Wat is normaal, voorwaarden inschrijven basisschool?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Annefien, 4 sep 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.075
    3.516
    113
    Ik denk dat je het niet groter moet maken dan het waarschijnlijk is.
    In het belang van het kind heeft school graag contact met de voorschoolse instelling. En als die niet grote alarmbellen laten rinkelen wat in de meeste gevallen echt niet zo is, wordt je kind gewoon ingeschreven.
    Je hebt wel recht op inzage in de gegevens die de peuterspeelzaal of opvang doorspeelt aan school dus dat kun je aangeven. Verder zou ik zeggen als jij denkt dat er niks aan de hand is, waarom laat je die instellingen die beide het beste voor hebben met jouw kind, niet even contact met elkaar hebben. Als ze denken dat er wel iets 'loos' is lichten ze je heus wel in.
     
  2. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    3 jun 2013
    7.036
    3.117
    113
    Hoewel het mij ook wat vreemd klinkt zou ik er persoonlijk 0 problemen mee hebben..
     
  3. Annefien

    Annefien Bekend lid

    4 jan 2021
    560
    344
    63
    Vrouw
    Ik denk ook niet dat de school er de verkeerde bedoelingen mee heeft, dus in dat opzicht maak ik het naar mijn mening niet groter dan het is, ik vroeg me vooral af wat normaal is omdat het op mij wat vreemd overkomt en dan met name de volgorde waarop.

    Het nieuwe beleid van de school is dat je pas een rondleiding kan krijgen als er contact is geweest met het kdv. Stel dat alle scholen dat doen dan moet elk kdv meerdere scholen te woord staan om te zorgen dat die ouders uberhaubt op een school kunnen kijken. Dat vind ik vreemd. In ons geval hebben we net voor de zomervakantie de rondleiding gehad, is hier niets over gezegd en wordt deze extra voorwaarde ineens even op de mail gezet.

    Ik heb er overigens geen moeite mee dat ze contact hebben met elkaar, verwacht daar wat ons zoontje betreft ook niks geks uit, maar dat het als zo’n harde eis gesteld wordt om in te mogen schrijven voelt een beetje zwaar voor de inschrijving van een peuter van 3 op een reguliere basisschool.
     
  4. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    En kinderen die niet naar kdv/psz gaan, maar bv naar opa en oma? Ik vind het ook gek dat dit al vóór de rondleiding wordt gevraagd… Dat een school bv na het ontvangen van het inschrijfformulier gaat kijken hoe het op bv kdv/psz ging/gaat; logisch!
     
  5. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.578
    4.623
    113
    Dan gaan die toch naar een peuterspeelzaal? Ik ken eigenlijk geen kinderen die voor ze naar school gaan geen enkele vorm van voorbereiding hebben gehad. Geen kinderopvang begrijp ik. Maar juist de peuterspeelzaal is heel goed als voorbereiding op school. Zeker voor kinderen die alleen de thuissituatie gewend zijn (of grootouders). Hier gaan juist de kinderen van (bijvoorbeeld) thuisblijfmoeders 2 ochtenden naar de peuterspeelzaal. Niet als opvang maar om te leren en ter voorbereiding naar de basisschool.
     
  6. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier is dat sinds de psz onder de kdv valt een stúk minder, een grotere groep 4-jarigen start hier dus zonder dat ze eerder op een kdv/psz hebben gezeten. Een deel is wel opgevangen door opa en oma (met bv ook neefjes/nichtjes), en een deel blijft tot 4 jaar (en soms ook 5 jaar) volledig thuis bij moeder.
     
  7. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    16.130
    15.199
    113
    Hier ook. En eerlijk: ik weet niet of en zo ja wanneer ik de jongste laat starten. Kleuter zat er toen het veranderde en wij moesten ineens fors meer zelf betalen. Maar voor die paar maanden weer eraf halen en dan school vond ik geen optie.
    Zoals ik er nu tegenaan kijk zou ik C met 3/3,5 laten starten, even nog laagdrempelig wennen voor haar. Dat zou dan voor haar of 1 schooljaar worden of vanaf de kerstvakantie denk ik (augustus kind)
     
  8. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.955
    8.765
    113
    Hier vroegen ze wel naar zijn voor geschiedenis. Hij heeft op een peuterspeelzaal gezeten maar dat was geen fijne plek. We hebben dit aangegeven aan de school
    Uiteindelijk hebben we nog een gesprek gehad met de peuterspeelzaal en de overdracht gelezen en toch gegeven.

    Maar wel na dat de school ons verhaal hoorde.

    In hun procedure stond dat ze binnen 6 weken konden weigeren.

    Maar zelfs bij ons geen enkel probleem!
     
  9. Malbec

    Malbec VIP lid

    5 apr 2020
    5.694
    7.749
    113
    Vrouw
    Ik werk op een kdv en ik vind dit toch wel echt een hele kwalijke zaak. Wij zijn er ook om dingen (vroegtijdig) te signaleren.
     
  10. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.578
    4.623
    113
    Zeker en dat zou ook moeten. Haar ervaring was alleen dat ouders het vaak niet eens zijn met mindere punten/achterstanden etc van hun kind. Of met tal van argumenten kwamen. Een kinderdagverblijf is een commerciële organisatie en wil zijn klanten behouden. Daarom waren ze zeer voorzichtig in het formuleren van mindere punten of problemen. Terwijl een peuterspeelzaal gefinancierd is door de overheid en vaak onder direct toezicht staat van de gemeente. Daar kregen ze heel andere informatie vandaan.

    Moet er wel bijzeggen dat een peuterspeelzaal tegenwoordig meer bedoeld is voor kinderen in achterstandswijken met sociale problemen of taalachterstand. En voor kinderen waarvan een of beide ouders niet werken. Die kinderen krijgen hier extra indicaties en gaan voor op de wachtlijsten. Kinderen van werkende ouders kom je hier zelden tot niet tegen op de peuterspeelzaal want die gaan naar een kinderopvang (waar ze ook aan VVE doen).
     
    Malbec vindt dit leuk.
  11. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.563
    13.129
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Even off-topic, maar hier doet ook de PSZ aan VVE én er zijn hier wel degelijk kinderen van werkende ouders die op de PSZ zitten.
     
  12. lynole

    lynole Fanatiek lid

    22 nov 2014
    1.372
    560
    113
    Vrouw

    Ik weet niet waar je woont maar hier is driekwart echt van ouders die werken en waarbij de kinderen geen vve indocaties hebben.

    Daarnaast gaan hier ook veel kinderen naar een gastouder waar geen vve is.
     
  13. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    8.669
    9.623
    113
    #33 MadeInUSA, 15 sep 2021
    Laatst bewerkt: 15 sep 2021
    Ach, wij woonden in de grote stad, en formeel is het allemaal toegankelijk en eerlijke loting en whatever, maar er wordt voor de populaire scholen keihard geballotteerd en barrières opgeworpen door rare aanmeldprocedures verplichte informatieavonden of schoolbezoeken voordat een uitspraak wordt gedaan of er uberhaupt plek is, of idiote bedragen aan schoolgeld, en ons kent ons.

    Mijn kinderen zijn ook nooit naar een peuterspeelzaal geweest, ze zaten (naar grote tevredenheid van ons) bij een gastouder. En die moet wel wat aan kindvolgen doen, maar ik denk niet dat daar hele rapporten uit rollen of dat ze door school is bevraagd over onze kinderen.
     

Deel Deze Pagina