In restaurants hebben ze vaak van die lekkere, romige , tomatensoep. Ik vind dat zo lekker maar wat ik ook van internet haal…..het komt niet eens in de buurt. Vaak is het meer zuur dan romig en vol van smaak. Wie heeft een lekker succes recept?
Ik lees mee had afgelopen zaterdag een heerlijk pomedori soepje van de Italiaan, ook zo heerlijk romig.
Ik maak deze heel vaak: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R312334/italiaanse-tomatensoep-met-mascarpone En met de mascarpone is hij heerlijk romig. Verder is het belangrijk om, als je tomatenpuree gebruikt in een recept, deze altijd even te ontzuren dit hem kort te bakken. Ik maak vrijwel altijd tomatensoep van verse (roma)tomaten en ik vind de soep eigenlijk nooit zuur.
Wij maken altijd tomatensoep van verse Roma tomaten. We gebruiken als basis het recept van het AH verspakket tomatensoep.
Ik halveer een bak romatomaten, kroontjes eruit. Op een bakplaat met ook een doormidden gesneden ui, allemaal snijkant onder. Paar ongepelde tenen knoflook erbij en een half uurtje op 180°c. Daarna kun je heel makkelijk de schillen van de tomaten en de ui halen en de teentjes knoflook leeg knijpen. Behalve schillen alles in de blender. In pan blikje tomatenpuree even aanbakken in wat olie, daarna inhoud blender en water erbij tot je de dikte goed vindt. Ik heb hem graag lekker dik. Als laatste een schep bouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje erdoor en naar smaak eventueel wat balsamicoazijn en soms een schepje suiker als ik hem te zurig vind. Zit niks romigs in, maar mis het zelf niet door de zoete geroosterde tomaten.
Meestal pak ik een simpel recept (ui, knoflook, ROMAtomaten, groentebouillon en slagroom. Tegen het zure doe ik er wat wortel bij en laat de soep heel zachtjes en lang koken. Hoe langer, hoe meer zuur er af gaat.
Gebruik ook altijd nog het recept van zo'n verspakket. Tomatenpuree inderdaad even aanbakken. En i.p.v. wortel doe ik er paprika door. Wortelsmaak vinden wij altijd erg overheersend, en wil geen wortelsoep maar tomatensoep proeven Tip van mascarpone is een goeie, die ga ik eens uitproberen!
Een paar kilo verse tomaten, liefst al wat zacht. Ontvellen, steelaanzet eruit en in grote stukken. Groentebouillonblokjes erbij, 1 per liter plus 1 extra. Rustig aan de kook brengen en ongeveer 20 min doorkoken, en pureren. Naar smaak bij het serveren eventueel pesto/room/gemalen kaas erdoor. Puur en simpel, en zoveel lekkerder dan alles met puree of gezeefde tomaten. Als je je handen op een goeie doos tomaten kan krijgen, lekker een megapan vol maken, want je kan het uistekend invriezen.
Balsamico azijn doen wij altijd er in net na het ontzuren van de tomatenpuree.( basis voor a Pastasaus) Wij zijn niet van de zakjes maar ik krijg de tomatensoep niet zoals ik het wil dus die eet ik uit blik Ik lees dus maar mee
Mijn moeder doet koffiemelk in de soep om hem romig te maken. Zelf maak ik nooit soep aangezien ik altijd bakken vol van mijn oma krijg
ik gebruik ook wortel idd, daar wordt het ook wat dikker van. Niet zo waterig. En ik voeg soms ook paprika toe.
Ik gebruik meestal (ongeveer) deze: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/roasted-tomato-mascarpone-soup
Luie maar wel lekkere romige tomatensoep: olijfolie in pan, knoflookpuree er door, even aanbakken, grote zak italiaanse roerbakgroente,poosje roerbakken. Dan 3 blikken gepelde tonaten, wat water, bouillonblokjes, oregano, basilicum etc en poosje pruttelen. Pureren met staafmixer, kookroom erdoor en veel gehaktballetjes. Afmaken met Italiaanse kruiden. Zoontje van 6 vreet zo 4 borden bomvol groente leeg!
Ik ontzuur mijn tomaten puree ook door deze te bakken maar doe er ook een eetlepel honing door. Voeg ook wortel toe om het zure te balanceren. Mijn vriend is ECHT heel gek op mijn romige tomatensoep. Ik voeg slagroom toe om hem romig te maken. Ik gebruik: Knoflook Ui Tomaat Wortel tomaten puree tomaten blokjes en een beetje tomatensap runderboullion omdat mijn vriend balletjes wilt en die maak ik van rundergehakt, maar groente boullion is ook prima. Paprika kruiden zwarte peper voor de smaak, geen zout, zit al in de boullion en in de paprika kruiden slagroom en een beetje sambal of sriracha of chili vlokken, gewoon voor een klein beetje pit Ik pureer hem, maar maak verschillende soorten tomatensoep, ook met italiaanse groente en pasta. Vraag me niet naar hoeveelheden, ik ben een "ik mieter alles bij elkaar en het is vast lekker, kind off girl"