Waarom moet ik meer zijn dan moeder?

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door Summerbelle, 21 jul 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. JupitR

    JupitR VIP lid

    13 mei 2020
    6.120
    6.659
    113
    Vrouw
    @Summerbelle, zo'n opmerking laat vooral zien hoe anders jullie het ouderschap invullen. Ik snap jou heel erg. Mijn oudste willen we niet naar de BSO brengen en daar nemen mijn man en ik dus ouderschapsverlof voor op. Mijn oudste is gewoon heel graag thuis en het lijkt mij ook pittig om na een schooldag nog met een andere groep kinderen te zijn. Mijn oudste lijkt daarin op mij.

    Dat ze dan zeggen: je kind moet eraan wennen, zegt misschien iets over hun eigen kinderen, die het daar wel leuk vinden? Of dat kinderen moeten doen wat ouders goed uitkomt?

    Het is net als opvattingen over baby's wel of niet laten huilen, en dat je ze zou kunnen verwennen die eerste maanden/jaar van hun leven. Ik denk altijd: een baby is ook maar een mens. En zou je een mede volwassene laten huilen omdat je hem anders verwend?

    Zijn het verder wel goede vriendinnen?
     
    KleineLai en Saartje33 vinden dit leuk.
  2. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.553
    21.036
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    #182 Liekje81, 23 jul 2021
    Laatst bewerkt: 23 jul 2021
    Ik lees anders nog regelmatig dat dat erbij hoort bij bepaalde functies, zoals hoger management ofzo. Het is nog steeds niet altijd vanzelfsprekend om de taken tussen ouders verdelen helaas. Je leest alleen hier op het forum al vaak genoeg dat vrouwen parttime of niet werken, wegens de functie van de man. (even gegeneraliseerd hoor. Het kan ook andersom zo zijn, maar dat is niet vaak, en veel vrouwen vinden het ook prima om niet te werken.)
     
    Dubbelgeluk en femkes vinden dit leuk.
  3. JupitR

    JupitR VIP lid

    13 mei 2020
    6.120
    6.659
    113
    Vrouw
    Ik merk ook bij mezelf dat ik het zo voel voor mijn werkfunctie. Ik overweeg van 32 naar 24 uur te gaan en het roept van alles bij me op, wat ik niet helemaal kan benoemen. Alsof ik niet meer serieus genomen kan worden in mijn functie met 24 uur. Maar dat heeft niemand gezegd, die gedachten heb ik blijkbaar zelf.
     
  4. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    3.828
    3.601
    113
    Dat soort commentaren moet je echt, ene oor in en andere oor uit. Ik heb ook vriendinnen gehad, die op elk ding wel wat te zeggen hadden.

    "Je moet echt alleen zonder kind gaan winkelen, dat is belangrijk en nodig voor je" nou ten eerste heb ik echt een bloed en bloed hekel aan winkelen, dus dat is echt alles behalve nodig. En ten tweede, ik wil niet zonder kind mee.

    "We gaan vanavond stappen, ga je mee, je bent toch wel meer waard als alleen moeder"

    Maar , ook andersom "waarom breng je je kinderen zoveel naar de opvang, jij bent toch hun moeder".

    Naja, heel kort, al die vriendinnen (op 1 na, waarmee het gesprek wel lukte ;)) zijn geen vriendinnen meer. Met een lukte het gesprek wel, we leken heel anders in het ouderschap te staan, de problemen speelde toen mijn oudste er net was, zij had er al 3, en uiteindelijk lukte het, een modus te vinden om gewoon begrip te hebben voor elkaar. Om een keer te klagen over een beroerde nacht, zonder commentaar "dan moet je maar" maar gewoon een arm om je schouder met, kut he, zulke nachten. Zal ik even een uurtje oppassen zodat jij even kan liggen.

    En nu, vele jaren later, staan we eigenlijk helemaal niet zo anders in het ouderschap. We zijn zeker andere personen, met hele andere behoeftes, maar uiteindelijk willen we beidde hetzelfde, blije kindjes, blije mama, blije papa. en we bereiken die doelen op ons eigen manier. En soms wat minder en dat is ook goed.

    en ik las iemand die zei, wat je nu zaait is wat je later oogst, en dat je nu niks zaait, in alle gevallen zaai, of je nu werkt of niet werkt, of je nu samen slaapt of niet, of je nu vegan eet of vleesliefhebber bent, of je nu van strakke schema's of lange leve de vrijheid houd, het is niet mogelijk niet te zaaien.. je zaait altijd. En dat is over het algemeen een bewuste keuze ook nog. Dat een ander dat niks vind.. ligt aan de ander he, niet aan jou.

    en helaas is het in deze tijd, het constant innen van meningen, omdat mensen die nu eenmaal graag over de schutting gooien. (vroeger weet ik niet hoe het ging). Maar ik ben daar wel hard in geworden, ik heb geen zin in zomaar meningen over van alles en nog wat. Ik wil echt een gesprek aan, desnoods nog wel een keer een discussie, maar het zal altijd moeten eindigen met respect voor elkaar. Kan dat niet, dan is het klaar.
     
    NiVa0230, Mop81, juf1987 en 4 anderen vinden dit leuk.
  5. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.477
    5.135
    113
    Vrouw
    Nou inderdaad, je zaait altijd! En een ander wilt iets anders oogsten dan ik, en sommige dingen willen heel veel
    mensen oogsten. Alleen is de teeltwijze misschien anders ;)
     
    suus1983 en NiekeKris vinden dit leuk.
  6. jojo85

    jojo85 Fanatiek lid

    14 okt 2012
    1.160
    497
    83
    Ik zeg niet dat tijd voor jezelf nemen overdreven is, ik vind het woord overdreven. Ik doe ook dingen voor mezelf, maar dan noem ik het gewoon: eten met vriendinnen, even naar de stad etc. Ik zal mn post nog eens lezen, dacht dat ik dat er wel duidelijk in had gezet.
     
    citroenrasp en suus1983 vinden dit leuk.
  7. jojo85

    jojo85 Fanatiek lid

    14 okt 2012
    1.160
    497
    83
    Ja daar heb je gelijk in. Bij mij werkt dat ook zo.
     
    Felice vindt dit leuk.
  8. Mapje

    Mapje Niet meer actief

    Ik heb een vriendin en we zijn zo anders: ik werk 34 uur, mijn kinderen gaan 2 dagen naar opvang/bso (vinden ze overigens leuk) Zij is thuisblijfmoeder en wil ook niet dat haar kinderen naar bso/opvang gaan. Zij vindt continuroosters belachelijk want je hoort lekker thuis te eten, ik ben blij met continuroosters want hallo ik werk. Zij is gelovig. Ik helemaal niet. Zij is anti-vax. Ik niet. Zij heeft een traditionele rol verdeling met haar man. Mijn man en ik werken even veel en verdelen ook de verzorging, huishouden etc. Haar kinderen gaan pas logeren als ze erom vragen. De mijne al vanaf 3 maanden (en vragen er nu ook om :roflmao:) Kortom: we zijn als dag en nacht vooral ten opzichte van opvoeding en kinderen en toch zijn we vriendinnen en hebben we nog nooit een vervelend of oordelend gesprek gehad. Eigenlijk vertel ik gewoon waar ik tegenaan loop, en zij waar zij tegen aan loopt en dan luisteren we. Ik heb me gelukkig nog nooit vervelend gevoeld over wat ik doe en ik heb het haar naar aanleiding van dit topic gevraagd en zij ook niet. We zijn gewoon andere mensen maar we hebben ook veel overeenkomsten aldus mijn vriendin. Vond ik toch wel mooi :)
     
    citroenrasp, Amberxx, Zoe123 en 8 anderen vinden dit leuk.
  9. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.023
    2.415
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Mijn zoon is drie dagen per week bij zijn vader.
    Standaard reactie van iedereen is ‘oh heerlijk lijkt me dat , lekker tijd voor jezelf ‘.
    Ik vind het niet heerlijk, zou willen dat hij altijd bij mij was. Dat is ook wat je verwacht als je aan kinderen begint.
    Ik zeg dan ook dat ik hem liever altijd bij me zou hebben.
    Maar heb totaal geen last van dat mensen er anders over denken. Waarom zou ik? Lekker laten kletsen. Prima toch als zij er anders over denken.
     
  10. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.455
    13.053
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    #190 hummeltje5, 23 jul 2021
    Laatst bewerkt: 23 jul 2021

    Ha, het is zeker herkenbaar hoor dat er soms wordt geroepen 'waarom luister je zo slecht?', terwijl je op dat moment alleen maar wil dat ie eigenlijk iets doet omdat JIJ dat wil en/of omdat dat JOU beter uitkomt.
    Maar goed, dat zijn dan wel de momenten waarop ik zijn gedrag makkelijker naast me neer kan leggen, omdat ik ook wel weet dat het niet realistisch is als ik de hele dag van hem vraag om in dienst te staan van mij (bwvs.).
    Maar waar ik dus wel grote moeite mee heb zijn de momenten die ik niet kan herleiden naar bijvoorbeeld verveling of even aandacht willen, maar die wel keer op keer voorkomen en ook keer op keer over mijn eigen grens heen gaan (en dat benoem ik ook duidelijk, dus inmiddels zou je denken dat ie dat wel weet... maar kennelijk gaat er iets nog altijd niet helemaal goed in de communicatie, want anders zou ie toch wel een keertje ermee stoppen lijkt me?).
    Waar ik de meeste overlast van ervaar:
    - wanneer hij letterlijk aan m'n lijf gaat hangen (dit doet pijn en dat geef ik ook aan)
    - wanneer hij in m'n arm gaat prikken (dit doet hij zodra hij klaar is met eten en nog op z'n zusje moet wachten. Lijkt dus verveling te zijn. Punt is alleen dat de tijd dat hij nog op z'n zusje moet wachten niet heel lang duurt. Het is dus niet dat hij nog 10 minuten moet wachten ofzo en we hem bijv. iets van een boekje aan zouden kunnen bieden ter afleiding. Daarnaast zie ik graag dat ie stopt met in mijn lijf prikken).
    - wanneer hij met z'n handen voor (bijna: in) m'n gezicht maait zodra ik bezig ben met hem helpen met kleding en/of schoenen.
    Zoals je vooral uit punt 2 kunt opmaken ben ik dus wel degelijk bezig in me in hem te verplaatsen en oplossingen te zoeken voor de dingen waar we tegenaan lopen.
    Alleen helaas zien we die oplossingen zelf niet altijd. En dat hij mijn (en zoals in m'n eerdere post gezegd: ook andermans) grenzen overgaat is verre van prettig :(
     
  11. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.455
    13.053
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Dat je tijdens zo'n aanval bevriest is begrijpelijk.
    Sommige woorden komen gewoon te rauw op je dak om daar ad rem op te kunnen reageren.
    Wellicht kun je op een later moment -later in het gesprek of als je denkt dat dat beter past: de volgende keer als je zo'n vriendin weer spreekt- alsnog open het gesprek aangaan, je gevoelens hieromtrent verwoorden (zonder ze iets te verwijten) en zo hopelijk tot beter inzicht komen in het waarom zo'n vriendin zoiets zegt?
     
    Summerbelle vindt dit leuk.
  12. Maartt

    Maartt Fanatiek lid

    30 mrt 2011
    4.843
    725
    113
    Nou lekker “alleen” moeder zijn dan.

    Ik ga hierover niet eens een gesprek aan. Moet ook heel eerlijk zeggen dat ik nauwelijks in dit soort situaties kom. Waarschijnlijk omdat het me echt niet boeit wat een ander doet. Zolang de kinderen niet worden mishandeld.
     
    Saartje33 en Mapje vinden dit leuk.
  13. JupitR

    JupitR VIP lid

    13 mei 2020
    6.120
    6.659
    113
    Vrouw
    Klinkt ook alsof hij heel dol op je is! Hij zit graag aan je, of om je heen. Maar op deze manier wel vervelend ja.

    Kan je, heel pragmatisch, op een andere plek aan tafel gaan zitten en hem die kans om te prikken ontnemen? En gewoon niet helpen aankleden zodra hij iets doet wat jij niet prettig vindt?

    Het knuffelen en kusjes geven op ongewenste momenten is maar een lastig iets. Mijn kleuter kan dat ook goed. Sta ik te koken, wil hij opeens knuffelen of kusjes geven. Hoe zeg je op een goede manier dat je dat dan liever later doet, zonder dat je knuffelen wilt ontmoedigen. Lastige balans.

    Ik blijf het bijzonder vinden hoe anders kinderen thuis en buitenshuis al kunnen zijn. Zulke draken zijn het thuis soms, en zo makkelijk gaat het buiten.
     
  14. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.455
    13.053
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    @JupitR is het oké om even verder te babbelen via PB/ dat ik je PB? :)
    Blijft het topic inhoudelijk en overzichtelijk.
     
    JupitR vindt dit leuk.
  15. PotjeGoud

    PotjeGoud Bekend lid

    27 jan 2020
    665
    535
    93
    Vrouw

    Ooooh echt super herkenbaar!
    Ik ben toch blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.
    Altijd dat "jezelf op de eerste plek plaatsen.. me time, aan jezelf denken".
    Alsof ik mezelf altijd moet verantwoorden waarom ik niet zo ben. Ik ben graag met mijn kinderen, dat is een bewuste keuze.
    Echt zo vermoeiend altijd die bemoeienissen. Andersom doen wij dat toch ook niet?
     
    Summerbelle en Saartje33 vinden dit leuk.
  16. PotjeGoud

    PotjeGoud Bekend lid

    27 jan 2020
    665
    535
    93
    Vrouw

    Ohhh echt he! Dit herken ik heel erg.
    En dan heb je er tegenwoordig ook nog eens bij dat alles breed uit op social media wordt gezet. Alsof het anders niet telt. Ook daar heb ik niks mee.
    Ik zie dat jij ook moeder bent van 4, dan krijg je ook altijd standaard opmerkingen lijkt wel. Ik vind het soms wel vervelend, ik bemoei me ook niet met andere mensen. Maar soms is het net dat je een soort lopende schietschijf bent voor opmerkingen als je thuisblijfmoeder bent met 4 kinderen.
    Maar het meest vervelende is toch ook wat ts zegt, dat ik soms het gevoel heb, mijn keuzes te moeten verantwoorden bij familie en vrienden. Omdat zij vinden dat ik bijv te weinig voor mezelf doe. Ik geef toch ook geen commentaar op dat zij juist veel aan zichzelf denken? Ik merk dan aan mezelf dat ik de neiging heb om me te gaan verantwoorden. Wat natuurlijk belachelijk is, want ik bepaal zelf hoe ik mijn leven indeel. Maar er lijkt soms zo weinig begrip te zijn, zeker als je niet aan het standaard plaatje voldoet.

    En ook wat @citroenrasp zei.. die hele hype over selfcare en zelfontplooiing.. alsjeblieft zeg, doe maar gewoon :p
    Soms denk ik weleens dat ik in het verkeerde tijdperk geboren ben :roflmao:

    Ieder maakt zijn eigen keuzes en er is geen fout, iedereen moet elkaar gewoon in zijn waarde laten maar dat gebeurt niet genoeg.
     
    Summerbelle, Saartje33 en citroenrasp vinden dit leuk.
  17. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.477
    5.135
    113
    Vrouw
    Ja dat gevoel herken ik wel hoor. Alsof je je constant moet verantwoorden. Heb mezelf alleen voorgenomen dat niet meer te doen. Zeker niet naar vreemden of mensen op het schoolplein die me toch niet kunnen boeien. Familie vind ik wel eens lastiger. Ouders en schoonouders snappen het gelukkig. Maar zo iets stoms als m’n schoonzusje die alleen is en hele dagen werkt, haar huis is dus altijd picobello schoon en netjes (maar ja ze zit er in de avond op de bank, eet de helft van de tijd bij schoonouders en in de weekenden gaat ze er op uit) die dan verwacht dat het bij ons ook altijd schoon is omdat ik toch thuis ben. Ze vergeet de 4 kinderen en alle vriendinnetjes die elke schoonmaakronde in een half uur weer teniet kunnen doen :rolleyes: Dus daar maak ik geen woorden meer aan vuil.
    Of ze trekken in twijfel dat de kinderen autistisch zijn. Dat het toch goed gaat. Uh ja, vanaf dat ik thuis bleef wel ja. Daarvoor beet zoon me in m’n rug op de fiets als ik hem van de bso ophaalde. Gewoon om de spanning er uit te kunnen gooien...
    Mensen snappen ook niet waarom we zo klein wonen, met 4 kinderen.

    ik heb echt zoveel niet nodig waar ik andere mensen op het schoolplein over hoor. En daar zeg ik ook niks van. Moeten ze zelf weten als zij daar hun tijd en geld aan willen besteden.
    De kinderen komen niks te kort, en dat is het belangrijkste.

    Het meeste hoor ik nog wel; ik moet er niet aan dénken, 4 kinderen. En dan zonder uitleg waarom
     
  18. PotjeGoud

    PotjeGoud Bekend lid

    27 jan 2020
    665
    535
    93
    Vrouw
    Ja dat is ook zo. We zijn niemand verantwoording schuldig. Ik moet er ook gewoon niet meer op in gaan.
    Oh ja ook al zo'n dooddoener "ik moet er niet aan denken, vier kinderen". Ik vind het gewoon vervelend dat mensen altijd ongevraagd hun mening geven. Dat doe ik zelf ook niet bij hen.

    Ja ik denk er precies hetzelfde over. Ik heb gewoon andere prioriteiten denk ik. Ik vind het alleen vervelend dat mensen mij dan altijd een soort van "opdragen" dat ik meer aan mezelf moet denken, of meer voor mezelf moet doen. Waarom moet dat? Ik voel me hier toch gewoon goed bij. Ik zeg toch ook niet dat zij teveel aan zichzelf denken bijv :roflmao:
     
    Summerbelle en Saartje33 vinden dit leuk.
  19. Summerbelle

    Summerbelle Niet meer actief

    Hier krijg ik ook vaak te horen “ 3?!!, nou dat zal wel druk zijn, zwaar hoor”. Nu zeg ik dan meteen dat het gezellig is en dat je je het zo zwaar kunt maken als je zelf wilt. Maar wat je zegt, al die ongevraagde nare opmerkingen lijken normaal te zijn wanneer je kinderen hebt.

    Ik richt me nu meer op positief zijn en op nare reacties geef ik terug dat zij wellicht negatief in het leven staan op dat punt. Daarna is t ook meteen klaar met dat gezeur.
     
    hummeltje5 vindt dit leuk.
  20. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Ook zonder kinderen krijgen mensen ongevraagde nare reacties, denk ik. Bv. juist opmerkingen mbt dat ze géén kinderen hebben. Ik lees en hoor genoeg mbt mensen die zich niet als volwaardig gezien voelen ómdat ze geen kinderen hebben (gewenst of ongewenst). Ik denk dat anderen altijd een mening hebben, vaak genoeg ook zonder hem te uiten (wat soms dan wel ‘doorklinkt’ in andere dingen). Als iemand iets zegt wat je niet gewenst vindt, dan zou ik dat toch terug geven, zeker bij een vriend/vriendin. Kan iemand het niet hebben en/of niet leven met een verschil in hoe je dingen ziet, zijn/haar probleem en uiteindelijk wellicht een teken dat het dan tijd is om de vriendschap te verbreken/dood te laten bloeden.
     
    Kolibrie2 en Mapje vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina