Poll: mondkapjes plicht

Discussie in 'Corona forum' gestart door Nellie4, 27 sep 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
?

Mondkapjesplicht invoeren?

  1. Ja, in alle openbare ruimtes

    196 stem(men)
    57,5%
  2. Nee, houden zoals het nu is, dus alleen in openbaarvervoer

    132 stem(men)
    38,7%
  3. Geen mening

    13 stem(men)
    3,8%
  1. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    Yup. Ook met mondkapje. En ik heb zuurstofdips hè? Bij hyperventilatie heb je geen zuurstofdips . Je denkt wel dat je dood gaat en geen lucht meer krijgt maar je haalt juist teveel adem. ;)
    Er is ook hyperventilatie uitgelokt en dan geen zuurstofdips. Gewoon 100% zuurstof.
     
  2. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Mja maar dat de regels ivm hygiëne bij een verpleegkundige anders zijn, vind ik niet onlogisch. Dat betekent toch niet meteen dat de hele bevolking ze zo moet gebruiken, en dat er schijnveiligheid is als dat niet zo strikt gebeurt? Net omdát je dus ook je jas en je haar en je broek etc aanraakt.
     
  3. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    Die regels gelden extra voor verpleging maar OOK voor de "gewone" mensen/mondkapjes. Die regels zijn er al vanaf dat de mondkapjes in OV gebruikt gingen worden.
    Is meerdere malen op tv geweest dat deskundigen zich ook zorgen maken omdat mensen die kapjes verkeerd gebruiken. Eraan zitten, in hun jas stoppen enz.
    En kijk maar eens goed om je heen, dan zie je dat bijna iedereen ze verkeerd gebruikt. In jaszak stoppen, even recht trekken, op en afzetten enz.
     
  4. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Dat weet ik. Ik probeer alleen te begrijpen waarom mondmaskers dan anders zijn dan een jas.
     
    Mamafiets vindt dit leuk.
  5. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Omdat je een jas niet tegen je gezicht aanduwt en er door ademt? Of is dit het moment dat ik tot de ontdekking ga komen dat ik mijn jas al die jaren verkeerd heb gebruikt? :eek:
     
    Zuul en TotalBella vinden dit leuk.
  6. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    14.608
    25.666
    113
    Vrouw
    Haha. Adem jij niet door je jas :eek::D

    Maar dan snap ik nog steeds dat buitenkant verhaal niet. Buitenkant mondkapje wordt niet viezer dan buitenkant jas. Dus waarom is het toch zo vreselijk als ik daar even met mijn vingers aankom wanneer ik m even recht wil trekken?
     
  7. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Maar daarover ging het niet. Het ging erover dat je mondmasker aan de buitenkant aanraken gevaarlijk is omdat die buitenkant besmet is met corona. Ik snap niet waarom dat bij dat mondmasker dan zo is, maar niet bij de jas die je aanhebt of je haar pakweg, wat allebei evenzeer in contact komt met de buitenwereld.
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  8. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    14.608
    25.666
    113
    Vrouw
    Ik krijg bij deze discussie eigenlijk hetzelfde gevoel als wanneer ik iemand vertel luizenmoeder te zijn.

    De reactie is steevast 'ieuw getver. Bij al die kinderen op luizen controleren. Bah krijg nu al de kriebels

    Ik weet zeker dat de kapper dat nooit te horen krijgt wanneer ze verteld de hele dag aan mensen hun haar te zitten.
    Of wanneer iemand verteld voir een schoolfeesten bij alle meisjes leuke strikjes of vlechtjes gaat maken.

    Ze doen hetzelfde. Maar omdat ik het woord luis erbij heb is de associatie "vies, kriebel"

    Mondkapje is een stukje stof. Net als bijvoorbeeld je sjaal (wordt in de winter ook vaak voor het gezicht gedragen)
    Mondkapje is er om je te beschermen tegen dat enge virus. En dus Vies.
    Sjaal niet. Dus daar denkt niemand over na.

    Wat betreft de voorschriften. Die zijn ook gebaseerd op de vooronderstelling dat alles besmet raakt.
    Het zou me niet verbazen als die ook uit de medische wereld zijn gekopieerd.

    Imo praktisch niet altijd en overal even haalbaar. Maar met een 'best practice' zijn we toch beter beschermd dan helemaal zonder toch?
     
  9. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Dat laatste klopt helemaal. En ik hou me aan die best practise. Alleen halen tegenstanders van mondmaskers dat «verkeerd gebruik» dan weer aan als een reden om het dan maar helemaal níet te doen. Want dan is het opeens «schijnveiligheid». Diezelfde tegenstanders zijn zelf altijd heel trots op hoe kritisch ze zijn over normen en voorschriften, maar als ik dan kritisch ben over dat «verkeerd gebruik», dan is het óók weer niet goed.
     
    suus1983 en Mamafiets vinden dit leuk.
  10. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Omdat het hele buitenwereld-verhaal er niet zoveel mee te maken heeft. Je draag een mondmasker niet om jezelf te beschermen hè. (Misschien moet ik dit niet te hard roepen... zet helemaal niemand dat ding meer op. Maar eigenlijk ga ik er vanuit dat dit al gewoon algemeen bekend is.)
    Je draagt een mondmasker voor het geval je zonder het te weten zèlf besmet bent. Als je hem daadwerkelijk voor je neus en mond houdt, houdt dat masker dus de grootste druppels tegen die vrijkomen als je praat of per ongeluk toch eens hoest of niest. Dat zijn wel druppels waar (potentieel) de meeste virusdeeltjes inzitten. Maar zo'n niet-medisch mondmasker houdt niet alle virusdeeltjes tegen. Daarvoor zou je zo'n FFP2 masker nodig hebben. Die filteren het virus wel volledig.
    Bij de niet-medische kapjes houdt je een hoop virusdeeltjes tegen, waardoor je de kans dat je een ander besmet kleiner maakt. Maar het houdt niet alles tegen. Je ademt gewoon een deel van je virus door het masker heen, dan zitten die virusdeeltjes dus ook aan de buitenkant.
    Kunnen je 'eigen' viruseeltjes ook in je haar of je jas zitten? Op de voorkant van je jas of trui wellicht, of in je elleboog als je netjes daarin niest. Het is dus ook niet de bedoeling met je handen in je elleboogholtes te zitten en daarna spullen aan te raken.
    In je haar? Ik weet niet hoe jullie ademen :roflmao: maar ik denk niet dat de kans groot is dat je virus in je haar blaast. Dus een keer met je handen door je haar gaan en daarna een deurklink vastpakken, zal weinig risico opleveren voor de persoon die na jou komt. Tenzij een andere coronapatiënt in je haar heeft zitten niezen.

    Maar in principe zullen er, ALS je besmet bent, meer virusdeeltjes aan beide zijden van je mondkapje zitten, dan aan overige kledingstukken of je haar. Allicht dat er een keer wat virus ergens op terecht komt en dat je dit daarna aanraakt. Maar dat zullen echt kleinere hoeveelheden zijn. En bovendien geldt daarom ook het advies om je handen vaak te wassen.
     
    Zuul en Mamafiets vinden dit leuk.
  11. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Dat kan ik helemaal volgen. Maar dat is het verhaal niet. Het verhaal dat ik hierboven ook las: dat het gaat om de besmetting door de buitenwereld.
     
  12. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Nou, volgens mij is het verhaal gewoon dat je een mondkapje hygiënisch moet behandelen. Handen wassen voor het opzetten, alleen elastieken / linten beethouden, niet meer aankomen. En dan ook bij het afzetten weer: handen desinfecteren (want je komt met je handen vlakbij je gezicht) en dan je kapje afdoen via de elastieken en weer je handen ontsmetten

    Waar die eventuele besmetting vandaan zou komen, staat volgens mij nergens in de beschrijvingen van hoe je je mondkapje zou moeten gebruiken. Vervolgens gaan anderen ermee aan de haal en zeggen "Ik geloof niet dat die buitenkant per se viezer is dan een jas". En dan gaat dat ineens een eigen leven leiden. Maar zoiets staat niet in de beschrijvingen, althans niet degene die ik heb gelezen.
     
    Mamafiets vindt dit leuk.
  13. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Nou, @Damay77 zei toch heel duidelijk «Nope. Kijk,en zo gaat het dus mis. » en dan de hele uitleg van waarom de buitenkant besmet is door de buitenwereld, en hoe die regels zo gelden bij verpleegkundigen. Daar bouwde ik dus op voort met mijn vragen over jassen en haar.
     
  14. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ja, maar Damay77 is niet degene die die voorschriften bedacht heeft hè?
     
  15. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Klopt. Maar blijkbaar is die insteek wel wat haar werkgever propageert?
     
  16. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Dat weten we niet, alleen dat Damay het zo zegt. En zelfs als haar werkgever het zo zou zeggen, dan maakt het dat nog niet de waarheid. Althans... als ik mijn eigen werkgever af en toe hoor raaskallen, geeft me dat niet bepaald vertrouwen. :rolleyes:

    Wat me enigszins stoort in deze discussie, is het volgende: er is een duidelijk advies over hoe je ze goed moet gebruiken. Handen wassen, alleen elastieken aanraken etc. Veel mensen die hier meeschrijven weten dat wel, maar melden dat ze zich er niet aan houden omdat ze het maar onzin vinden. Omdat ze ergens gelezen hebben dat die mondkapjes door een ander besmet zouden worden. En dan is het ineens niet meer logisch om er hygiënisch mee om te gaan, want een jas was je ook niet op 60 graden na elk bezoek aan de supermarkt. Vervolgens besluiten mensen om hem dan maar gewoon in hun broekzak te proppen of een zijvakje van hun handtasje ofzo. Dat gaan ze dan ook nog zo aan elkaar uitleggen, dat het allemaal niet hygiënisch hoeft.
    Wat ik dan bijzonder vind, is dat men elkaar hier allemaal na gaat zitten praten (ook in een ander topic) dat het onzin is dat je kapjes niet mag hergebruiken, want je jas wordt toch ook vies. Maar dat er dan in die hele discussie blijkbaar niemand zich afvraagt... maar waarom is dat advies er dan om er zo voorzichtig mee om te gaan? Je hebt informatie die tegenstrijdig lijkt. Het één is een officieel advies vanuit o.a. de rijksoverheid maar ook diverse medici hebben zich hier al over uitgelaten. Het ander is iets dat je ergens op een forum bent tegengekomen of op Facebook hebt gelezen. En wat gebeurt er massaal, welk deel van het verhaal wordt onmiddellijk in twijfel getrokken?
    En niemand komt blijkbaar op het idee om de vraag te stellen... Hé, zou soms het andere deel van die informatie niet kloppen? Zou er misschien iets anders aan de hand kunnen zijn dan besmetting van buitenaf?
     
  17. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    Pfffffff...... Is het zo moeilijk om te lezen? Ik schrijf toch in een eerder bericht dat deze richtlijnen al bekend waren toen die kapjes in het OV verplicht werden?
    Staat ook gewoon duidelijk op site van rivm enz.
    Het is al vanaf begin van die kapjes bekend dat je er hygiënisch mee om moet gaan. Doen alsof dat ding een vuile onderbrowk is. Of helemaal onder de verf zit. Met je poten er vanaf blijven.niet steeds op en af. Af en daarna een schone pakken. Of af en daarna hygiënisch opbergen. Niet in jaszak enz.
    Heeft helemaal NIKS met m'n werk te maken.

    Ik zeg ook ergens dat dat gedoe met virus in haar en op kleding ook inderdaad raar/dubbel is. Niet aan je kapje mogen zitten terwijl het ook in je kleding of haren kan zitten. Ik geef zelfs een voorbeeld van o.a. m'n werk. Met chirurgiesch mondkapje waarbij ik niet helemaal ingepakt ben . Als cliënt toch besmet is en kucht dan zit het ook in m'n haren en kleding.
    Sommige dingen heb ik ook geen antwoord op en vind ik ook vreemd/dubbel. Maar goed. Er zijn wel meer dingen dubbel aan al die corona regels hè. Soms ontbreekt de logica
     
  18. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Ik hoop dat dit allemaal niet over mij gaat? Want ik ben net een gigantische voorstander van mondmaskers.
     
  19. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    Ik hoop niet dat je mij hiermee bedoeld want dat slaat dus werkelijk helemaal nergens op. Ik leg uit dat als bijna iedereen het verkeerd gebruikt, het weinig nut heeft. En ja, dat geeft schijnveiligheid. Als iedereen die kapjes verkeerd gebruikt maar zich wel lekker veilig waant, dochter op mensen gaat lopen enz dan heeft het weinig nut. Je hoort er gewoon hygiënisch mee om te gaan. Punt.
    Heeft niks met tegenstander te maken. Dat ik kritisch bent betekend niet meteen dat ik een gekkie ben of een tegenstander.
    Wie zegt dat ik hem niet gebruik?
    Ik zal hem dragen als dat nodig is. Ik draag hem op dit moment inderdaad niet buiten m'n werk om. Waarom niet? Ik kan er niet tegen dus ik kom niet in winkels. Ik ga het niet opzoeken en er later last van hebben.
    En als ik wel een winkel in ga dan doe ik een chirurgiche masker van m'n werk op. Gegeven door de baas die wil dat we beschermd zijn en niet ziek uitvallen. Ik draag dus niet van die zelfgemaakte/wegwerp dingen . Daar sta ik niet achter. ALS dan wel goed beschermd.

    Oh en ik ben zeker niet trots. Weet niet waar je dat leest. Ik vertel alleen wat de algemene "regels" over mondkapjes zijn. Gewoon raar dat mensen hier gaan zitten verkondigen dat hij gewoon in jaszak enz mag. Dat klopt gewoon niet en dan ben je echt verkeerd beZig.
     
  20. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    #400 tupp, 8 okt 2020
    Laatst bewerkt: 8 okt 2020
    Nee, het gaat over de discussie die een aantal mensen voeren waarbij ze aangeven de mondkapjes maar gewoon in hun zak stoppen omdat ze er vanuit gaan dat hun mondkapje net zo vies (of niet vies) is als bijvoorbeeld hun jas. En ik zeg dat die stelling onzin is. Je mondkapje is wel degelijk 'viezer' (of kan dat zijn, als je (ongemerkt) een besmetting onder de leden hebt. En dus moet je er anders mee omgaan.

    Dat staat overigens los van voor- of tegen mondmasker zijn. Ik ben er niet per se voor, in die zin dat ik er vooral tegen was toen men ze wilde gaan inzetten "op plekken waar de 1,5 meter niet te waarborgen is". In plaats van ervoor te zorgen dat het op die plekken minder druk zou zijn. En dan bedoel ik niet het OV, want dan ontkom je er niet aan. Maar wel bijvoorbeeld de Kalverstraat en de Koopgoot. Ik ben dus tégen mondkapjes (buiten het OV) op plekken waar mensen die willen gaan inzetten in plaats van de 1,5 meter afstand. Het is geen vervanging. En je kunt je afvragen of ze noodzakelijk zijn als je wel gewoon die 1,5 meter afstand houdt.
    Maar goed; het is nu een dringend advies en ik ben (tegenwoordig ;)) een brave meid. Dus ik houd 1,5 meter afstand EN zet een mondkapje op. Maar dan gebruik ik hem dus wel goed. Terwijl wat mij betreft dat hele advies er wel af kan, want de meerwaarde als je gewoon afstand houdt is waarschijnlijk zéééééér klein. Als er überhaupt al een meerwaarde is.

    Maar goed, je kan dus prima tegen een mondkapjesplicht zijn, maar wel voorstander zijn om ze goed te gebruiken als je het toch doet. En ik denk dat ik dat een beetje mis, in de verhalen die ik lees. "Anything worth doing, is worth doing right". Kortom: als je het toch doet, doe het dan goed.
    En blijkbaar zijn er mensen die wel vóór het gebruik van mondkapjes zijn, maar er vervolgens heel slordig mee omgaan.
     

Deel Deze Pagina