HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 19 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.955
    7.884
    113
    Vrouw
    Dan zou ik denk ik wat meer ingaan op wat fantasie is en hoe dat fijn kan zijn.
     
    owly vindt dit leuk.
  2. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.484
    8.332
    113
    Wij hebben nooit echt verhalen verteld ed, we vierden het gewoon, zeg maar. Bij de oudste hebben we ivm teveel spanning in groep 3 aangestuurd op de waarheid. Gevraagd hoe oud Sinterklaas was en vervolgens of dat kon ed. Daarna vertelt dat hij vroeger wel bestond en dat we het nu nog vieren ed. De jongste geloofde heel anders, die zag dat de mensen verkleed waren ed en ze vroeg op een gegeven moment wie voor de cadeautjes zorgde ed. Ik heb niet het idee dat ze minder genieten, de oudste eerder meer omdat de spanning daarna ook veel minder was (zij weet sindsdien ook wat ze voor cadeautjes krijgt ed).
     
    Lafayette en belize vinden dit leuk.
  3. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.282
    3.526
    113
    Hier was hij vooral even teleurgesteld dat wij tegen hem hadden gelogen in zijn beleving. Maar hoezo zeggen jullie dan dat sinterklaas en Piet dit en dat doen. :roflmao:
     
  4. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.950
    8.762
    113
    Niet hij neemt niks van ons aan en vult alles zelf in. Soms handig om een zeer zeer eigenwijs kind te hebben:roflmao:
     
  5. Archie83

    Archie83 Actief lid

    23 nov 2019
    407
    234
    43
    Hoi allen! Mag ik even inbreken met een vraag waarvoor een heel nieuw topic me wat overbodig leek? Komt ie…

    Zijn er onder jullie die ervaring hebben met versnellen bij montessori onderwijs? Ik ben benieuwd naar ervaringen, afwegingen, bedenkingen en uitwerking… nou ja, het hele plaatje…

    Dochter zou mogelijk versneld naar groep 3 gaan maar ze is dan pas net 5 en zit dan in de middenbouw (groep 3,4,5 samen) tussen de 6-/7-/8- en een enkele 9-jarige…
    Ik vind dat nogal wat, maar, net als school, zien we ook dat ze meer nodig heeft dan ze haar in de kleuterklas kunnen bieden.

    Hoop wat ervaringen te kunnen lezen!
     
  6. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    3.951
    1.578
    113
    Jongste heeft sinds 3 maanden een nieuwe juf op het kdv. Waar ze eerst nooit wou vind ze het nu niet meer zo erg als ze naar de opvang moet. En vandaag sprak de juf me aan, of ik wist dat J voorloopt en dat ze zijn begonnen met haar extra uitdaging geven. Zo blij dat deze juf haar ziet, dat maakt het laatste half jaar wat makkelijker denk ik.
     
    Fristi2012 en NiekeKris vinden dit leuk.
  7. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.484
    8.332
    113
    Mijn oudste dochter kwam versneld in groep 7 op een Jenaplanschool, maar had daardoor natuurlijk al de leeftijd van de kinderen in groep 6, dus er was eigenlijk geen verschil. Ik merkte op die school dat leeftijd en niveau ed geen ‘ding’ is, ze kunnen daar prima mee omgaan, omdat ze altijd met flinke leeftijds- en niveauverschillen in een klas te maken hebben. De jongste zit in. een ‘enkele’ klas, maar met leerlingen tussen de (net) 9 en 12. Daar merk ik meer van het verschil, omdat de school geen/weinig ervaring heeft met dergelijke leeftijdsverschillen in een groep en het dus veel lastiger rekening vindt om er rekening mee te houden oid. Ook het niveaugebeuren is daar veel meer een ‘ding’, doordat ze allemaal in een groep zitten ipv drie groepen door elkaar, waardoor er alleen daardoor al meer variatie is.
     
    Archie83 vindt dit leuk.
  8. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.950
    8.762
    113
    Onze zoon was ook net 5 toen hij in groep 3 kwam. Hij zat niet op een montessori onderwijs maar ik denk dat jullie als voordeel hebben dat als ze sneller is ook sneller de mogelijkheid kan krijgen om verder te gaan met andere stof.

    Als ze goede begeleiding krijgt dus naast versnellen ook compacten, verrijken en verbreden komt het goed. Wij vonden de stap zelf ook moeilijk omdat je niet in de toekomst kan kijken maar bij ons pakte dat goed uit. Inmiddels 7 en gaat naar gr 5 (Wel met wisseling van school)

    Mocht de interne begeleider niet voldoende kunnen bieden kunnen ze het samenwerkingsverband inschakelen. Die kunnen de school begeleiden en adviseren.
     
    Archie83 vindt dit leuk.
  9. Archie83

    Archie83 Actief lid

    23 nov 2019
    407
    234
    43
    Ja wat je zegt kan ik me helemaal voorstellen. De kids hebben natuurlijk al meer ervaring met leeftijdsverschillen. Dan valt een (overigens vrij grote) 5-jarige misschien ook niet zo op… Goed punt, zo had ik t nog niet bekeken! :)
     
    NiekeKris vindt dit leuk.
  10. Hoihoii

    Hoihoii Actief lid

    16 dec 2018
    221
    143
    43
    Vrouw
    Zo herken ik het ook. Mijn dochter is ook op Montessori versneld en was ook net 5 jaar toen ze in groep 3/4/5 kwam. Kinderen zijn inderdaad al gewend dat niet alle contacten gelijkwaardig zijn binnen de klas. En bij 1x versnellen zijn ze alleen in groep 3 en 6 jong. In groep 4,5,7,8 is het weer 'normaal' of zijn ze ouder. Mijn dochter loopt ook in lengte 1 jaar voor, en cognitief en sociaal-emotioneel ook. De juf zei altijd dat ze eigenlijk nergens aan merkte dat mijn dochter een jaar jonger was (ik zelf ook niet t.o.v. haar oudere vriendinnetjes). Nu is ze net 8 jaar en gaat ze naar groep 6/7/8. Het is wel goed om op tijd seksuele voorlichting te geven, want tussen kinderen van 11-12 jaar die maken wel wat minder onschuldige grappen :eek::roflmao: Maar dat is ook het enige voor de bovenbouw nu.
    Hangt ook wat af van het karakter van je kind. Als ze niet onzeker of verlegen is of heel jong overkomt, dan staat ze haar mannetje waarschijnlijk wel.
     
    Archie83 en NiekeKris vinden dit leuk.
  11. Archie83

    Archie83 Actief lid

    23 nov 2019
    407
    234
    43
    Dank voor jullie reacties en fijn om de voornamelijk positieve reacties te lezen!
    Dat stelt wel gerust en helpt in t maken van keuzes zodra het aan de orde is. :)
     
    owly vindt dit leuk.
  12. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    8 okt 2018
    2.916
    3.966
    113
    Vrouw
    Hey allemaal,

    Ik breek even in naar aanleiding van een gesprek op het consultatiebureau. Onze dochter van 14 maanden loopt flink voor in haar ontwikkeling. Nu is ons aangeraden om naar een andere opvang te kijken, eentje die zich gespecialiseerd heeft in peuters met een ontwikkelvoorsprong. Volgende week hebben we daar een kennismaking, inclusief een eventuele intake.

    Ik merk dat ik het onwijs lastig vind om hier een keus over te maken. Ze trekt nu veel naar kinderen van 3 a 4 jaar toe, ze is versneld van de babygroep afgegaan omdat ze zich daar begon te vervelen. Op de mogelijk nieuwe opvang vindt ze misschien meer aansluiting bij leeftijdgenootjes en weten ze beter hoe ze haar kunnen blijven uitgangen.

    We krijgen veel commentaar vanuit de omgeving ("je moet ze niet zo jong willen labelen", "als je het stimuleert wordt het alleen maar erger", "zo bijzonder is ze helemaal niet" etc.) waar ik het erg moeilijk mee heb. Ook vind ik het heftig om haar uit de vertrouwde groep te halen en naar een "speciale opvang" te brengen. Qua reistijd of kosten verschilt het niet met onze huidige opvang, dus daar zitten we niet over in.

    Hoe denken jullie over zo'n opvang?
     
  13. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.950
    8.762
    113
    @Oilell

    Waar il heel benieuwd naar ben is hoe snel ze nu dan al is als ze zo opvalt.
    Onze uk was ook vlot maar ze hebben nooit aangeraden om naar een speciale groep te gaan.

    Als ik kijk naar echt peuter 2.5 /3 jaar en je hebt het dan over de peuterspeelzaal dan zou ik zeggen bekijk of ze hier wat mee kunnen. Onze groep was vooral gericht op vve kinderen en daar paste hij totaal niet bij omdat die kinderen hem echt niet begreep.

    Kijken kan natuurlijk geen kwaad maar ben dan vooral benieuwd wat ze met een 1 jarige voor speciale dingen gaan doen:)

    Dus kijken zodat je ook zeker weet waar je nee tegen zegt.
     
  14. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    8 okt 2018
    2.916
    3.966
    113
    Vrouw
    Ze loopt al een tijd los, kan rennen en probeert nu te springen. Ze kan zelf op een klein stoeltje gaan zitten. Vindt het leuk om met blokken torens te bouwen (stuk of 8 hoog), doet puzzeltjes, blokken met vormpjes door de deksel van de doos, hangt zelf haar jas aan de kapstok, zegt zo'n 30-40 woorden maar begrijpt er veel meer (kan bijvoorbeeld het rode vierkant aanwijzen, op een grote plaat met dieren kan ze alle dieren aanwijzen die we vragen, kan arm/buik/oor/neus etc aanwijzen), speelt niet naast andere kindjes maar met andere kinderen (geven en nemen deed ze al met 10 maanden), eet volledig zelf met vork en lepel, gaat zelf de trap op en af (onder begeleiding) enz.

    Ze gaat naar het kinderdagverblijf waar ze behoorlijk gescheiden groepen hebben (0-1,1-3 en 3-4). In haar huidige groep zitten weinig groters, als ze buiten speelt trekt ze daar juist veel naar toe. Ze zit nu in de 1-3 groep, maar het oudste kindje is bijna 2 en loopt juist wat achter. Ze halen nu al af en toe wat speelgoed voor haar uit de oudste groep, maar de vraag is dan natuurlijk wat ze straks dan moet gaan doen als ze 2 of 3 is.

    De mogelijk nieuwe opvang heeft ze waarschijnlijk meer aansluiting met kindjes van haar eigen leeftijd. Verder hebben ze veel ervaring in de begeleiding van peuters. Hebben ander speelgoed, maar bijvoorbeeld ook veel Montessori materiaal. Kinderen mogen dat ontdekken, maar het is een opvang en geen school. Dus de insteek is echt "als je dat wil dan mag het, als je het niet wil hoeft het niet". Ze zou daar eventueel na de voorjaarsvakantie kunnen beginnen ivm wachtlijst, dus we hebben de tijd om rustig te kijken en te besluiten. Maar het voelt gewoon als een mega groot (en heftig) besluit voor zo'n kleintje.
     
  15. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.950
    8.762
    113
    Hahaha wat herkenbaar:roflmao:
    Onze knul stond met 1.5 op de kruk, stond dan met een grote deegroller mee deeg te rollen. Als je dan vroeg wat ben je aan het doen zei hij koekje rollen.

    We hebben geen vergelijkingsmateriaal dus we hebben er nooit verder veel mee gedaan, voor ons was het normaal.

    Ik zou zeker kijken, wij hebben onze knul eerder van de peuterspeelzaal gehaald omdat hij het verschrikkelijk vond. Lees wou er niet meer naar toe, zodra hij hoorde welke dag het was begon hij te brullen. Hij was ook erg vroeg toe aan school.

    Betreft de opmerkingen laat het los, iedereen heeft commentaar of goed bedoelde advies. Een kind wat echt vlot is (Geen sprong) hou je niet tegen. Geef je die ruimte gaat je kind groeien en ontdekken.

    Die van ons was klaar met groep 1 toen hij op school kwam, na een versnelling naar 1 jaar kleuters ging hij naar gr 3. De eerste weken leek normaal en daarna ging hij als een speer. Nu 7 en gaat naar gr 5.

    Soms zijn keuzes heel moeilijk, die versnelling van onze knul was ook zeker heel moeilijk maar de beste beslissing ooit. Voor de vakantie hebben we weer een nieuwe beslissing moeten nemen om hem naar een hb school te laten gaan.
    Dat is ook een lastige beslissing, 5 dagen in de week met een taxi en verder van huis. Nu afwachten of we weer vinden dat dit de beste beslissing is, tijd zal het leren. Al hebben we daar alle vertrouwen in.:)

    Dus maak een afspraak, luister naar je gevoel en kijk of je daar je kindje ziet lopen.
    Een plek waar het goed is dat is niet het zelfde als een plek waar je op je plek zit.
     
    Oilell en Archie83 vinden dit leuk.
  16. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.747
    736
    113
    @Oilell kijken naar je kind ipv naar de leeftijd is toch altijd goed. De andere opvang klinkt voor mij alsof ze dat meer doen dan de huidige opvang, dus daar eens gaan kijken zo denk ik zeker geen kwaad kunnen. En juist is een overstap op deze leeftijd nog niet zo heftig lijkt me.

    Wat andere zeggen, tja dat blijf je altijd wel houden. Bij Q vind ik de opmerkingen ook nooit zo leuk. We zijn gister teruggekomen van vakantie waar M 2 vriendinnetjes van 6 jaar had en de rest was tussen de 8 en 10 jaar. Alle kinderen kwamen haar ophalen en voor een groot deel kon ze goed mee met de oude kinderen. Ik kreeg van veel ouders opmerkingen over hoe wijs ze is enzo. Inmiddels doen de opmerkingen me niet zo veel meer. M is gewoon M en Q is gewoon Q, leeftijden vinden we minder interessant.
     
    Oilell vindt dit leuk.
  17. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.484
    8.332
    113
    Ik herken dat je bij de eerste in het begin meer moeite hebt met opmerkingen en daarna minder. Ik sta er net zo in als debq: kijk naar je kind ipv leeftijd. Anderen hebben toch altijd commentaar, wat je ook doet. Alles wat afwijkt van het gemiddelde en mensen niet kennen wordt al snel veroordeeld.

    Ik heb geen ervaring met een speciale opvang. De oudste ging wel met ruim een jaar van een KDV met horizontale groepen naar een KDV met verticale groepen. Het eerste KDV dacht dat ze dat niet zou trekken met oudere kinderen, omdat ze amper samen speelde en amper praatte ed. Niets bleek minder waar, ze ging op het nieuwe KDV meteen met andere kinderen spelen en ook meteen praten, zoals ze thuis al deed. Denk gewoon gevalletje gebrek aan aansluiting en ook aan meer overzicht in zo’n verticale groep. Voor haar paste dat dus veel beter. Ze hadden daar ook af en toe 3+ activiteiten, dan kregen ze bv. Engels.
     
    Oilell vindt dit leuk.
  18. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.498
    2.389
    113
    @Oillel Ze klinkt als mijn jongste en die had inderdaad een ontwikkelingdvoorsprong, maar eenmaal op school volledig verdampt na een aantal weken.
    Ze is nu behoorlijk gemiddeld in haar resultaten en een erg trage werker.
    Maar als het dagverblijf het zelf aanraadt zou ik zeker ergens anders gaan kijken. Succes!
     
  19. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.161
    588
    113

    Een ontwikkelingsvoorsprong verdampt niet hè, die wordt dan verkeerd begeleid…
     
    Oilell vindt dit leuk.
  20. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.498
    2.389
    113
    Wellicht, resultaat is in ieder geval dat er geen sprake meer is van een ontwikkelingsvoorsprong. ;)
     

Deel Deze Pagina