Bbq-en vinden we heerlijk! Maar dat doen we dan eigenlijk altijd uitgebreid. In het weekend. Of in de vakantie. Maar eigenlijk is het ook heerlijk om gewoon op een doordeweekse dag de bbq even aan te steken. Of je nou kookt op je gasfornuis of de bbq.... Maar.. hoe ziet dat er dan uit? In mijn beleving zitten we dan alsnog uren te tafelen met van alles en nog wat eromheen. kortom: Wat is allemaal lekker voor de snelle bbq?
Wij doen vaak het vlees van de bbq en dan bak ik op het fornuis even snel wat aardappeltjes. Salade erbij en klaar.
Gepofte aardappel op de bbq. Zoete aardappelfrietjes kunnen ook op de bbq en wat vlees grillen. Salade erbij of gegrilde groente. Eventueel kun je een gietijzeren pan aanschaffen voor op de bbq. Daar kun je gewoon in/op koken. Dingen zoals geb aardappels enzo.
Bij een snelle bbq maak ik bv alleen een onderdeel van een maaltijd. Bv gegrilde kip en maïskolven en dan komen er nog aardappeltjes bij uit de oven of airfryer. En dan variëren met vlees en groente, of (zoete) aardappel poffen. Of ik maak paella op de bbq (mijn paella pan Is te groot voor mijn kookplaat). Dus dan sta ik heerlijk buiten te koken. En daarna hebben we een eenpansgerecht van de bbq.
Eigenlijk kook ik gewoon buiten. Bij de kringloop heb ik een hele set pannen gekocht die ik gewoon op de bbq zet. En dan kook ik dus gewoon de gerechten die ik anders binnen zou maken. Alles wat direct op de grill kan liggen leg ik natuurlijk daarop en niet in pan. Maar ook zonder de pannen kun jij al heel veel maken natuurlijk. Het gaat er vooral om dat je de "hollandse" gedachte over bbq-en los laat. En dat je indirect kan bbq-en (dus kolen aan 1 kant van de bbq leggen). Dan heb je verschillende temperatuur zones en kun je echt alles maken. Zelfs ovenschotels gaan echt prima op een bbq (moet je wel een bbq met deksel hebben).
Snelle bbq is voor ons vlees tussen een broodje stoppen Dus hamburger, breydelham, spek, worst. Rauwkost voorzien , broodjes, sausjes en smullen maar.
Wij doen weleens vis met een pasta salade Stukje vlees grillen ipv bakken groentes grillen zoals courgette, paprika en daar dan wat vlees bij en een stuk ciabatta en pizza's op de bbq maken (als je dat kan met een pizza steen, is ook leuk en weereens wat anders)
Braadworsten, burgers(met broodje, sla enz vult meteen weer wat meer) en voor kids garnalen gemarineerd met knoflook erbij. Stokbroodje met zelfgemaakte kruidenboter. Komkommertje snijden, (huzaren)salade en thats it. Oh en uiteraard grote bak zelfgemaakte knoflooksaus erbij
De sleutel is een schone bbq merk ik thuis. Als we die van ons schoon hebben liggen de briketten er zo in en staat hij dus zo aan. Wat vlees van de winkel op een schaal, vers stokbrood (laten snijden in de winkel), huzaren en/of rundvlees salade, saus en kruidenboter op tafel en eigenlijk ben je dan al klaar. Echt super snel kan het natuurlijk niet omdat je op de bbq moet wachten, maar je zit dan wel wat korter haha. Lange versie is dat we er spareribs op doen die ik van te voren marineer, net als varkens haas saté. Dan maak ik er vaak nog een pasta salade bij, meestal een met tonijn en rucola en een met pesto/pijnboompit/zongedroogde tomaat.
Schoonmaken valt wel mee al je 'm vaak genoeg gebruikt. Als je klaar bent sleuven dicht zodat ie uitgaat. Volgende keer kun je dan gewoon je kolen gebruiken die er nog in liggen je moet het hooguit wat aanvullen. Lekker opstoken en dan even met een staalborstel erover heen.
Vanavond wordt het zelfgemaakte broodje hamburger! Hebben jullie allemaal zo'n mega bbq/buitenkeuken? Of.. net als wij.. een heel simpel, klein bbq-tje.
Wij hadden ooit een mega bbq. Dan maakte ik echt hele maaltijden voor 6 personen erop, bv simpele quesabillas, mexicaanse kip en geroosterde mais. Maar dat ding werd alleen maar goor door het weer en spinnen e.d. (Ondanks een afdekhoes). Dus nu een kleinere ronde (maar groot genoeg voor ons), die we in de winter op zolder kunnen zetten. En dat bevalt prima.
Stukje vlees op de BBQ, wat aardappeltjes (krieltjes/schijfjes) met wat ui en paprika op een aluminium schaal ernaast (of in een ovenschaal) en dan wat salade of sla er bij.
Meestal braadworst, hamburger of goed stuk (rund)vlees, wat sla, stokbrood met kruidenboter. Of wat anderen ook zeggen gebakken aardappelen. Wij zijn sowieso niet van die uitgebreide bbq'ers. Hou niet van voor gemarineerd vlees. Dus marineer het liefst zelf en dan liever 1 goed stuk als veel van die meuk.
Broodjes hamburger (afbakbrood kan ook op de BBQ als je de kap dicht doet). Gepofte zoete aardappel (wij vullen 'm met een salade van mais, kidneybonen, avocado, zongedroogde tomaat en een beetje limoen), gegrilde groente met halumi, bakje met tomaatjes in balsamico met een beetje suiker. Aardappelgratain kan prima in zo'n aluminium bakje. Wij bakken ook graag pizza op de BBQ, met een pizzasteen. Redden er zeker 6 per uur, dus met zn 2 of 4 is het prima snel te fixen.
Wij hebben een handige tafel bbq, Cobb. Alleen nu heeft hubby zn halve familie uitgenodigd en dat gaat dus niet lukken met zo'n kleine bbq
Onze grootste en degene die we eigenlijk altijd gebruiken is de weber summit. En dan hebben we nog twee andere. De go-anywhere gaat mee op vakantie en de mastertouch was onze vorige en zetten we er nog wel eens bij als we meer ruimte nodig hebben of verschillende temperaturen willen. Maar de afmeting maakt in principe niets uit, je kunt nog steeds dezelfde dingen maken (behalve als je een hele simpele zonder deksel hebt). Je hebt alleen wat minder ruimte om dingen op te leggen en je temperatuur beheersing is lastiger.
Stukje vlees erop, huzarensalade en stokbroodje erbij. Wij doen dan wat kip, of hamburgers of worsten