Corona nieuws deel 6

Discussie in 'Corona forum' gestart door bosi333, 29 okt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.552
    21.035
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Lekker signaal geven ze dan ook af. Dan worden degenen gestraft die zich wel aan de regels houden, alweer. Daarbij, komt een daling dan doordat scholen dichtzijn, of omdat daardoor meer mensen thuis werken? Want dat wordt ook al niet gedaan. Dat ze daar eens beter op controleren.
     
  2. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Ik weet dat het nog niet zo ver is, ik reageer gewoon op iemand die zegt dat het een goed idee is om een weekje uit te zieken.

    Geloof mij, ik werk op een school met een heel groot publiek van de allerkwetsbaarste leerlingen en ik sta in voor de gelijke onderwijskansen. Wij zitten nu in een systeem van deeltijds afstandsonderwijs, en ook deeltijds geeft dat voor sommige gezinnen gigantische problemen.

    Ik weet niet hoeveel meer geld en organisatorische kwaliteiten Nederland meer heeft dan België, maar we gaan nu de tweede week deeltijds afstandsonderwijs in, en de problemen voor kwetsbare gezinnen zijn belange na nog niet opgelost. Er is maandag een pallet (veel te dure) chromebooks op school geleverd, die we terug hebben gestuurd. We moeten deze namelijk zelf betalen (met extra ICT budget) en kunnen voor die prijs echt veel meer kinderen helpen.
    Daarnaast zijn chromebooks ook geen ideale oplossing voor mensen die absoluut niet gewend zijn om hiermee te werken.

    Naast de praktische problemen, is er ook de emotionele rol die een school speelt. We zijn 1 week ver, ik heb 1 leerling (een niet begeleide vluchteling) die zijn bed niet meer uitkomt, en 1 leerling (in een instelling) die me gisteren een wanhopig mailtje stuurde dat ze het niet meer ziet zitten, dat ze er niet toe komt schoolwerk te doen omdat ze zo diep in de put zit nu ze de structuur en rust van school niet meer heeft.

    Excuseer me dat dit mij nauw aan het hart ligt en mijn stokpaardje is - het idee alleen al dat er gesuggereerd wordt dat je scholen een week zou sluiten om feest te vieren, dat gaat er bij mij niet in.
     
    cosdy, SAARC, sannever en 7 anderen vinden dit leuk.
  3. Emilie69

    Emilie69 Niet meer actief

    @Pinkie88 De 'ik vind dit leuk' niet om jouw verhaal, maar om je gedrevenheid en betrokkenheid op de allerzwaksten die nog meer dan anderen getroffen worden!
     
    Syane, smax, KleineLai en 2 anderen vinden dit leuk.
  4. Beukenhaag

    Beukenhaag Fanatiek lid

    17 mei 2020
    1.424
    1.603
    113
    Oh, maar ik praat het ook niet goed. Maar helaas wonen wij in een 'ikke, ikke, ikke' maatschappij en denken mensen serieus dat regels en maatregelen niet voor hen gelden. Ik werk zelf in een vitale sector met patiënten die soms ook corona hebben. Ik kom al maanden bijna nergens meer, omdat ik de kans dat ik iemand in mijn omgeving of een patient besmet zo klein mogelijk wil houden.
    Maar door de feestdagen wordt half januari weer een nieuwe piek in de ziekenhuizen verwacht. Willen we die piek voorkomen, dan zullen er toch maatregelen genomen moeten worden. Voor ons is een extra week vakantie praktisch ook lastig (we werken allebei in een vitale sector). Maar ik snap wel dat dit idee geopperd wordt.
     
    Syane vindt dit leuk.
  5. Beukenhaag

    Beukenhaag Fanatiek lid

    17 mei 2020
    1.424
    1.603
    113
    Waar lees je dat ik het een goed idee vind om scholen een extra week te sluiten? Ik geef alleen maar aan dat ik het niet zo'n gek idee vind dat dit ook geopperd wordt..
    Ik bekijk het alleen van een andere kant dan jij. En dat mag ook. Ik zie namelijk wat voor ellende corona oplevert in de ziekenhuizen, dus ik zie de noodzaak om de besmettingen laag te houden om de zorg in stand te kunnen houden.
     
    Syane vindt dit leuk.
  6. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Dat snap ik, maar dan is het aan de overheid om maatregelen te nemen die beide essentiële sectoren (onderwijs & zorg) beschermen.
     
  7. BliksemSter

    BliksemSter Niet meer actief

    Mag toch hopen dat de kinderen geen extra lange vakantie krijgen. Ze hebben school hard nodig. Al mijn kinderen zijn alweer minimaal een week thuis geweest ivm Covid besmettingen op school (en de daarbij horende sluiting).
    Ik vind dat wel zorgelijk hoor, als ze weer school moeten missen. Ook als dit met thuisonderwijs zou zijn, omdat dit een mooie noodoplossing is maar ook niet meer dan dat.
     
    Anouk2005 vindt dit leuk.
  8. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.847
    15.168
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Ik vind het ook een hele bijzondere wending.
    Mijn jongste in groep 4 heeft al moeite met school en dan ook weer een week thuis gaan zitten. De klassen op de basisschool zijn nog nooit zo gevuld geweest want er zijn amper zieke kinderen of zieke leerkrachten.
    Ik begrijp werkelijk niet waar dit ineens vandaan komt.
    Het VO kan ik nog wel inkomen al gaat dat hier inmiddels ook weer de goede kant op.
    Laat die scholen maar gewoon lekker open blijven en mensen moeten eens niet zo zeiken over dat hele kerstfeest omdat dat zo nodig met de familie moet worden gevierd. Sla een jaartje over. Krijgen we niks van. Met zijn allen met Kerst bij elkaar gaan zitten, de besmettingen weer op laten lopen en de scholen blijven dan weer gesloten tot na de meivakantie. Dat zal vast de hele gedachte er achter zijn. Het wordt inmiddels steeds gekker.
     
    Bellybell, cosdy, Venelientje en 7 anderen vinden dit leuk.
  9. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.276
    5.506
    113
    Van 'uitzieken' is geen sprake, omdat juist gedacht wordt aan de week vóór kerst.

    Ik vraag me steeds meer af hoeveel inspanning er verricht moet worden om het aantal besmettingsgevallen echt laag te krijgen. Ik denk dat we tot ruim in de lente (als er dan nog niet voldoende vaccinaties beschikbaar zijn) de kans hebben dat de cijfers weer oplopen. Dus fijn dat je ze even laag krijgt, maar grote kans dat ze toch weer omhoog gaan. Jongeren en kinderen merken vaak niets van corona. Is het dan niet beter om vooral de ziekenhuiscijfers in de gaten te houden? Want daar doe je dit toch voor? De zorg onder controle te houden?
     
  10. Minoesje

    Minoesje Niet meer actief

    En hier werd er door de overkoepelende organisatie van de opvang ook nog een mail gestuurd dat de pm’ers zo aan vakantie toe waren, of je je kind in de week tussen kerst en oud en nieuw alleen wilde brengen als je in een cruciaal beroep werkte.
    En ik gun het de leidsters echt van harte hoor maar ik was echt woest! Een mail die vol stond van het schuldgevoel aanpraten bij de ouders. Zo’n mannetje van bovenaf die dan even bedenkt dat ouders nog wel meer vrij konden gaan nemen. Oh ja en compensatie stond er niet tegenover!
     
    SAARC, bosi333 en Syane vinden dit leuk.
  11. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    14.602
    25.651
    113
    Vrouw
    Van de andere kant heb je dan niet op en oma aan de kersttafel naast de kinderen die de week ervoor nog op school zaten.

    Voor beide opties is wat te zeggen. Ik vind het goed. Pas me wel aan. Mijn kinderen hopen op beide :roflmao:
     
    Juffie26 en Athina vinden dit leuk.
  12. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    14.602
    25.651
    113
    Vrouw
    Dat is ook raar. Zeker als je het zo stelt.
    Maar een week extra vakantie plus strenge regels tijdens kerst en oud en nieuw houden. Dan zou je wel een flinke daling moeten kunnen halen?

    Een week extra vakantie en dan hele families en vriendengroepen bij elkaar zetten... tja.
     
  13. Snoopy1983

    Snoopy1983 VIP lid

    11 feb 2008
    9.512
    4.709
    113
    Vrouw
    En ik denk dus juist wanneer ze er een week extra vakantie aan vastplakken mensen nog makkelijker worden. Laten we kerst toch maar wat groots vieren we hebben toch een week extra vakantie:rolleyes:
     
  14. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.175
    6.709
    113
    https://www.nu.nl/coronavirus/6092763/rivm-meldt-4947-positieve-tests-minder-dan-gemiddelde-van-afgelopen-week.html

    Het RIVM meldt dat in de afgelopen 24 uur 4.947 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat zijn er minder dan het dagelijkse gemiddelde van de afgelopen week (5.276). Het zijn wel bijna duizend gevallen meer dan op dinsdag (3.979), toen het RIVM voor het eerst sinds 4 oktober minder dan 4.000 positieve tests registreerde.




    1000 meer dan gisteren. Maar weer minder dan maandag.
    Er gebeurt te weinig helaas.
     
  15. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.175
    6.709
    113

    Ik zou de middelbare school in shifts gaan doen...dus twee dagen thuis en twee dagen op school. Zo zijn er minder kinderen op school. En dan ook de kinderen 1,5 meter afstand laten houden. ( VO en niet basisschool)

    Een week extra vakantie haalt denk ik ook niks uit. Eerder inderdaad dat ze elkaar juist gaan opzoeken.

    Die twee dagen op school ook gewoon van 9 tot ....wanneer het rooster normaal ook eindigt.
     
  16. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Goh ja, ik ben geen expert, maar het heeft hier in België volgens mij wel degelijk een verschil gemaakt in de herfstvakantie.

    Of het op de besmettingen op zich een significante invloed gehad heeft, is erg moeilijk te zeggen omdat er aan het begin van de herfstvakantie ook andere strenge maatregelen genomen zijn. Wat dan welke invloed gehad heeft, dat is erg moeilijk te bepalen.

    Maar het heeft in de scholen zelf zeker wel voor een bepaalde 'reset' gezorgd. In onze school bvb hadden wij op zich geen grote clusters van besmettingen, maar er waren voor de herfstvakantie wel dusdanig veel 'losse' besmettingen dat er aan de lopende band volledige klassen en leerkrachten in quarantaine moesten, wat het lesgeven op den duur vrijwel onmogelijk maakte.

    Dus ik denk zeker wel dat het hier een nut gehad heeft, maar of dat in Nederland op dit moment ook zo is?

    In mijn ogen kan NL twee kanten uit, er is op dit moment een duidelijke stabilisatie van het aantal besmettingen en dat is een stabilisatie op een vrij hoog niveau. Voorlopig lijkt de druk op de ziekenhuizen beheersbaar (tenminste in absolute cijfers, in weet niet of het zorgpersoneel daar ook zo over denkt).

    Ofwel aanvaard je deze stabilisatie op langere termijn, met het idee dat er volgend voorjaar een permanentere oplossing komt in de vorm van een vaccin. Als dat het standpunt van de regering is, dan past het verlengen van de vakantie alleen in een compensatie strategie (we gaan allemaal feesten dus moeten de scholen even dicht).

    Ofwel probeer je toch de besmettingen verder naar beneden te krijgen, iets waarvoor dan volgens mij strengere maatregelen nodig zijn. In dat geval lijkt me een week sluiting van de scholen zeker niet de eerste mogelijke stap. Er is op dit moment (in vergelijking met België) nog best veel sociale mobiliteit in Nederland. Jullie kunnen nog gaan winkelen, naar een pretpark, naar de fitness,... En sociaal bezoek is nog veel uitgebreider mogelijk dan bij ons.
    Vanuit het standpunt van het recht op onderwijs bekeken, lijkt het me dat daar nog veel andere mogelijkheden om in te grijpen liggen vooraleer je aan het onderwijs moet raken.
    Het lijkt me ook vrij absurd om de vakantie een week te verlengen, als je in die week vakantie vervolgens gezellig kan gaan shoppen, op bezoek bij familie of naar een pretpark,...

    Toen hier de herfstvakantie verlengd werd, bleven wij allemaal gewoon thuis.
     
    Liekje81 vindt dit leuk.
  17. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Zo is het hier nu (in het middelbaar onderwijs), tenminste, je mag als school zelf je systeem bedenken zolang er op elk gegeven moment niet meer dan 50% van de leerlingen aanwezig zijn op school.

    Hoewel dit beter is dan de school compleet sluiten, heeft ook dit systeem verregaande gevolgen op de leerkansen van (kwetsbare) leerlingen.

    Ook bij halftijds onderwijs vind ik dus echt dat er eerst naar andere mogelijke maatregelen moet gekeken worden vooraleer je aan het onderwijs raakt.
     
    bosi333 vindt dit leuk.
  18. Beukenhaag

    Beukenhaag Fanatiek lid

    17 mei 2020
    1.424
    1.603
    113
    Ik ben het met je eens hoor, maar in Nederland zijn de maatregelen een aantal weken strenger geweest (in wat jij hier op noemt) en dat heeft niks gedaan met de cijfers. En dat zal met het sluiten van de scholen misschien wel zo zijn.

    Dus het heeft misschien helemaal geen nut om maatregelen strenger te maken, terwijl scholen open blijven. Wat nog steeds niet betekent dat scholen van mij een extra week vakantie moeten krijgen hè. Het beste is misschien zo doormodderen tot een definitieve oplossing (vaccin). Maar daar is de horeca het logischerwijs niet mee eens. En zo raken alle maatregelen weer anderen..
     
  19. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    9.976
    11.659
    113
    Vrouw
    Nou lekker dan!
    Ik weet niet hoe mijn tieners daar tegenover staan, maar zelf zou ik daar niet blij mee zijn.
    Ik heb me 1x laten testen. Het valt op zich mee, maar echt lekker vond ik het niet. Als ik weer een keer klachten heb vind ik het prima om me te laten testen, maar om nu 3x per week het uit voorzorg te moeten? Nou dank je, dat hoeft van mij nu ook weer niet:oops:
     
    NiVa0230 en SAARC vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina