media gebeuren gewoon bespreekbaar.

    Jongste van 11 kijk ik regelmatig nog in haar telefoon. En zij heeft ook veel meer restricties nodig dan haar zussen hadden. bij haar heb ik uitgebreid schermtijd ingevoerd die op de iPhone zelf zit en kan ik meekijken wat ze doet en dingen afsluiten die ik ongeschikt acht. En daarvoor heeft ze een kinder Apple ID die gekoppeld is aan de mijne. Werkt fantastisch.
    Ik weet alleen niet of dat al zo uitgebreid op een 6s kan. Mijn dochter heeft een iPhone 8 (oud toestel die ze van haar bio-moeder heeft gekregen).
     
    mum2be2 vindt dit leuk.
  3. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.825
    1.280
    113
    Youtube mag blijkbaar pas onbeperkt als je 18 bent! Merkte dit een keer toen zoon een nieuw gmail account wilde instellen.
     
  4. Sopje1234

    Sopje1234 Bekend lid

    30 okt 2018
    735
    477
    63
    Dit vind ik het grootste nadeel van family link. Familylink/google bepaalt wanneer youtube geïnstalleerd mag worden en dat is in Nederland pas vanaf 16 omdat dat de leeftijd is waarop je een google-account mag openen (België is 13). is het kind jonger dan kan het niet, je kan er ook geen toestemming voor geven. Er is ook geen manier om het te omzeilen.
     
  5. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.345
    5.598
    113
    Nee het is 13 (samsungaccount is 16 jr). Ik heb het toch weten aan te passen: geboortedatum aanpassen in familylink. Het duurt even voordat het gesynchroniseerd is, maar het werkt.
     
  6. Madeliefke

    Madeliefke VIP lid

    19 jan 2008
    6.280
    190
    63
    Druk bezig (uurtje of 3 nu...) om family link op onze telefoons te krijgen. Tot nu toe nog niet heel enthousiast vanwege het feit dat het voor mij als leek zo lastig is om het te regelen :p

    VRAAG: de installatie (op telefoon kind) blijft steeds hangen bij het onderdeel APP BEOORDELEN> bij dit onderdeel krijg je de apps die al vooraf geinstalleerd staan. Wanneer ik druk op het knopje MEER (enige optie) blijft hij hangen. Enig idee hoe ik verder kom of dit onderdeel omzeil?
     
  7. Madeliefke

    Madeliefke VIP lid

    19 jan 2008
    6.280
    190
    63
    Ik ben eruit.... lettertype stond zo groot dat ik niet alle opties kon zien :roflmao:
     
    MamaChantal, tuc, Fristi2012 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  8. mum2be2

    mum2be2 Fanatiek lid

    4 jan 2010
    3.896
    3.378
    113
    Vrouw
    Ik zie het eerder andersom, hoe verrassend jullie erin staan, aangezien bijna iedereen hier dezelfde mening heeft (no offence!).
    Als je bij jullie een iPhone 6s refurbished ziet voor 250€ wordt je gewoon echt opgelicht, dat is ie allang niet meer waard, ook niet refurbished ;).

    Het is een mooi toestel, wij hebben er 2 voor de boys, oudste met abbo van 9€ per maand, jongste met prepaid kaart, ze kunnen internetten op WIFI. Abbo voor de oudste betalen wijzelf.

    Succes met je keuze!
     
    suus1983, Shay25 en Catou vinden dit leuk.
  9. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    6.550
    7.365
    113
    Hmmm, jij koopt een mooie nieuwe, zodat hij jouw oude als verjaardagscadeau kan krijgen en daar kan hij dan aan meebetalen (ik lees: hij betaalt in feite mee aan JOUW nieuwe iPhone ...)
    Dat vind ik dan weer verrassend :)

    En wat eerder al genoemd werd "hij wil persé een iPhone" ... :roflmao: dat ging hier dus echt niet gebeuren!!
     
    Dubbelgeluk, Neuzeke, MamaChantal en 3 anderen vinden dit leuk.
  10. Susy

    Susy Lid

    18 mrt 2020
    60
    66
    18
    Vrouw
    Wij hebben destijds ook onze zoon voor zn verjaardag onze oudere telefoon gegeven. Wel hebben we vantevoren gevraagd naar zn voorkeur. Als hij liever een nieuwe wilde, (maar dan een goedkoper merk of model), hadden we dat voor hem gehaald. Maar hij koos voor de oudere telefoon. (Samsung s5, toen 2 jr oud). Heeft hij nog paar jaar veel plezier van gehad. Wel hebben we daarbij een aantal hoesjes gehaald en een simkaart en beltegoed.
     
  11. Anakin

    Anakin VIP lid

    17 mrt 2006
    6.694
    301
    83
    Goed dat je hier van tevoren zo over nadenkt.
    Onze zoon van 10 heeft nog geen telefoon (klaagt inderdaad ook dat hij de enige is in de klas...) maar krijgt hem voor zijn 11e verjaardag. Een iPhone en zeker geen nieuwe. Wij kijken tegen die tijd op Marktplaats o.i.d.
    Onze zoon van 13 heeft al wel een telefoon.

    En voor iedereen die nog in shock is nu: voor zijn 12e verjaardag krijgt hij een fiets! Ja echt!
    Ik lees hier dat het blijkbaar vreemd is als je dit soort dingen voor een verjaardag geeft.. ik zou werkelijk waar niet weten waarom.

    Hij hoeft niet mee te betalen aan de telefoon. Wij betalen zijn abonnement, zodat hij elke maand voldoende belminuten en mb's heeft.
    Onze regels tot nu toe:
    - 's nachts blijft de telefoon beneden
    - na 20:00 is de schermtijd voorbij
    - geen telefoon onder het eten
    - bij visite en uitstapjes hangt het van de bestemming af, dus we bekijken per keer of de telefoon mee mag
    - apps downloaden met onze toestemming
    - af en toe kijken wij mee in de telefoon

    Wij hebben geen filters, parenting control of whatever erop.
     
    mum2be2 en Amarens vinden dit leuk.
  12. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Hier heeft zoon ook pas met 11 jaar een telefoon gekregen, geen iphone wel een nieuw toestel omdat hij naar de middelbare school ging en dat ding simpelweg voor school handig is. Niet onmisbaar maar wel handig. Hij heeft nu zijn rooster en agenda daarop staan. En wij hebben ook geen controle erop zitten. Mijn man wilde het eerst wel maar het werkte totaal niet dus heb ik alles uitgesloopt :p Wel hou ik globaal in de gaten wat hij mee aan het doen is, tot nu geen gekke dingen gezien.
     
  13. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.429
    480
    83
    Precies! Hier the Same!
     
    Susy vindt dit leuk.
  14. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.429
    480
    83
    Precies! Hoe leuk een mooie fiets voor je verjaardag!!
     
    mum2be2 vindt dit leuk.
  15. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.825
    1.280
    113
    Op veel middelbare scholen is het wel onmisbaar. Hier krijgt zoon roosterwijzigingen etc alleen digitaal door. Alles is digitaal hier, zelfs de boeken. Nu is een ipad hier wel verplicht, maar onderweg is een telefoon handiger om even te checken of gym bijvoorbeeld op de buiten of binnen locatie is.
     
    mum2be2 vindt dit leuk.
  16. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.585
    3.477
    113
    In de brugklas zouden klasgenootjes dat ook kunnen checken, ze hebben toch allemaal hetzelfde rooster, maar dan nog, voor het eerste uur etc. En ze hebben ook een huiswerk appgroep met de mentor etc. Op de middelbare school lijkt het me super onhandig zonder mobiel.

    Ja, wij geven dus ook een fiets of mobiel voor een verjaardag, toch een mooi cadeau?
    Mijn dochter heeft een oude Samsung S7 van mijn man al ruim een jaar, mijn zoon had haar oude Samsung, maar die deed niet veel meer de laatste maanden. Voor zijn verjaardag heeft hij een nieuwe Motorola One gehad voor 129 Euro. Hij was zo blij! En allebei hebben ze een Simpel abonnement van 2,50 Euro per maand. Ze hebben toch zowat overal gratis wifi dus dat gaat prima.
    Ik vroeg laatst nog of haar oude Samsung nog goed werkte. Ze vindt hem prima, alleen gaat de batterij steeds minder lang mee. In de klas verschilt het enorm, van flitsende, dure telefoons tot goedkope, oude toestellen.

    Voor een oude mobiel die je nog hebt liggen, zou ik geen geld bij laten leggen. Eerder een leuk nieuw hoesje kopen ofzo.
     
  17. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Nou zijn rooster op de telefoon klopt niet eens :roflmao::roflmao::roflmao: de keuzevakken kan die app niet aan daar staan gewoon gaten tussen. Het rooster is via zijn lap top te zien, een lap top is wel verplicht. Dus hier is een telefoon wel handig maar je kan desnoods ook zonder. Wij hebben nu wel zijn agenda en mail gesynchroniseerd (althans mijn man was daarmee bezig geweest). En wij kunnen met hem appen en hij kan appen met zijn vrienden. Dat soort dingen.
     
  18. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Wat fiets betreft, het ging toch om door de oudere kinderen gebruikte fiets als verjaardagscadeau geven? Dat gaat mij inderdaad te ver. Maar een nieuwe fiets of een leuke tweedehands fiets via marktplaats vind ik prima om te geven. Al kopen wij zulke dingen als ze nodig zijn en wachten dan niet op een verjaardag.
     
  19. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.806
    32.714
    113
    Volgens mij ging het idd om een fiets van broer of zus doorgeven voor een verjaardag.

    En verder zei ik dat ik niet snel een fiets voor een verjaardag zou geven, maar niet dat er iets mis mee is ofzo? Niemand hier meen ik.
    Dochter heeft trouwens wel een fiets voor haar verjaardag gekregen 2 jaar geleden bedenk ik net. Ze had een prima fiets, maar wilde een speciaal model, dus vond ik het geen noodzaak. Zoon gaat nu op 10km afstand naar school en had daar een nieuwe fiets voor nodig, noodzakelijk en dus niet voor zijn verjaardag. Maar zo denk ik, daarmee zeg ik nergens dat een fiets voor een verjaardag raar is.
    Een oude fiets van broer/zus voor een verjaardag geven vind ik wat vreemd, maar goed, kan ook niet in iemands portemonnee kijken
     
    Amarens vindt dit leuk.
  20. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Oh maar wij hebben het niet breed maar dan nog ga ik een tweedehands fiets van de oudste niet aan de jongste geven voor zijn verjaardag :thumup: De jongste heeft nu een “nieuwe” tweedehands gekregen via marktplaats. Kosten 35 euro en als deze kapot gaat, is het niet erg. Zijn vorige fiets was stuk en hebben wij kosteloos aan iemand gegeven die deze gaat opknappen en voor zijn kinderen gebruiken. Iedereen blij. Maar goed wij wachten dus ook niet op een verjaardag omdat fiets hier vaak vervangen moet worden en het niet al te lang kan wachten.
     

Deel Deze Pagina