Eczeem bij baby

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door julia80, 6 sep 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.463
    2.290
    113
    Onze baby van bijna 5 maanden worstelt al een week of 5 met hardnekkige eczeem plekken in de hals. We zijn de eerste paar weken een aantal keer naar de huisarts geweest omdat ze twijfelde tussen eczeem en schimmel. Nu al een hele tijd hydrocortison aan het smeren waarvan het mondjesmaat opknapt maar elke keer als we proberen te minderen of stoppen vlamt het weer op.
    De rest van het gezin heeft helemaal geen ervaring hiermee dus we weten niet zo goed wat we ermee aan moeten. Iemand nog tips? Want deze crème mag je eigenlijk niet te lang gebruiken
     

    Bijgevoegde bestanden:

  2. Brinsa

    Brinsa Fanatiek lid

    16 mrt 2016
    3.525
    2.447
    113
    Hee Julia,

    Wat vervelend dat jullie zo worstelenet eczeem. Mijn zoontje kreeg toen hij 3 maanden was ook hele erge eczeem. Als eerste is het belangrijk om het goed vet te houden. Ik vind de cetemagerol crème heel fijn. Ik heb echt heel lang geworsteld met zijn eczeem, heb op het ergst ook de hormoonzalf gebruikt maar ook daardoor ging het niet weg. Ik ben gaan uitzoeken wat de oorzaak was het eczeem. Ik ben er toen achtergekomen dat zoontje niet tegenbepaalde dingen kon die ik nam, want hij kreeg op dat moment nog alleen borstvoeding. Zoontje bleek toen niet tegen melkproducten en gluten te kunnen. Toen ik dat schrapte verdween zijn eczeem. Misschien een idee om te gaan kijken wat de oorzaak is? Want een hormoonzalf haalt niet de oorzaak weg van eczeem en zo blijf je in een cirkel.
     
    Cobon en Zoe123 vinden dit leuk.
  3. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.463
    2.290
    113
    Bedankt voor de tips! Dus vet houden is sowieso belangrijk? Want ik heb wel naar algemene tips bij de huisarts gevraagd maar kreeg die maar heel mondjesmaat.
    Helemaal in het begin heeft ze het wel eens gehad over proberen om bij mij melkproducten te gaan schrappen omdat ik inderdaad ook nog volledig borstvoeding geef.Ze zei toen dat is zo ingrijpend dat hoeft nog niet maar ik heb daar zelf geen problemen mee om dat eens te proberen dus misschien is dat wel een goed idee.
     
  4. SydneyGirl

    SydneyGirl Niet meer actief

    Hier ook goede ervaring met cetomacrogol creme, in combinatie met heel weinig in bad doen. Was toen op advies van het CB. Ging er niet 100% van weg maar was daarmee lang niet zo vurig en jeukerig.
     
  5. Brinsa

    Brinsa Fanatiek lid

    16 mrt 2016
    3.525
    2.447
    113
    Ja lekker vet houden. En zoals Sydney zegt zo min mogelijk badderen. Gewoon met een washandje wassen is ook voldoende.
    Als het voor jouw geen probleem is zal ik het zeker proberen om sowieso melk producten te mijden.
     
  6. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.144
    1.066
    113
    Mijn zoon had dit ook. Veel smeren met vette creme (3x dag), 3 dagen 'op' (hydrocortison) en 4 dagen 'af' (alleen vette zalf), zo min mogelijk badderen, geen zeep (ook niet de 'sensitive' of andere 'zachte' producten).
    Wees ook alert, sommige vette cremes (cetamacrogol) kunnen ook averechts werken (ik heb een dochter waarbij de eczeemhuid erg dik en rood (en pijnlijk, ze gilde het uit...) als ik cetamacrogol gebruikte... Met een andere variant had ze geen last.

    Ik heb eerlijk gezegd nooit iets qua dieet gedaan. Toen hij wat ouder werd trok het eigenlijk vanzelf weg (2-3 jaar zeg maar) en kreeg hij de 'andere' uitingen van zijn allergische aanleg. Peuterastma, hooikoorts. Hij heeft een paar jaar geleden allergietesten ondergaan en daarmee is zijn aanleg aangetoond, oa huisstofmijt, pollen, dieren.

    Ik heb zelf een vergelijkbaar verhaal (hij heeft het van mij), flink eczeem tot ongeveer 2 jaar en daarna hooikoorts/huisstofmijt-allergie.
     
  7. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.570
    13.138
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Hier een dochter die eind dit jaar 4 wordt en die sinds een aantal maanden dus ook eczeem heeft :(
    Ook hier werd door de HA getwijfeld of het schimmel of eczeem was, maar inmiddels is wel duidelijk dat het eczeem is.
    Wij zitten inmiddels op Triamcinolonacetonidecrème van merknaam Mylan. Dezelfde crème, maar dan van merknaam Teva gaf een allergische reactie hier.
    En de meest basale, de hydrocortison die jullie dus ook hebben, gaf hier hetzelfde effect als bij jullie. Vandaar ook overgestapt op een volgend middel.

    Wat héél belangrijk is: het goedje (minimaal) een half uur in laten trekken op de desbetreffende plekken en na dat half uur goed dik insmeren met bijv. cetomacrogolcrème van FNA.
    Dit laatste mag gesmeerd worden zo vaak als nodig.

    Overigens is hier het schema:
    2x p.d. Triamcinolonacetonidecrème gedurende 1 week*
    Bij effect afbouwen naar 1x per dag en dan om de dag tot stop.
    Dit wordt niet altijd goed door HA en/of de apotheek gecommuniceerd!

    *Zoals reeds gezegd dus (min.) een half uur later dus de vette zalf erop en die gebruiken zo vaak als nodig.

    Edit: hier komt aan beide kanten van de familie astma voor, wat vaak samenhangt met eczeem.
    M’n man heeft als kindzijnde ook eczeem gehad, ikzelf dan weer astma en beide kindjes hebben/hadden peuterastma (bij onze zoon van ruim 5 is dat inmiddels wel verminderd).
     
  8. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.463
    2.290
    113
    Bedankt voor alle tips! Het is me wel duidelijk dat onze ha er echt niet zoveel vanaf weet want ik had nog aangegeven dat ik het idee had dat vaseline ook al werkte maar dat dit erg plakkerig was en toen zei ze dat je het beste gewoon verder niks kon insmeren. Ik heb inmiddels ook een protocol van een ziekenhuis gevonden dat speciaal opgesteld is voor eczeem bij baby's in overleg met kinderartsen en dermatologen en daar wordt iets vergelijkbaars als jullie aangeven gemeld. Heel fijn dat jullie zoveel informatie en tips hebben gegeven!
     
    hummeltje5 en Zoe123 vinden dit leuk.
  9. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.463
    2.290
    113
    Wilde mijn reactie wat nuanceren maar dat lukt helaas niet meer. Bedoelde het niet zo onaardig over mijn huisarts als dat er nu staat.
     
  10. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.422
    5.510
    113
    Vrouw
    Ik sluit me ook bij bovenstaande adviezen aan.
    Smeren smeren smeren en weinig water.
     
  11. riga01

    riga01 Bekend lid

    28 apr 2010
    977
    392
    63
    Vrouw
    In de zorg
    Den-Haag
    Ik zou vragen of je een doorverwijzing naar de dermatoloog kan krijgen. Hier al 8 maanden lang vanalles gesmeerd op de eczeem plekken op zijn schouder maar echt weg gaat het maar niet en heeft enorme jeuk eraan.

    Vandaag een doorverwijzing naar de dermatoloog gekregen. Want al die zalfjes maar proberen lijkt me ook geen best idee.
     
  12. Fanne

    Fanne Fanatiek lid

    16 feb 2017
    2.885
    4.156
    113
    Hee wat akelig zeg dat eczeem! Mijn oudste heeft er ook veel last van gehad en we hebben sinds een jaar pas iets gevonden wat echt helpt.
    Wat meestal kortdurend helpt is hydrocortison, maar er hou er niet van om dat veel te smeren. We doen hem maar 2x per week in bad en de enige badolie waar hij goed op reageert is Balneum Hermal, van alle andere soorten krijgt hij eczeem. Haren wassen doen we alleen met water en dat gaat perfect.
    Qua zalf smeren we hem altijd in met Dexeryl. Dat is een vette crème die we gekregen hebben van de dermatoloog. Is heerlijk en ik gebruik hem ook altijd voor mijn handen.
    Wat we ook doen, en dat is echt pijnlijk, maar het werkt wel: we deppen zijn eczeemplekken met dode zeezout. Dat vindt hij heel akelig, maar sindsdien heeft hij bijna geen eczeem meer. Normaal was het in de zomer altijd erger en nu we dit doen niet. En als het kan, gaat hij altijd in de zee.
    Op deze manier hoeven we dus bijna geen hormoonhoudende crème te smeren.

    Ik vroeg me nog af. Is het geen smetplek,omdat het bij een plooi zit?
     
  13. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.570
    13.138
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Ik dacht eigenlijk ook meteen aan een smetplek na het zien van de foto. Vooral ook omdat de plek dubbelgevouwen lijkt te zijn geweest, als je snapt wat ik bedoel.
    Eczeem zit weliswaar ook meestal in/ de rondom plooien, maar niet aan beide kanten van de tweede plooi dezelfde soort plek, is mijn ervaring.
     
  14. Fanne

    Fanne Fanatiek lid

    16 feb 2017
    2.885
    4.156
    113
    Als het een smetplek is, zou talkpoeder kunnen helpen.
     
  15. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.463
    2.290
    113
    Dank nog voor alle extra tips! Ik heb zelf ook in eerste instantie aan smetplekken gedacht maar ik denk toch wel dat het om eczeem gaat. Ook hebben twee huisartsen er naar gekeken en beiden dachten aan eczeem dus daar gaan we Vooralsnog even vanuit. We hebben nu wel een nieuw en goed plan met de huisarts afgesproken dus even kijken hoe dat uitpakt
     
  16. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    8 okt 2018
    2.917
    3.967
    113
    Vrouw
    Ik zou een doorverwijzing vragen naar de dermatoloog of kinderarts. Met onze dochter hebben we maanden lopen klooien (vanaf 2 maanden eczeemplekken, pas met 7 maanden doorverwezen). Inderdaad weinig in bad, 3x per dag in de Lipikar en zodra we stopten met de hydrocortison was het na 2 dagen weer terug bij af. Wij smeren nu elocom, dat is een klasse zwaardere zalf. Bij de eerste roodheid smeren we het en dan is het na 1 of 2x smeren weg. We merken dat het nu ook steeds minder vaak op komt zetten. Ik smeer liever iets sterkers 1 of 2 keer dan weken/maanden te klooien met iets minder effectiefs. En uit eigen ervaring weet ik hoe naar eczeem is.

    Wel krijgt ze hier 5x per week pindakaas en 2x per week kippenei. Kinderen met eczeem kunnen daar een allergie voor ontwikkelen als dat via de huid binnenkomt. Dus vroeg beginnen met lepeltjes pindakaas en stukjes omelet als het eczeem rustig is en niet rond de mond zit.
     
  17. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.967
    8.771
    113
    Onze zoon had dat ook, vreselijk veel op zijn armen en uiteindelijk ook op zijn benen.

    Die crème wat je beschrijft is inderdaad voor korte duur.
    Wij haalde bij de apotheek lannette crème met 50% vaseline. Zo min mogelijk badderen en 5 keer per dag smeren.

    Pas toen zakte het steeds verder weg.
     
  18. khloe877

    khloe877 Fanatiek lid

    18 nov 2013
    1.453
    565
    113
    Vrouw
    NULL
    noord Holland
    Heey

    Onze dochter had het ook heel erg.
    Na de huisarts geweest en een creme gehad, inbegin hielp het en later niet meer.

    Nu kreeg ik deze tip
    la roche posay lipikar baume ap+m
    En na 1 week werd het veel rustiger.
    Nu 2maanden later is het zo goed als weg.

    Ze had het ook heel erg in d'r nek, bij d'r armen in de binnen kant.

    Niet elke dag wassen/in bad doen.
    Ik hoop dat je iets gevonden hebt wat helpt.
    Xx
     
    julia80 vindt dit leuk.
  19. cherrytomaatjes

    cherrytomaatjes Fanatiek lid

    30 mrt 2018
    1.807
    1.786
    113
    Vrouw
    He vervelend! Bij ons bleek het eczeem te komen omdat hij overgevoelig was voor melkproducten. Het hielp ook om te gaan wassen met wasmiddel neutral en ook verzorgingsproducten zoals douchegel en bodylotion te gebruiken van neutral (of een ander merk speciaal voor allergieën)
     
  20. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.463
    2.290
    113
    Hm van dat wasmiddel is eem goeie. Het gaat inmiddels wel wat beter maar we gebruiken nog steeds medicijnen. Ik hou het in mijn achterhoofd!
    Douche producten gebruiken we sowieso niet
     

Deel Deze Pagina