Schuldig over willen stappen naar fv

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door Bijna, 14 mei 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Bijna

    Bijna Lid

    4 jan 2021
    14
    2
    3
    Zoals de titel zegt denk ik na over overstappen naar flesvoeding, maar ik voel me schuldig. Ik ben heel erg richting bv geduwd door mijn omgeving en dit is een gevecht geweest (o.a. borstontsteking en kloven.). Soms weet ik niet of het het waard was, het heeft me zo veel energie en tranen gekost die eerste weken. Gelukkig loopt het nu eigenlijk al een maandje of 2 als een trein en ik heb geen pijn meer. Kindje is 4 maanden. Maar fv blijft me trekken. Het lijkt me handiger, qua strak ritme krijgen, doorslapen, combinatie met werk, vriend die ook flesje kan geven.. Maar aan de andere kant heb ik er zoveel moeite voor gedaan dit te laten werken, dat ik bang ben spijt te krijgen als ik overstap. Ook galmt het "het is het beste voor je kindje" door mijn hoofd, omdat je het overal hoort en leest. Maar wanneer is het prima geweest? Wat is een mooi moment om te zeggen: zo is het goed?

    Het speelt ook mee dat ik niet geniet van de voedingsmomenten. Ik doe niets liever dan met hem knuffelen en spelen, ik wil de hele dag bij hem zijn, maar de voedingsmomenten zijn voor mij moetjes. Alleen als ik er 's avonds televisie bij kan kijken vind ik het wel oké. Dit klinkt misschien naar, maar ik vind het gewoon saai. Ook hier voel ik me dan weer een beetje schuldig over.

    Voor de moeders waarbij borstvoeding goed liep: Wat was voor jullie reden om over te stappen op fv? Met hoeveel maanden hebben jullie dat gedaan? Heb je er spijt van gehad? Of denk je: ik had eerder moeten stoppen?

    Alvast heel erg bedankt
     
  2. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.690
    14.044
    113
    Hier lichte tepel en een dochter die tig keer aan moest happen vanwege krampen. BV op zichzelf ging als een malle alleen zat ik in t plafond. Alles bij elkaar opgeteld, o.a. een rotbevalling en al zware zwangerschap hebben we hier echt al heel snel de stekker er uitgetrokken bij 3 dagen. Dochter had er uiteindelijk ook niet tegen gekund, hoeveelheid lactose was uiteindelijk de boosdoener. Fles was een verademing, genoeg ellende gehad.
     
  3. Beausecret

    Beausecret VIP lid

    26 apr 2016
    5.302
    5.920
    113
    Vrouw
    Het is goed zo wanneer jij dat voelt. Ik heb nooit bv gegeven, ook al werd ik overal rot gespamd met: beste voor je kindje, goed voor de hechting etc. Ik ben heel blij dat ik de keuze voor fles heb gemaakt direct na geboorte. Geeft me zoveel rust, zodat ik een gelukkigere mama ben voor mijn kindje.

    Echt, luister naar jouw gevoelens. Je hebt er al 4!! maanden opzitten, super dat je het hebt gedaan, volgehouden, maar nu mag je echt ook voor een stukje comfort en gemak voor jezelf kiezen. Al vind ik dat dat altijd mag. :) Iedereen kiest het zijne. Ik heb me er nooit druk om gemaakt.
     
  4. Bijna

    Bijna Lid

    4 jan 2021
    14
    2
    3
    Je hebt gelijk. Soms wou ik dat ik deze instelling in het begin meer had gehad en die van Vero hierboven. Ik ben ook zelf helemaal niet van het "borstvoeding is het beste", dat is meer mijn omgeving geweest. Maar nu voelt het alsof ik er zoveel in geïnvesteerd heb, dat ik het moeilijker kan loslaten en ben banger ben voor spijt.
     
  5. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Alleen jij kan aanvoelen wat je wil - en een verkeerde keuze bestaat eigenlijk niet. Als je nu fv niet probeert, kun je óók later spijt krijgen dat je langer door bent gegaan met bv - en als je wel overstapt, kan je ook het gevoel krijgen ‘wat als ik toch bv was blijven geven?’. Ik zou het dus niet baseren op mógelijk spijt krijgen.

    Zelf wilde ik wel echt heel graag bv geven, maar gingen de eerste weken met de oudste om allerlei redenen vreselijk - ik gaf mezelf de ruimte om met bv te stoppen, maar wel gekoppeld aan een datum. Dus bv ‘als het volgende week woensdag nog zo voelt, gaan we afbouwen’. Uiteindelijk werd het steeds makkelijker en na wat ervaring met flesvoeding (ze kreeg kortdurend dieetvoeding ivm koemelkallergie), was ik overtuigd van mijn keuze voor borstvoeding - maar voor jou kan dat natuurlijk prima het omgekeerde zijn.
     
  6. Beausecret

    Beausecret VIP lid

    26 apr 2016
    5.302
    5.920
    113
    Vrouw
    Ja.. mocht je spijt krijgen kun je altijd terugkijken op 4 "mooie" maanden waarin je het maar wel hebt geflikt, en er nu een nieuwe periode aanbreekt. De voordelen voor flesvoeding zijn voor jou nu groter (maak ik op uit je openingspost) ondanks je investering. Dat is iets wat je voor jezelf in je achterhoofd kunt houden, dat maakt de keuze minder zwaar misschien? En misschien valt er zoveel 'last' van je schouders, dat je helemaal geen spijt krijgt. Dat is ook nog mogelijk. Goed is goed. :)
     
  7. Bijna

    Bijna Lid

    4 jan 2021
    14
    2
    3
    Mja, jullie hebben een punt, angst voor spijt is geen goede leidraad, want dat kan twee kanten op werken. Ik denk terugkijkend dat ik misschien in het begin had moeten stoppen, maar nu het loopt, is die beslissing weer op een ander vlak lastig geworden. Ik ben daarom wel benieuwd naar verhalen van moeders waarbij het liep, maar die toch overgestapt zijn naar kv en waarom.
     
  8. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.042
    113
    Vrouw
    Ik zit nu op kantelpunt. 16 maanden borstvoeding en ik voel mij gevangen. Wel kolf ik 1 fles dagelijks af al vlot na zijn geboorte. Gewoon 1 keer niet zelf voeden: feest. In bad gaan zonder dat ik gespitst hoef te zijn op huil geluiden of lekker in de nacht de voeding een keer niet doen. Je mag ook gewoon 1 voeding vervangen met flesvoeding of mengen he? Je kan ook zeggen: laatste voeding van de avond geef ik flesvoeding of 1 voeding in de nacht
     
  9. hibiscusje

    hibiscusje Fanatiek lid

    31 mrt 2020
    2.200
    3.250
    113
    Vrouw
    waarom ga je niet eerst proberen te combineren? Dan kan je altijd nog terug als je spijt krijgt. En anders bouw je steeds verder af.

    Niemand kan jou zeggen of je spijt krijgt of niet of waarom je wel of niet door moet gaan.
    T belangrijkste en beste voor je baby is een moeder die zich goed voelt.

    Ik zou in jouw situatie gewoon beginnen met 1 flesje per dag te gaan geven ( of in jouw geval je vriend).
     
    dirksmama en JupitR vinden dit leuk.
  10. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.109
    3.377
    113
    Vrouw
    Je moet doen wat goed voelt. Je zou heel rustig kunnen afbouwen met steeds 1 er af. Bij mij werd geadviseerd om de starten met de namiddag er af en dan de tweede voeding. Etc.
    Ter voorbeeld mijn schema was:
    6 uur
    9 uur (dan deze er als 2de af)
    12 uur (deze als 5de of 4de eraf)
    15 uur ( eerste deze er af)
    18 uur (als 4de of 5de deze er af)
    21 uur (als 3 de deze er af)
    24 / 00 uur

    Je kan ook kijken of je het fifty fifty kan doen. Is dan ff puzzelen want met fv zitten ze langer vol of kleinere flessen aanbieden.

    Ik ben met veel stress ivm slecht groeien op mijn melk door gegaan tot 9 maanden. Maar bij een tweede zal ik dat niet weer doen.
     
  11. Annefien

    Annefien Bekend lid

    4 jan 2021
    553
    340
    63
    Vrouw
    Mijn eerste reactie bij het lezen van je openingspost was waarom ga je niet fles en borstvoeding combineren en dat lees ik ook in andere reacties terug.
    Beginnen met 1 borstvoeding laten vallen en vervangen door een flesvoeding en als dat goed gaat en bevalt kun je altijd op die manier verder afbouwen en dus helemaal overstappen op fles of je blijft combineren met het aantal borstvoedingen wat voor jou nog fijn voelt.
     
  12. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.435
    4.239
    113
    Mijn dochter heeft nooit een fles kv gehad.
    Mijn zoontje tot op heden ook niet. En ben ik ook niet van plan te gaan geven.

    Ik durf ook echt wel te zeggen waarom stoppen als het nu lekker loopt? Echt het wordt steeds makkelijker. Kv geeft geen garantie voor doorslapen, een ritme met kv ook niet. Een schema kunnen ze zo weer omgooien.
    Bv saai? Pak lekker je telefoon of een boek erbij. Zet de tv even aan, doezel even weg.
    Geen gesleep met flesjes, warm water etc.
    Kolven is niet leuk maar hoort wel bij bv en kan je uiteindelijk ook ruimte geven om je wederhelft een keer in de nacht een flesje te laten geven.
    Bij 6 maanden ga je al vaste voeding introduceren. Ik merk echt dat er al snel voedingen kwamen te vervallen en vervangen werden door hapjes.

    Leg je voors en tegens goed naast elkaar.
    Afbouwen kan betekenen dat je productie snel achteruit gaat. Opkrikken kost vaak veel werk en moeite.
    Stel voor jezelf bijv een datum. Als het over 10 dagen nog hetzelfde voelt ga je een voeding vervangen.

    Succes (en geef niet te snel op, voor je het weet is het eerste half jaar en het uitsluitend bv geven voorbij)
     
    Zoe123 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina