Angst om niet in slaap te vallen...

Discussie in 'De lounge' gestart door LadyKikker, 19 jul 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.484
    8.332
    113
    Ik zou ook niet snel aan pillen beginnen, je haalt er de oorzaak niet mee weg (tenzij het gaat om melatonine en is aangetoond dat je dat niet of te laat aanmaak oid natuurlijk) en is in het geval van echte slaappillen ook nog eens flink verslavend.

    Ik heb niet per se last met inslapen (uitzonderingen daargelaten), maar vooral met doorslapen. Zeker in de zwangerschappen en de eerste periode daarna (na de jongste duurde die periode een jaar of zeven :confused:) was het erg, werd regelmatig ieder kwartier of half uur wakker. Slaaponderzoek gehad in het ziekenhuis en alles. Daar kwam niets uit, toen kwamen ze ook met al die standaard tips, dat wekte bij mij alleen maar irritatie op, omdat ze niet hadden gevraagd of ik dat wellicht al deed (wat dus zo was). Samen met nog wat andere domme dingen (zoals de opdracht geven ‘s nachts als je wakker wordt de tijd op te schrijven, in een gesprek vragen hoe vaak je denk wakker te zijn geweest en als je dan het juist antwoord geeft (logisch als je kan tellen, lijkt me…) zeggen dat je er teveel mee bezig bent en dat dat niet helpt ed :rolleyes:) had ik daar dus niets aan.

    Inmiddels gaat het gelukkig beter. Ik denk dat er wellicht hormonen meespeelden oid. En als ik niet in slaap kan komen, dan luister ik via YouTube van die speciale ‘slaapmuziek’ of ik speel CandyCrush, dan ben ik zo weg (en laten die tips nu niet bij de tips van het ziekenhuis zitten ;)). Inderdaad afleiding zoeken, je gedachten op iets anders focussen, wat anderen ook al beschrijven.
     
    Neuzeke en LadyKikker vinden dit leuk.
  2. Leesteken

    Leesteken Fanatiek lid

    14 okt 2018
    3.630
    3.436
    113
    Als er sprake is van angst is een slaappil nou niet echt een goede oplossing. Een slaappil is niet alleen verslavend maar je hebt er ook nog een steeds meer nodig.
    De angst gaat er ook niet mee weg.
     
  3. ellessinia

    ellessinia Actief lid

    13 nov 2014
    498
    477
    63
    Ik had dat na de geboorte van dochter, zij sliep en ik lag wakker, te wachten totdat zij wakker zou worden. En ik sliep toen steeds slechter en als het avond werd, werd ik al bang dat ik weer een slechte nacht zou hebben.

    mindfulness en de app Headspace (die is gebaseerd op mindfulness en ACT) hebben mij heel erg geholpen. En nu nog.
     
    LadyKikker vindt dit leuk.
  4. Emsy

    Emsy Fanatiek lid

    29 jan 2015
    1.849
    1.663
    113
    Vrouw
    Een uur voordat je gaat slapen niet meer op een scherm. Dus lezen, wandelen, in bad of iets.
    Je mobiel beneden laten zodat je ook niet 's nachts in de verleiding komt om die erbij te pakken als je niet kunt slapen. Gewoon weer een ouderwetse wekker naast je bed.

    En ik kreeg ooit de tip om niet te kijken hoe laat het is. Anders ga je rekenen; oh jeejj ik kan nog maar 5 uur slapen, ik móet nu echt slapen. Plus je weet in de ochtend niet hoeveel uur je nu daadwerkelijk hebt geslapen. Dat maakt dat je niet automatisch denkt: ik heb maar 5 uur geslapen dus ik ben moe. Kan best zijn dat je met een paar uur diepe slaap je best uitgerust bent in de ochtend maar dat wordt dan teniet gedaan door je besef dat het maar een paar uur was.
     
    LadyKikker vindt dit leuk.
  5. Jozefien85

    Jozefien85 Niet meer actief

    Ik kan de app insight timer aanrader, daar zitten heel veel soorten meditaties, yoga oefeningen, maar ook gewoon relaxatie muziek op. Persoonlijk ga ik goed op yoga nidra oefeningen.
     
    LadyKikker vindt dit leuk.
  6. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Ja iets iets leuks denken heb ik als kind altijd geleerd van mijn vader.

    Resultaat dat ik dus echt nooit pieker in bed. Zelfs als ik angstig ben is mijn bed de enige plek waar ik alleen maar leuke dingen kan denken.

    Misschien zou je dat kunnen trainen. Tegelijkertijd meditatiemuziek op de achtergrond.
     
    LadyKikker vindt dit leuk.
  7. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.953
    7.882
    113
    Vrouw
    Ik wou dat ik mijn zware deken al veel eerder had aangeschaft. Ik heb er nu één die 6,5 procent van mijn lichaamsgewicht is. De zwaardere was mij te zwaar omdat ik een lage spierspanning heb. Ik zou mij niet blind staren op gewichtspercentages maar meer kijken naar de kracht die je hebt. Draaien moet niet bijna onmogelijk worden maar het moet wel zwaar genoeg voelen. Zo'n deken kan je ook vast op de bank gebruiken. Ik merk dat het voor mij iig een grotere factor is dan een scherm. Maar ik heb wel een bril met een computersschermlaag erop, misschien speelt dat ook mee.

    Vanaf zaterdag ligt er een redelijk goedkope van 6 kilo bij de Aldi. Maar die is wel synthetisch. Dat lijkt mij vrij warm in de zomer. Ik heb katoen met glas. Die is te wassen en wordt niet zo heel warm. Die van de aldi past wel in een normale hoes, dan hou je nog een paar cm over.
     
    Vero0504 en LadyKikker vinden dit leuk.
  8. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    12 feb 2012
    3.826
    1.674
    113
    Vrouw
    Wow, wat een reacties!
    Ga even in het algemeen reageren hoor....

    De tip van medicatie sla ik liever af. Dan slaap ik wel, maar de angst zelf blijft. En ik moet om 6.30 in de auto zitten. Uit ervaring weet ik dat ik erg duf en suf ben na het innemen van een slaappil of kalmeringsmiddel.

    Mn slaaphygiene is volgens mij oke.
    Het is ook zo, dat als ik geen "slaapdruk" heb, ik bij wijze van spreken een kop koffie zou kunnen drinken en dan alsnog snel in slaap val.
    Het probleem zit'm echt alleen in: Ik moet gaan slapen, want morgen weer vroeg op. En tja... dat werkt natuurlijk niet.

    Mindfulness heb ik een training gedaan. Daar haal ik overdag en in het algemeen veel voordelen uit, maar snachts nog niet. Het lijkt wel dat de stress alleen maar erger wordt als ik iets doe om te ontspannen.

    Ik las wel: om de 2 minuten aan het woordje "de" denken. Er is een naam voor, maar kan er niet op komen. Het komt er iig op neer dat er geen ruimte is voor angstgedachten.

    En de Bob Ross tip vind ik het proberen waard!

    Vanmiddag heb ik een afspraak met mn coach van werk. Ik zal het eens aan hem vragen. Misschien heeft hij een goede tip.
     
    Neuzeke vindt dit leuk.
  9. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    12 feb 2012
    3.826
    1.674
    113
    Vrouw
    @Zonnestralen Aan zo'n deken heb ik ook al een paar keer gedacht. Alleen vind ik ze erg prijzig en zie nog niet helemaal in waarom het helpt tegen mn angst niet te slapen.
    Maar kan me wel voorstellen dat de zwaarte een soort van geborgenheid geeft.
     
  10. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    12 feb 2012
    3.826
    1.674
    113
    Vrouw
    Dat klopt inderdaad wel. Inmiddels ben ik er zoveel mee bezig met de uren wel/niet slapen, dat het alleen maar een groter ding wordt.
     
  11. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    12 feb 2012
    3.826
    1.674
    113
    Vrouw
    Nog wel een beetje kunnen slapen?
     
  12. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    12 feb 2012
    3.826
    1.674
    113
    Vrouw
    Gelukkig zijn er genoeg nachten dat ik wel slaap, dus dan rust ik weer uit. Om die reden hoef ik geen pillen gelukkig.
     
    Iertje81 vindt dit leuk.
  13. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    3 jun 2013
    7.035
    3.117
    113
    Dit heb ik ook heel erg (gehad). Nachtvoeding was terror omdat ik wakker was, niet alleen van de baby(ies) maar letterlijk uren erna nog steeds.
    Wat hier helpt:
    - naar bed als vriend nog wakker is. Met oordoppen. Huilende baby is voor hem tot hij gaat slapen. Hierdoor val ik rustiger in slaap.
    - acceptatie. Slaap je een nacht niet? Geen ramp! Vervelend? Zeker! Maar goed, dan maar een dag minder fit. Dit terwijl ik dus vroeger de uren telde dat ik nog kon slapen. En die uren werden steeds korter en m'n stresslevels steeds hoger.
     
  14. 11131618

    11131618 Actief lid

    15 jun 2020
    190
    166
    43
    Vrouw
    Ik ben ergens tussen 2.30 - 3.00 in slaap gevallen en schrok om 6.03 wakker omdat ik dacht dat ik me had verslapen :rolleyes:
     
  15. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.500
    5.591
    113
    Vrouw
    Tsja, in mijn geval is dat dus helemaal niet waar ;)
     
  16. ansje1982

    ansje1982 Fanatiek lid

    25 jan 2010
    1.182
    525
    113
    Vrouw
    Brabant
    Wat ontzettend vervelend dat je vaak last hebt van slapeloosheid.

    Hier zelf ervaring met slecht slapen en heel recent is mijn man opgenomen (crisis) omdat hij helemaal niet meer kon slapen. Die gleed razend snel af....

    Ik heb beide kanten gezien, met en zonder slaappillen. Als het even kan dan zou ik niet voor medicatie gaan, die zijn al snel verslavend. Mocht je het wel gebruiken, dan houdt het bij eens in de 3 dagen. Op die manier kun je zo nu en dan even bijtanken. Veel artsen schrijven in mijn ogen te snel benzo's voor. En daar kleven ook echt nadelen aan.

    Wat mij helpt:
    - Elke dag hetzelfde ritme aanhouden. Dezelfde tijd naar bed en opstaan. Voor mij is dat van 22:00 tot ongeveer 7:00 uur.
    - Geen tv en schermpjes meer naar 21:00 uur. Ik pak een kopje thee en ga alvast in een ruststand.
    - Ga rond 21:30 uur ga ik op bed liggen. Ik ga even lezen of luister naar een luisterboek.
    - Daarna doe ik een korte ontspanningsoefeningen / mindfulness. Meestal val dan rond 22:15 in slaap.
    - Ik slaap regelmatig alleen, zodat ik niet van alle prikkels wakker word of wakker blijf liggen.

    Zelf word ik standaard na 2 a 3 uur slapen weer wakker. En daarna ook nog wel 6/7 keer. Wat mij helpt is om dan wel te blijven liggen en op mijn ademhaling te letten. Het lukt mij dan beter om uit mijn hoofd te blijven. Vaak val ik dan wel weer korte periodes in slaap.

    Probeer vooral blij te zijn met elk uurtje slaap dat je heb kunnen plakken. Ook met een paar uur slaap kom je uiteindelijk de dag wel doorkomen. Natuurlijk is dat wel zwaar. Probeer de dag na een slechte nacht toch een beetje actief te blijven, zodat je lichaam wel moe wordt voor de volgende nacht. Ga je s' nachts niet focussen op de klok. Daar word je alleen onrust van.

    Blijf niet te lang met slapeloosheid en angsten rondlopen. Omdat de onderliggende reden bij jou angst is, zou ik je adviseren om hulp te zoeken. Een psycholoog kan je helpen met het verminderen van de angst. Wellicht dat cognitieve gedragstherapie je kan helpen.

    Heel veel sterkte en succes! Slapeloosheid is gewoon heel erg naar.
     
  17. NiVa0230

    NiVa0230 Fanatiek lid

    14 dec 2018
    1.554
    3.594
    113
  18. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.945
    8.761
    113
    Als je inderdaad moet slapen dan wakker liggen is herkenbaar. Ik heb nu met mezelf afgesproken dat na een half uur wakker liggen dan ga ik een stukje lezen.
    Ik heb een kobo ereader en die heeft heel zacht licht. Dat geeft voldoende rust om niet te piekeren en slaap daarna weer snel.

    Niet iets wat ideaal is maar het is gelukkig ook niet elke dag nodig.
     
  19. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Dat is al zo lang ik me kan herinneren voor mij de manier om in slaap te vallen.
     
  20. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    12 feb 2012
    3.826
    1.674
    113
    Vrouw
    Na wederom een nacht wakker liggen, heb ik de huisarts gebeld.
    10 uur slaap in 3 dagen breekt me op.

    Heb nu een Oxazepam gekregen om vannacht een goede nacht te maken. Hoop alleen niet dat ik te suf ben morgen...
    Ze heeft me verwezen naar een psycholoog, de angst is volgens haar een beetje te groot aan het worden.
    Denk dat ze gelijk heeft :$
     

Deel Deze Pagina