Op kamer zitten, hoeveel is acceptabel

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Lexie74, 1 mrt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lexie74

    Lexie74 VIP lid

    14 sep 2006
    9.342
    189
    63
    Vrouw
    loonadministratrice
    nop
    Hallo dames,
    Wat vinden jullie acceptabel? Onze dochter an 13 jr heeft online les en zit dan boven.
    Zou ze beneden zitten kan k niet stofzuigen enz.
    Heb ook al voorgesteld o m het af te wisselen, paar dagen in de week op haar kamer en paar dagen beneden, maar dat wil ze niet.
    Nou is het punt dat ze na schooltijd ook op dr kamer wil chillen en daarna in de avond ook nog eens.
    Met als gevolg dat we haar dan nauwelijks zien.
    Manlief verplichtte haar daarom om beneden te komen zitten vanavond maar dan zit je dus met een puber net chagrijnige kop omdat ze verplicht hier moet zitten.

    Wat vinden jullie acceptabel, qua op hun kamer zitten tijd?

    Onze relatie met dochter is verder prima dus het is niet dat ze ergens voor wegloopt ofzo. Dat weet ik zeker. Hoe gaan jullie daar mee om? Ik bedoel er zullen ook ouders zijn met gamende pubers bijvoorbeeld, laat je tijd daarvoor vrij oké moeten ze ook weleens gezellig mee tv kijken oud?
     
  2. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.679
    3.465
    113
    Onze oudste is 9 en vindt het sinds kort ook lekker om te chillen op z’n kamer. Hij zit filmpjes te kijken op de tablet, leest of zit gewoon lekker te spelen met z’n dino’s/lego. Ik moest er in het begin een beetje aan wennen, vond het wat ongezellig, maar terugdenkend aan mijn eigen jeugd moet ik bekennen dat ik ook graag op mijn kamer zat. Hele goede band verder met m’n ouders en ik deed ook graag dingen samen met hen, maar even lekker alleen op mijn eigen plekje vond ik gewoon lekker. Dus ik laat hem maar gewoon. Hij zit er gelukkig geen hele dagen, maar wel af en toe een uur of 2 of zo. Verder speelt hij ook veel met zijn broertje of buiten, en geniet hij ook nog erg van samen met ons een spelletje doen of een film kijken, en komt hij nog lekker zitten kletsen als ik sta te koken, dus ik vind het geen probleem.

    Als je dochter echt nooit meer beneden komt zou ik het wel lastig vinden, maar verplichten lijkt me de sfeer ook niet echt verhogen. Ik zou proberen of je haar niet wat vaker naar beneden kan ‘lokken’ met iets wat ze leuk vindt (spelletje doen, samen komen, uitje, filmavond, enzv).
     
    Gewooniemand, Lexie74 en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  3. Tafellamp

    Tafellamp Actief lid

    17 sep 2019
    249
    103
    43
    Vrouw
    Onze zoon van 14 leeft zowat op zijn kamer, eerst online lessen en daarna gamen. Komt eigenlijk alleen beneden om te eten of wat te drinken. ‘S avonds na 19 uur komt hij altijd bij ons beneden zitten, speelt dan nog wel wat games op zijn telefoon maar kijkt ook vaak een serie met ons.
     
    Lexie74 en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  4. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.180
    2.374
    113
    Heel herkenbaar bij onze dochter van 14. Door de online lessen is ze al veel op haar kamer maar is bijna niet uit haar hol te sleuren.

    Wel even wennen. Ze moet af en toe wel beneden met z'n allen een serie te kijken of een spelletje te doen. En eten doe je ook beneden.

    Hoor het van meerdere mensen om me heen . Lijkt me toch nog wel echt puber gedrag.
    .( wel frustrerend af en toe! )

    Zou proberen wat afspraken te maken maar ook ruimte geven.
     
    Lexie74 vindt dit leuk.
  5. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    J
    Ik heb daar geen limiet aan zitten. Zoon werkt ook op zijn kamer voor de online lessen. Daarna luncht hij even samen met mij en daarna gaat hij naar buiten en komt pas met avond eten weer binnen. Na het avond eten gaat hij weer die kamer in voor schoolwerk (alleen als er leerwerk is) en om te facetimen of gamen met vrienden. Dus ook al zou je het beperken en ze kiest ervoor om naar buiten te gaan met vriendinnen dan zie je haar nog steeds heel weinig.
     
    Gewooniemand en Lexie74 vinden dit leuk.
  6. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.900
    3.317
    113
    Samen op de bank tv kijken lijkt me weinig toegevoegde waarde hebben. Je zit dan allemaal nog steeds naar een scherm te kijken en hebt geen contact. Behalve dat er een nokkende puber naast je op de bank zit, is er dan weinig anders aan.
    Ik zou dan gaan voor een spelletje met z’n allen.
    Of gewoon dagelijks samen een stukje wandelen. Dan kan je tenminste praten.
     
    Gewooniemand, Oilell en Mj89 vinden dit leuk.
  7. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.527
    7.033
    113
    Ik zou dan overleggen samen wat je van haar verwacht als ze beneden is. Want gewoon beneden zijn, of samen tv kijken, daar zie ik echt de meerwaarde niet van in.
    Bij ons was het vroeger zo dat we als pubers naar school waren, daarna dronken we met mijn moeder thee, en vertelden dan hoe onze dag was. Daarna vluchtten we naar buiten of boven. Eten was ook gezamenlijk, waarbij we kletsten. Daarna weer naar boven, en om 20.00 met elkaar koffie drinken, 15 minuten ofzo.

    Mijn oudste is 12 en zit ook veel boven nu met online onderwijs, maar de tijd dat hij wel beneden hangt zit hij op zijn telefoon. Dan kan hij net zo goed boven gaan zitten. Tussendoor moet hij wel stoppen met schermpjes hoor, dan gaat hij trampoline springen. Maar als dat niet kan door het weer, probeer ik hem wel altijd iets aan te beiden om bijv samen te doen. Een spel ofzo. Want ik begrijp goed dat het voor hem geen meerwaarde heeft om beneden te hangen als ik tv kijk 's avonds en man aan de keukentafel aan het werk is.

    Ik zou haar dus wel iets bieden waardoor het zin voor haar heeft om beneden te zijn. Dingen als 'we zien je anders te weinig' zegt een puber denk ik niks.
     
    Oilell en Lexie74 vinden dit leuk.
  8. poema

    poema Fanatiek lid

    27 jul 2007
    3.903
    393
    83
    Vrouw
    is ook echt gewoon de leeftijd hoor! Hier hetzelfde: les in haar kamer (wat ik heel fijn vind, want eigen plek en lekker rustig voor iedereen) en daarna chillen in haar kamer. 's Avonds doet ze dat ook vaak, maar vinden wij het ook gezellig als ze nog even bij ons zit... Maar goed, vaak zit ze dan toch ook in de achterkamer (waar ik haar niet kan zien hahahaha) op haar telefoon.
    Ben bezig in het boek Pubers Zijn Leuk; misschien een tip om even te lezen ;) Daarin komen allemaal dingen voorbij die ik dagelijks hier meemaak (en ze is pas net 12.... )
     
    Gewooniemand en Lexie74 vinden dit leuk.
  9. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.404
    23.913
    113
    Mijn dochters mogen zelf weten waar ze willen zitten. Ik ga ze in ieder geval niet verplichten om tegen hun zin tijd met ons door te brengen. Dat werkt alleen maar averechts.
    Wat ik wel doe is ze soms stimuleren om beneden te komen. Dan stel ik voor om samen een leuke film ofzo te kijken en dat werkt veel beter en is een stuk gezelliger. En soms komen ze ook nog gewoon uit zichzelf beneden zitten.

    En daarnaast hebben we al jaren op vrijdag een meidenavond. Dan kijken we bv the voice of holland oid of ook een film en komt er chips en frisdrank e.d. op tafel. En die vrijdagavond is ook niet verplicht, maar ze zojn het zo gewend dat ze er vrijwel altijd bij zijn.
     
    Gewooniemand en Lexie74 vinden dit leuk.
  10. poema

    poema Fanatiek lid

    27 jul 2007
    3.903
    393
    83
    Vrouw
    Ja dat doe ik inderdaad ook regelmatig; samen leuke film kijken, of programma's die we allemaal leuk vinden. En gisteravond bijvoorbeeld nog samen in bad geweest, ook super! En leverde weer interessante gespreksstof op... ;)
     
    Lexie74 en Adje vinden dit leuk.
  11. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Ik zou er geen probleem van maken, maar heb makkelijk praten, want mijn zoon komt direct in de middag benenden bij mij zitten, omdat hij dat zo gezellig vindt. Zal wel niet lang meer zo zijn.
    Maar mokkend op de bank naast je, heeft volgens mij weinig toegevoegde waarde.. sport of beweegt ze nog wel? Hele dag binnen zitten vind ik wel heel veel namelijk.
     
  12. Anakin

    Anakin VIP lid

    17 mrt 2006
    6.694
    301
    83
    Wij verwachten zeker wel dat onze kinderen zo af en toe ook eens beneden zijn.
    Soms is dat met tegenzin en mokkend, maar dat is dan jammer. Ze zijn 11 en 13 en ik vind dat wij als ouders echt nog wel wat te zeggen hebben.
    Er zit wel verschil tussen doordeweeks en in het weekend.
    Doordeweeks:
    Op kamers mag gehangen worden vanaf een uur of 16:00 (huiswerk/ online les zijn uitzonderingen natuurlijk).
    Na het eten 's avonds gaan ze meestal naar hun kamers om te gamen/ chillen whatever.
    Om 20:30 verwachten we ze beneden, we drinken dan wat met elkaar met iets lekkers erbij. Daarna mogen ze niet meer naar boven.
    In het weekend is het wat losser en bekijken we het per dag.
    Wij vinden het erg belangrijk om tijd met elkaar als gezin door te brengen. Een beetje aanpassingsvermogen van beide kanten kan geen kwaad.
     
  13. Theezeefje

    Theezeefje Fanatiek lid

    13 okt 2014
    3.530
    3.756
    113
    Overijssel
    Aan de reacties te zien zijn er velen zelf nooit puber geweest..... Ik moest van mijn ouders ( niks mis mee,hou heel veel van ze.) ook wel eens verplicht beneden zitten. Vond er niet zoveel aan. Ik was vanaf mijn 14e (pre- mobiele telefoontijdperk) altijd op mijn kamer of naar buiten met vriendinnen om puberdingen te doen ( rondhangen dus).
    Ik snap het wel maar voor jezelf als ouders is het natuurlijk niet zo leuk.
     
  14. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.815
    1.271
    113
    Het gaat gewoon zoals het uitkomt. Ja zoon is veel op zijn kamer, maar we doen ook dingen samen. En ik ga gewoon even langs, kijken wat ie aan het doen is, praatje maken

    Waarom moet ze verplicht beneden zijn?
     
  15. G89

    G89 VIP lid

    18 sep 2008
    9.906
    1.187
    113
    Nederland
    Mijn oudste leeft praktisch op zijn kamer, al is hij de laatste weken weer wat vaker beneden, maar hij gamed, kijkt filmpjes, speelt met Lego op z’n kamer.
    Toen ik jong was trok ik me ook graag terug op mijn eigen kamer.

    Mijn man en ik plannen wel eens een avondje met ons 3en in, lekker wat hapjes op tafel en kijken dan een leuke film met hem.
     
  16. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.982
    5.815
    113
    Ik vind het eigenlijk geen probleem. Soms is het wel dat we een spelletjes of filmavond hebben en dan is ie er gewoon bij (en doet gezellig mee). Maar ik ben zelf ook graag ‘alleen’ :oops:;)
     
  17. Shay25

    Shay25 Fanatiek lid

    16 okt 2018
    2.637
    2.373
    113
    Vrouw
    Wat erg dat ze verplicht beneden moet zitten... Als ze deze leeftijd hebben, gaan ze zich losmaken van de ouders. Normaal gesproken zijn ze dan de hort op met vrienden en zou je haar ook niet zien.

    Ik snap wel wat je zegt hoor en hier hebben we ook wel gesprekken gehad, dat ze hele avonden tot 22 uur boven zat; we hebben aangegeven dat we haar graag wat vaker beneden hadden en zij gaf aan dat wij geen leuke dingen kijken dus verveelde ze zich.
    Samen afspraken gemaakt en soms gaat ze eerder naar boven en soms blijft ze beneden.
    Maak het aantrekkelijk voor haar om tijd met jullie door te brengen of interesse te tonen waar ze mee bezig is, dat scheelt al een hele hoop.
     
  18. Lexie74

    Lexie74 VIP lid

    14 sep 2006
    9.342
    189
    63
    Vrouw
    loonadministratrice
    nop
    Bedankt voor alle reacties, fijn om veel herkenning te zien.

    Achteraf bleek het vooral frustratie van manlief te zijn en niet zo zeer om onze dochter ging. Hoe dan ook, we eten sowieso samen en daarna blijft ze meestal nog wel hangen en dan wordt er ook gesproken. Manlief kreeg veel minder mee dan ik en had dus het gevoel dat dochter niet praatte, terwijl dat wel gebeurde, alleen niet waar hij bij is. Dus we betrekken hem nu bewust wat meer bij haar leven.

    Beweging krijgt ze wel, wel minder natuurlijk dan in normale situatie. Musical en danslessen gaan online, dus dan beweegt ze. Met gym (lo) krijgen ze oefeningen die ze zelf kunnen doen en regelmatig een ommetje via de app van de hersenstichting. (ook tip van een docent) En ik probeer ook regelmatig met dr het bos in te gaan.
     
  19. Gootje1988

    Gootje1988 Fanatiek lid

    5 apr 2017
    4.844
    2.838
    113
    Hoe geruststellend deze berichten :rolleyes: hier ook een bovenbuurvrouw :roflmao::o: maak me er niet zo druk om. Snap ook wel dat ze boven zit want als ze hier beneden zit dan heeft ze ook geen rust vanwege haar zusje die helemaal gek op haar is.
     
    Gewooniemand, poema en amdaa vinden dit leuk.
  20. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Hier nog net niet die leeftijd, maar we zien (11,5jr) ook langzamerhand de verschuiving naar eigen plek. Lijkt me heel normaal in en de ontwikkeling van een tiener.

    We hebben in de "speel"kamer beneden nu een chilplek gemaakt, met een tv, spelcomputers, gezelschapspellen, voetbaltafel enz.
    Deze komen ook niet op eigen kamers (vind ik onzin om voor 3 kinderen dit 3x aan te schaffen). Kinderen zitten in ieder geval meestal daar op dit moment, en het wordt langzamerhand de favo chillkamer van de hele straat :)

    Voor de bevordering van samentijd met je pubers heeft mijn buurman een goede oplossing gevonden. Hij zet de wifi op vaste tijden uit :)
     

Deel Deze Pagina