hoe bevalt 4 dagen werken?

Discussie in 'Zwangerschap en werk' gestart door SanneMart, 14 apr 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. SanneMart

    SanneMart Fanatiek lid

    26 nov 2005
    1.307
    0
    0
    Hoi allemaal,

    Ik werk sinds januari bij een nieuwe werkgever en hup ik was gelijk zwanger (na een jaar proberen). Gelukkig hebben ze heel leuk gereageert.

    Mijn huidige baan is voor 4 dagen in de week.
    Nu had ik stiekem een beetje gehoopt dat ik eventueel straks 3 dagen kan gaan werken maar na het gesprek van vandaag met mijn leidinggevende denk ik niet dat dat er in zit. Ze willen graag iemand voor 4 dagen op deze functie hebben maar willen mij wel te gemoet komen met de uren. Ik mag bijvoorbeeld wel ipv 32 uur 30 uur gaan werken dat ik op vrijdag iets eerder naar huis ga. Mijn man gaat ook 4 dagen werken. Ik heb natuurlijk nog maar een jaarcontract dus ja... wat heb ik te eisen, niet veel. Ook belangrijk: ik moet 1 uur naar mijn werk reizen dus ik ben nu zo'n 10 a 11 uur per dag van huis. Dus ja, lange dagen maar ook een hele leuke baan die goed betaald.

    Ik ben eigenlijk benieuwd naar jullie ervaringen. Hoe bevalt het "uitbesteden" van je kind 3 dagen in de week. En red je het allemaal thuis wel met 4 dagen werken?

    Ik heb nu zo'n leuke baan dat ik het wel wil proberen...
     
  2. Pinda

    Pinda Actief lid

    27 jul 2006
    477
    0
    0
    Ik dacht het ook wel te gaan doen die 4 dagen, maar na 2 maanden was ik helemaal "op". Werk nu de ene week 4 dagen en de andere week 3 dagen. We hebben dan 2 dagen kdv opvang nodig en eens in de twee weken past mijn schoonmoeder op.

    Ik zou het sowieso proberen. Misschien dat het jou wel bevalt. Iedereen is natuurlijk weer anders.
     
  3. Niet meer actief

    Mijn man en ik gaan ook allebei 4 dagen per week werken. De eerste maanden neem ik 1 dag per week ouderschapsverlof op en werk ik dus 3 dagen per week. Is dat misschien een ideetje voor jou, om ook 1 dag in de week ouderschapsverlof op te nemen?
     
  4. Carla1980

    Carla1980 VIP lid

    16 jul 2006
    5.833
    1
    0
    Lerares basisonderwijs
    Noord-Brabant
    Ik vind het zwaar om 4 dagen te werken, ik doe dit nu vanaf half augustus, en puur omdat het financieel gewoon even niet anders kan.

    Maar goed het is natuurlijk voor iedereen anders en het is een keuze die je zelf moet maken en waar jij je prettig bij moet voelen.
     
  5. Patricia01

    Patricia01 VIP lid

    31 okt 2007
    6.577
    0
    0
    Office Manager/Freelance model
    Zuid Holland
    Ik heb de eerste 5 jaar na Björn's geboorte 5 dgn per week gewerkt, en dat was gewoon echt TE veel. Ik ben toen echt ingestort en een aantal weken thuis geweest. Toen ben ik op zoek gegaan naar een passende baan, die had ik gelukkig redelijk snel gevonden. Flexibele tijden, dus kan het aanpassen naar het gezin. Nu werk ik hoofdzakelijk vanuit huis voor de zaak, en als het nodig is ben ik een paar uurtjes op de zaak te vinden.
    Natuurlijk moet je beslissing en mogelijkheden wel aanpassen op je diploma's/werkervaring en financiele mogelijkheden. Dus als het mogelijk is zou ik lekker 3 dagen gaan werken of een flexibele baan vinden b.v. van 9.00 tot 15.00 zo hoef je 's morgens en 's middags niet te haasten.
     
  6. Beccaatje

    Beccaatje Fanatiek lid

    29 mrt 2007
    2.958
    0
    0
    je moet het eerst maar proberen, en dan kijken of het voor jou werkt.

    Zelf werk ik 4 dagen, en maak 3 dagen gebruik van de opvang. MAar...bij een gastouder die lange dagen geen probleem vindt ( 8 - 18:30 ) waar ons kind met veel plezier naar toe gaat. Dat is een eerste vereiste, dat je een goed gevoel bij de opvang hebt. Als dat goed geregeld is zit je namelijk prettig op je werk.

    En verder...tsja, met 2 mensen die 4 dagen werken is het huishouden niet wat het geweest is. MAar goed, daar hebben we een poets en een glazenwasser voor. Ergens moet je tijd overhouden en dat is dan daaraan.

    Verder de tip die ik wil geven is: wissel het ophalen en brengen naar de opvang af, zodat niet steeds dezelfde ouder de ochtend danwel avond stress heeft.
    En wat bij ons goed werkt is de opvang op om-en-omdagen (ma/wo/vr) zodat er een 'rustdag' thuis bij zit.

    kortom: probeer het eens. Het is goed te doen, maar staat of valt wel bij het gevoel dat je bij de opvang hebt. En 4/4 is toch prima geregeld?

    @julia: ze heeft nog geen recht op ouderschapsverlof volgens mij, omdat ze met een jaarcontract zit.
     
  7. Jen27

    Jen27 Niet meer actief

    Ik werk sinds begin maart ook 4 dagen per week en ik moet eerlijk zeggen dat het me heeeel goed bevalt!

    Esmay gaat 2 dagen naar het KDV en oma past 2 dagen in de week op.
    Op de dagen dat oma hier is doet ze wat poets- en strijkwerk, dus voor ons is het heel goed te doen!

    Ik zou zeggen probeer het gewoon! Je kan altijd nog minder gaan werken....als je nu meteen naar 3 dagen per week gaat, ga je waarschijnlijk niet snel meer een dag extra werken...

    Wie weet bevalt het jou net zo goed als mij!
     
  8. wannabe

    wannabe Fanatiek lid

    17 dec 2006
    1.493
    1
    0
    accountmanager
    Deventer
    Hoi Mijn kleien is nu ruim 7 maanden en ik werk gewoon full time ( tijdelijk 36 uur , normaal 40 ) Wel 1 dag per week thuis. Mijn vriend werkt 4 dagen dus
    Espen gaat 3 dagen naar KDV. Ik werk op 130 km van huis dus ben ook veel weg , maar het loopt super.
    Begin was lastig omdat Espen veel ziek was en veel in eht ziekenhuis lag, maar daar hadden we beide een begrijpende werkgever zodat we omstebeurd in het ziekenhuis waren en Espen 24 uur per dag iemand bij zich had.

    Echt het kan prima, zeker als je een " normale" man hebt die gewoon de zorg met je deelt.

    Natuurlijk mis je de kleine na 3 maanden samenzijn, maar even een weekje doorbijten en je wilt niet meer anders
     
  9. wannabe

    wannabe Fanatiek lid

    17 dec 2006
    1.493
    1
    0
    accountmanager
    Deventer
    ps : en als je vroeg begint vinden ze het KDV super Hiju gaat er altijd met een big smile naartoe
     
  10. Marit80

    Marit80 Actief lid

    10 jul 2006
    220
    7
    18
    Hai Sanne,

    Weet je, ik denk dat je pas kunt zeggen of het bij je past als je kindje er is. Zelf heb ik een leidinggevende baan in de zorg, voor en tijdens mijn zwangerschap voor 32 uur in de week. Ik wilde terugkomen voor 24, maar toen Shanna er eenmaal was vond ik het een vreselijk idee om haar naar een kdv te brengen (das uiteraard heel persoonlijk, had haar wel ingeschreven want voor ze er was leek het me een goed idee :-D). Toen heb ik dus op het allerlaatste moment toch nog een dag ouderschapsverlof genomen en ging 16 uur werken... Dit bleek goed te werken en ik heb dus na mijn ouderschapsverlof mijn contract om laten zetten naar 16 uur. Lang leve mijn werkgever die mij 'gewoon' een team laat aansturen in 2 dagen in de week ;).

    Maar goed, bij mij veranderde mijn blik op werken dus nogal nadat mijn dochter was geboren. Ik werkte ook graag (en eigenlijk nog steeds) maar merk dat ik het niet nodig heb om carriere te maken. Zoveel mogelijk bij mn meisje zijn bleek mij veel meer voldoening te geven!

    Veel succes met je afweging!
    groetjes, Marit
     
  11. Dushi

    Dushi Niet meer actief

    Ik werk vier dagen en Vera gaat die dagen naar het KDV.

    Dit gaat prima. Frank doet erg goed mee in huis en met de opvoeding. Als hij dadelijk klaar is met zijn studie en ander werk heeft gaat hij ook vier dagen werken en valt er dus een dag KDO af.
     
  12. Pendrag

    Pendrag VIP lid

    26 jul 2006
    6.458
    1
    0
    Na mijn verlof heb ik 4 dagen gewerkt en mn vriend fulltime in 2 ploegen. Wij wonen buitenuit met een groot erf en de nodige dieren. Voor ons was dit echt geen succes. Nu werk ik nog steeds 4 dagen maar werkt mn vriend 3 dagen in de late dienst. Jarissa gaat dus 2 middagen naar de opvang. Ik vind het echt heel veel relaxter.

    Wij waren vanaf het begin van plan om het zo te gaan doen als we nu doen maar het duurde even voordat dat bij mn vriend op zn werk kon. Voor een half jaar was het wel druk maar prima te doen om zoveel te werken. Als je twijfelt kun je het altijd gaan proberen. Bevalt het niet, dan kun je je plannen alsnog aanpassen toch?
     
  13. lizab

    lizab Fanatiek lid

    7 mei 2007
    3.467
    1
    0
    planner kraamzorg
    Drenthe
    Ik werk nu ook 4 dagen, en mijn man gewoon nog fulltime.

    Fenna gaat bij ons 4 dagen naar het kdv.

    Op dit moment loop ik er zelf even tegenaan dat ik het van geen kant red. Nu werk ik ook een uur rijden bij mijn huis vandaan, dus ook dat vergt veel energie. (ben 11 uur op een dag weg, want ik werk ook nog eens lange dagen)

    Ben nu dus aan het solliciteren in mijn woonplaats, en dan is het denk ik wel goed te doen. Ik heb veel vakantiedagen, dus regelmatig een dagje vrij nemen moet wel gaan lukken.

    Het liefst zou ik 3 dagen gaan werken, maar ik daar doen ze in mijn functie best moeilijk over, dus dan gaan ze me terugzetten in funcite en dan moet ik kijken of het financieel gezien allemaal nog wel goed gaat lopen.

    4 dagen werken is dus wel gewoon te doen, maar je moet wel even rekening houden met wat dingen. (reistijd, huishouden etc.)
     
  14. Beccaatje

    Beccaatje Fanatiek lid

    29 mrt 2007
    2.958
    0
    0
    @lizab: waarom heb jij het over een reistijd-probleem? bedoel je daarmee dat je laat thuis bent of iets anders?

    het huishouden is misschien iets om echt 50/50 te verdelen of anders uit te besteden. Je moet jezelf ook niet drukker maken dan je al bent natuurlijk.
     
  15. lizab

    lizab Fanatiek lid

    7 mei 2007
    3.467
    1
    0
    planner kraamzorg
    Drenthe
    Ik bedoel met reistijd dat ik idd lang onderweg ben. Had ik van tevoren niet ingeschat, maar dat is volgens mij het hele probleem. Ik denk dus dat 4 dagen werken prima mogelijk is voor mij, maar wel in mijn woonplaats (maar daar ben ik dus mee bezig) Dat is dus wel iets waar andere mensen misschien ook wel tegenaan kunnen lopen.

    Huishouden is hier overigens wel voor een groot deel uit handen gegeven. We hebben 1x pw een schoonmaakster, mijn man doet de was en verder regel ik alles.
     
  16. pim

    pim Fanatiek lid

    22 sep 2005
    3.970
    0
    36
    Nijmegen
    Ik werk ook vier dagen. Ben de woensdag vrij, dat breekt de week heerlijk doormidden. Mijn man werkt wisselende diensten en is dus ook vaak overdag thuis. Wij hebben flexiblele opvang op het kdv. We kunnen per maand aangeven op welke dagen we opvang willen. Ideaal.

    Ik heb niet het idee dat ik te weinig tijd met Emme doorbreng. Ik geniet van de dagen die we samen hebben en de dagen dat ik werk geniet ik ook echt van m'n werk.

    Wat scheelt is dat we beiden dicht bij huis werken. Dat scheelt veel tijd op een dag.

    Verder is het wel nodig dat je de huishoudelijke taken goed verdeeld of uitbesteed.

    Pim
     
  17. Niet meer actief

    momenteel werk ik 5 dagen. ik werk op een basisschool als medewerker brede school. ikoordineer de overblijf en activiteiten na school voor de kinderen (coordineren van vakkrachten die de lessen geven en alles in de gaten houden).
    mijn vriend werkt eveneens 5 dagen en in zijn functie is dat moeilijk te verminderen.
    zelf wil ik na de bevalling etc wel minder gaan werken / uren anders indelen. de woensdag zou ik dan graag vrij willen. dit alles moet ik echter nog wel gaan bespreken etc. dan zal ik gaan kijken of het op die manier haalbaar is dus ma/di kdv woensdag thuis en do/vr dagverblijf. 4 dagen vind ik misschien wat veel maar wil ik eerst gaan proberen en anders kan ik alsnog bijstellen. echt lange dagen werk ik niet. vrij normaal van 9.00-17.30 ongeveer en dan half uur reizen.
    ach... we zullen zien
     
  18. Nicole2008

    7 apr 2008
    7
    0
    0
    Kapster
    Hallo allemaal..

    Waar breng je je kleine dan 4 dagen heen?

    Groetjes Nicole
     
  19. aisca

    aisca Actief lid

    26 nov 2006
    377
    0
    0
    leerkracht
    Kudelstaart
    Hoi hoi,
    ik werk ook 4 dagen en dat bevalt me prima. Mijn man heeft de donderdag vrij en ik de vrijdag. Doordat ik voor de klas sta heb ik ook de woensdagmiddag vrij.
    De oma's en opa passen in de werktijd op ons meisje.
     

Deel Deze Pagina