Hardloopspecialist aanwezig?? Tips knieklachten hardlopen.

Discussie in 'De lounge' gestart door siriel, 7 mei 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.077
    2.909
    113
    Vrouw
    Klopt, dat verschil had ik zeker al waargenomen. Het eerste stuk wandel ik op vrij harde ondergrond. En met rennen begin ik idd op de zachtere paden:thumup:
    Bedankt voor het meedenken!
     
    Mamafiets vindt dit leuk.
  2. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.077
    2.909
    113
    Vrouw
    Top, thanks:thumup:
     
    olleke vindt dit leuk.
  3. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.156
    113
    Jezelf terugfluiten is heel lastig, maar hardlopen is zaaalig. Ik kan het helaas niet meer. Liep op mn 3e al wedstrijden gewoon voor de lol want de rest was 6 en ouder. Ik kreeg de fles naast de baan en werd de mascotte van de vereniging zowat. Jaren gedaan werkelijk zalig!

    Mag sinds bevalling dochter niet meer ivm permanente bekkeninstabiliteit.

    Bedenk maar zo, nu is t braaf opbouwen, super lastig maar juist door daar de tijd voor te nemen kan je deze heerlijke uitlaatklep veel langer in je leven volhouden. Te snel en stug volhouden en je ontwikkelt een zwakke plek en dat zal altijd je zwakke plek blijven. De horror van sheen splint is af te raden.

    Vergeet niet tijdig je schoenen te vervangen! De zool verhard eerder dan dat je schoen slijt, hij verliest dan dempend vermogen en hardlopen is de zwaarst belastende sport motorisch gezien voor je gewrichten. Je kleren maakt niet veel uit, je schoenen zijn heilig. Verdiep je ook in je afwikkeling van je voet, veel blessures ontstaan daardoor. Tijdens opbouwen is dat een prima moment.

    Couch to 5k is ook een leuk programma. Geeft aan wanneer je moet gaan wandelen en wanneer hard te lopen. Muziekje erbij, ideaal!

    Ben je technisch verder kan je weer trainen met je ademhaling.

    ooooh ik baal zo dat ik t niet meer mag/kan. Mja rondje hardlopen is voor mij 3 dagen plat met mn bekken, zelfs bij ultra beginneropbouw. Die klappen krijgt mn lijf niet meer opgevangen.

    Echt, rustig aan en lekker genieten het is heeeeerlijk!
     
  4. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.077
    2.909
    113
    Vrouw
    Wauw dit is écht een goede tip, als ik buiten ren heb ik volgens mij idd een haklanding. Maar nu ik er over nadenk, vd week was het een paar keer enorm slecht weer en heb ik binnen gesport. Ook op de plaats "gejoged" had een filmpje opgezocht en dat "liep" superrelaxed totaal geen pijnlijke of gevoelige knieën. Dan doe je dus ook exact wat jij zegt en wat ze in de link uitleggen. Eigenlijk ook heel logisch.
    Ik heb net een aantal YouTube filmpjes bekeken en ga hier mee aan de slag.
    Misschien ga ik wel op zoek naar een personal coach waar ik een aantal lesjes bij kan nemen. Voor een goede basis. Even kijken of hier iemand in de omgeving dat doet.
    Super Bedankt voor je goede tip:thumup:
     
    Mop81 vindt dit leuk.
  5. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.077
    2.909
    113
    Vrouw
    Bedankt voor je reactie, hier heb ik iets aan:thumup: Wat ontzettend jammer dat het voor jou lichamelijk niet meer mogelijk is om hard te lopen. Als je er zo mee opgegroeid bent lijkt me dat echt enorm balen als dat nu niet mogelijk meer is!

    Ik wil het écht héél graag, vaak als ik in het bos/park aan het trainen ben dan kom ik altijd een jonge vrouw tegen. Of Nouja, zij haalt mij in;) Die rent echt zo ligt als een veertje, het lijkt wel alsof haar voeten nauwelijks de grond raken, wauw écht zo jaloersmakend:roflmao:
     
    Vero0504 vindt dit leuk.
  6. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.077
    2.909
    113
    Vrouw
    Ik heb trouwens, voor moederdag, een hardloop horloge mogen uitzoeken waarin ik nu keurig al mijn trainingsschema's kan zetten. Echt ideaal, wist niet eens dat dat bestond joh (komt onder een steen vandaan):eek::roflmao:
     
    Vero0504 vindt dit leuk.
  7. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.156
    113
    Haha ja goede looptechniek, als t goed is hoor je dr ook amper. (denk: hakken grote teen) Je mag jezelf eigenlijk nauwelijks horen lopen (ja op gravel is dat wat anders natuurlijk) maar als je stamp stamp stamp, of beter gezegd flop flop flop hoort is dat niet best.

    Dan kan je beter even bij een lokale atletiek vereniging wat trainingen meedoen voor duurloop recreanten.

    Je grootste nadeel op dit moment is je conditie. (klinkt heel gek)

    Je conditie is veel verder dan je spieren het hardlopen nu aankunnen. Komt echt wel goed maar je "waarschuwing" komt voor je spieren later dan iemand die net met zn klus van de bank af komt. Terwijl je spieren eigenlijk qua hardlopen wel die modus nog hebben en nu zoiets hebben van "wacht, wat?!?". Dat maakt t een beetje blessure gevaarlijk, vooral in combinatie met je enthousiasme.

    Strict opbouw loopschema handhaven beperkt dat risico weer. Maar dat gaat wat makkelijker als je in je oortje hoort dat je nu moet gaan lopen en weer gaan joggen.
     
  8. schorpioen79

    schorpioen79 Fanatiek lid

    16 feb 2013
    1.740
    292
    83
    Vrouw
    Zuid-Holland
    Ik ben vorig jaar december een week voordat alle winkels dicht gingen, begonnen met hardlopen. De sportscholen sloten en ik wilde toch in conditie blijven. Mijn man loopt ook hard en wilde dat ik, voordat ik begon met hardlopen, goede schoenen moest kopen. De zaterdag voor de lockdown de schoenen, na een loop analyse gekocht.
    Ik ben gaan opbouwen met Start to run van Evy. Rustig opgebouwd, qua conditie kon ik in het begin wel langer, maar je spieren moeten ook wennen. Eerst 5 km en nu loop ik 10 km achter elkaar.
    Inmiddels een aantal virtuele wedstrijdjes gedaan en de eerste ‘echte’ wedstrijden staan ook ingepland.
     
  9. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.077
    2.909
    113
    Vrouw
    Klopt wat je zegt je hoort haar nauwelijks lopen, echt prachtig!
    Hét ligt idd niet aan mijn conditie denk ik, daarom wil ik alles ook te snel te lang te hard.
    Maar ik ga mezelf nu echt strak aan het schema houden van 2/3 per week. En de andere dagen gewoon lekker wandelen, rustig, niet als een bezetene :rolleyes: Maar gewoon om lekker de normale beweging te krijgen.
    Ik kan eigenlijk niet wachten om weer te beginnen maar het weekend laat ik het toch maar even los;)
     
  10. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.077
    2.909
    113
    Vrouw
    Wauw Wat goed dat je al zo ver bent gekomen, respect :thumup:
    Hopelijk ga ik dat ook bereiken, lijkt me zo gaaf als je "gewoon" 5km of 10:eek: kan hardlopen zonder te stoppen:eek::eek::D WAUW!
     
    schorpioen79 vindt dit leuk.
  11. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.054
    2.435
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Je moet het wel even volhouden. Want het is echt wennen en voelt in het begin heel raar. Je bent ook weer sneller moe. Had ik tenminste, omdat je andere spieren gebruikt.
    Succes!
     
    siriel vindt dit leuk.
  12. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.156
    113
    Ahjoh, kwart marathon als sprinter lukt uiteindelijk ook wel.

    Lag er door blessure eigenlijk uit (januari sheen splint (stoppen met roken en frustratie er af lopen, allicht was ineens 9.85 km iets te gortig :rolleyes: ) dus lag er ook t/m maart uit.

    Maar MOEST en ZOU m lopen, wist niet waarom maar het ging gewoon gebeuren. Nu of nooit had ik in mn hoofd, maar snapte niet echt waarom maar heb in de loop der jaren wel geleerd naar dat stemmetje te luisteren.

    Maar mij plan van estafette lopen (hardlopen/wandelen).werd m niet. Kreeg pas fatsoenlijk ruimte rond de 7 km. Ook tig idioten die de basisregels van hardlopen in een massa niet kennen. En in wave 3 loop je echt op elkaar gepakt, eigen tempo zit er niet in.

    Toch de finish gehaald, en medaille voor mn vader. Ik liep m bewust voor mn vader, hij was al zo ver met zn revalidatie gekomen maar daar zij geen medailles of finishlijnen voor. Hij was vroeger marathonloper maar door infarct ging dat m nooit meer worden, maar het kriebelde wel altijd. Dus ik liep m voor hem.

    Bleek kort daarna zwanger over die finish heen te zijn gekomen. Maar goed dat ik toch had gelopen ondanks blessure risico, was ook gelijk de laatste keer want toen kwamen mn bekken.:roflmao:

    Maar is wel gelijk t foutste voorbeeld wat je kan hebben. Doel was hier even belangrijker.
     
  13. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.077
    2.909
    113
    Vrouw
    Hét is misschien een fout voorbeeld maar wel met een heel mooie gedachte, wat een doorzettingsvermogen!!
     
  14. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    1 dec 2007
    20.874
    7.641
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    Ik zie dat je met schoenen al actie hebt ondernomen, top! Schoenen zijn het allerbelangrijkste. Heb je ook een compressie roek voor je spieren? Mijn man en ik rennen beiden met compressie broeken en dat scheelt echt flink, kwa spierondersteuning en daarbij neemt ook de kans op blessures af.
     
  15. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    1 dec 2007
    20.874
    7.641
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    Kwa demping wel, voor je pezen niet, kansen op blessures zijn groter op zachte ondergronden zoals in het bos. Je verzwikt makkelijker je enkels of je kniebanden.
     
    siriel vindt dit leuk.
  16. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.077
    2.909
    113
    Vrouw
    Ja zo'n broek heb ik, maar ik kan niet zeggen of met of zonder veel verschil maakt eigenlijk..
     
  17. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.077
    2.909
    113
    Vrouw
    Ik heb nog niet hardgelopen op mn nieuwe schoenen omdat 1 knie beetje gevoelig is nog. Ik baal dus..
    Ik heb ze nu een aantal dagen en heb ze steeds een paar uur aan. Ze zitten goddelijk lekker. Heb het gevoel op wolkjes te lopen.
    Ik heb alleen na een paar uur het gevoel dat mn voeten heel moe zijn, gek uit te leggen. En mn beide knieën geven een licht zeurend gevoel. Ik zou het niet echt pijnlijk kunnen noemen. Komt dit omdat mijn voeten en benen in een andere stand staan dan dat ze gewend zijn?
    Ik kan me nml herinneren toen mijn dochter zooltjes in haar schoenen kreeg ze dit echt moets opbouwen omdat alles in een andere stand komt te staan dan dat je gewend bent.
     

Deel Deze Pagina