Advies Red Team: Houd scholen voorlopig dicht

Discussie in 'Corona forum' gestart door 1991Mamavanvier, 30 dec 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.372
    561
    113
    Vrouw
    Of een kind een jaar over doet blijft toch altijd een individuele beslissing. Er zullen vast meer kinderen een jaar over doen straks maar dat kan toch nooit voor alle kinderen gelden? Echt niet alle kinderen lopen nu achter.
     
    hummeltje5 en suus1983 vinden dit leuk.
  2. Mamavan2SE

    Mamavan2SE Fanatiek lid

    22 okt 2018
    3.936
    1.664
    113
    Vrouw
    Gr8 zou net als de examenklassen idd hun lessen minimaal 2 dagen fysiek moeten kunnen volgen
     
    Anouk2005 vindt dit leuk.
  3. prjbt

    prjbt Niet meer actief

    Mijn kinderen doen het thuis ook beter dan op school en op school zaten ze al aan de bovenkant.

    Ik kan ze meer stimuleren dan dat de juffen doen puur omdat ik er meer tijd voor heb. School ondersteunt hierin wel door wel materiaal te sturen naar hun vanuit de plusklas.

    Voor mijn kids zou doubleren echt een groot drama zijn. Dus thuisonderwijs is niet per definitie slecht en doubleren niet per definitie een optie.

    Ik heb wel echt te doen met de leerkrachten die na deze periode alles weer moeten inventariseren en lesprogramma's aanpassen. Niveauverschillen worden alleen maar groter.
     
    hummeltje5, Neuzeke en Zonnestralen vinden dit leuk.
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.507
    8.358
    113
    #2084 NiekeKris, 16 jan 2021
    Laatst bewerkt: 16 jan 2021
    Dat lijkt me ook. Als ik kijk naar mijn jongste dochter (groep 6), die zie ik niet nogmaals groep 6 doen, tenzij er hele vreemde dingen gaan gebeuren. Maar alles loopt gewoon door, ze maakt gewoon netjes de lessen die ze moet doen, enz. Ze heeft straks dus gewoon alle stof van dit jaar gehad, ik hoop dus niet dat ze het dan volgend jaar weer opnieuw moet gaan doen.

    En ik begrijp heel goed dat dat voor anderen anders kan zijn. En juist daarom moet het individueel bekeken en beoordeeld worden. Ik ben overigens meer voor het aanpassen van het programma op andere manieren dan standaard doubleren/verlengen, maar dat ben ik los van deze situatie al, dat zal veel uitmaken. ;)
     
  5. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.967
    7.895
    113
    Vrouw
    Een jaar is wel gelijk heel veel. Naast een achterstand is er ook een hoop wel geleerd. Ik vind het jammer dat er geen tussenstap is. Het lijkt mij lastig om dan als kind gemotiveerd te blijven.
     
  6. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.634
    10.536
    113
    Laten we elkaar hier niet gek maken en op de feiten vooruit lopen. Het is nu januari en nog geen april, het onderzoek in NL naar de Britse variant op scholen is nog in volle gang. Ik reken nergens op, maar bekijk het per week of 2.
     
    hummeltje5, Peppabig, Mar76 en 6 anderen vinden dit leuk.
  7. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Inderdaad! Ik vind het idee om (bijna) iedereen te laten doubleren totaal niet realistisch. Ik denk dat mensen dan echt te veel vanuit hun eigen kind redeneren. Als ik dat doe, krijg je een totaal ander beeld:
    Onze oudste is geen hoogvlieger wat schoolwerk betreft. Nou ja, zijn niveau schiet alle kanten op. (rekenen iets onder gemiddeld, spelling ver onder gemiddeld, tenchnisch lezen iets onder gemiddeld, begrijpend lezen boven gemiddeld en taal ver boven gemiddeld). Maar als ik nu naar hem kijk, dan zie ik echt geen achterstand ontstaan hoor. Komt deels door zijn juf die echt flink online les geeft. Ook echt in kleine niveaugroepjes, net als in de klas. Deels komt het door zijn eigen werkhouding, die de meeste dagen echt verrassend goed is. En deels door de stabiele thuissituatie, met rust tijdens schoolwerk, voldoende devices, ouders die aanmoedigen en als het toch nodig is even kunnen helpen. Onze oudste gaat dit schooljaar wat leerstof betreft gewoon op het zelfde punt aankomen als was gebeurd zonder schoolsluiting. Doodzonde om hem te laten zitten!
    Jongste zit in groep 3 en krijgt een uurtje per dag uitleg. Daar zit hij -ik vrees letterlijk- geeuwend bij. Hij krijgt voor taal al moeilijker werk, maar vindt het alsnog poepsimpel. Zijn leestempo op woordrijtjes ligt ìets te laag (gaat z'n broer achterna) maar verder doet hij alles op zijn sloffen. Ik ben nu zelf met wat verrijking voor hem bezig. Voor hem zou versnellen nog eerder een optie zijn dan laten zitten. Hij las bij de start van dit schooljaar al m3. Die kun je toch niet dadelijk nog een keer in groep 3 zetten? Hij verveelt zich dood!

    Ik snap dat iedereen vooral naar zijn eigen kind kijkt. Maar als ik zou zeggen "Nou, groep 3 kun je voor alle kinderen wel overslaan, want allebei onze kinderen hebben zich dat jaar rot verveelt." dan denk ik dat we toch aardig wat gefronste wenkbrauwen krijgen. En terecht. Mijn kinderen zijn niet maatgevend voor alle andere leerlingen. En de kinderen van die mensen die roepen "laat ze allemaal maar zitten" zijn óók niet maatgevend voor alle andere kinderen!
    En de scholen die totaal geen les geven, zijn niet maatgevend voor alle andere scholen. Net zoals de juf van onze oudste (helaas) niet maatgevend is voor alle andere leerkrachten.

    Dus moraal van het verhaal: je zult het sowieso per school moeten bekijken. Kwam het online lesgeven van de grond? Zowel aan de kant van de leerkrachten als aan de kant van de kinderen / gezinnen! En daarnaast moet je natuurlijk ook naar het kind kijken. Het ene kind houdt z'n niveau thuis makkelijk vast of loopt het straks op school snel weer in. De ander zal hier meer moeite mee hebben.

    Ik verwacht bij ons op school dat de meeste kinderen gewoon doorgaan. Zeker met de kernvakken, hoeft in principe niemand een achterstand op te lopen. Sommige kinderen lopen die achterstand wel op, omdat ze thuis of op de opvang niet voldoende tot leren komen. Voor die kinderen zal maatwerk nodig zijn. Misschien dat er dus aan het einde van het jaar wel wat kinderen het haar over gaan doen. Maar lang niet iedereen! Op andere scholen zal het percentage doubleurs een stuk hoger liggen.
    Ik kan me goed voorstellen dat scholen in bepaalde wijken zelfs met een soort 'groep 9' gaan werken, de komende jaren. In sommige wijken zou dat sowieso een goed idee zijn, nog los van corona. Wie weet is dit een zetje waarmee het van de grond komt. Dat zou ik fantastisch vinden! Waarbij je dan nog steeds kijkt per kind. Net zoals er nu ook wel eens kinderen na groep 7 uitstromen naar het VO, zou je dat op die scholen dan voor individuele kinderen alsnog na groep 8 kunnen doen. En voor de rest na groep 9.
     
    hummeltje5, Juul75, Neuzeke en 3 anderen vinden dit leuk.
  8. Juud78

    Juud78 Actief lid

    5 okt 2009
    385
    272
    63
    Noord-Holland
    Hier heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Maar het voelt voor mij nu zo uitzichtloos. Aantal besmettingen bljjft hoog, iedereen is in paniek door de Britse mutatie. Er is helemaal geen perspectief. En het kan toch niet zo zijn dat we maar doormodderen en de scholen dichtlaten terwijl we weten dat zo veel kinderen achterstand oplopen. Niet allemaal, maar ik vrees wel het overgrote deel. Zij moeten nu zoveel inleveren terwijl ze nauwelijks gevaar lopen door het virus. Voor mijn gevoel worden hun belangen niet gezien, of te weinig meegewogen. En dat doet me verdriet.

    Bovendien is het wel iets waar ik me persoonlijk veel zorgen over maak. Mijn jongste is in de zomer jarig, zou dus precies twee jaar kleuteren. Het zou heel goed mogelijk zijn dat hij door de scholensluiting het voorjaar en nu zo'n achterstand oploopt dat hij een jaar extra in de kleuterklas blijft. Maar zijn vriendjes die eerder jarig zijn en dus langer gekleuterd hebben, kunnen waarschijnlijk wel door. Dat zou voor hem wel een drama zijn.

    Ik weet het wel, ik moet niet op de zaken vooruit lopen. Maar ik kan dit maar moeilijk van me afzetten op het moment.
     
    hummeltje5 vindt dit leuk.
  9. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.393
    4.246
    113
    Vrouw
    De scholen hebben al een bak met geld gekregen voor het bijspijkeren: Slobgelden. Wij laten hier bijlessen van geven per vak door een instituut. Wij (docenten en mentoren) geven de leerlingen hier voor op. Ik hoef hier verder vrij weinig aan en mee te doen. Mag wel, maar dat zijn dan extra uren, waar je extra voor betaald krijgt.

    Alle scholen hebben deze Slobgelden voor het wegwerken van achterstanden gekregen. Ouders (en leerkrachten!) mogen hier best naar vragen, wat er met dit geld gebeurt. Als jij denkt dat jouw kind extra hulp nodig heeft moeten zij dit bieden. En niet de eigen juffen, want die hebben inderdaad hun handen sowieso al vol met de bestaande niveauverschillen, zonder achterstanden.
     
  10. Lisa280887

    Lisa280887 VIP lid

    13 jan 2019
    5.067
    5.826
    113
    Vrouw
    Volgens mij hebben wij mede door deze gelden extra handen in de school. Dus extra onderwijsassistenten. Wat echt heel fijn is!!
     
    Suzy85, Neuzeke en Youtan vinden dit leuk.
  11. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.946
    15.248
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Een verlenging tot bijv 1 februari en dan alsnog door.
     
    hummeltje5 vindt dit leuk.
  12. prjbt

    prjbt Niet meer actief

    Ik heb over onze school niets te klagen hoor. Ze hebben een plusklas en in de klas ook veel aandacht voor alle niveaus. Dus op school gaat het prima.

    Thuis kan ik gelijk nakijken, hebben ze een vraag kan ik gelijk mee kijken, hebben ze een vraag buiten de lesstof gaan we op onderzoek uit etc.
     
    Youtan vindt dit leuk.
  13. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.946
    15.248
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Alles is nu anders en ik denk dat je er niet aan ontkomt dat er enorme achterstanden komen,
    Dan maar liever een extra jaartje dan continue achter de feiten aan blijven lopen. Ik zou er geen moeite mee hebben. Wat is nu een jaar op een heel mensenleven.
     
  14. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Hier hetzelfde. Mijn kinderen zijn het juist beter gaan doen. Mijn dochter zit in een heel "bijzondere" klas, bijna alleen maar kinderen met rugzakjes. Thuis heb ik veel meer ruimte om haar persoonlijke aandacht te geven en haar resultaten zijn dan ook gestegen.
    Doublures vind ik echt een van de meest slechte opties. Dan de vakanties inkorten of zomerschool indien nodig, om de achterstanden weer in te halen.
     
    hummeltje5, Neuzeke, Youtan en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  15. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.946
    15.248
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Natuurlijk zal niet iedereen achterlopen maar ik denk dat het grootste deel wel achterloopt. Kinderen met een ruime voorsprong laten doorgaan en kinderen waar het twijfelachtig is een verlenging.
     
    hummeltje5 en Syane vinden dit leuk.
  16. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.634
    10.536
    113
    @Juud78 ik begrijp je gedachtes heel goed en ik wil niemand zijn zorgen ontkennen, ik heb mij ook al meer dan eens afgevraagd of ik mijn zoontje van oktober niet een jaartje langer had moeten laten kleuteren, maar alle kinderen zitten in hetzelfde schuitje. En het heeft totaal geen zin om te gaan speculeren over dat het tot april gaat duren en dat alle kinderen dan zouden moeten doubleren (niet dat jij dit zei, maar dat werd eerder vermeld).
    In december stelden we ons in op zo doorgaan en vaccineren, toen kwam er een mutatie die gezien de gebeurtenissen in de UK&I nader onderzocht dient te worden, over een maand kan de wereld er weer anders uit zien, we weten het niet en dat maakt het zo frustrerend, we willen na bijna een jaar weten waar we aan toe zijn. Wanneer we weer plannen kunnen maken, wanneer we iedereen die je wilt weer een knuffel kunnen geven.

    Laten we hopen dat het vaccineren voorspoedig verloopt en daarna meer vrijheden kunnen ontstaan.
     
    hummeltje5 en Juud78 vinden dit leuk.
  17. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Tja ik zou daar dus heel veel moeite hebben en er helemaal niet blij mee zijn. Mijn zoon heeft een jaar extra gekleuterd en dat was hier al een ramp. Heeft zich in de jaren daarna alleen maar verveelt. Ik durf ook echt oprecht te zeggen dat mijn kinderen geen achterstand hebben, dus ja, ik zou dat super zonde vinden van een jaar van hun leven.
     
  18. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.656
    21.161
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ik zou er ook niet blij mee zijn. Er was vorig jaar al sprake van versnellen, maar ja, toen Corona en maanden geen onderwijs en die half onderwijs sloeg ook nergens op. Sociaal emotioneel kwam ze dus toen wel tekort. Dat is nu echt niet meer en ze leest en rekent al groep 3. Wat zou ze dan nog langer in groep 2 moeten?
     
  19. Snoopy1983

    Snoopy1983 VIP lid

    11 feb 2008
    9.512
    4.709
    113
    Vrouw
    Maar wees eens eerlijk zo gaat het toch iedere keer? Verlenging na verlenging, snap je dat er gezegd wordt dat het mogelijk april wordt? Want 2 weken na 25 januari is het 8 februari en heeft het weinig zin aangezien veel scholen dan alweer bijna vakantie hebben. Dus als ze 25 januari idd niet open gaan zal het op zn vroegst 1 maart zijn. Dus twee weken verder kijken heeft in deze weinig zin.
     
    Gewooniemand en hummeltje5 vinden dit leuk.
  20. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier is er geen sprake van een achterstand in die mate dat een meerderheid zou moeten doubleren, dus een inhaaljaar voor alle kinderen na (vooralsnog dit schooljaar) 3 weken geen school (maar wel afstandsonderwijs)... dat is echt enorm overdreven.
     

Deel Deze Pagina