13 maanden - spijsvertering?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Pinkie88, 26 aug 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Dag allen

    Een vage vraag, maar ik wil even vragen of iemand zich herkent in de vage symptomen van mijn zoontje, en of jullie vinden dat ik me zorgen moet maken of gewoon afwachten tot ie erover heen groeit. We lopen trouwens al bij de pediater, maar erg 'ver' kijkt die nooit en ik word altijd vooral gerustgesteld.

    De 'problemen' begonnen rond 8 weken, hij kreeg toen steeds meer eczeem die ik steeds moeilijker onder controle kreeg. Verschillende keren aangekaard bij het cb, maar volgens hen kon het geen allergie zijn, want dan zou hij ook krampjes moeten hebben.

    Bij de controle van 4 maanden, bleek dat hij de afgelopen 2 maanden geen grammetje gegroeid was. Ondanks het feit dat ik nog steeds vooral gerustgesteld werd, ben ik toen op eigen initiatief begonnen met een koemelkvrij dieet (ik gaf borstvoeding). We zijn toen ook met hem bij een kinderdiëtist geweest en in het ziekenhuis voor een allergietest (bloed). Deze was negatief, maar dat hoeft niks te zeggen want 50% van alle koemelkallergieën zijn niet in het bloed aantoonbaar.
    Met het dieet verbeterde z'n eczeem zienderogen en hij begon (langzaam) weer te groeien. Ondertussen bungelde hij wel ergens onderaan de curve.

    In de maanden die volgden bleef hij gestaag groeien, weliswaar nog steeds klein en smal, maar hij volgde z'n lijntje. Het viel me toen ook wel al op dat hij altijd mondjes bleef teruggeven, maar daar stelde ik mij niet te veel vragen bij.

    Ondertussen is hij 13 maanden, hij krijgt nu geen borstvoeding meer maar flesvoeding (eerst nutramigen, nu novarice) en natuurlijk vaste voeding. Maar hij blijft veel teruggeven en minstens 1 keer per week, soms vaker, geeft hij een volledige fles of een volledige voeding terug. Zo heeft hij eens een hele week z'n fruitpap op de crèche volledig overgegeven. Hij lijkt meestal niet misselijk, heeft ook geen krampen, maar geeft vanuit het niets (een deel) van z'n maaginhoud terug.

    Een week geleden had ie een buikgriepje, 1 dag ziek van geweest (ook bij de rest van het gezin gepasseerd, allemaal 1 dag last), maar hij herstelt zo traag. Zijn stoelgang blijft platter en hij geeft op de meeste dagen nog minstens 1 keer over.

    Z'n groei blijft me toch ook zorgen baren, hij weegt nog geen 9kg.

    Moet ik hier verder mee en me zorgen maken, of heeft hij 'gewoon' een gevoelige spijsvertering? Is dat teruggeven/overgeven op deze leeftijd nog normaal?
     
  2. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.913
    3.333
    113
    Meer allergieën zal me in dit verhaal niet verbazen.
     
  3. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.536
    26.110
    113
    Vrouw
    Naar de kinderarts :)

    Onze zoon had ook een grote lijst met dingen waar hij ziek van werd. Ook eczeem kindje met kma.
    Met 12 maanden was hij net over de 9 kilo. En met 4,5 nog steeds lang en dun
     
  4. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Probleem is dat ik er zelf niet in slaagt om een samenhang te zien tussen het overgeven en bepaalde voedingsmiddelen. Z'n eczeem is ook volledig weg momenteel.

    Ik denk dus dat de kinderarts weer vooral sussend zal zijn. Al ben ik sowieso wel van plan om nog een keer een afspraak te maken.

    @GroeneBomen waren de allergieën van jouw zoontje aantoonbaar?
     
  5. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.536
    26.110
    113
    Vrouw
    Ja :) we zagen wel verband. We introduceerden elk nieuwe voedsel in een periode van 3 of meer dagen. Elke dag mocht hij er een beetje meer van. Bij voedsel waar hij niet tegen kon, kwamen we al niet bij dag 2 aan. We hebben ook strikt een voedseldagboek bij gehouden. Hij was al voordat we naa kinderart gingen, onder behandeling bij diëtiste. Die kinderdietiste heeft ons ook enorm geholpen met inzichtelijk krijgen van alles

    De kinderarts heeft ons enorm geholpen :) en we kregen ook medicatie: anti histamine drankje waardoor de reactie minder werd als hij wel wat verkeerds at. Was een uitkomst! Ziekenhuis diëtiste heeft ook geholpen :)

    Uiteindelijk kon hij meer eten maar is hij als zijn eczeem opvlamde extra gevoelig voor de scherpere dingen zoals tomaat: dan zwelt zijn lip enorm op en gilt hij het uit. De kinderarts wist de oorzaak en daar hadden wij nooit aangedacht: zijn huid kan er niet tegen als de huid al extra gevoelig is. Simpel vaseline op de lippen voordat hij eet en klaar :D
     
  6. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Dat hebben wij in het begin dus ook gedaan, alles een voor een introduceren, maar hij reageert eigenlijk nergens overduidelijk op.

    Toen hij zoveel fruitpap overgaf op de crèche heb ik ook eens gevraagd om bepaalde fruitsoorten eruit te laten (ze geven altijd dezelfde combi), maar ook daar was geen verband in te ontdekken.
     
  7. Brinsa

    Brinsa Fanatiek lid

    16 mrt 2016
    3.525
    2.447
    113
    Hier had mijn zoontje ook veel eczeem. Ook zat hij niet lekker in zijn velletje. Ik ben toen naar een orthomoleculair arts gegaan. Deze heeft verschillende metingen gedaan en daar kwamen verschillende intoleranties uit. Sinds we ons daar aan houden is hij eczeem vrij en zit jij super in zijn velletje. Ik heb een totaal ander kind. Misschien iets voor jullie.
     
  8. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Maar z'n eczeem is weg sinds we koemelk mijden, dus daarom twijfel ik of wat we nu nog merken het gevolg is van nog andere intoleranties of dat hij gewoon een gevoelige spijsvertering heeft.
     
  9. Brinsa

    Brinsa Fanatiek lid

    16 mrt 2016
    3.525
    2.447
    113
    Het zou beide kunnen zijn. Daarom zou je het eens uit kunnen laten meten.
     
  10. Lelie89

    Lelie89 Fanatiek lid

    4 sep 2014
    3.355
    2.081
    113
    Vrouw
    Gelderland
    Wat voor kwaad kan het om andere intoleranties uit te sluiten? Je vraagt om advies, maar zodra je het krijgt luister je er niet naar.
     
  11. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Hoe denk jij andere intoleranties uit te sluiten als je geen verband kan zien tussen symptomen en voeding?

    In een orthomoleculair arts geloof ik persoonlijk niet, maar mijn excuses dat ik niet alles doe wat iemand op een forum me aanraadt. Daar ben ik jou volgens mij geen verantwoording voor verschuldigd.
     
  12. Striae

    Striae Fanatiek lid

    16 jul 2020
    1.567
    1.073
    113
    Ik zou toch even een verwijzing naar de kinderarts vragen of misschien een diëtist. Het kunnen verschillende oorzaken zijn en ik zou het hier zeker niet gewoon maar bij laten. Het kindje heeft duidelijk ergens last van.
     
  13. Lelie89

    Lelie89 Fanatiek lid

    4 sep 2014
    3.355
    2.081
    113
    Vrouw
    Gelderland
    Je zegt zelf dat je nog twijfelt of het gevolg is van andere intoleranties of niet. De enige manier om daar achter te komen is door uit te sluiten.

    Maar je hebt helemaal gelijk, je bent mij geen verantwoording schuldig. Je mag doen wat je zelf wil.
     
  14. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    We lopen al sinds z'n 4 maanden bij de kinderarts, zowel regulier als op de allergie raadpleging. Mijn ervaring met kinderartsen is eigenlijk dat ze vooral sussen, ook wat betreft de KMA was dat het geval. Ik gaf vanaf 8w al aan dat er volgens mij iets mis was, en het heeft geduurd tot ie al 2 maanden niet meer groeide en van top tot teen onder eczeem stond ondanks al ons gesmeerd - waarna ik zelf op eigen initiatief op dieet ging - toen geloofden ze me dat het mss toch KMA was.

    We zijn 2 weken geleden terug naar de KA geweest, wegens omstandigheden een andere dan mijn normale, en ook haar algemene boodschap was me geen zorgen maken.
    Van haar adviezen ben ik verder niet zo overtuigd, heb het er ook met mijn vroedvrouw over gehad en ook zij vond de adviezen twijfelachtig.

    Op de planning staat nu dus een nieuw bezoekje aan de kinderdiëtiste, zij sluit sowieso qua 'idealen' beter aan bij mijn visie. Nu alleen nog tijd vinden..

    Gelukkig is het echte overgeven wel weer over, dat was dus nog een gevolg van de buikgriep waar hij gewoon langzaam van herstelde.
     
  15. Striae

    Striae Fanatiek lid

    16 jul 2020
    1.567
    1.073
    113
    #15 Striae, 15 sep 2020
    Laatst bewerkt: 15 sep 2020
    Kan het zijn dat je hem te veel eten geeft? Meer als wat hij aankan? Met 13 maanden hoeven ze bv geen flessen meer.
     
  16. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Daar ben ik het persoonlijk niet mee eens, een kind heeft een behoefte aan zuivel tot zeker 3 jaar, hij krijgt ook enkel via z'n flessen zuivel vanwege de KMA.

    Het advies is vanaf 1j 300ml, hij krijgt op dit moment 450ml. Iets 'te veel', maar ook niet dramatisch aangezien hij ook nog maar net 1j is.

    We hebben 's nachts al 1 fles vervangen door thee en overdag een fles weggelaten, maar als hij voor de rest geen melk krijgt 's nachts dan slaapt ie gewoon niet meer.
    Ik heb het zelf erg lastig met een kind 'geforceerd' iets te ontzeggen waar hij zo duidelijk nog behoefte aan heeft. Mijn oudste dronk tot ruim 2j 's nachts nog borstvoeding, dat is natuurlijk allemaal wat simpeler omdat daar geen regeltjes aan verbonden zijn.

    Verder eet hij gewoon naar behoefte, thuis meestal zelf, op de crèche met een lepeltje gewoon de 'standaard' hoeveelheden.

    Minderen in voeding vind ik ook maar riskant voor een mannetje dat al onderaan de curve bengelt.

    Melk (en water trouwens, want hij kan ook soms gewoon na een paar slokken water teruggeven) komt natuurlijk makkelijker 'naar boven' dan vaste voeding, maar mijn oudste had hier - ondanks dat ie dus ook gewoon nog veel melk dronk - met 13 maanden al lang geen last meer van.

    Ik vraag me dus vooral ook af of het 'normaal' kan zijn dat z'n maagklepje op die leeftijd nog steeds niet goed sluit, of dat dat iets is waar we verder naar moeten laten kijken.

    Woensdag moeten we naar de dokter op het Cb, daar ook nog een keer vragen wat zij denkt.
     
  17. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Misschien moet je eens opzoeken wat een orthomoleculair arts precies doet. Als het zo makkelijk was als intoleranties/allergieën gewoon uit te sluiten, dan hadden we dat vanzelfsprekend al lang gedaan.

    Maar nu geef ik jullie tenminste weer wat om over te kletsen he ;)
     
  18. Lelie89

    Lelie89 Fanatiek lid

    4 sep 2014
    3.355
    2.081
    113
    Vrouw
    Gelderland
    Daar hebben we dit topic en jou niet voor nodig hoor.;) Lief dat je je daar zorgen over maakt.
     
  19. Brinsa

    Brinsa Fanatiek lid

    16 mrt 2016
    3.525
    2.447
    113
    Ik ben wel van mening dat veel ka heel weinig juiste informatie hebben over allergieën.

    Mijn zoontje is helemaal van zijn eczeem af nadat ik weglaat waar hij dus niet tegen kan. Krijgt hij wel iets van gluten of melk binnen is het meteen weer raak. Onder de eczeem, veel buikpijn en darmen van slag. Ook is zijn humeur meteen anders. Lijkt mij een duidelijk bewijs dat hij er toch echt niet tegen kan. De ka blijft van mening dat hij niet intolerant kan zijn voor gluten!

    Als door een intolerantie het immuunsysteem van je zoontje verzwakt is kan hij veel eerder op nog meer dingen reageren. Het is belangrijk om er achter te komen wat er uit balans is in zijn lichaampje en waar hij op reageert. Als je dat aanpakt dan kan het immuunsysteem zich weer herstellen en zo zijn hele lichaam. Het hoeft niet te beteken dat hij altijd last blijft houden van bijv. Koemelk. Het kan een tijdelijk iets zijn.

    Hoop dat jullie er uiteindelijk uit gaan komen wat het is.
     
  20. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Daar heb je zeker gelijk in, ik heb het zelf nu ook echt moeilijk met de adviezen van de kinderarts omtrent voeding. We liepen eigenlijk vooral bij de kinderarts om uit te sluiten dat er wat anders mis was, omdat hij rond 6 maanden ineens op het consultatiebureau niet meer in de lengte gegroeid was, terwijl ik toen al 2 maanden op dieet was. Dit bleek achteraf gezien vooral een meetfout te zijn.

    Hij is wel via een bloedtest getest op de meest voorkomende allergieën op de allergie raadpleging (dus nog een andere KA), daar kwam niets uit, maar dat hoeft niets te zeggen omdat een bloedtest enkel iets kan vertellen over igE gemedieerde allergieën en helemaal niets over eventuele intoleranties.

    We hebben zelf een orthomoleculair arts ook overwogen, en hoewel ik best geloof dat voeding een invloed heeft op het functioneren van ons lichaam, vind ik het hele uitmeten een beetje vaag en weinig wetenschappelijk onderbouwd. Daarenboven zie ik bij veel kindjes in bvb de Facebook groep van kindjes met voedsel intoleranties, dat daar zo'n danig lange lijsten intoleranties uitkomen, dat ik me afvraag of (in ons geval) de remedie niet erger is dan de kwaal.

    We lopen dus wel bij een erg goede kinderdiëtiste, zij vertrekt meer vanuit het idee van rustig introduceren en observeren, maar daaruit kan ik dus geen verbanden ontdekken. Sinds we met melk gestopt zijn heeft hij geen spatje eczeem meer gehad en de spijsverteringsklachten die hij (soms) heeft lijken niet te koppelen aan het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

    Zelf vermoed ik eigenlijk dat ie vooral nog last heeft van een vorm van reflux, mogelijk nog als overblijfsel van de KMA? Maar ik vind dus erg moeilijk bevestiging of dit op deze leeftijd nog 'normaal' is en of hij hier gewoon over gaat groeien.

    De KA wijt de reflux klachten vooral aan het drinken van melk 's nachts en vind dat hij vooral moet gaan doorslapen ('hij gedraagt zich als een baby omdat je hem voedt als een baby'), iets waar ik gewoon een totaal andere visie over heb. Daarenboven zorgt de melk er imo niet voor dat z'n maagklepje niet sluit, het komt gewoon makkelijker naar boven dan vaste voeding natuurlijk.

    We plannen nu een nieuwe afspraak bij de diëtiste, hopelijk kan zij ons wat meer gefundeerd advies geven waar ik me wel in kan vinden.
     

Deel Deze Pagina