Dilemma wel of geen 4de IVF poging?

Discussie in 'Vruchtbaarheidsbehandelingen' gestart door aicirtap, 22 aug 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.109
    3.377
    113
    Vrouw
    Even kort stukje voorgeschiedenis. Ik ben alleenstaand. Ik heb bij mijn dochter een lang medisch traject gekregen. En ik ben nu al sinds 2019 bezig voor nummer 2. 4 iui pogingen (zonder hormonen) en 3 ivf pogingen. Miskraam gehad in maart. De NL donor van mijn dochter is niet meer beschikbaar. Hormoonwaarden zijn goed, regelmatige cyclus. Umc Utrecht wil geen 4de IVF poging meer doen. Al wil ik nog wel verslag doen van de second opinion.

    Op 17 augustus bij Nij Geertgen geweest voor second opinion voor een 4de IVF poging.
    Ik had dr. Wissmann. Hij was verbaasd dat 1. de donor niet meer beschikbaar is van mijn dochter en 2. dat het umc utrecht mij verder niet wil behandelen. Hij ziet het wel zitten om nog een poging te doen. Omdat ik een poor responder ben wil hij een flair up / VUB schema doen. Iemand hier ervaring mee? Helaas geen punctie onder een roesje. Ze doen maar 1 embryo terugplaatsen op dag 3 of 5. Bij de echo zag hij 9 follikels in totaal en aan beide kanten! Er is nog bloed geprikt.
    Hij acht de kans op een goede zwangerschap klein, maar niet zeer klein/onmogelijk. De eicel kwaliteit is minder en daarnaast verhoogde kans op miskramen gezien mijn leeftijd (41 jaar).
    Ik moet 11 oktober terug naar de kliniek. Ik heb dan een gesprek met de psycholoog voor de screening. Is een formaliteit. En daarna gesprek met de arts. Daarna zaadjes bestellen en dan kan ik waarschijnlijk rond half november starten.

    Tot die tijd ook nadenken of ik het wil. Dingen tegen elkaar afwegen en keuzes maken. Lastig!
    Ik was eigenlijk mij ook er al op aan het instellen dat er geen 4de poging meer komt.
    De reisafstand is wel een dingetje omdat ik met OV reis.
    Maar wat ik eerder moeilijk/lastig vind is dat de donor een van cyros/esb is. Mijn dochter is van een NL donor. Ik heb altijd gezegd geen buitenlandse donor, want die in meerdere landen kinderen kan verwekken plus het opzoeken van de donor lastiger is. Hoe zouden jullie daar in staan?
    Ik vind het lastig. Je maakt een keuze voor het kind. Is het erg egoïstisch om nog voor een kind te gaan? Met mogelijk problemen met de donor in de toekomst. Maar misschien ook niet. Of moet ik mijn (grote) wens parkeren?
    Als jullie snappen wat ik bedoel. Ik vind lastig te verwoorden...
     
  2. SydneyGirl

    SydneyGirl Niet meer actief

    Ik zit/zat in een enigszins vergelijkbaar schuitje. Heb een kindje van net 5 uit een kortstondige relatie. Veel contact met z’n vader heeft mijn zoontje niet; het is geen betrouwbare vader helaas. Wilde heel graag moeder van een tweede worden maar ik en relaties lukt gewoon nooit.

    Toen ik vorig jaar 40 werd besloten er alleen voor te gaan. Via een Deense bank. Heb hier wel bijna twee jaar over nagedacht en getwijfeld; of ik het kon maken naar het kindje zelf toe om een onbekende vader te hebben, of het niet heel oneerlijk is dat mijn ene kindje wel de mogelijkheid heeft zijn vader te zien en het andere kindje niet. Veel met mensen over gepraat, incl een psycholoog. En uiteindelijk besloten ervoor te gaan want wat is nu eigenlijk wel de ideale situatie? Huisje, boompje, mannetje, vrouwtje, beestje? En mogen dan alleen de mensen in een degelijke situatie kinderen krijgen? En worden dat dan per se gelukkige kinderen en kinderen die onder andere omstandigheden geboren zijn niet? En een ideale situatie nu is ook geen garantie voor een blijvend ideale situatie (scheiding, ziekte, of erger). Ofwel, het leven is niet maar 1 ideaal plaatje. En ik vond dat ik een tweede kindje genoeg te geven heb; veel liefde, aandacht, stabiliteit.

    Kortom, geen vraag waar een eenduidig antwoord op te geven is. Het antwoord is zeer persoonlijk. Maar laat je niet tegen houden door het niet voldoen aan een eigenlijk niet bestaand ideaal plaatje. Dat is mijn mening althans.

    Overigens bleken mijn hormonen niet goed te zijn. Heel laag amh, sterk verhoogd fsh: dreigende vroege overgang. Nij Barrahues wilde sowieso geen ivf met mij proberen want zou ik toch niet op reageren. Mocht 3 a 6 IUI pogingen wagen, afhankelijk van of mijn cyclus stabiel bleef (was hij gelukkig nog, alleen met 24 dagen wel al korter, maar met CD dag 4 echo maar 5 follikels per kant te zien) maar ze gaven me 5% kans op een zwangerschap bij 3 tot 6 pogingen in totaal (dus niet per poging) en zeiden dat ik de eierstokken van een 48-jarige had op basis van mijn hormonen.

    Dat deed heel veel pijn om te horen maar dacht ook bij mezelf: ja, maar ik ben niet 48, ik ben 40 bijna 41, dus misschien lage kwantiteit maar kwaliteit van een 40 jarige hoeft niet per se slecht te zijn. Kwantiteit kunnen ze meten, kwaliteit niet. Dus met goede moed begonnen aan traject. Na 4 mislukte pogingen de moed wel verloren, en had me al helemaal ingesteld op dat het niet meer ging gebeuren, en toen onverwachts van de 6e poging zwanger.

    Nu bijna 20 weken. Door de negatieve uitspraken van de artsen over eierstokken van een 48 jarige heel terughoudend; heel bang voor miskraam geweest, en vind de 20 weken echo straks ook echt zenuwslopend. Hopelijk alles goed en kan ik daarna wat meer genieten.

    Veel sterkte en wijsheid met je beslissing!
     
    Palmpje, nizzie86, Helvellyn en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  3. Helvellyn

    Helvellyn Lid

    9 apr 2021
    56
    48
    18
    Vrouw
    Ik snap je dilemma heel goed! Maar ben het helemaal eens met @SydneyGirl (wat mooi dat het toch nog gelukt is! Gefeliciteerd!), je weet gewoon niet hoe de toekomst eruit gaat zien en wat het kindje later blijkt wel of niet te missen. Het contact met een Cryos/ESB donor kan lastiger zijn, maar een Nederlandse kan ook nee zeggen, of slechts eenmalig contact willen.

    Ik heb zelf al een zoontje waar ik de zorg over deel in co-ouderschap met mijn expartner. Dat gaat prima. Ik ga nu zelf voor een tweede, mbv een Cryos donor. Ook natuurlijk over nagedacht, hoe is dat straks voor het kindje als zijn oudere broer wel naar een papa gaat? Maar dat weet je gewoon niet. Ik denk dat ik een tweede een heel fijn gezin kan bieden, met een lieve grote broer en best een ok moeder ;) Ja, misschien egoistisch omdat ik het zelf graag wil en voor mijn zoontje wil, maar voor een kind dat nog niet bestaat kan je weinig doen, behalve een goede basis/start bieden.

    Ik denk dat je vooral bij jezelf moet nagaan of je nog weer het traject in wilt en zo ja, op zoek gaan naar een donor waar jij je goed bij voelt. (Een andere Nederlandse is geen optie vanwege de wachttijd denk ik?) Je kan dan je bewuste keuze uitleggen aan je kind, en dat is mijns inziens heel waardevol.
     
    SydneyGirl en aicirtap vinden dit leuk.
  4. SydneyGirl

    SydneyGirl Niet meer actief

    Dank je wel @Helvellyn! Veel succes met jouw traject zometeen!
     
    Helvellyn vindt dit leuk.
  5. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.109
    3.377
    113
    Vrouw
    Niemand anders een reactie?
     
  6. DR87

    DR87 Fanatiek lid

    2 mei 2016
    1.124
    431
    83
    Ik heb geen ervaring en advies t.a.v. donorzaad, maar wel ervaring met slechte eicelkwaliteit en het niet lukken van een tweede zwangerschap. Wij hebben na onze zoon drie ivf/icsi pogingen gedaan zonder resultaat. Steeds slechte embryo’s, soms helemaal geen terugplaatsing. Ik heb ook getwijfeld of we die vierde poging wel moesten doen, het zag er zo slecht uit. Maar toen voor de allerlaatste kans overgestapt naar een ander ziekenhuis en daar is het opeens wel gelukt. Dus uiteraard heel blij dat we die poging nog gedaan hebben. Ik zou het altijd een kans geven zodat je nooit later denkt; wat als..
     
    aicirtap vindt dit leuk.
  7. lynole

    lynole Fanatiek lid

    22 nov 2014
    1.369
    554
    113
    Vrouw
    Ik kan geen advies geven qua donor. Maar vindt je niet egoïstisch om voor een 2de te gaan.

    Wel ervaring met nijgeertgen en ook dr wissmann. Bij mij stelde dr Wissmann ook een flare up schema voor, dit ivm vervroegde overgang en minimale follikels. Ik heb uiteindelijk 300 eenheden gespoten en had bij nijgeertgen een score van 3 uit 5. Had 5 follikels met 5 eicellen, 1 eicel was te rijp 1 te onrijp. Uiteindelijk 3 bevruchtingen waarvan 1 verse tp en 2 cryo's. Verse tp en 2de cryo zijn mijn kinderen
     
    aicirtap en SydneyGirl vinden dit leuk.
  8. SydneyGirl

    SydneyGirl Niet meer actief

    Wat goed dat het bij jou zo goed heeft uitgepakt! En wat slecht dat ze bij bijv Nij Barrahus domweg zeggen; laag amh dan niks meer mogelijk (geen ivf of hormonen) anders dan gewoon proberen tijdens natuurlijke cyclus.
     
  9. lynole

    lynole Fanatiek lid

    22 nov 2014
    1.369
    554
    113
    Vrouw
    Het kan ook zijn door het hoge fsh dat ze geen behandeling starten. Bij het nijgeertgen behandelen ze niet als de fsh boven de 15 is (in ieder geval 4 jaar geleden). Ik heb t geluk dat mijn fsh onder de 10 is en dus nog normaal is.
     

Deel Deze Pagina