Wakker wegleggen lukt niet, tips?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Tilly08, 21 sep 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Tilly08

    Tilly08 Lid

    1 mrt 2019
    95
    48
    18
    Hi,

    Onze dochter heeft de eerste 10 weken alleen bovenop mij geslapen overdag, 's nachts slaapt ze wel lekker in haar eigen bedje en zonder ingebakerd te worden. Nu kwam ik er in de 10de week achter dat ik haar overdag ingebakerd al drinkend in slaap kan laten vallen en dan weg kon leggen. Zo sliep ze overdag ook 1 of 2 slaapjes in haar bed en kon ik weer wat aan het huis doen.

    Sinds gisteren wordt ze echter toch na 5 a 10 minuten overdag weer wakker. Ik heb me een ongeluk gelezen aan alle slaaptips die er online staan, en de meest belangrijke lijkt toch wel te zijn om de baby wakker weg te leggen. Dat gaat alleen dus echt niet. Ik probeer het al sinds het begin, maar het beste scenario ligt ze een tijd om zich heen te kijken totdat ze zo moe is dat ze het gigantisch overstuur is, en meestal begint ze meteen te huilen, wat binnen een minuut naar echt overstuur gaat. Hand op de buik houden, troosten in bed etc. werkt niet. Als ik haar eruit haal krijg ik haar rustig, maar als ik haar weer slaperig wegleg begint het feest opnieuw. Ik ben geen fan van laten huilen.

    Heeft iemand hetzelfde bij de hand gehad en wellicht nog tips? Of misschien een idee van wanneer het bij jullie beter ging?

    Ik ben ook bang dat dit als ze niet zelf in slaap kan vallen ze na de 4 maanden slaapregressie helemaal niet meer in slaap valt, ook 's nachts niet.

    Het vreemde is dat ik haar nu 's avonds vaak in slaap voed maar ze bij het wegleggen wakker wordt en dan wel gewoon weer lekker gaat slapen, al is ze soms eerst 20 min wakker. Hetzelfde geldt voor na de nachtvoeding. Het is dus alleen overdag een probleem (ik ben sowieso dankbaar dat ze 's nachts wel in haar eigen bedje slaapt :) )
     
  2. Muis2009

    Muis2009 Bekend lid

    29 jan 2018
    669
    370
    63
    Vrouw
    Wat vervelend dat het (nog) niet zo wil lukken! Let je ook op de moeheid-signalen (gapen, wegkijken, krakende-deur-geluiden etc.) in combinatie met de wakkertijd? Wat ook aan de hand kan zijn is dat ze last heeft van prikkels op haar kamer, aangezien je schrijft dat ze een tijdje om zich heen ligt te kijken. 's nachts in het donker heeft ze daar misschien minder last van. Overdag maken wij de slaapkamer overigens ook donker, dat stimuleert de aanmaak van slaaphormonen.
     
  3. Malbec

    Malbec VIP lid

    5 apr 2020
    5.694
    7.749
    113
    Vrouw
    Wat is de wakkertijd? leg je haar met een volle buik in bed?

    Zelf ben ik geen voorstander om de kamer overdag donker te maken. Je kunt wel eventueel een spuugdoekje over haar ogen leggen zodat ze geen prikkels ervaart.
     
  4. Beausecret

    Beausecret VIP lid

    26 apr 2016
    5.304
    5.921
    113
    Vrouw
    Vanaf 7/8 maanden ging het bij ons langzaamaan iets beter. Vanaf 6 maanden kunnen ze zichzelf wat beter troosten en in zelf in slaap vallen. Het ging bij ons echt ook heel moeizaam. Structuur hielp hier wel wat, goed letten op vermoeidheidssignalen, maar eigenlijk deze al voor zijn. Ik hield overdag wakkertijden aan. Heel veel naast haar gezeten, geneuried, hand op haar buikje. Het is zo zoeken.
     
  5. Mammavantwee

    Mammavantwee VIP lid

    4 feb 2019
    5.410
    4.838
    113
    Vrouw
    Aan het begin is het echt zoeken. Hier hielp het om ze niet te laat in bed te leggen, maar nu met 7 maanden lukt het haar opeens ook vaak niet om zelf in slaap te vallen. Wat hierboven al werd gezegd, een doekje over haar ogen helpt hier goed met makkelijker in slaap vallen.
     
  6. DR87

    DR87 Fanatiek lid

    2 mei 2016
    1.125
    431
    83
    Het is denk ik nog wel de leeftijd.. hier heel herkenbaar. Ze heeft de eerste 3 maanden veel in de draagdoek geslapen. Bedje lukte soms, maar dan kort. We legden haar wel altijd wakker in bed. Nu gaat het eindelijk goed (na de slaapregressie). Ze valt snel en makkelijk in slaap en we kunnen haar eindelijk (na 4,5 maand) ‘s avonds ook op bed leggen vanaf een uur of 19. Hier is dus tijd en geduld de oplossing geweest. En verder idd ook kijken naar structuur en wakkertijd. Dus slapen-voeden-spelen-slapen. Haar wakkertijd is nu ongeveer 1,5 tot 2 uur, dan is ze echt moe en valt ze snel in slaap.
     
  7. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    16.118
    15.184
    113
    Ik zou me niet zo druk maken om wakker weg leggen. Ik heb ze allemaal maanden in slaap gevoed en de oudste 4 slapen mu toch echt zonder hulp ;) bij de jongste is het smiddags even er naast zitten tot ze slaapt, savonds wisselt nog tussen in slaap voeden of even er naast.
    Maar ik zit ook niet met oppas/werk, dat scheelt wel. En de eerste maanden sliep ze overdag alleen in de wagen of op me. Pas sinds 2 maanden ook overdag in bedje. Ze heeft gewoon erg veel behoefte aan die veiligheid.
    Ik vond/vind het geen probleem dus is het geen probleem (oke, dat is niet overal op van toepassing maar ik geloof niet dat "niet alleen in slaap vallen" schadelijk is ;) bij alcohol ofzo is het een ander verhaal)
     
    JupitR vindt dit leuk.
  8. Tilly08

    Tilly08 Lid

    1 mrt 2019
    95
    48
    18
    Dank jullie voor de reacties en tips! Ik had gelezen dat het voor het dag en nacht ritme in het begin belangrijk is de kamer licht te houden maar misschien toch binnenkort maar eens naar meer verduisterende opties kijken.

    Als ik het zo bij jullie lees is het toch een beetje afwachten. Ik vind het op zich niet erg en probeer ook gewoon te genieten van deze tijd, maar ik ben steeds bang dat als ze het nu niet leert het later een probleem gaat worden. Al lees ik zo bij jullie dat het wellicht vanzelf toch goed komt :) Ik heb gelukkig de tijd om met haar te zitten, al is het wel lastig om het koken voor elkaar te krijgen zo. Ik vraag me echt af hoe dat zou moeten met een tweede! Dan moet er toch van alles gebeuren en aandacht ook naar de eerste blijven has. Lijkt me dat de eerste erg jaloers wordt als je continue met de baby zit? Ik merk dat nu al aan m'n man :roflmao:
     
  9. autumn86

    autumn86 Bekend lid

    3 sep 2014
    769
    530
    93
    Je man moet niet zeuren.
    Mijn kinderen vinden het normaal dat baby bij mama zit, ik leg ze uit dat zij vroeger ook bij mij en papa zaten. Daarbij krijgen ze ook hun aandacht uiteraard.
    Man heeft ook een belangrijke rol, die knuffelt ook heel veel met baby.
    Ons uitgangspunt de eerste 12 weken kom je nergens aan toe, daarna heb je betere en slechtere dagen.
    Nr. 3 is dysmatuur geboren, had in het begin veel problemen met op temperatuur blijven en had de neiging te diep te gaan slapen + ik had teveel melk waardoor liggen na een voeding sowieso niet ging. Pas na een maand kon baby max 30 min in de box liggen.
    Slapen doet hij in de wagen, in de doek, op mij of papa of in de box in de kamer.
    In de avond kunnen we hem vaak wel wegleggen en hebben we als de andere 2 ook slapen even tijd voor elkaar of praktijk om even snel iets in huis te doen.
     
    Zoe123 en nizzie86 vinden dit leuk.
  10. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.796
    14.141
    113
    Ik legde dochter in de middag op dr bed en liet de deur open. Deed de was, stofzuigde de kamers etc. liep weer eens bij haar binnen en ik praatte ondertussen gewoon honderduit over van alles en nog wat zodat ze me wel hoorde ookal zag ze me niet (uit t zicht is niet gelijk aan weg).

    Sliep ze was t meegenomen en deed ik de kamerdeur dicht (ivm katten), sliep ze niet ging ze weer mee naar beneden maar had ze toch ff dr lol gehad in dr bedje (knisperboekje die ik wel toevertrouwde voor alleen in bed te gebruiken erbij).

    Spuugdoekjes die je een tijdje in je nek hebt bewaard (of achter je bh bandje geknoopt) in de knuisjes doen werkt vaak ook wel, die kleintjes zijn nog heel erg van de geuren.
     
  11. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.537
    7.040
    113
    Mijn jongste sliep tot 2 maanden op mij of in de draagzak. Daarna ging ik over op altijd na 1,5 uur wakker in bed leggen in een donkere kamer. En dat werkte als een trein. Nooit langer dan 1,5 uur er tussen houden, anders lukte het sowieso niet. En ook altijd in een pikdonker kamer.
    Tot ze dus 1,5 was en op vakantie een keer er geen verduisterend gordijn was. Ik zat al meteen in de rats. Bleek ze prima te slapen in het licht :roflmao:
    Ondertussen is ze bijna 2 en slaapt ze juist weer met een schemerlamp aan, anders wordt ze in paniek wakker. Het blijft altijd weer zoeken wat werkt. Succes!
     
    Charlottei vindt dit leuk.
  12. Tilly08

    Tilly08 Lid

    1 mrt 2019
    95
    48
    18
    Haha, helemaal mee eens hoor dat m'n man niet moet zeuren. Dat zeg ik ook tegen hem, maar dat kan natuurlijk niet tegen m'n dochter tegen die tijd dus vandaar dat ik benieuwd was hoe anderen dat dan doen. Bedankt voor je reactie, goed om te zien hoe jullie het doen
     
  13. Tilly08

    Tilly08 Lid

    1 mrt 2019
    95
    48
    18
    Oh ja, doekje dat naar mij ruikt is een goed idee en heb ik nog niet geprobeerd! Ik vond het zelf als baby schijnbaar ook fijn dus zij hopelijk ook, helemaal vergeten! :thumup:

     
    Vero0504 vindt dit leuk.
  14. Tilly08

    Tilly08 Lid

    1 mrt 2019
    95
    48
    18
     
  15. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    3.838
    3.617
    113
    Als ze ouder worden veranderd het ritme ook. Ik leg thuis eerst de jongste van 2 op bed, daar zit ik dan eventjes bij, terwijl de oudste (4) of nog beneden wat speelt, of met papa iets doet , of in bed wat speelt. En daarna ga ik eventjes bij de oudste zitten (of mijn man, afhankelijk van de dag).

    Straks met een baby, zal een van ons 2 de oudste kinderen op bed leggen en de ander knuffelt met baby, hier slapen ze toch hazeslaapjes tot een jaar ofzo en dan pas echt ritme erin. En als de baby eerder mee naar bed wilt, komt dat vast ook goed.

    En ach, je hebt dagen dat je een krijsende baby en peuter hebt en dan is dat maar zo. overleef je wel. ik ging ook vaak met baby aan de borst naast mn oudste zitten rond bedtijd.

    Dat alleen is slaap vallen.. is zo een westerse moderne "eis". Nee hoor, kindjes hebben veiligheid en geborgenheid nodig. En bij ons, zolang het nodig is, krijgen ze het. Ook s avonds en s nachts. En mijn oudste zie je steeds vaker dat hij er geen behoefte meer aan heeft.

    Dus komt vanzelf goed! Gewoon je kindje volgen! En zeker niet druk maken nu, over hoe je het over een jaar gaat doen met een tweede.

    En verder, je man moet niet zeuren inderdaad. :roflmao:
     
    JupitR vindt dit leuk.
  16. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.796
    14.141
    113
    Was voor ons ook een wilde gok toen we met ons handen in t haar zaten hoor. Sommige dingen vergeet je echt in t heetst van de strijd. :roflmao:

    Tukte ook heerlijk weg in een paar seconden op mij of mn man...denk...kijken of ze er in trapt. Klein spuugdoekje of hydrofielwashandje durfde ik dan wel aan met dr. Uiteindelijk had ze er twee, een van papa en eentje van mij :roflmao: elke hand 1 en die hield ze gelijk stevig tegen de borst gedrukt als semi-heilig.
     
    Tilly08 vindt dit leuk.
  17. Edith1987

    Edith1987 Fanatiek lid

    22 jun 2013
    1.507
    202
    63
    Vrouw
    Zeeland
    Mijn ervaring: blijven proberen! Geen drama er van maken als het dan niet lukt, dan maar indd eerst bij je in slaap laten vallen of in de draagdoek/wandelwagen. Maar als het proberen iedere dag terugkomt, dan gaat je kindje eraan wennen en zal het steeds iets makkelijker gaan.

    En wat betreft huilen, sommige kindjes hebben dit ook wel even nodig om in slaap te vallen. Onze jongste begint soms ook te gillen, maar dan wordt het na een paar minuten al meer jengelen en dan 'bromt' hij zichzelf in slaap :) Dus even ontdekken of dit bij jouw kindje ook zo werkt. Ik vind het huilen ook echt verschrikkelijk om aan te horen, dus houd bewust op mijn telefoon bij hoe lang het al duurt. Een minuut kan in je beleving veeel langer duren nl ;)

    Succes!
     
  18. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    3 jun 2013
    7.035
    3.117
    113
    Hm wij kunnen J. vaak nog steeds niet wakker wegleggen :rolleyes:
    Z daarentegen was een droombaby en hebben we zo goed als altijd wakker in bed kunnen leggen.. L was net zo'n drama als J., maar die slaapt sinds ze een jaar of 2 is perfect dus er is hoop.
     
  19. Chechi

    Chechi Niet meer actief

    #19 Chechi, 25 sep 2021
    Laatst bewerkt door een moderator: 25 sep 2021
    Om zelfstandig in slaap te vallen moet er aan een aantal basisvoorwaarden worden voldaan:
    - slaaphygiene: een slaap ritueel overdag die lijkt op de nacht (dus wel inbakeren want dat doe je snachts ook), een donkere kamer omdat dit melatonine aanmaak stimuleert, niet te koud of te warm
    - op bed neerleggen op het juiste moment. Dit betekent de juiste wakkertijden aanhouden, voor jouw kindje is dit nu 90 minuten. Dus dat betekent met 80 minuten naar boven om ritueel te starten. Slapen is als surfen. Om te kunnen surfen moet je een golf kunnen pakken. Als je pas aan komt zwemmen als de golf is geweest dan blijf je stil liggen. Je moet klaar liggen om de golf te kunnen pakken. Einde wakkertijd komt de “slaap” golf. Vaak te herkennen aan slaapsignalen.

    Als het ondanks dit nog niet lukt. Begin dan met oefenen van zelfstandig slapen met het eerste dutje van de dag. Dan is de slaap drang het hoogst en heb je grootste succes. Je gaat inzetten op geleidelijke verwijdering: je gaat naast haar zitten op ooghoogte, zegt ssssht en aait. Blijft dit herhalen zolang ze stil is. Als ze huilt dan pak je haar op en troost je haar. Je legt haar weer neer als ze stil is. Dit herhaal je eindeloos en kan wel 2 weken duren voordat het effect heeft, maar effect ga je merken. Als ze echt overstuur is staak je je missie en morgen een nieuwe dag. Als ze stil blijft en in slaap valt, ga je na een paar dagen steeds verder weg in de kamer zitten. Dit verspreid je over een aantal weken zodat je uiteindelijk uit de kamer bent.

    Let op: geleidelijke verwijdering werkt echt alleen als de andere voorwaarden hierboven op orde zijn. En ook het juiste moment van oefenen pakt. Vanaf 4 maanden komt er een slaapregressie en dan kun je beter niet oefenen.
     
  20. JupitR

    JupitR VIP lid

    13 mei 2020
    6.164
    6.692
    113
    Vrouw
    Tik 'm aan. Hier hetzelfde probleem. Momenteel een dubbele oorontsteking, dus ook geen goed moment om te oefenen. Er is altijd wel wat met 'm!
     
    Lies1611 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina