Afgesloten eileider na HSG

Discussie in 'Vruchtbaarheidsbehandelingen' gestart door Luca1809, 5 apr 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Luca1809

    Luca1809 Lid

    5 jul 2014
    34
    11
    8
    NULL
    NULL
    Hallo allemaal,

    Tijdens de HSG afgelopen maand is duidelijk geworden dat de linker eileider afgesloten is. Er kwam geen contrastvloeistof doorheen. De rechter eileider was wel open.

    We zijn inmiddels al even bezig met zwanger proberen te worden. Ik ben zelf 39 jaar en partner 40 en hebben net de eerste iui poging achter de rug in de eigen natuurlijke cyclus zonder hormonen. Nu heb ik het idee dat de eisprong steeds aan de linkerkant is. De kant van de afgesloten eileider. Zover ik heb begrepen zou de rechter eileider het eitje kunnen overnemen. Alleen ik heb het gevoel dat de rechter eileider dit niet doet. Voor mijn gevoel neemt de linkereileider het aan maar blijft het eitje steken in de afgesloten eileider. Is er een manier om hier achter te komen en zou dit überhaupt kunnen?

    Daarnaast vragen ik en partner ons af als we iui met hormonen zouden doen of de eitjes dan in beide eierstokken kunnen groeien of zou dit dan ook voornamelijk aan de linkerkant (dominante kant) zijn?
     
  2. Luca1809

    Luca1809 Lid

    5 jul 2014
    34
    11
    8
    NULL
    NULL
    Een kijkoperatie zou ik nog niet graag willen laten uitvoeren aangezien ik reuma heb en dan tijdelijk moet stoppen met reumamedicijnen. Tevens zijn we al wat ouder dus zou het jammer vinden als we nog meer maanden “verloren” zouden laten gaan.
     
  3. Jippie

    Jippie VIP lid

    3 feb 2007
    11.784
    775
    113
    Follikels groeien aan beide kanten, maar over het algemeen is er een dominante kant. Dat wil zeggen dat daar vaker of meer follikels groeien. Maar het is zeker niet elke keer aan precies dezelfde kant.

    Als er hormonen worden gebruikt bij IUI-behandelingen, dan is het de bedoeling dat er maximaal 1-2 follikels groeien. Sommige ziekenhuizen doen met maximaal drie nog een inseminatie. Een dubbele eisprong wil niet zeggen dat je een dubbele kans van slagen hebt, helaas. En het is ook niet te zeggen dat je dan die twee of een ervan aan de goede kant hebt. Er kunnen ook twee aan de verkeerde kant groeien. Dat kun je op geen enkele manier beïnvloeden.

    Je kunt er niet achter komen welke kant een eicel op gaat na de eisprong. Een eicel is microscopisch klein, dus dat kun je onmogelijk op een echo zien.

    Lastig allemaal... Heel veel succes!
     
  4. Lisa280887

    Lisa280887 VIP lid

    13 jan 2019
    5.067
    5.826
    113
    Vrouw
    Helaas is er niet achter te komen of je goede eileider het overgenomen heeft van de andere. In theorie zou dit wel ‘moeten’ gebeuren...

    Wij hebben er op een gegeven moment voor gekozen de laatste 3 iui behandelingen alleen van de ‘goeie’ kant te doen. Dus met een echo steeds kijken van welke kant die cyclus de eisprong komt. Ik mis een eileider vanwege een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De rechtereileider is hierbij verwijderd omdat hij geknapt was.

    Helaas was het niet gelukt met iui. Ivf bleek ons antwoord❤️
     
  5. Luca1809

    Luca1809 Lid

    5 jul 2014
    34
    11
    8
    NULL
    NULL
    Dankjewel voor jullie reacties. We zullen zo de fertiliteitsarts nog eens bellen om te kijken wat nu verstandig is. Voor ons gevoel lijkt het zo weinig zin te hebben als het eitje steeds aan de linkerkant zit.

    We hebben ook begrepen dat met hormonen de kans op tweeling vergroot is. Is dit een grote kans? Het lijkt ons namelijk dat als met 1 moeilijk/niet gaat dat het wel heel bijzonder en kleine kans is dat bij 2 follikels ze allebei goed bevrucht en tot tweeling zwangerschap zouden zorgen. Gezien de leeftijd en reuma zijn we hier natuurlijk wel voorzichtig mee.
     
  6. Splitijsje

    Splitijsje Fanatiek lid

    21 nov 2020
    2.969
    3.059
    113
    Vrouw
    Hoi,

    Wat vervelend dat je eileider afgesloten blijkt te zijn. Zoals hierboven gezegd; in theorie moet de andere eileider het overnemen. Ik heb ook een dominante eierstok, de kant waar ik geen eileider meer heb door een bbz operatie. Helaas voel ik 9 van de 10 links mijn eisprong en gevoelsmatig waren al die keren kansloos. Een enkele keer had ik bij de IUI rechts een eisprong, maar dat mocht ook niet baten. De kans op een tweeling bij IUI is minimaal. Twee eitjes betekent niet 2x zoveel kans. Ik heb geen idee hoe de rest van jullie uitslagen zijn (eicelreserve, semen etc.) in combinatie met jullie leeftijd. Ik neem aan dat jullie arts heeft aangegeven of IUI (zonder hormonen of met) zinvol is?

    Hier is er nooit een verklaring gevonden, sterker nog volgens de berekeningen zouden we zelf meer kans maken dan met hulp van het ziekenhuis. Dat bleek helaas niet waar te zijn. Wij hebben net ons eerste IVF traject achter de rug (leeftijd ging een rol spelen -37 en 46 jaar-), helaas nog niet zwanger, wel acht cryo's...

    Sterkte!
     
  7. Jippie

    Jippie VIP lid

    3 feb 2007
    11.784
    775
    113
    Even ter vergelijking: Als je met IVF/ICSI twee goede embryo's terugplaatst, is de kans op een zwangerschap ongeveer 40%. In geval van zwangerschap is de kans op een tweeling in dat geval ongeveer 25%.

    Maar met IUI moet er nog bevruchting optreden. De kans hierop is ongeveer 10-15 % per behandeling. Dan zouden beide eicellen moeten worden bevrucht. Ze moeten beide innestelen en beide blijven doordelen tot twee gezonde kindjes. Die kans is dus veel kleiner dan bij IVF/ICSI. Niet onmogelijk, natuurlijk. Maar wel minimaal.
     
  8. Enigma

    Enigma Fanatiek lid

    11 jul 2019
    1.189
    1.607
    113
    Vrouw
    Vergelijkbare situatie, met hsg bleek een van mijn eileiders dicht te zitten. De iui poging daarna bleek eitje aan de 'verkeerde kant' te zitten, ik had ook weinig vertrouwen erin. Het kan inderdaad wel dat de andere eileider het eitje opvangt, maar de kansen zijn wel kleiner.
    En toen was ik zwanger. Het kan dus zeker!
     

Deel Deze Pagina