Ei-barbecue. Ervaringen en advies.

Discussie in 'De lounge' gestart door Syane, 2 mei 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.457
    10.660
    113
    #1 Syane, 2 mei 2021
    Laatst bewerkt: 2 mei 2021
    Mijn vriend wil heel graag een ei-barbecue (Green egg-idee zeg maar) aanschaffen. Maar wat is nu een goed merk? Wat is een fijne grootte? Waar moeten we rekening mee houden?
    Wie heeft er ervaring mee en wat voor advies geef je ons? Bedankt voor alle input! :)
     
  2. Chelsey88

    Chelsey88 Actief lid

    5 okt 2014
    472
    526
    93
    Wij zijn groot fan! Wekelijks staat hij aan, vaak meerdere keren: zomer en winter. Het is echt heel lekker en hoe meer je oefent hoe meer je er mee kunt. Alleen uit eten gaan valt steeds vaker tegen hierdoor.. haha. Wij hebben een black basterd compact. Achteraf hadden we misschien de large gekocht, maar het is niet zo dat we echt ruimte te kort komen. En misschien dat we in de toekomst liever een tweede kleinere hebben ivm meerdere gerechten op verschillende temperaturen.
    Ik denk dat de green egg, kamado joe en de basterd wel een beetje de top 3 is.
    Mocht je er echt 1 gaan kopen zou je ter voorbereiding het boek "hete kolen" kunnen kopen, daar staan veel modellen en merken in beschreven en kun je kijken wat bij je past.
     
    Syane vindt dit leuk.
  3. Shay25

    Shay25 Fanatiek lid

    16 okt 2018
    2.641
    2.377
    113
    Vrouw
    Hier hebben wij de Large en het is echt top! Wij hebben hem nu, het is een green egg.
    Wij hebben hem compleet gekocht met rollend onderstel, zijkanten, pizzasteen, sparerib rack etc
    Hier ook elke winter en zomer bbqen, al is het dit jaar iets minder ivm minder tijd en in 5 jaar hebben we alles wel gehad hahahaha
    Echt een aanrader!
     
    Syane vindt dit leuk.
  4. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Wij zijn ook fan! Wij hebben een bastard large. Ik vind dit een fijne maat omdat je hier de meeste accessoires voor kunt krijgen. Daarvan hebben we inmiddels ook al heel wat verzameld ;).
    Wij hebben die van ons nog niet zo lang, maar tot nu toe gebruiken we 'm heel veel! Niet alleen voor standaard BBQen, maar je kan m ook als soort oven gebruiken en bijvoorbeeld voor stoofpotjes. Je kunt er heel veel kanten mee op!
    Het boek hete kolen compleet vind ik ook een goede tip, hebben wij ook. Staat heel veel informatie in over hoe je 'm moet gebruiken. En daarnaast ook nog veel lekkere recepten.

    Vandaag hebben wij low&slow spareribs op van de Bastard en nu staat er nog een appeltaart op.
     
    Vero0504 en Syane vinden dit leuk.
  5. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.457
    10.660
    113
    Dank jullie wel voor de reacties. Leuk om te lezen dat jullie zo enthousiast zijn. En er ook veel op koken. :)
     
  6. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.621
    11.169
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Jaa super fijn zijn ze. Mijn vriend is een beetje gek die heeft zelfs een greenegg in de keuken in laten bouwen. Maar vooral die buiten in de tuin staat wordt veel gebruikt. Beide geloof een XL.
    Dat is zeker wel fijn als je met meer mensen gaat eten. Er passen makkelijk 6 hamburgers in. Of een flink stuk spearrib.
    Maar we gebruiken hem ook vaak voor groenten. Asperges van de BBQ, super lekker!
     
    GossipGirlxoxo en Syane vinden dit leuk.
  7. yakuzi

    yakuzi Fanatiek lid

    23 aug 2012
    1.109
    844
    113
    Wij hebben de green egg en hij staat hier bijna elke week wel aan. Het is echt een hobby van mijn man. Krijgen we visite dan bakt hij lekkere ribeye ofzo of een hele kip. Stoofpotjes worden vaak in de valhal outdoor pan in de bbq gezet. En echt lekkererder kan gewoon niet :p wij kopen nu bij een mannentje ergens vlees op(rund) daar kunnen we van alles mee, echt heerlijk! Ik zou het zeker doen. Wij gebruiken ook een thermometer met zo’n app op je telefoon ook super handig erbij!
     
    Syane vindt dit leuk.
  8. Loufoque

    Loufoque Fanatiek lid

    17 mrt 2021
    1.564
    4.384
    113
    YaelStone, Lafayette, G89 en 3 anderen vinden dit leuk.
  9. Lief of Stoer

    Lief of Stoer VIP lid

    25 apr 2011
    5.838
    2.704
    113
    't Gezellige Brabant
    Leuk zijn ze, ik lees nu dat je er veel meer mee kunt als alleen vlees bakken dus, zelfs een appeltaart. Misschien een leuk kado idee voor mijn man als hij jarig is, hij weet nooit iets te vragen :rolleyes:
     
    Syane vindt dit leuk.
  10. Ysabella

    Ysabella VIP lid

    27 jan 2017
    8.888
    16.248
    113
    :roflmao::roflmao::roflmao:
     
  11. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.457
    10.660
    113
    Leuk idee ja. Ze zijn alleen wel echt heel erg duur zie ik :o:Als je een beetje een formaat wil. Maar hier gaat er wel een komen denk ik. Maar nog even goed uitzoeken welke. Lastig hoor. Zoveel verschillende opties.
     
    Lief of Stoer vindt dit leuk.
  12. Manolito

    Manolito Fanatiek lid

    12 sep 2016
    2.521
    1.944
    113
    Wij hebben een kleiner formaat.
    Dacht 40 cm ofzo.
    Wij kunnen hier met 4 volwassenen prima mee uit de voeten.
    Ook een flinke procureur van 2,5 kilo voor pulled pork past erop.
    Spareribs idem.
    En scheelt veel geld.
    Ga de roosters eens na meten voor aanschaf.
    Het lijkt alsof de grotere echt vele malen groter zijn, maar qua rooster oppervlakte valt dat tegen.
    Zeker als je kijkt hoeveel je er meer voor betaald.
     
    Syane vindt dit leuk.
  13. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    8 okt 2018
    2.918
    3.968
    113
    Vrouw
    Wij hebben een basterd medium met alles er op en er aan. Voor ons een prijs/kwaliteit keuze. Mijn man moest van mij eest eentje van marktplaats proberen, ik had er geen zin in om heel veel geld uit te geven en dat hij het dan na 3x gezien heeft. Kleintje is in een jaar tijd heel veel gebruikt, dus inmiddels heeft hij een upgrade. Onwijs blij, want de kleine bbq stond niet op pootjes en het rooster was eigenlijk te klein voor bijvoorbeeld een ovenschotel.

    Het ligt er een beetje aan wat je er mee wil doen welk formaat je nodig hebt. Wil je er grote hoeveelheden spareribs, een hele kip/kalkoen in hebben of iets aan het spit braden dan kom je uit op een large model van de meeste merken. Wij zijn daar zelf niet zo van, dus voor ons hoeft er ook geen spareribrek in te passen. We hebben wel een pizzasteen die veel gebruikt wordt, maken veel stoofschotels in gietijzeren pannen, grillen van groente, gebruiken 'm als slowcooker (speciale steen er in die de warmte tegenhoudt) etc.

    Mijn tip is dus vooral kijken naar wat je er op wil maken en in welke hoeveelheden. Onze enkele sparerib kan prima in een klein rekje van een ander merk (of een ijzeren bordenrekje van ikea:oops:), ben je groot spareribfan dan kom je al snel op een large uit. Wij hebben kleine gietijzeren pannetjes want meestal is onze bbq met 2-6 personen. Daardoor staat het rooster nooit afgeladen vol.

    Als je er een koopt, zorg dan voor een onderstel (dat ei is al snel 100kg of meer) en van die zijplankjes. Maakt het leven gewoon een stuk makkelijker. In ons model zit een bak die het as van de kolen opvangt, zodat je niet steeds met een as-pook aan de slag hoeft en het overal zit.

    Verder is een hoes heel handig als je 'm buiten laat staan en heb je dus wat pannetjes/druipschalen nodig. Voor mij iets nieuws, maar echt mega handig... Een elektrische aansteker, lijkt op een soort hele hete fohn. Geen geklooi met lucifers, aanmaakblokjes etc. meer. Gewoon 1 kooltje laten gloeien en even de tijd geven om het op te laten warmen.
     
    Syane vindt dit leuk.
  14. Anniek88

    Anniek88 Fanatiek lid

    22 sep 2016
    2.813
    2.541
    113
    Vrouw
    Wat is er zo geweldig aan deze bbqs, wat mis ik met mijn gewone simpele bbq?
     
  15. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Je kan er veel meer mee en omdat de temperatuur heel stabiel blijft (na wat oefenen in het begin), vinden wij het ook veel lekkerder. Wij hadden afgelopen weekend spareribs erop, 6 uur lang, zonder er naar om te hoeven kijken. Ideaal en echt superlekker. En aan het eind zat het houtskoolmandje nog voor meer dan de helft vol, dus hij is ook nog eens zuinig in gebruik.
    Komend weekend gaan we er pizza's op bakken.

    Het is inderdaad wel even een (flinke) investering, voor ons ook de reden dat we een hele tijd getwijfeld hebben. Maar wij zijn er nog steeds héél erg blij mee.
     
  16. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    8 okt 2018
    2.918
    3.968
    113
    Vrouw
    Je mist niks als je de bbq gewoon gebruikt als bbq. Maar inderdaad wat @Linda86 ook zegt, je kan zo'n ei voor veel meer gebruiken.

    Wij gebruiken 'm niet alleen als BBQ, maar ook om vis op te roken, als slow cooker, pizza oven, grill etc. Het ei staat dan ook vaak aan, in de zomer soms 5x per week. In de winter als het droog is ook voor pizza en stoofvlees. Voor ons dus de investering waard, maar als je gewoon 1x per 2 weken een paar hamburgers wil bakken en wat worstjes is een simpele bbq meer dan voldoende.
     
  17. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Ben je er al uit? :D

    Hier staat 'ie nog steeds (ja, ook met dit weer) meerdere keren per week aan.
     
  18. steenbokje

    steenbokje Fanatiek lid

    24 sep 2012
    2.256
    261
    83
    apothekersassistent
    limburg
    Wij willen ook voor de green egg gaan! Heb mijn man al een kamado kookboek cadeau gedaan haha
     
  19. Tammie81

    Tammie81 Bekend lid

    8 okt 2014
    553
    106
    43
    Mijn man heeft ook een green egg. Echt de dingen die hij erop maakt, te lekker gewoon. Voor de twijfelaars, ik zeg doen :-D
     
  20. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.457
    10.660
    113
    Nee nog niet. We blijven ze prijzig vinden. En weten dan niet of we de bbq genoeg zullen gebruiken. Nog steeds in dubio.
     

Deel Deze Pagina