Herhaalde miskramen na goede zwangerschappen

Discussie in 'Miskraam' gestart door beebje082011, 26 aug 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. beebje082011

    beebje082011 Fanatiek lid

    29 jul 2011
    1.400
    253
    83
    In 2015 ben ik voor de laatste keer bevallen van mijn 3e kind. Ik heb 3 probleemloze zwangerschappen gehad en was van alle drie gelijk in 1 keer zwanger.

    Echter heb ik in 2020 na een poging zwanger te raken een missed abortion gehad. Dit jaar heb ik in april een leeg vruchtzakje gehad (2e miskraam) en op dit moment krijg ik de derde miskraam na een termijn rond de zes weken.

    Ik ben zo verbaasd dat me dit nou 3 keer gebeurd na succesvolle zwangerschappen. Er wordt gezegd dat je onderzoek kan laten doen maar er bijna nooit iets uitkomt.... en dat het vreemd is omdat ik dus al kinderen heb.

    Wie heeft een soortgelijke situatie meegemaakt? Kan het zijn dat er chromosomaal of hormonaal veranderingen hebben plaatsgevonden waardoor mijn zwangerschappen niet meer lukken?
    Na de eerste keer dacht ik nog, goed, het overkomt de meesten wel eens. Na de 2e keer begon het me al niet helemaal lekker te zitten, en nu de 3e keer mis is gegaan ben ik gewoon zo verbaasd dat het drie keer "zomaar" pech is.
    Van zowel onze kinderen als de miskramen ben ik gelijk zwanger geraakt, dus het proces zelf lukt erg snel bij ons. Alleen blijven ze niet meer plakken nu.

    Wie heeft dit ook meegemaakt of weet meer over de oorzaken van herhaalde miskramen?
     
  2. LSL

    LSL Bekend lid

    6 nov 2020
    511
    470
    63
    Vrouw
    Bizar, ik heb EXACT dit meegemaakt de afgelopen 1,5 jaar.

    3 supergezonde zwangerschappen gehad en bevallen in 2007, 2008 en 2019. Van alledrie was ik gelijk de eerste ronde zwanger. Ongelooflijk.

    Nu besloten wij voor een tweede van ons samen te gaan ( nummer 1 en 2 hebben een andere vader) en jahoor, ronde 2 was ik gelijk zwanger :) Nooit gedacht dat het fout zou gaan, maar daar was na 1,5 week ineens bloed. een maandje gewacht, weer zwanger, en jahoor, weer een miskraam. Ik was echt in shock. Ik was nieteens verdrietig, maar gewoon oprecht in de war! en toen was daar weer na de wachtmaand een positieve test. Ik durfde al nieteens meer blij te zijn. Maar jahoor, daar was de goede vroege echo! maar helaas bleek in week 10 het hartje niet meer te kloppen. Op de nacontrole echo zat nog wat restweefsel (ja ik bloedde inmiddels ook al een week of 4) en de vk dacht op die echo te zien dat ik PCOS heb. Schrok ik nogal van want ik heb een regelmatige cyclus en menstruaties en echt geen van de symptomen, maargoed!

    Dit was in Februari/Maart. Wij hebben er toen toch voor gekozen onderzoek te laten doen. Baarmoeder zag er prachtig uit, Gyn verwees de PCOS claim van de vk direct naar het land der fabelen. Ik heb een uitstrijkje gehad, stollingswaarden laten checken, chlamydia, en het chromosoomonderzoek. Allemaal helemaal goed! Toen ik eindelijk stopte met bloeden was het al April en wilde ik mijn lijf nog even een menstruatie laten afwachten. Niet zwanger. In Juni toch weer een positieve test! En dit keer is het blijven plakken!

    Ik ben na alle goede uitslagen begonnen met bepaalde zaden eten in mijn cyclus omdat ik zelf dus vermoedde dat mijn progestoron balans misschien niet goed was, en heb progestoron creme besteld (tipje van de gyn die wel aangaf dat het ws onzin was, maar geen kwaad kon) en ik heb vitamine B3 en B6 bijgeslikt. Ik heb natuurlijk geen idee of dit heeft geholpen, maarja.. baat het niet schaadt het niet...toch?

    Na 3x in 1x zwanger geraakt te zijn ben ik afgelopen jaar echt even goed met beide benen op de grond gezet.. en elke dag ben ik nog bang dat het mis gaat. MAar het lijkt dus toch echt (en ik heb zo een hekel aan deze dooddoenet) 'domme pech' geweest te zijn.
     
  3. beebje082011

    beebje082011 Fanatiek lid

    29 jul 2011
    1.400
    253
    83
    @LSL Wat fijn om jouw verhaal te lezen. Wat herkenbaar ook.... en vooral fijn om te lezen dat het uiteindelijk wél gelukt is! Ik begon de hoop echt op te geven. Gefeliciteerd. :)

    Wat interessant dat je de progesteron balans noemt. Ik heb dit namelijk ook gevraagd aan de vk, ik had ook het idee dat mijn hormonen misschien wel uit balans zouden kunnen zijn. Als ik lees over progesterontekort kom ik symptomen tegen die ik herken rond mijn eisprong en menstruatie, bijvoorbeeld enorme angstklachten, somberheid, gewicht vasthouden terwijl ik gezond eet, vrij zware menstruaties.

    Mag ik vragen welke progesteroncrème je geprobeerd hebt? Moet je je daar gewoon dagelijks mee insmeren?
    En heb je je hiervoor laten testen of ben je er gewoon zelf mee begonnen? Ik weet niet of progesteronwaarden te testen zijn..
    Welke zaden ben je gaan eten?

    Ik ben erg benieuwd want net als jij ben ik buiten het verdriet om, ontzettend verbaasd en in de war.
     
  4. LSL

    LSL Bekend lid

    6 nov 2020
    511
    470
    63
    Vrouw
    Dankjewel :)

    Mijn gyn wilde ook niet testen op progestoron omdat ze dat heel bot gezegd onzin vond. Ze zei dat veel vrouwen daar gelijk aan denken maar het vaak niet waar was. Als het deze ronde niet raak was geweest dan had ik me particulier laten checken op hormoonwaarden bij een orthomoleculair therapeut via een bloedtest. Mochten jouw huisarts en vk/gyn er ook niet aan willen kan je dat altijd lekker op eigen houtje doen!

    https://fitforfertilityshop.nl/product/dr-lee-natuurlijke-progesteron-creme/ Ik heb deze creme gebruikt

    https://krachtvoervoorvrouwen.nl/lichaam/seed-cycling/ hier kan je lezen over de zaden. Ik zag het op instagram geloof ik voorbij komen en ik dacht echt ach, dat is iets wat ik echt makkelijk kan toevoegen aan mijn routine en wie weet helpt het wel! Het is iig gezond!
     
  5. beebje082011

    beebje082011 Fanatiek lid

    29 jul 2011
    1.400
    253
    83
    Dankjewel, ik ga er zeker voor kijken. :) Dat is wel het minste dat ik kan proberen... Het is ergens wel geruststellend om te lezen dat het dus wel nog kán, ik begon mijn hoop echt te verliezen... en keer op keer die miskramen doormaken is ook niet fijn, en dan vraag je je af: hoe vaak gaat zich dit blijven herhalen? :(
     
  6. Zuri

    Zuri Fanatiek lid

    26 mei 2016
    3.329
    2.365
    113
    Vrouw
    Ik heb twee kindjes die na de eerste ronde kwamen. Mijn zoon was in beginsel een tweeling, vanishing twin. De miskraam was met 7w, dus vroeg. Daarna kreeg ik met 5w en met 12w (opgewekt) een miskraam. Dus alle 3 een heel ander termijn, waardoor pech het meest logische lijkt.

    Ik slik sinds deze ronde aspirine vanaf de eisprong en wil vanaf de volgende ook monnikspeper gaan slikken. Expres even niet tegelijk gestart met beide want beide kunnen bijwerkingen geven dus handig om te wete waarvan. Van de aspirine heb ik iig helemaal geen last.

    Ik slik ook dagelijks vitamine, ook vitamine D en visolie zijn nog goed om toe te voegen.

    Heb deze vraag ook al wel op andere plekken voorbij zien komen. Zoveel theorieën over waarom dit is maar echt een duidelijk antwoord of suggestie niet gezien...

    Wij zijn deze ronde weer begonnen, de laatste miskraam was echt drama heb 90 dagen gebloed. Vind het echt doodeng maar het verlangen is echt zo groot na een jaar...
     
  7. Fraser

    Fraser Niet meer actief

    Ik had na 2 probleemloze zwangerschappen opeens 3 vroege miskramen.
    Ik bleek het Antifosfolipiden syndroom te hebben ontwikkeld. Dit bleek uit onderzoek na herhaalde miskramen.
    Dus er kan blijkbaar opeens wat in het lichaam veranderen. Met bloedverdunners kwam het goed.

    Sterkte, ik zou ook onderzoek laten doen en dan met name op antistoffen/stolling laten prikken. Dat heet de Anti cardiolipine antistoffen.
     
  8. Raket78

    Raket78 Fanatiek lid

    7 dec 2011
    3.002
    1.139
    113
    Vrouw
    Canada
    Wat heftig wat je meemaakt zeg, ik wens je veel sterkte!

    Ik raakte gelijk de eerste ronde zwanger van mijn dochter, toen was ik 33. Toen, ik was inmiddels 38, weer gelijk zwanger, dat werd helaas een miskraam. Na een bloeding (vermoedelijk zelfs zonder eisprong vooraf) was ik voor de derde keer zwanger, en kreeg weer een miskraam. Het herstel daarvan duurde wat langer en het duurde even voor de boel weer op gang kwam, ook dit keer kreeg ik eerst een bloeding. Daarna, ik was inmiddels 39, raakte ik direct zwanger van mijn zoon, van wie ik een maand voor mijn 40e verjaardag beviel.

    Tussen de 3e en de laatste zwangerschap had ik nog een doorverwijzing naar een of andere boerenboterhammenzak van een gynaecoloog, die duidelijk de notities niet had gelezen en me bij binnenkomst feliciteerde met mijn zwangerschap (ik was nog herstellende van mijn miskraam), mijn huisarts beschuldigde van onduidelijke notities toen ik hem zei dat ik niet zwanger was (ik kon de notities ondersteboven lezen, deze waren kort en duidelijk) en met zijn ogen rolde toen hij mijn leeftijd vernam. Dus ik kan niet zeggen dat ik daar veel aan had. Maar er is dus kort daarna wel een succesvolle zwangerschap tot stand gekomen.

    Ik heb natuurlijk alles gelezen wat los en vast zat, en het schijnt dat er een soort selectieprocedure plaatsvindt in het lichaam, en dat het ene vrouwenlichaam strenger selecteert dan het andere, en dus sneller een zwangerschap zich laat innestelen dan een ander. Dat zou bij mij wel eens het geval kunnen zijn geweest. En naarmate ik ouder werd, nam de kans op een niet-levensvatbare zwangerschap natuurlijk wel toe omdat de gemiddelde kwaliteit van de eicellen na een bepaalde leeftijd af begint te nemen.

    Nou weet ik niet hoe oud je bent, maar 2015 is wel even geleden. En uiteraard hoeft het daar helemaal niet aan te liggen. Na 3 miskramen heb je in Nederland, voor zover ik weet recht op vervolgonderzoeken. Ik denk dat het wel het overwegen waard is om daar gebruik van te maken als je dingen wilt uitsluiten.
     
  9. beebje082011

    beebje082011 Fanatiek lid

    29 jul 2011
    1.400
    253
    83
    @Zuri @Fraser @Raket78
    Bedankt voor jullie bijdrage! Het helpt me enorm om ervaringen te lezen en het zo een plekje te kunnen geven....

    Inmiddels is de miskraam achter de rug maar ik blijf met één punt zitten nu. Is het verantwoord het nog een keer te proberen of is dit echt een indicatie dat er iets niet in orde is?
    Ik kan zo wel bezig blijven op deze manier... :( De vk zegt wel, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar is dat na 3 miskramen achter elkaar wel waarschijnlijk te achten of is het weer gedoemd te mislukken... ik weet niet hoe een gyn hiertegenover staat maar kan het in theorie ook gewoon toeval zijn of is dit dus een rode vlag dat er sowieso wat niet helemaal klopt...
    En al die onderzoeken zijn natuurlijk een optie maar ik weet niet of ik dat nu zie zitten...
     
  10. MDvD96

    MDvD96 Fanatiek lid

    2 dec 2018
    1.006
    1.510
    113
    Vrouw
    Ik heb een dochter na een goede zwangerschap uit 2019,
    Ik heb een dochter uit mijn allereerste zwangerschap in 2019. Daarna 3 miskramen gehad afgelopen jaar. Alle 3 de keren is het mis gegaan tussen de 5-6 weken. Er gaat steeds geen hartje kloppen. Omdat ik steeds heel snel weer zwanger raak heb ik ervoor gekozen nog geen onderzoek te doen. Nu ben ik weer opnieuw zwanger over anderhalve week hopen we te weten of er deze keer wel een kloppend hartje is!

    De gynaecoloog bestempeld mijn miskramen als ‘pure pech’. Ik heb voor mezelf besloten dat als ik 5 miskramen achter elkaar zou krijgen ik wel onderzoeken wil.

    Denk dat dat goed is om voor jezelf te bepalen, wat kan je nog aan op de weg naar een goede zwangerschap en wanneer is het echt genoeg en wil je eerst antwoorden..
     
  11. Ang1987

    Ang1987 Fanatiek lid

    28 jul 2020
    2.390
    2.155
    113
    Lieve @beebje082011, dikke knuffel voor jou.

    Hier ook herhaalde miskramen na 1 gezonde zoon (al 6 jaar geleden dus was nog wat jonger).

    Heb 5 miskramen gehad (in korte tijd,4 tussen de 4 en 6 weken en 1 met 10 na een kloppend hartje) en na de 3e is er van alles onderzocht maar ook hier was de oorzaak volgens de arts 'dikke vette pech'. Ik geloof dat er rond de 70 a 80 procent geen oorzaak wordt gevonden.

    Volgens de arts zijn de statistieken zo - in mijn geval - dat als er geen oorzaak wordt gevonden de kans op een goede zwangerschap nog steeds het grootst is.

    Ik ben nu weer zwanger en het lijkt goed te gaan (bijna 8 weken en een hele mooie echo) dus bij mij lijkt het gewoon blijven proberen wel te helpen.

    Je zou het misschien kunnen blijven proberen en in de tussentijd je kunnen aanmelden bij een ziekenhuis via de huisarts om toch onderzoeken te laten doen. Het stelt mij ergens wel gerust dat er niet iets uitgekomen is.

    Daarbij moet ik wel zeggen dat als ik nu niet zwanger was geworden ik naar een gynaecoloog was gegaan met een wat meer holistische kijk op de zaak (hormonen laten checken etc wat het ziekenhuis pertinent weigert) en/of dat ik me had laten doorverwijzen naar Gent.

    Veel liefs

     
  12. beebje082011

    beebje082011 Fanatiek lid

    29 jul 2011
    1.400
    253
    83
    Dankjewel @Ang1987, wat lief... er is nog hoop en dat is zo fijn om te lezen.
    Wel geruststellend dat er bij jou niks uitgekomen is inderdaad! Gefeliciteerd met je zwangerschap. :)

    Ik hoorde dat er, om onderzoeken te kunnen laten doen, ook weer een aantal maanden overheen gaat. En omdat er in de meeste gevallen niks uitkomt voelde ik er niet meteen iets voor.
    Ik heb altijd al last gehad van onregelmatige cyclussen en hormonale klachten, dus zo'n holistische arts zou ook mijn eerste keuze zijn. Alleen moet ik even uitzoeken wie dat hier in de buurt doet en of dat vergoed wordt enz...

    Misschien is ons lichaam idd selectiever en houdt het niet snel een vruchtje "vast". Maar na 3 kindjes die zo snel kwamen had ik daar totaal niet bij stilgestaan...
    Het is en blijft een groot wonder...daar ben ik me nu steeds bewuster van.
     
  13. beebje082011

    beebje082011 Fanatiek lid

    29 jul 2011
    1.400
    253
    83
    @MDvD96 Wat erg dat je dit ook zo vaak hebt meegemaakt. Hopen dat het nu goed mag blijven gaan! Ik moet inderdaad de knoop gaan doorhakken wat ik ga doen... want omdat het zwanger worden zo snel lukt ben ik ergens bang dat ik volgende maand weer zwanger zou zijn en het wéér mis zou kunnen gaan... Nogmaals het wekenlange afwachten, fors bloedverlies enz meemaken... het is niet niks zegmaar. En met dat scenario moet je dan weer rekening houden. :( Kan ik dat verdriet nog een keer aan, de lichamelijke klap...
     
  14. MDvD96

    MDvD96 Fanatiek lid

    2 dec 2018
    1.006
    1.510
    113
    Vrouw
    Ja snap ik heel goed! Wij wilden ook geen 3 maanden niet zwanger mogen raken omdat ik laatste tijd direct weer zwanger ben. Dit is mijn tweede zwangerschap direct na een miskraam. 3 maanden wachten voelt dus als verloren tijd. Helemaal omdat je hoort dat er bijna nooit iets uit onderzoek komt
     
  15. Miss M

    Miss M Fanatiek lid

    19 mrt 2012
    2.387
    596
    113
    Vrouw
    Noord-Holland
    Herkenbaar verhaal.
    Van de eerste 4 ben ik heel snel zwanger geraakt (direct of binnen 2 maanden).
    Voor de 5e heb ik 1 vmk gehad, maar de maand daarna was het direct weer raak.

    Nu ben ik zwanger van de 6e, maar voor deze zwangerschap ben ik ruim een jaar bezig geweest en heb ik 1 vmk & 2 ma's gehad.
    Het zwanger worden lukte dus wel, maar idd het zwanger blijven werd lastiger.
    Onderzoeken heb ik niet laten doen. Ook omdat het bij mij zeer waarschijnlijk aan mijn leeftijd ligt.

    Hopelijk eindigt het bij jou ook in een goede zwangerschap!
     
  16. Zuri

    Zuri Fanatiek lid

    26 mei 2016
    3.329
    2.365
    113
    Vrouw
    Dat onderzoek bestaat uit bloedprikken op stollingsziektes en stelt niet meer voor dan dat. Je kunt bij je gyn zo'n bloedprikformulier vragen. Ben je over 3m niet zwanger laat je het prikken, ben je wel zwanger dan laat je het niet prikken... zou er niet al te ingewikkeld over gaan denken hoor!

    Ik bleef sowieso 90 dagen lang bloeden dus voor mij was 3m wachten helaas heel gemakkelijk... je lichaam moet ook maar net snel herstellen om alweer opnieuw zwanger te kunnen raken. Dat dit binnen 3m is, is geen gegeven helaas.
     
  17. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.804
    14.144
    113
    Hier na 3.5 jaar eindelijk een zwangerschap, dat was mn dochter. Verder keurig volgens t boekje.

    Zoontje werd een mk met 15 weken (zat ook syndroom van down onder met zware schades, dat was een pechgevalletje) zaten al wel in de lijn om zwangerschap te beeindigen maar zijn hartje stopte zelf al.

    Vervolgens een mk met 7 weken, na eerdere hartactie.

    Daarna een zvmk.

    De huidige ronde zijn we inmiddels aardig op weg maar ik reken me nog niet rijk. Statistisch gezien zouden we aan de goede kant moeten zitten, maar ik geloof t pas als ik die kleine in handen heb met een prima eerste check.

    Waren overigens niet bewust aan t klussen hiervoor, dochter was een horrorbevalling dus de motivatie van herhaling was niet heeeeel groot. Vandaar dat er ook 5 jaar tussen zit (en dan was dit een op de valreep geval).

    Dochter was ik net 31 toen ik zwanger bleek. Deze keer kwam ik er net na mn 36e achter dat ik zwanger was.

    Ik heb het niet uit laten zoeken WAAROM de voorgaande mis gingen. In mijn hoofd is t gewoon mn leeftijd. In mijn familielijn is zwanger worden na je 36e gewoon nagenoeg kansloos en een traject vol verdriet en tegenslag. Dus sinds ik me kan herinneren roep ik al dat ik na mn 36e niet meer zwanger wil worden.

    Deze was daar nog VLAK voor ontstaan, technicality.

    Als je wens voor een kleine dermate groot is zou ik een mk niet tegen laten houden. Ja er is een kans op verdriet, maar ook een kans op vreugde. Zou je je later voor je kop slaan als je de kans niet genomen had toen je er fysiek nog kans op had?

    Voor ons was t inmiddels al prima, hadden er vrede mee dat t bij 1 zou blijven. Man was al aan t kijken naar sterilisatie, ik had al een plan om de zolder stevig op te ruimen en babykamer was al omgebouwd tot werkkamer.

    Had mazzel dat ik testte voordat ik dat weekend de zolder op zou duiken...dat had een dure verrassing kunnen worden anders. Dus de mindset hier was al anders en ik zou t zelf niet bewust opgezocht hebben.
     
  18. Ang1987

    Ang1987 Fanatiek lid

    28 jul 2020
    2.390
    2.155
    113
    Dankjewel voor de felicitaties:). We zijn er nog niet maar ik ben optimistisch.

    Grappig dat je dat zegt qua selectiever is.
    Ik denk juist dat ons lichaam niet selectief genoeg is en juist alle eitjes probeert te laten innestelen, ook al zijn ze niet van goede kwaliteit. Het is een theorie van een oorzaak van herhaalde miskramen, als je Googlet op hyperfertility kan je er meer over lezen.

    Wat de onderzoeken betreft: ik ben tussendoor gewoon doorgegaan met zwanger proberen te worden en dat is eigenlijk niet helemaal de bedoeling maar de arts stond het wel toe. Heb uiteindelijk wel 1 maand pauze gehad maar dat was prima (na een miskraam). Het stelde eigenlijk ook niet heel veel voor hoor, de onderzoeken die ze doen.

    Ik heb een goede naam in Lelystad van een gynaecoloog die naar hormonen en meer kijkt, mocht dat niet te van je zijn dan kan ik je de gegevens in een berichtje sturen.

    Ik hoop echt dat je snel blijvend zwanger mag worden. Liefs
     
  19. Fraser

    Fraser Niet meer actief

    Precies dit.
    Ik ging ook bloed prikken, daarbij 1 ronde overgeslagen voor betrouwbaar beeld. Daarna binnen de wacht tijd weer blijvend zwanger geraakt (wel bloedverdunner gebruikt toen). Dus die tweede keer prikken is er toen niet van gekomen.
    Wel was mijn eerste keer prikken afwijkend, dus ik heb na de de zwangerschap opnieuw bloed laten prikken en daaruit bleek dat ik een stollingsziekte heb. Dat was de oorzaak van mijn miskramen en is ergens na mijn 2e bevalling ontstaan.
    Vaak komt er niets uit, dat zeiden ze tegen mij ook, maar bij mij was er toch iets niet goed.
     
  20. Ang1987

    Ang1987 Fanatiek lid

    28 jul 2020
    2.390
    2.155
    113
    Ja dan is het toch wel heel fijn dat je de onderzoeken hebt gedaan, weet waar de miskramen door worden veroorzaakt en dat je er ook iets aan kan doen. Ik zie dat je een jong kindje hebt dus dus het is je gelukt blijvend zwanger te worden zo te zien.
     

Deel Deze Pagina