Vrijstelling mondkapje Spanje

Discussie in 'Corona forum' gestart door Jazziepooh, 28 jul 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Jazziepooh

    Jazziepooh Niet meer actief

    Hoi iedereen,

    Wij gaan volgende maand op vakantie naar Spanje en daar is een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 6 jaar.

    Ik wil hier graag vrijstelling van voor mijn dochter van 9 jaar met autisme, maar ik kan er online nergens iets over vinden. Zou een eigen verklaring in het Engels/Spaans voldoende zijn? Heeft er iemand hier ervaring mee?
     
  2. Kenzi

    Kenzi Actief lid

    22 mei 2014
    202
    29
    28
    NULL
    NULL
    Ik zou hem inderdaad meenemen. Het gaat dan alleen om winkels en op de camping sanitair? Zit je op een camping?
     
    Jazziepooh vindt dit leuk.
  3. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.289
    11.979
    113
    Vrouw
    Misschien dat @Cin85 dat weet.
     
    Jazziepooh en Cin85 vinden dit leuk.
  4. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.875
    13.041
    113
    Vrouw
    Je kan hier vrijstelling krijgen dmv een verklaring van een arts.
    Dus de beste optie is denk ik om een Engelstalige verklaring van je huisarts te vragen, alhoewel een Spaanse nog beter zou zijn.
    Op de luchthaven zijn ze vrij streng, daar zou je het alvast mondeling kunnen toelichten, autisme is autismo, dus dat begrijpt men best. Bij het scannen van de spth QR code op de luchthaven, zou je het ook nog even kunnen aangeven. Wie weet dat ze daar gelijk een Spaanstalige verklaring kunnen maken? Er zijn daar namelijk ook artsen aanwezig.
    Ik spreek beroerd Spaans, maar ik denk dat ze: "para mi hija (spreek uit als hiega) no es posible de mascarilla por autismo" wel begrijpen.

    Sowieso zijn de Spanjaarden heel erg gericht op kinderen en kindvriendelijker dan in Nederland, dus met uitleg verwacht ik geen problemen. En zeker niet als jullie wel netjes je mondkapje op de luchthaven en andere publieke gebouwen dragen. Verder is het alleen nodig als je de 1,5m afstand niet kan waarborgen, hetgeen ik nog niet tegen gekomen ben.
     
    Eefje00, Jazziepooh en Zxcvb vinden dit leuk.
  5. Jazziepooh

    Jazziepooh Niet meer actief

    Ja, winkels en op de luchthaven enzo. We zitten in een appartement.
     
  6. Jazziepooh

    Jazziepooh Niet meer actief

    Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Top, dan regel ik een Engelse verklaring en ga ik kijken of ze op het Spaanse vliegveld er een in het Spaans kunnen maken.
     
    Cin85 vindt dit leuk.
  7. Jazziepooh

    Jazziepooh Niet meer actief

    Even ter info, mijn huisarts weigert een verklaring op te stellen ivm aansprakelijkheid... Blijkbaar zal geen enkele huisarts een verklaring opstellen.

    Dus nu neem ik de eigen verklaring mee en de brief waar haar officiële diagnose opstaat.
     
  8. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.875
    13.041
    113
    Vrouw
    Dat is waar inderdaad, er worden vaak geen verklaringen opgesteld, of er wordt een verklaring meegegeven waarin staat dat men geen verklaringen maakt.
    Wel zijn er veel huisartsen die de diagnose in het Engels op papier kunnen zetten. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij adhd patiënten die medicatie slikken die in het buitenland onder de opiumwet vallen.

    Waar vlieg je op, en naar welke plaats ga je? Wie weet heb ik nog wel extra tips over plekken waar men helemaal niet moeilijk doet.
     
  9. Jazziepooh

    Jazziepooh Niet meer actief

    Dat zou idd ook nog kunnen!

    We gaan naar Cala d'or in Mallorca, vliegen vanaf Amsterdam naar Palma de Mallorca.
     
  10. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.875
    13.041
    113
    Vrouw
    Lekker! Daar heb ik helaas geen tips voor, wij zitten op het vasteland.

    Mocht je morgenochtend die hele vroege vlucht hebben, wees dan zeer op tijd, echt minimaal 2u van te voren aanwezig, het liefst langer. Vorige week waren er 5 incheckbalies voor 9 vluchten, dus mega lange rij en sommige mensen hadden hun vlucht daardoor gemist.
    Op Schiphol hoeven kinderen pas vanaf 12 een mondkapje op, dus dat voorkomt sowieso gedoe. In het vliegtuig hangt het af van de stewardessen volgens mij, de ene keer vanaf 12, de andere keer vanaf 6.

    Fijne vakantie alvast!
     
    Jazziepooh vindt dit leuk.
  11. Jazziepooh

    Jazziepooh Niet meer actief

    @Cin85 wij gaan pas over een paar weken, maar ik denk dat het dan ook wel erg druk zal zijn dus we zullen zeker op tijd vertrekken!
    Dankje, jij ook nog een fijne vakantie!
     
    Cin85 vindt dit leuk.
  12. Cvg86

    Cvg86 Nieuw lid

    7 sep 2013
    3
    0
    1
    NULL
    NULL
    mag ik vragen hoe jij dit hebt opgelost? Mijn huisarts wil ook niets verstrekken. Onze dochter zit nog midden in het traject, maar heeft nu al angsten en driftbuien omdat ze het mondkapje moet gaan dragen. Ik heb wel de Nederlandse vrijwaring gedownload maar deze is niet afdoende voor in Spanje
     
  13. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.875
    13.041
    113
    Vrouw
    Je huisarts is verplicht om een uitdraai van het dossier te verstrekken. Hierin staat de diagnose.
    Verder zou je aan de arts de diagnose in het Engels kunnen vragen. De huisarts mag inderdaad geen verklaringen geven, of dat nu over mondkapjes of examens gaat etc maakt niet uit, maar een Engelstalige diagnose wordt regelmatig verstrekt.
    Verder doen ze hier in de regio (vasteland) niet moeilijk. Wij vergeten de mondkapjes regelmatig (zit niet in ons systeem) maar er wordt nooit moeilijk over gedaan. Sterker nog, ik kwam gisteren een oudere man (80+) tegen op de markt die het aan zijn hart heeft, en hij excuseerde zich ook dat hij zijn mondkapje was vergeten.
    Wel houdt men hier erg goed afstand van elkaar.
     
  14. Cvg86

    Cvg86 Nieuw lid

    7 sep 2013
    3
    0
    1
    NULL
    NULL

    Hmm nou mijn huisarts heeft gewoon gezegd ik geef niks mee. Ook zit mijn dochter nog in het traject, dus is de diagnose nog niet officieel. Ik zal contact opnemen met de kliniek die het onderzoek gestart is. Weet je of zo’n document voldoende is ? Of heb ik ook nog een ander Engelstalig document nodig?
     
  15. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.875
    13.041
    113
    Vrouw
    Dan is het inderdaad handig om even contact met de kliniek op te nemen.
    Ik ga er vanuit dat dat voldoende is, maar ik heb er zelf geen ervaring mee.
     
  16. Jazziepooh

    Jazziepooh Niet meer actief

    Mijn dochter heeft wel een officiële diagnose, dus ik heb nu aan de kliniek gevraagd of ze een uitdraai in het Engels ervan willen maken. Want het blijkt namelijk dat de huisarts dat document nooit heeft ontvangen.

    Word je dochter onderzocht op autisme? Want dan zouden ze misschien een verklaring kunnen schrijven, in het Engels, waarin staat dat er verdenkingen zijn van ASS en ze daarom in het onderzoekstraject zit.
     
  17. Cvg86

    Cvg86 Nieuw lid

    7 sep 2013
    3
    0
    1
    NULL
    NULL
    mijn dochter wordt inderdaad onderzocht. Het nadeel is onze therapeute nu met vakantie is. Ik ga de kliniek bellen, hopelijk kunnen ze nog snel wat betekenen. Want we vertrekken bijna.
     
  18. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.578
    4.623
    113
    Hou er wel rekening mee dat ze vaak kan worden aangesproken. Ik weet niet hoe het in Spanje is. Wij zijn in Frankrijk geweest. En daar is het overal verplicht (binnen en zelfs buiten op diverse plekken). Mensen die werken op de plekken waar dat verplicht is spreken je daar continu op aan (inclusief gebaren). Zelfs als het ding niet goed op mijn neus stond. Kan ze daar wel tegen? Of gaan jullie verder niets ondernemen? Ik heb hier ook gezien dat mensen zonder kapje gewoon geweigerd werden. Niet altijd op een vriendelijke manier zeg maar. Misschien goed om ter plaatse vooraf te informeren.
     

Deel Deze Pagina