Autisme, ADHD en hoogbegaafd. Even klagen.

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door merah, 10 jul 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.178
    4.314
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Ook met de jongste zijn we een onderzoekstraject gestart.
    Vrijdag hadden we de intake. Om heel kort te gaan: Aan het einde van de intake zegt de dame ‘we moeten het natuurlijk allemaal nog officieel gaan onderzoeken, maar als ik het verhaal zo hoor ligt het er wel erg dik bovenop…’ (ADHD).

    En eigenlijk wist ik dat al jaren (bij wijze van), maar vandaag heb ik het er toch opeens zwaar mee. Ook omdat het ook al een tijd niet goed gaat met de oudste (zij kwam bij Dr Bosman ook weer ter sprake) en er geadviseerd werd ook met haar weer een traject te starten voor eventueel medicatie.

    Opeens voel ik me gewoon echt zielig, en ook zo ontzettend moe. Al dat geworstel, elke dag de hele dag branden blussen en alles in goede banen leiden.

    De oudste, hoogbegaafd en autisme.
    De middelste, extreem temperamentvol en hoogbegaafd
    En de jongste, vermoeden ADHD en hoogbegaafd.

    Waarom heb ik geen normale kinderen?
     
    one of kind vindt dit leuk.
  2. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    Herkenbaar!!! Ik heb dan een kind minder, maar allerlei zaken spelen. Voor de oudste zijn we weer in een nieuw onderzoekstraject.
    Ik word er met periodes heel verdrietig en wanhopig van.
     
  3. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.900
    3.317
    113
    Dikke knuffel voor jou!
    Je wilt gewoon dat je kinderen zorgeloos en probleemloos kunnen opgroeien. En elke keer krijg je opnieuw een klap. Logisch dat je er van slag van raakt.

    Het ís zwaar. En je mag daar echt verdrietig om zijn.

    Maar ook dit ga je weer aankunnen.
    Sterkte!
     
  4. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.933
    7.855
    113
    Vrouw
    Dat klinkt heel pittig. Digitale knuffel voor jou!

    Valt er wat te regelen waardoor je af en toe bij kunt komen?
     
  5. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.477
    5.135
    113
    Vrouw
    Dat klinkt zo enorm herkenbaar. Onze oudste heeft autisme, de tweede autisme en zeer ernstige dyslexie en dyscalculie, haar IQ is wel erg hoog maar het komt er dus niet uit op school. De derde begint haar traject in september. Zeer zeer zeer gevoelig, faalangstig en enorm snel in paniek. Laat op school ook niet zien wat ze kan, want in haar hoofd kan ze niks. (Terwijl ze het dus prima doet)
    Ze kunnen alle 4 niet spelen en de jongste vertoont al het gedrag van de ouderen kinderen...
     
  6. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    Ts, wat ik nog wilde aanvullen: heb je genoeg mensen om erover te praten. Of zou je misschien iets aan professionele hulp hebben. Ik dacht dat het laatste echt niet nodig zou zijn, maar heb die stap inmiddels wel gezet. Ik krijg het zelf echt niet meer op een rijtje, het is te veel. Kan mij voorstellen dat dat voor jou ook geldt. Je laatste zin raakte me. Ik voel dat regelmatig ook zo. En ik dacht dat ik prima geaccepteerd had dat onze situatie zo is, maar ik denk dat dat onbewust misschien toch niet zo is. Ik hoop dat de hulp helpt om dat wel te bereiken.
     
  7. Lafayette

    Lafayette Fanatiek lid

    13 okt 2012
    1.376
    1.561
    113
    Sterkte! Ik weet er ook alles van en ik heb ook wel eens zelfmedelijden. Niks is makkelijk en het begrip van andere mensen is ook beperkt.
    Iedere week heb ik voor mijn zoon wel een afspraak in het ziekenhuis (diverse kleine klachten), met de juf, met de IB'er, met de therapie (de logo en de ergo zijn gelukkig klaar) en anders belt school me wel dat hij zich een ongeluk is gevallen want die motoriek komt ook niet meer goed. Daarnaast zijn we al aan de derde zwemles aanbieder bezig, nog net geen privéles maar toch nog geen vooruitgang in zicht (vierde jaar van zwemles gaan we al in). En bij de scouting werden we geadviseerd er maar mee op te houden want zoon was "wel héél autistisch". Het enige dat makkelijk gaat is goede cijfers halen zonder er iets voor te doen.
     
  8. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.178
    4.314
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Dat is idd ook het frustrerende. De oudste heeft naast haar autisme ook dyslexie. Op school kan ze alles nog maar nét bijhouden. Maar het is zo zuur dat zij door haar rugzak en gebrek aan juiste begeleiding niet kan profiteren van haar hoge IQ.
     
  9. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.178
    4.314
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Helaas weinig mensen om m’n ei kwijt te kunnen. Kon vandaag de hele dag wel huilen. Acceptatie… ik ben heel erg van ‘je bent goed zoals je bent’, maar vrijdag zei de dame bij de intake iets van: ‘ja, en dan heb je twee kinderen met een psychiatrische stoornis….’
    Pffff en dat kwam binnen hoor. ADHD ok. Dat klinkt geaccepteerd. Er zit er altijd wel eentje in elke klas. Maar een psychiatrische stoornis, dat klinkt toch opeens heel anders…
    Heb jij 1 op 1 gesprekken of iets anders?
     
    tuc vindt dit leuk.
  10. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    1 op 1 gesprekken.
    Ik kan mijn ei ook moeilijk kwijt bij bekenden. Niet omdat ze niet willen luisteren, maar ik vind het lastig. Daarom is echte hulp wel nodig.
    Dat "je bent goed zoals je bent" ben ik het zeker mee eens, maar dat betekend niet dat het makkelijk is.
     
  11. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.933
    7.855
    113
    Vrouw
    Geen autisme (wat mij overigens niet zou verbazen als het er wel is) maar TOS icm een hoog nonverbaal iq. Er is wel begeleiding, maar ik heb niet het idee dat het veel helpt op school. Logopedie heeft wel veel geholpen, maar dat is dan ook intensief en kost een hoop tijd. Er zit een enorm gat tussen wat hij begrijpt (begaafd verbaal nivo) en wat hij kan vertellen (onder het gemiddelde niveau). Maar lezen en spellen gaan ook moeizaam. Terwijl hij qua verbanden en inzicht het hoogste zit. Ik maak mij er vaak druk over of hij later dingen kan gaan doen die hem gelukkig maken. We gaan in de zomer intensief met hem aan de slag. Mijn moeder is bevriend met een taal specialist die een boek erover heeft geschreven. Zij helpt haar stap voor stap met de dingen waarbij ze hem kan helpen. Ik lees samen met hem in combinatie met een prikkelarm dieet. Hopelijk heeft hij dan weer wat om komend schooljaar verder op te bouwen. Na de vakantie start hij met fysio. Hopelijk kunnen zij helpen om het verschil minder groot te maken.
     
  12. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.642
    552
    113
    Hoi.... Ik kom toevallig weer eens even wat lezen en zie dit.
    Wil je graag een hart onder de riem steken.
    Hier een kind met add en ass, en een met disharmonisch profiel/hb en enorm temperament.

    Het behouden en creëren van structuur, rekening houden net hoe alles wordt opgevat en de dagelijkse strijd kunnrn je opbreken.
    Zo zwaar als het is, zo trots kun je zijn op mijlpalen die voor andere kinderen vanzelfsprekend zijn.

    Ik herken ook het niet altijd willen prsten erover. Je wil niet diegene zijn die altijd wat heeft, de negatieveling.
    En wat valt er nou te klagen, een gaat naar het gym, ander is versneld. Daar hoef je je toch geen zorgen over te maken?
    Ze moesten eens weten.

    Veel sterkte voor jullie!
     
  13. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Het ís ook gewoon pittig. Hier twee kinderen ‘met gebruiksaanwijzing’, de oudste getest, de jongste niet. Blijft een uitdaging en veel mensen in de omgeving snappen het niet (een deel lijkt vanaf een afstand ‘normaal pubergedrag’, alleen is het dat dat niet, het begon een stuk eerder, is heftiger en gewoon anders - nu in de puberteit komt overigens wel beide voor). Ik heb er over praten dan ook maar opgegeven.

    Hopelijk vinden je kinderen en daarmee jij misschien ook wel, een manier om er mee om te gaan en iets te doen wat ze leuk vinden en waar ze gelukkig van worden! Altijd een zoektocht en voor sommige kinderen extra.
     
  14. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik wilde je bericht niet 'liken' want dat voelt hierbij een beetje ongepast. Maar ik denk dat dit een goede tip is voor Merah en ook heel goed van jou dat je deze stap al hebt gezet!

    Iedere ouder heeft wel eens zorgen over zijn / haar kinderen. Als je kinderen erg afwijken van 'de norm', zijn die zorgen vaak nog wat groter. Je houdt van je kinderen, maar dat betekent niet altijd dat het makkelijk is. Dat maakt het misschien juist wel moeilijker. Want je wilde ze alles geven. En dan bedoel ik niet qua spullen, maar alles geven om zich fijn te voelen, optimaal te kunnen ontwikkelen, gezond en gelukkig te zijn. En als dat dan niet lukt, is dat gewoon zwaar. Dat mag best gezegd worden. En we zijn geneigd om altijd voor alles éérst voor onze kinderen te kiezen. Maar als je het op een gegeven moment niet meer goed trekt, help je je kind ook door eerst jezelf te helpen. Net zoals je bij een vliegtuig dat in de problemen raakt, éérst bij jezelf het zuurstofmasker op moet doen en dan pas bij je kind. Niet omdat je zelf belangrijker bent, maar omdat jij die lucht nodig hebt om je kind te kunnen helpen.

    Zorg dus ook goed voor jezelf. Praat met iemand en zorg dat er ook momenten zijn waarop jij weer kunt opladen.
     
    Roanna, merah, tuc en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  15. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.158
    582
    113
    Ik heb ook zo’n kind wat binnen geen enkele standaard past.
    Voor mijn werk ben ik veel bezig met ‘levend verlies’. Dat houdt in dat iets in je leven anders loopt, en dat je daar (bijna) dagelijks mee geconfronteerd wordt. In mijn geval had ik altijd het beeld dat ik een kind kreeg, dat ging met 4 jaar naar de basisschool, tot 12 jaar, dan middelbare school… vriendjes, speelafspraakjes, feestjes, Sinterklaas etc. Alles wat ik tot nu toe heb opgenoemd, loopt nooit zoals ik ooit had bedacht en iedere keer doet dat pijn. En niet veel mensen snappen dat.
     
    Zeebra, flipflop en merah vinden dit leuk.
  16. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Digitale knuffel!

    Wat een 'mooie' term trouwens, levend verlies. Dat is zeker iets waar meer aandacht en begrip voor mag zijn.
     
    Zeebra, merah en Saartje33 vinden dit leuk.
  17. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    heel veel sterkte merah!
     
    merah vindt dit leuk.
  18. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.178
    4.314
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Dat is het idd, ‘levend verlies’. Zoveel had ik zo anders voor me gezien.
    Elk gesprek, op school of bso, over iets wat er nu weer niet deugt… het raakt me behoorlijk. Ja, dat zijn mijn kinderen ja.
    Vorige week nog weer een gesprek op de bso, dat de leidsters er toch wel tegenop zien om onze kinderen weer op te moeten vangen in de vakantie… Nu vind ik deze dames pedagogisch oprecht niet heel sterk, maar toch… Het zijn wel weer mijn kinderen die de dag verzieken. Degene met de brutale mond, die het spel van anderen verpesten, degene die niet luisteren en de hele dag stuiteren.
     
  19. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    Maar sorry, hoe "lastig" ze ook zijn. Jij mag als ouder echt niet het idee krijgen dat ze jouw kinderen als last ervaren. Dat vind ik wel kwalijk hoor.
    Dan krijg je echt een rotgevoel, ik vind dat heel sneu voor je.
     
    NiekeKris vindt dit leuk.
  20. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    6.849
    3.613
    113
    Vrouw
    Thuis
    Heb je weleens een BSO+ overwogen?

    Daar heb je leidsters die er juist voldoening uithalen als ze een kind verder kunnen helpen wanneer deze extra ondersteuning nodig heeft.
     
    NiekeKris vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina