Schooladvies

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door TopperD, 26 okt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.805
    32.708
    113
    Ben het tenminste weer eens met je eens;) haha.

    Hier hetzelfde, alleen heb ik mij dan de pleuris gewerkt op het vwo. Van 6 vwo naar 5 havo gegaan, alleen omdat ik dat wiskunde maar niet voor elkaar kreeg. Rest allemaal prima.
     
    tuc vindt dit leuk.
  2. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.482
    8.330
    113
    Op de school van de oudste is dat gelukkig niet zo. Zij kijken juist heel erg naar hoe het kind het in de klas doet, ook sociaal ed. Super fijne school vind ik het! :)
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.482
    8.330
    113
    Op steeds meer scholen zijn er mogelijkheden om examen te doen op verschillende niveaus. :)
     
    tuc vindt dit leuk.
  4. TopperD

    TopperD Bekend lid

    9 jun 2015
    777
    156
    43
    Wij krijgen over ruim twee weken pas het voorlopig schooladvies. Deze week wordt de ANM afgenomen en dan hebben we over twee weken een gesprek.
    Maar ik heb het idee dat school iets moet vertellen waar ik al jaren om loop te drammen en wat steeds van tafel geveegd werd, hij zit niet op zijn plaats binnen het reguliere onderwijs.
    En dat van gym is geen op zich staand iets. Hij redt het gewoon regelmatig om onder bepaald schoolwerk uit te komen. Ik heb nu met een van zijn juffen af gesproken dat datgene wat op school niet gemaakt wordt mee naar huis moet. Maar het lukt hem gewoon nog steeds, vooral bij de do/vrij juf. Terwijl ik ervan uit ga dat ze dit soort afspraken onderling bespreken.
    Cito's scoort hij wel aardig. Rekenen is inmiddels een lage B, spelling schommelt tussen A en B en lezen is A. Maar het is zijn gebrek aan motivatie, overzicht. Zijn lage frustratie drempeltje. Zelfstandig schoolwerk doen is niet echt iets waar hij in uitblinkt zeg maar. Maar school blijft geheimzinnig doen...
     
  5. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.805
    32.708
    113
    Naar mijn idee hoort het ook zo idd. Als ik naar mijn kinderen kijk, mijn dochter krijgt straks gebaseerd op haar cito scores een lager advies dan zoon, prima op zich hoor, maar als je kijkt naar haar werkhouding, haar gedrag en het feit dat ze de jongste van de klas is, in een bijzonder slecht scorende klas, dan denk ik, er is meer dan alleen die cito.
    Goed te horen dat er scholen zijn waar ze dat wel begrijpen.
     
  6. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.482
    8.330
    113
    Wat wil je zoon zelf qua advies? En wat wil hij daarvoor doen?

    Dat zijn vragen die ik (zeer regelmatig) met mijn dochter heb besproken de afgelopen jaren. Natuurlijk ligt er een (heel) groot deel bij school en hoe zij dingen aanpakken, maar een kind moet op een gegeven moment zelf ook dingen 'oppakken'. Op het VO is de begeleiding en het begrip helaas vaak (nog) veel minder...ook kennen de meeste docenten de kinderen amper persoonlijk, wat het nog lastiger maakt. Dat maakt dat voor sommige kinderen een bepaald niveau daardoor lastiger haalbaar wordt...
     
  7. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.733
    113
    Ik hoop dat dit snel landelijk doorgevoerd wordt.
    Lost ook direct een ander probleem op waar wij misschien tegenaan gaan lopen.
    Onze jongste leert veel makkelijker dan zn zus. Scoort enkel het hoogste. Hij zit in groep 4, dus dat zegt nog niet alles.
    Maar stel dat hij een HAVO advies komt (of hoger) dan mag hij dus niet naar de aparte VMBO school waar zijn zus heen gaat. Hij is zo graag met zn handen bezig en die optie krijgt hij dan dus niet. Vind ik ook zoiets belachelijks.
     
  8. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Hier op school begrijpen ze het gelukkig ook goed. Mijn zoon scoorde altijd A op rekenen, woordenschat en DMT en D op begrijpend lezen en spelling. Best een groot verschil dus. En met zijn laatste CITO (niet de eindcito, want die ging afgelopen jaar niet door), had hij zelfs maar een E voor begrijpend lezen. Nav van zijn CITO uitslagen had ik hooguit KB-advies verwacht. Maar omdat ze ook zagen dat mijn zoon een goede inzet heeft, heel gemotiveerd is, zijn huiswerk altijd netjes op orde heeft, goed kan plannen en opdracht makkelijk oppikt, is het dus uiteindelijk toch TL geworden. Waarbij verteld werd dat als we voor TL-Havo zouden kiezen, ze het best mogelijk achtten dat hij naar HAVO door zou stromen. Ze zeiden erbij dat hij het echt van zijn houding in de klas moest hebben en niet van zijn toetsen. Aan de hand van zijn CITO was hij daar nóóit op uitgekomen.
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  9. Linda86

    Linda86 VIP lid

    En verschillende vakken op verschillende niveaus vind ik ook een heel goed idee! Bij mijn zoon op school doen ze dat al een klein beetje. Mijn zoon kan heel goed rekenen en mag nu wiskunde op Havo niveau doen, daar kwam zijn leraar in de eerste week al mee.
     
  10. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.042
    4.233
    113
    Dan zou ik, als ik jou was, ook vast gaan rondkijken welke VSO (voortgezet speciaal onderwijs) scholen er in de buurt zitten en of hij daar voor in aanmerking komt. Maar ook daarvoor zullen ze toch een niveau moeten geven, niet alle VSO scholen bieden b.v Havo niveau aan.

    Hier zit dochter ook in groep 8, vorig jaar nog gevraagd maar ze konden alleen maar zeggen dat ze in groep 7 vooral kijken naar de inzet van het kind en dat deze ook heel belangrijk is in het bepalen van het niveau.

    Officieel krijgen we in november een voorlopig advies en wordt dit in februari omgezet naar een definitief advies. Maar omdat dochter hierover nogal zenuwachtig was en ook duidelijk aangaf aan meneer dat ze dus nu nog steeds geen school kon kiezen. Heeft meneer haar alvast verteld dat het sowieso Havo zou worden.

    Dat maakte haar keuze wat makkelijker.

    Om het plaatje voor jullie duidelijk te maken, ze heeft de keuze uit drie scholen.

    1- grote school, eerste 3 jaar hier in de stad de laatste 2 jaar een stad verderop , slechte openbaar vervoer verbinding dus 45 minuten fietsen.

    2- kleine school, eerste 3 jaar hier in de stad de laatste 2 jaar 2 steden verderop, 45 minuten met openbaar vervoer en daarna nog een pittige wandeling naar school.

    3 - grote school, dorp verderop , 25 minuten fietsen en gewoon 5 jaar op dezelfde plek.

    De laatste is dus haar keuze , wij vinden het wel prettig want als enige school bied deze de eerste 2 jaar een dakpan klas aan en heb je dus nog 2 jaar om jezelf verder te ontwikkelen en te kijken welk niveau het beste bij je past. ( in geval van onze dochter dan een havo/vwo klas)
     
  11. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.482
    8.330
    113
    Ik zou het wel heel slecht vinden als een school pas in groep 8 bespreekbaar zou maken als een kind beter op VSO zou passen dan op regulier VO... Dat zou dan in mijn ogen al veel eerder onderwerp van gesprek geweest moeten zijn. Dit ook met het oog op alles wat er vooraf gaat aan plaatsing op een VSO... Zelfde geldt overigens voor LWOO.
     
  12. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.583
    3.474
    113
    Je zou voor hem ook naar een Vrije middelbare school kunnen kijken (en ja, zodra mensen het woord Vrije horen, hebben ze vaak al meteen een verkeerd beeld). Dat doet mijn dochter, havo/vwo en dit is gewoon klassikaal, maar met veel praktijkopdrachten. In de brugklas krijg je ook al scheikunde enzo.
    Ze komt niet van een Vrije basisschool, de meeste kinderen niet hoor.
     
    tuc vindt dit leuk.
  13. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.733
    113
    Ik ga het zeker uitzoeken. Dank je wel voor de tip.
     
    Jo79 vindt dit leuk.
  14. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.493
    2.388
    113
    @tuc begrijpend lezen wordt niet voor gelezen, dan is het begrijpend luisteren zeggen ze. :confused:

    @pluk op het vso kom je niet zomaar, zeker niet als het po regulier doorlopen is. Wellicht is voortgezet onderwijs met lwoo ondersteuning wel mogelijk.

    Het is fijn dat leerlingen soms vakken op verschillend niveau kunnen afronden. Alleen jammer dat je dan toch het diploma op het laagste niveau krijgt. Dat zou echt moeten veranderen.
     
    tuc vindt dit leuk.
  15. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.733
    113
    Wat raar, het is mer dyslexie echt een gangbare manier.
     
    Lynx vindt dit leuk.
  16. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.825
    1.279
    113
    Bij mijn zoon op de mavo/havo/vwo wordt nog wel techniek, beeldende vormgeving en muziek gegeven. Alledrie erg handson vakken.

    Overigens de kinderen die op de vmbo school zitten en tl doen krijgen ook geen koken etc. Dat is alleen op basis en misschien kader.
     
    tuc vindt dit leuk.
  17. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Ik vind het ook jammer dat de uitstroom naar de middelbare school nog te veel op 1 niveau gebeurt.

    Mijn dochter scoort op alle taalgebieden (incl begrijpend lezen) A of A+. Rekenen C/B, en ze heeft issues met het tempo. Maar niet haar werktempo, ze heeft gewoon een traag/relaxed karakter. Alles wat ze doet duurt lang.
    Op school telt dit natuurlijk zwaar mee voor haar werkhouding, dus zal ze waarschijnlijk een mavo advies krijgen.
    Helemaal prima, maar omdat ze dan fysiek op een andere school komt kan ze niet op individuele vakken op hoger niveau examen doen.

    Terwijl het op de havo/vwo school hier wel mogelijk is om op verschillende niveau's eindexamen te doen en daar ook een certificaat/diploma voor het vak zelf te krijgen.
    Vanuit de school wordt dan ondersteuning gegeven bij bijv aanmelding op een technische universiteit als de leerling voor wiskunde, natuurkunde e.d. vwo-eindexamen heeft gedaan en voor Frans en biologie een havo-eindexamen.
     
  18. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.805
    32.708
    113
    Toch geen tl met een a voor begrijpend lezen en b/c voor rekenen? Toch op zijn minst wel tl-havo of havo lijkt mij?

    Mijn zoon scoorde altijd een 1 op rekenen, in groep 6 een 1 en 3 op begrijpend lezen, in groep 7 een 2 en 1 op begrijpend lezen en in groep 8 een 1. Vwo advies, waar hij het tot nu toe heel goed doet.
     
  19. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.805
    32.708
    113
    Hier in de buurt heb je een groen lyceum, daar krijg je dus ook met tl en havo vakken zoals koken, handvaardigheid/techniek etc.
     
  20. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.482
    8.330
    113
    Qua cito's wel, lijkt me (zie bv. http://www.swv-vo-mhr.nl/wp-content/uploads/2015/07/Plaatsingswijzer-profielen-groep-8.pdf), maar ja, gedrag en werkhouding ed werken natuurlijk ook 'de andere kant op' mee... (Ik zou me wel afvragen of trager werken echt te maken heeft met haar werkhouding of dat het gewoon 'is zoals ze is' en dat ze bv. gewoon langer doorgaat tot ze het af heeft; dan is haar werkhouding natuurlijk gewoon prima (misschien wel beter dan van een leerling die snel werkt ;)).)
     

Deel Deze Pagina