Coronavaccinatie + zwanger

Discussie in 'Corona forum' gestart door AvdY, 30 apr 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
?

Vaccineren in de zwangerschap?

  1. Ja!

    37 stem(men)
    19,8%
  2. Nee!

    91 stem(men)
    48,7%
  3. Pas na 12 weken

    26 stem(men)
    13,9%
  4. Pas na 20 weken

    25 stem(men)
    13,4%
  5. Anders

    8 stem(men)
    4,3%
  1. Wish05

    Wish05 Actief lid

    5 apr 2020
    281
    635
    93
    Ik heb precies dezelfde mening als Ally2020. Zolang het in de testfase zit zou ik nooit mijn ongeboren kind mee laten doen als proefkonijn.
     
    Liliane92, Kindje3 en Ally2020 vinden dit leuk.
  2. Mapje

    Mapje Niet meer actief

    Mwah er zijn dus zwangeren die bij 28 weken op hun buik beademend moeten worden en waarbij dus de baby met 28 weken al wordt gehaald. Ik denk dat een gemiddelde zwangere dan niet zo’n spuit een experiment vindt maar zich afvraagt tussen welke twee kwaden er gekozen moeten worden (want nee, je weet dus niet of jij wel of niet diegene bent die daar terecht komt)
     
  3. Chayammy

    Chayammy Fanatiek lid

    14 aug 2020
    1.288
    2.084
    113
    Vrouw

    Al ben ik het niet met je eens, ik begrijp wel dat je het ervaart als een experiment.
    Maar ook al verloopt corona bij veel mensen als de griep, het is natuurlijk wel een ander type virus (SARS ipv influenza). Ook bij corona weet je niet wat de lange termijn gevolgen zijn. De volwassene of het kind kunnen wellicht ook blijvende schade oplopen aan longen, hart, etc. We weten hier gewoon ook nog niet wat de gevolgen zijn, simpelweg omdat het virus nog niet zo lang in omloop is.
    Je niet laten vaccineren en dus kans oplopen om tijdens de zwangerschap corona te krijgen (hoe mild of heftig dan ook) kun je dus net zo goed als een experiment zien. Waarbij we bij de heftige variant al wel weten wat de korte termijn gevolgen zijn (o.a. vroeggeboorte, omdat je anders niet beademd kunt worden), terwijl bij vaccineren de korte termijn gevolgen in ieder geval mee lijken te vallen.
     
    Trirani, Vero0504, Mapje en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  4. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.789
    14.127
    113
    Moah, zo fel gaat t niet hoor. Vanuit mijn kant in elk geval zéker niet, mocht je die indruk hebben gekregen. Je moet vooral kiezen waar jij je goed bij voelt en op gronden waar jij achter staat, het is al moeilijk zat.

    Ik denk dat veruit de overgrote meerderheid, terecht, t gebrek aan lange termijn onderzoek echt wel een ding vindt. En ja, dat geldt ook voor mij.

    Voor mij ligt het persoonlijk anders omdat ik zelf allicht gewoon een ander referentiekader heb, o.a. mijn eigen gezondheid maar ook in de familie long covid heb en zelf ervaring langdurig extreem vermoeid (niet zwangerschap gerelateerd) plus de factor kans (dochter op school, man MBO onderwijs).

    Overlijden zal wel meevallen, al klinkt dat nou ook niet echt verleidelijk, maar mijn balans ligt gewoon anders daar in dan allicht voor een willekeurig ander persoon.

    De werkwijze biochemisch gezien, vs een live virus in je systeem met wat daar over bekend is vanuit pathologisch onderzoek (ik ben ook heel benieuwd naar t onderzoek van de hersenstichting) vs het risico van covid schade wat IK bereid ben te nemen wetende wat voor mij en mijn gezin de impact is kom ik dan uit bij "pro".

    Ik ben het niet eens met @Ally2020 t.a.v. de vergelijkingen met die andere middelen en "gentherapie". Dat zien wij gewoon anders, prima.

    Maar haar standpunt dat lange termijn niet bekend is, dát deel ik wel. En op dat punt van die lange termijn betreft klopt die vergelijk met DES enzo dan nog wel, maar t technische gedeelte is anders. Daarom schreef ik ook "wat" mank, niet "compleet mank".

    Dat het ontbreken van lange termijn onderzoek al voor velen een "nooope" is, kan ik prima indenken. Maar daarvan ben ik dan ook wel weer van mening dat je dat voor covid ook gewoon nog niet weet. Lange termijn is gewoon grijs gebied, aan beiden kanten. Dat maakt het ook zo ongelofelijk rot.

    Enige wat je kan doen is op basis van wat je wel kan afleiden, je situatie inschattend en wat je gevoel zegt een keuze maken. Tenslotte leef je ook met de gevolgen en een verantwoording naar je kind. En of dat eventuele covid effecten of een vaccinatie addertje onder t gras is, tijd zal het leren er is simpelweg niemand met dát antwoord we hebben geen tijdmachines, helaas soms.

    Enige wat je wel weet is dat ongeacht wat op lange termijn blijkt, dat gezien de aantallen wereldwijd het voor de pharmacy wel lucratief is om onderzoek te doen en een oplossing te bedenken. Mja, welke kant is dat?

    Hutje op de hei tot aan de geboorte lijkt me soms wel een stuk eenvoudiger dan deze hersenkrakers.
     
    Mapje, Lisa280887, Chayammy en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  5. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.170
    3.124
    113
    Vrouw
    Ik ben op zoek naar concrete cijfers. Hoeveel zwangere vrouwen zijn er in Nederland met covid op IC terecht gekomen die verder geen onderliggend lijden hadden? En van de zwangere vrouwen die wel onderliggend lijden hadden, wat voor aandoeningen waren dat dan?

    Ik zou dat zo graag willen weten. @Mapje niet dat jij dat nu voor mij kunt beantwoorden maar meer als reactie op jouw post. ‘Er zijn dus zwangeren...’ dat zegt mij te weinig.
     
  6. Mapje

    Mapje Niet meer actief

    Ik heb iets van 10-12 onderzoeken gelezen en daar heb ik wel aantallen gelezen. Overigens vond ik die dus niet perse zo hoog (als in overlijdenskans, kans ziekenhuis wel hoger dan gemiddeld in de leeftijdsgroep van 30-39) en er stond iets dat de helft onderliggend lijden zoals obesitas had.

    Maar ik heb die artikelen niet meer zo bij de hand. Ik ben er in elk geval op basis van de cijfers nog niet uit hoor.

    Maar het is dus wel te vinden maar dan moet je heel wat onderzoeken lezen en googelen.
     
  7. Loeskaz

    Loeskaz Bekend lid

    10 okt 2020
    818
    624
    93
    Vrouw
    In deze link vind je best wat cijfers. Nog niet exavt wat je vraagt, maar het gaf mij wel wat meer duidelijkheid.
    https://www.nvog.nl/actueel/registratie-van-covid-19-positieve-zwangeren-in-nethoss/

    Ik vind het ook een lastig vraagstuk. Het enge vind ik wel ook dat als je toch op IC komt, dan halen ze je babietje, omdat ze je anders onvoldoende kunnen behandelen en ze dan voor de moeder kiezen.
     
  8. Lisa280887

    Lisa280887 VIP lid

    13 jan 2019
    5.067
    5.826
    113
    Vrouw
    ja dit is echt vreselijk. Er zijn daardoor vrouwen die in coma belanden en dmv keizersnede hun kindje gehaald is. Je kindje ligt te strijden terwijl jij in coma ligt. Ik spreek regelmatig iemand die in een zh werkt in een grote stad, afdeling verloskunde. Echt schrijnend gewoon.

    En ja... Als ik dat scenario zou kunnen voorkomen zou ik het doen. Al blijft het echt heel lastig! Ik zou mij daarmee geen ‘experiment’ noemen (zoals eerswr genoemd in dit topic) maar het is een weloverwogen besluit.
     
    Orchid24 vindt dit leuk.
  9. Loeskaz

    Loeskaz Bekend lid

    10 okt 2020
    818
    624
    93
    Vrouw
    Zo zie ik het inderdaad ook... een weloverwogen besluit op individuele basis. Ik werk met jongeren, waardoor ik echt wel een reeel risico loop, zeker omdat mijn 3e trimester in het najaar / winter komt te liggen. Ik denk niet dat ik kan leven met: wat als.......
     
    Mapje vindt dit leuk.
  10. Lisa280887

    Lisa280887 VIP lid

    13 jan 2019
    5.067
    5.826
    113
    Vrouw
    Nou precies. Ik sta zelf voor de klas en heb met 20 weken corona opgelopen. Vanuit school. Het kon echt nergens anders vandaan komen, ook gezien het feit dat er na mij een uitbraak bleek te zijn op school. Ik heb momenteel nog maar 2 weken te werken voor mijn verlof, dus ik vraag mij af hoeveel nut het nu nog heeft. Maar toch twijfel ik enorm. Als de kleine via mij antistoffen kan krijgen en daarmee haar eerste maanden beschermd is, is dat alleen maar heel fijn. Maarja. Lastig lastig.

    Als je later in het jaar bent uitgerekend snap ik jouw gedachtengang heel goed. Je hebt kans dat corona dan weer oplaait. Een hoop mensen zijn dan al gevaccineerd maar hoelang werkt dat?
     
  11. Wien046

    Wien046 Bekend lid

    1 jul 2013
    894
    404
    63
    Ja dat is ook eng, maar die 'als je dan toch' kans is echt ontzettend klein, maar dan ook echt heel klein..
    Ik heb wat van de verloskundige doorgestuurd gekregen, maar de bron mist helaas nog. Heb daar nog om gevraagd.
    Onderzoek met 312 zwangeren met covid, 65 opgenomen, 5 op IC. Daarbij de kanttekening dat dit onderzoek liep toen er nog niet zo laagdrempelig werd getest als nu, dus mogelijk veel meer zwangeren met covid zonder ernstige klachten en dus helemaal niet getest.
    De kans dat je er zonder problemen doorheen komt is echt vele malen groter.
     
    Mapje vindt dit leuk.
  12. Orchid24

    Orchid24 VIP lid

    19 nov 2018
    16.402
    13.232
    113
    Vrouw
    Maar het onderzoek is gedaan met maar 312 zwangere vrouwen? Dat is al erg weinig om echt goed onderzoek te kunnen doen.. En dan vind ik persoonlijk 65 die opgenomen worden en 5 op de IC wel veel. Maar dat is waarschijnlijk ook per persoon verschillend wat de een als veel en de ander als weinig beschouwt.
     
  13. Mapje

    Mapje Niet meer actief

    Dat is dan wel weer “veel” bijna 21% van de positieve zwangeren (nou ja waarvan ze het dan wisten) werd dan opgenomen. Eigenlijk moet je dan een beter totaalbeeld hebben van totaal zwangeren met covid want als dat er uiteindelijk 500 waren krijg je een ander beeld. Das jammer dat we dat niet weten.
     
  14. Wien046

    Wien046 Bekend lid

    1 jul 2013
    894
    404
    63
    Als je nagaat dat het er toen alleen getest werd bij ergere klachten, zijn deze cijfers wel logisch.
     
  15. Wien046

    Wien046 Bekend lid

    1 jul 2013
    894
    404
    63
    Ja maar dat totaal weet je niet, want niet iedereen laat zich testen. En ten tijde van deze cijfers was dat dus sowieso nog veel minder.
     
    Mapje vindt dit leuk.
  16. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.789
    14.127
    113
    #136 Vero0504, 10 mei 2021
    Laatst bewerkt: 10 mei 2021
    Cijfers van België zullen in dat opzicht ook niet veel toevoegen? (kijkt richting belgische dames) Dat testbeleid zal destijds allicht net zo minimalistisch zijn vermoed ik. Zij hebben echter wel voorrang voor zwangeren...Eens even neuzen of ik bij hun wat vindt qua nationale cijfers.

    Edit:
    1 gevonden: https://businessam.be/waarom-krijgen-zwangere-vrouwen-voorrang-voor-het-covid-19-vaccin-in-belgie/

    Nu even kijken welke studie er achter hangt (2130 gevallen, zijn er al meer in elk geval)

    Deze hangt er achter:
    https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/coronavirus-coronavirus-represente-risque-important-femmes-enceintes-86979/
     
    Mapje vindt dit leuk.
  17. Ally2020

    Ally2020 Bekend lid

    15 nov 2020
    502
    649
    93
    Vrouw
    Ja er zijn ook zwangeren die.....nou vul maar in. Als 50% of ook al 25% van de zwangeren zo op de ic zou liggen dan is dat een ander verhaal maar hoe groot is het risico in procenten dat mij dat overkomt? En hoe groot is de werking van de spuit om zeker te zijn dat het mij dan niet meer overkomt? Er gaan nu namelijk net zo goed compleet geprikte dood aan C. Deze uit zijn verband getrokken bangmakerij vind ik echt walgelijk. Ik kan ook allerlei andere nare dingen krijgen maar om daarvoor mijn hele zwangerschap te doen alsof ik gigantische risico‘s loop is geen leven. De percentages zijn zo klein van de gevallen die je noemt dat ik dat risico echt verwaarloosbaar vind en als in het ben dan heb ik pech gehad.

    Er zijn ook heel veel zwangeren (bijna allemaal) die al jaren zonder complicaties gezonde kinderen op de wereld zetten, laten we dat vooral niet vergeten!
     
    Liliane92, AvdY en Mapje vinden dit leuk.
  18. Orchid24

    Orchid24 VIP lid

    19 nov 2018
    16.402
    13.232
    113
    Vrouw
    Ja het kan wel logisch zijn, maar totaal weten we inderdaad niet. Ik vind de aantallen die nu genoemd worden dan wel veel bij het aantal met covid. En van wanneer was dit onderzoek? Want inmiddels geven ze ook aan dat er meer jongeren en zwangeren in ziekenhuis liggen door de mutaties. Dus dat aantal is misschien nu wel nog meer gestegen?
     
  19. Mapje

    Mapje Niet meer actief

    Ja dat is ook het hele punt. Vandaar dat ik twijfel:thumup: Ik maak geen mensen bang hoor, ik probeer voor mijzelf een afweging te maken zoals ik dat doe met alles :)
     
  20. Chayammy

    Chayammy Fanatiek lid

    14 aug 2020
    1.288
    2.084
    113
    Vrouw
    Ik begrijp niet zo goed wat er bangmakerij aan is? Als er met cijfers wordt aangegeven hoeveel zwangeren een heftige vorm van corona doormaken, dan zit daar toch verder geen waardeoordeel aan vast?
    En natuurlijk worden en voorbeelden gegeven van hoe zoiets kan verlopen (vroege keizersnede omdat je anders niet beademd kan worden). Maar er worden ook tal van voorbeelden gegeven van hoe mensen een milde vorm van corona doormaken. Volgens mij worden deze voorbeelden vooral gegeven om een concreet beeld achter de cijfers te geven.

    Ik denk dat velen van ons hier op zoek zijn naar die concrete cijfers, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken. Het is maar mijn mening begrijpelijk dat er nog niet heel veel data is, omdat alles nog relatief nieuw is.

    Wat iemand vervolgens veel vindt (1%, 10%, 50%) ligt vervolgens aan je eigen perceptie. Op basis daarvan kies je voor wel of geen vaccin.
    Ik begrijp niet zo goed waar dan de 'bangmakerij' zit achter feitelijke cijfers. Wie heeft er belang bij bangmakerij, en met welk doel?
     
    Mapje en Orchid24 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina