Wat kunnen we doen?

Discussie in 'De lounge' gestart door Zonnebloem92, 3 jun 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Ik zal het proberen kort te houden:

    2 en halfjaar geleden overleed mijn oma vrij plotseling. Ze was echt alles voor mijn opa, deed alles voor hem en hij viel letterlijk in een gat.
    Kon eigenlijk niets zelf en had vrijwel geen vrienden en raakte depressief.
    Inmiddels gaat het op en af (met antidepressiva). Mijn tante is er 3x per week, mijn oma’s zus 1x per week, mijn moeder gaat 1x per week en eet hij geregeld bij de buurman en probeer ik ook regelmatig te gaan, daarbij heeft hij ook hulp in de huishouding dus aanspraak genoeg.
    Toch mist hij heel erg een vrouw in zijn leven dus we besloten om hem een computer met internet te geven zodat hij eens op een datingsite kon kijken.
    Mijn moeder beheert zijn internet bankieren en ziet de laatste tijd wel hoge telefoonrekeningen, vermoedelijk sekslijnen en ook zou hij inderdaad op Lexa zitten maar laat daar nooit wat over los.
    Nu kreeg hij afgelopen zaterdag op de verjaardag van mijn zoon een apart telefoontje van een nummer wat niet in zijn telefoon stond. Een vrouw belde dat dit haar nieuwe nummer was en ze langs wilde komen, waarop hij aangaf morgen wel thuis te zijn.
    Toen mijn moeder hem ernaar vroeg zei hij geen idee te hebben wie dit was en het nummer niet te kennen. Apart verhaal. Dus ik probeerde anoniem dit nummer te bellen, maar degene nam niet op en heeft ook geen Whatsapp. We hebben hem op zijn hart gedrukt dat niet iedereen goede intenties heeft dus als hij met iemand wil afspreken dit op een openbare plek te doen en niet iemand naar zijn huis te laten komen.
    Toen mijn moeder 2 dagen later (afgelopen maandag dus) vroeg of hij nog iets van degene had gehoord gaf hij aan van niet.

    Nu werd mijn moeder gisterochtend gebeld met de vraag of hij het opnamelimiet op zijn rekening kon verhogen naar 4.000 euro want hij had geld nodig, toen ze vroeg waarvoor dit was gaf hij aan dat hij af en toe naar een terrasje wilde.
    Dit is vrij opmerkelijk want mijn opa leeft vrij zuinig en geeft weinig uit en vind ook alles te duur. Daarbij leeft hij van een AOW en klein pensioen en het spaargeld wat hij samen met mijn oma gespaard had om te reizen(wat helaas niet zo mocht zijn).
    Gisteravond werd mijn moeder weer gebeld dat hij de inloggegevens van zijn rekening wilde want hij wilde nog wat geld opnemen, mijn moeder gaf aan dat zij dit liever niet deed omdat hij er waarschijnlijk toch niks van snapt. Uiteindelijk heeft ze zijn login toch gegeven omdat hij dit wilde, maar hij belde een halfuur later al terug dat het hem niet lukte en zij wederom zijn limiet moest verhogen.
    Dus mijn moeder vroeg weer waar dit voor was en hij gaf aan dat hij een duur cadeau heeft gezien die hij wil kopen, dus mijn moeder vroeg wat dit was en of zij het niet gewoon kon bestellen. Maar hij moest dit contant hebben en wilde niet zeggen wat het was en voor wie.
    Het was inmiddels 22.00 in de avond, sowieso vrij laat voor mijn opa’s doen die normaal al een uur slaapt.
    Mijn moeder gaf aan dat ze het limiet wel weer kan verhogen en dit dan morgenochtend doet, dit was voor hem wel een domper want hij wilde het eigenlijk nu hebben maar nu hebben ze afgesproken dat hij zo meteen om 09.00 nog eens 17.000 euro kan pinnen.

    Dit verhaal klopt natuurlijk van geen kant en alle alarmbellen gaan af, dus mijn moeder belde mijn oom met die verhaal, die ook mijn opa probeerde uit te horen maar ook tegenover hem hield mijn opa zijn lippen stijf op elkaar. Mijn oom vroeg ook voor wie het was en of wij die persoon kennen, het antwoordt was vaag, ook heeft mijn oom gevraagd of hij wordt bedreigd of in de problemen zit, dit ontkende hij.
    Mijn moeder heeft ook de politie om advies gevraagd maar die gaven aan er niks mee te kunnen en we hem hiervoor moeten behoeden.
    Aangezien zowel mijn oom en moeder niet heel erg in de buurt wonen en vandaag moeten werken gaat mijn tante er nu heen om zijn computer weg te halen en te kijken of ze er uit kan krijgen voor wie of wat het is.

    Hebben jullie nog tips? Mijn moeder geeft aan dat het zijn rekening is dus als hij dat geld echt wil hebben ze hem niet kan weigeren, wat inhoud dat bijna al zijn spaargeld weg is.
     
  2. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Geen geld geven en eerst uitzoeken.

    Ik zou het zo lang mogelijk uitstellen.

    Mijn alarmbellen gaan af.

    Ik zou zelfs advies gaan vragen bij de politie eerlijk gezegd. Vertellen wat er speelt en vragen om advies.
     
  3. zuurtje

    zuurtje VIP lid

    11 mei 2007
    19.073
    305
    83
    Vrouw
    Limburg (B)
    Hier gaan alle alarmbellen af. Voorlopig geen geld meer geven of laten pinnen en eerst uitzoeken en zeker de computer weghalen. Dit klopt niet.
     
  4. Anna009

    Anna009 VIP lid

    30 mei 2008
    9.121
    4.334
    113
    Home
    Niks geven
    Ja is zijn geld maar dit is niet oké
    Zou de computer nakijken waar ie mee bezig is
    En hem berichten laten lezen over dit soort praktijken van vrouwen die dit bij mannen doen
     
  5. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.170
    3.124
    113
    Vrouw
    Poeh dat klinkt echt niet goed inderdaad. Lijkt alsof hij denkt een dame aan de haak te hebben geslagen maar dat het gewoon een ouderwetse oplichter is.

    Kunnen jullie niet zijn telefoongegevens in kijken? Met wie hij dan belt / contact heeft? Ik zou denk ik creatief gaan nadenken en een smoes gaan bedenken zodat hij voorlopig even geen computer meer heeft, of geen internet oid.

    Bijvoorbeeld dat er een virus op zijn computer staat en dat dat gefixed moet worden. Of dat zijn router defect is en ze een nieuwe gaan opsturen.

    Dat geeft tijd om uit te zoeken wat er speelt zonder dat hij al het geld opmaakt. Ook zou ik niet meegaan in het steeds maar verhogen van die limieten, zeg gewoon dat dat niet kan.
     
  6. brownielover

    brownielover VIP lid

    9 mrt 2009
    7.551
    2.536
    113
    Nederland
    Ik sluit me aan bij de reacties hierboven.
    Misschien stom hoor, maar aangezien hij geen openkaart speelt zou ik een dag voor zijn huis gaan surveilleren in de hoop wat wijzer te worden.:|
     
  7. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.170
    3.124
    113
    Vrouw
    Ik denk dat mocht er een oplichter in het spel zijn deze niet daadwerkelijk langs komt. Het zijn van die dingen die gebeuren via de computer. Dan vragen ze of je wat geld wil over maken want er is een probleem. En dat wordt dan steeds meer.
     
  8. Olympia

    Olympia Bekend lid

    16 okt 2020
    905
    1.427
    93
    Vrouw
    Jeetje, wat een situatie. Vervelend dat de politie ook niets kan in zo'n situatie.

    Ik zou sowieso niet meer het limiet ophogen, desnoods met een smoes dat het maximale limiet bereikt is.

    En het voelt misschien heel erg als privacy schending, maar in dit geval zou ik misschien iets verzinnen dat iemand wat gaat drinken/wandelen met opa.
    En iemand anders naar z'n huis gaat en even in zijn laptop gaat neuzen...

    En je hebt nu een nummer van die oplichter/vrouw/whatever? Is er nergens een mogelijkheid om dat nummer na te trekken?
    Politie kan daarin zeker ook niks in betekenen ivm privacy?
     
  9. brownielover

    brownielover VIP lid

    9 mrt 2009
    7.551
    2.536
    113
    Nederland
    Ja daar heb je gelijk in.. zo even niet aan gedacht.
     
  10. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.170
    3.124
    113
    Vrouw
    hoewel nog eens terug lezend, de vrouw aan de telefoon zei wel de volgende dag langs te willen komen.

    @ts zou hij niet gebruik maken van een escort? Dat kost ook aardig wat geld en misschien schaamt hij zich er voor en wil hij het daarom niet vertellen. Ik ‘hoop’ dat het zoiets is eigenlijk.
     
  11. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.777
    2.676
    113
    Noord-Holland
    Ik zou behalve zijn computer afpakken ook even een nieuw mobiel nr voor hem regelen zodat deze "mevrouw waarvan ik denk dat het een oplichter is" hem niet meer kan bereiken.
    Zielig eigenlijk voor je opa he...
     
    Vergeten vindt dit leuk.
  12. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.578
    4.623
    113
    Ik zou hem tegen zichzelf in bescherming nemen en er niet meer aan meewerken. Laat jouw moeder direct zijn limieten bij de bank terugzetten. En stel een veilige max in wat betreft het bedrag dat hij per dag kan opnemen.

    Ook kan jouw moeder bij de bank melding maken van deze situatie. Zo kunnen ze tijdig ingrijpen als hij (bijvoorbeeld) opeens bij de bank verschijnt.

    Laat jouw moeder ook de inloggegevens aanpassen. Zo kan hij niet meer bij het geld.

    Hoeveel geld heeft hij nu opgenomen?
     
  13. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.552
    13.128
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Dit.

    Alle alarmbellen gaan af bij dit verhaal.
     
  14. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    11.022
    15.559
    113
    Vrouw
    Ik kom langs en dan uitvluchten waarom ze toch niet kunnen komen, is natuurlijk ook wel een veel gebruikt trucje.
    Plots een zieke in de familie, auto stuk en zielige verhaaltjes om geld op te sturen of over te maken.
     
  15. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Nou even een update:
    Mijn tante was er vanmorgen en heeft de aap uit de mouw gekregen. Mijn tante is sowieso vrij begripvol en wordt niet snel boos of geïrriteerd dus ik denk dat ze de juiste persoon was om langs te sturen, aangezien mijn moeder nogal fel kan zijn.
    Dat telefoontje van afgelopen zaterdag was van een vrouw die hij ‘kent’ via Lexa, hij heeft haar niet ontmoet maar bellen regelmatig met elkaar.
    Mijn tante probeerde dat nummer te bellen maar nam niet op, toen belde ze met mijn opa’s telefoon en belde die vrouw na 20 minuten terug toen hij opnam begon ze meteen erg te slijmen: Hey lieverd, hoe gaat het met mijn schat vandaag?
    Mijn opa vertelde dat zijn kinderen zich zorgen maakten en dat begreep ze volledig. Ze komt op straat te staan en zoekt nu spoedig naar een huis en heeft dat geld nodig voor de inboedel maar ze beloofd dat hij het terug krijgt. Sure!
    Opa wilde vanmiddag zelf naar de bank gaan om persoonlijk geld te gaan halen.
    Mijn tante heeft hem uitgelegd dat dit echt niet klopt en die vrouw hem geld afhandig probeert te maken en hij straks alles kwijt is. Hij was hierdoor erg verdrietig en in de war.
    Mijn tante heeft zijn computer meegenomen, mijn moeder heeft zijn spaargeld op haar rekening gezet zodat stel hij gaat wel naar de bank, hij geen geld kan opnemen omdat het er niet is.
    Ook gaan we een nieuw telefoonnummer voor hem aanvragen, hopelijk kan ze hem niet zo makkelijk meer benaderen.
    Het nadeel is wel dat ze weet waar hij woont, maar ik hoop dat we wegblijft zodra ze merkt dat er niets meer te halen valt.

    Vind het wel heel erg sneu voor hem, hij zit al met zoveel verdriet door het overlijden van mijn oma en dan komt dit er ook nog bij.
    Wel zijn we blij dat mijn moeder zijn grote bankzaken regelt zodat we dit hebben opgemerkt en zo hopelijk erger kunnen voorkomen, anders was hij echt alles kwijt geweest straks.
     
    bosi333, Rosa Canina, Bailey07 en 2 anderen vinden dit leuk.
  16. Maan14

    Maan14 Niet meer actief


    Wat super verdrietig voor hem!! En wat hebben jullie het goed opgepakt. Is mischien iets met senioren activiteiten iets? Wij hebben onze opa naar dit soort activiteiten gebracht. Hij had altijd commentaar maar genoot er stiekem heel erg van.
     
    Rosa Canina, hummeltje5 en Athina vinden dit leuk.
  17. Lill

    Lill VIP lid

    24 aug 2008
    9.744
    6.556
    113
    Vrouw
    Kan zo boos worden van dat soort mensen die op die manier hun geld moeten 'verdienen'.
    Heb iets soortgelijks met mijn oom aan de hand gehad. Zogenaamd zo'n vrouw uit Rusland die dan naar nederland wilde komen voor hem. Maar geld nodig had voor een visum/ticket/whatever..
    Die was ook al 1000en euro's kwijt voor ik erachter kwam wat er speelde (ik gebruikte zijn computer wel eens als ik daar kwam, of moest er weer een virus af halen.. keek ook nogal veel op schunnige websites enzo).
    En nog was hij overtuigd dat ze zou komen en ze lang en gelukkig zouden leven. Ik geloof dat ie zelfs naar schiphol is gegaan destijds.

    Zo sneu voor je opa :(
     
  18. Dizzle

    Dizzle Niet meer actief

    Misschien eens een idee om samen met hem wat afleveringen te kijken van mtv's catfish? Is misschien wel op een jongere doelgroep gericht, maar gaat zeker over mensen die zich voordoen als een ander, geld vragen en dan een compleet ander persoon blijken te zijn.
     
  19. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    11.022
    15.559
    113
    Vrouw
    Hier ook gehad met mijn nonkel.
    Bij hem was het geen buitenlandse maar wel eentje die achter zijn centen aanzat.
    Hij ging naar haar met de trein maar plots was er een lek in haar badkamer en moesten ze afspreken in een hotel . Haar gsm was stuk dus ohnee we kunnen geen contact houden, hopla nonkel kocht een nieuwe gsm. Chatten was zo leuk maar ohnaa haar laptop was zo traag, hopla nonkel kocht een nieuwe laptop.

    Tot ik hem vroeg of hij buiten seks en dingen kopen voor haar een toekomst zag.
    Hij was al heel zijn leven alleen, woonde nog bij opa en dat ophemelen (liegen) was voor hem alsof iemand hen echt graag zag. Hij kende die vrouwelijke aandacht niet .
    Ondertussen is hij wat slimmer.
     
  20. Lill

    Lill VIP lid

    24 aug 2008
    9.744
    6.556
    113
    Vrouw
    Wow.. heel herkenbaar verhaal. Mijn oom woonde ook met mijn oma tot zij overleed.
    Niet echt een aantrekkelijke man (sorry) en een nog minder aantrekkelijk karakter dus ook idd niet echt veel vrouwen die voor hem in de rij staan.
    Heel begrijpelijk wel. Maar toch.
     

Deel Deze Pagina