Leidsters geven kids kusjes (op de mond)

Discussie in 'Oppas en kinderopvang' gestart door Goldrose, 20 sep 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.701
    42.532
    113
    Nee hoor, ik las heel goed wat er stond. En benoem ook dat ik in dit specifieke geval het snap dat ouders dat vreemd/onwenselijk vinden. Maar jij had het al over meerdere kinderen die op je mond mikken en jij daar dus iets van zegt.
    De volgende noemt het zelfs not done.
     
  2. Malbec

    Malbec VIP lid

    5 apr 2020
    5.691
    7.734
    113
    Vrouw
    Ik denk wel dat je in je rol als PM’er de kinderen moet aanleren en vertellen dat er inderdaad grenzen aan zitten wie ze op hun mond kussen ja.

    Ik heb het over grensoverschrijdend gedrag van leidster naar kind én niet andersom. Diegene na mij geloof ik ook. Daar zit wel echt een daadwerkelijk verschil in.
     
    Zeebra, Amberxx en MamavanLieverd vinden dit leuk.
  3. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.242
    5.196
    113
    Echt waar, wat reageer je toch weer onaardig.
    Ik heb heus je post wel gelezen, want in tegenstelling tot jou (laat ik eens net zo onaardig doen), kan ik dat prima. Mijn post staat er 2 posts boven, dan is het toch logisch dat ik me aangesproken voel.

    En ja, ik vind het dus zeker een no-go als een pm-er dat doet bij mijn kind om meerdere redenen. Hygiene, maar ook omdat ik een kus op de mond niet hetzelfde vind als een kus op de wang of een knuffel. Ik zou het niet direct grensoverschrijdend noemen, omdat ik iets wat niet als zodanig bedoeld is, niet zo zou benoemen. Maar nu ik erover nadenk, als een pm-er zou reageren zoals jij doet, zou ik het wel als grensoverschrijdend gedrag zien, want dan houd je dus totaal geen rekening met wat ouders hierin willen. (dat haal ik uit je “nee, ik doe dat niet uit eigen initiatief omdat ik dat niet nodig vind”, ipv “omdat ik dat niet heb overlegd met ouders hoe zij hierin staan”, misschien heb ik dat verkeerd geïnterpreteerd).
     
    Malbec vindt dit leuk.
  4. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.701
    42.532
    113
    Draai hem maar eens om: dus als ouders dat wel prima vinden en ik niet, moet het maar gewoon kunnen omdat de ouders hierin leidend zijn?
    Nee, ik ga als eerste uit van mijn eigen grenzen. Als een kind mij een kus op de mond geeft en ik vind het goed bespreek ik dat niet met ouders nee. Als zij dat niet willen kunnen zij dat toch met het kindje bespreken. De situatie waarin dit voorkomt is trouwens met het naar huis gaan. Een ouder kan dan zelf reageren.
     
    emmen88 vindt dit leuk.
  5. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.242
    5.196
    113
    #25 MamavanLieverd, 27 sep 2021
    Laatst bewerkt: 27 sep 2021
    Ik bedoel het uiteraard andersom natuurlijk. Als mijn jong kind een leidster op de mond kust, dan vind ik daar niet zoveel van en verwacht ik ook niet dat dat besproken wordt als de leidster er zelf geen problemen mee heeft. Als ze dat wel heeft, dan wordt dat neem ik aan wel besproken en kunnen we samen kijken hoe we dat in goede banen kunnen leiden.
    Maar zoals ik al eerder schreef: In de situatie dat een pm-er uit eigen initiatief een kus op de mond bij mijn kind geeft (waar dit topic over gaat, dus waarom je het nu telkens nodig vindt om een hele andere situatie aan te halen, is mij niet duidelijk), vind ik dat een overduidelijke no-go zonder dat dat besproken is en zijn ouders zeker leidend.

    En ik schrijf express jong kind, want als mijn zoon uit eigen initiatief een kus op de mond van een pm-er geeft, wordt dat denk ik wel besproken. Hij mag dan de ontwikkelingsleeftijd van een jong kind hebben, dat is hij echter niet.

    Edit: als ik het trouwens zou zien dat mijn jonge kind een kus op de mond zou geven bij een pm-er en die er duidelijk geen problemen mee heeft, dan zou ik denk ik wel vragen of de pm-er wil proberen de kus op de wang te laten belanden, omdat ik dat hygienischer vind. Maar dat zou ik vragen en uitleggen, en ik snap ook dat dat niet altijd lukt, omdat je zo’n kus niet altijd aan ziet komen.
     
  6. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.701
    42.532
    113
    Ik haal die situatie aan omdat in het topic gesteld werd "kussen op de mond met een kindje waarmee je werkt is een no go"
    En ik wil dus uitleggen dat ik dat wat te hard gesteld vind omdat het initiatief ook van het kind uit kan komen ipv uit de leidster.
     
  7. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.701
    42.532
    113
    Tja, daar ben ik het dus niet mee eens. De pm'er die het prima vindt moet zich dus in bochten wringen om iets totaal onschuldigs te voorkomen omdat jij het als ouder niks vindt.
    Want ook al benoem jij dat je snapt dat het niet altijd te voorkomen is dan zou ik mij dus opgelaten voelen. Want het maakt je dus wel uit, anders zou je het niet benoemd hebben.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  8. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.701
    42.532
    113
    en wellicht zit hier ook wel een verschil in een leidster op een kdv/peutergroep of een gastouder.
    Ik heb met de ouders hier duidelijk een andere band dan met de ouders destijds op het kdv.
    De kinderen komen hier bij mij thuis, een heel andere setting al dan in een meer "zakelijkere" setting dan een kdv locatie.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  9. Malbec

    Malbec VIP lid

    5 apr 2020
    5.691
    7.734
    113
    Vrouw
    Ik moet mij zo vaak als PM’er aanpassen aan de wensen van de ouder. Dat is opzich toch niet zo vreemd lijkt mij?
     
  10. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.242
    5.196
    113
    Het maakt me inderdaad uit, want ik vind het echt niet hygiënisch. En ik vind dus ook dat mijn gevoel hierin leidend moet zijn ja. En ik zou het overigens echt wel voorzichtig brengen hoor. Dat ik mijn kind graag wil sturen hierin, zodat mijn kind op de wang mikt en niet op de mond.
    Ja, en dat “in bochten wringen”, ik vind het eerder “rekening houden met de wensen van ouders”. Als iets niet haalbaar is, kun je dat toch aangeven? Ik vraag ook weleens of iets mogelijk is en de leerkrachten/begeleiders van mijn dochter of zoon geven het gewoon aan als iets niet kan. En dat snap ik dan ook, als je 10 bijzondere kinderen in 1 klas hebt zitten, dan kun je niet alles perfect maken voor elk kind.

    Ik vind het wel bijzonder dat ouders niet leidend zijn als je betaald wordt om voor hun kinderen te zorgen. Groepsdynamiek en hoe je de grote dingen aanpakt, worden neem ik aan vantevoren besproken, maar bij de kleine dingen, probeer je toch tegemoet te komen aan ouders?
     
    Zeebra, hummeltje5 en Malbec vinden dit leuk.
  11. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.701
    42.532
    113
    Qua wensen van ouders, tuurlijk hou je daar rekening mee, maar ligt er wel een beetje aan wat het is.
    Een dieet of allergieën uiteraard, maar ik heb op het kdv wel eens kinderen gehad waarvan ouders niet wilden dat hun kinderen vies werden: ja doeiiiii
     
  12. Goldrose

    Goldrose Actief lid

    4 feb 2017
    318
    193
    43
    Zo, toen kwam er ineens een pittige discussie op gang.

    Wel interessant om te lezen hoe iedereen er in staat. Ook vanuit de kant van de PM-er.

    Ik lees ook dat je een kind kunt leren niet iedereen op de mond te kussen. En dat is natuurlijk ook zo. Alleen ons kind kust eigenlijk niet zo maar en zeker niet op de mond. Dus het kusje komt dan wel echt van de leidsters.

    Grensoverschreidend gedrag vind ik het zeker niet. Ze geven veel om onze dochter en daar ben ik blij om. De manier van uiten zie ik alleen graag anders.

    Inmiddels heb ik er bij 1 leidster een opmerking over gemaakt. Super moeilijk vond ik het maar ze vond het fijn dat ik het aangaf en zou er proberen rekening mee te houden. En ik ga mijn dochter proberen te leren dat een kusje op de mond echt niet hoeft en hoe ze dit aan kan geven.
     
    Gewooniemand, Zeebra, Fennec en 9 anderen vinden dit leuk.
  13. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.516
    4.576
    113
    Ik vind dit als ouder wel grensoverschrijdend. Het maakt mij daarbij niet zoveel uit of het initiatief van kind of leidsters komt. Het hoort voor mij niet. En van een volwassene verwacht ik daarin ander gedrag dan van een kind (die dit nog niet goed weet).

    Daar zou geen verschil in moeten zitten tussen gastouder of kdv. Als zoiets bij een gastouder makkelijker kan ontstaan en wel gewoon wordt gevonden ben ik blij daar niet voor te kiezen. Er is namelijk geen toezicht in een huiselijke sfeer waarin dit blijkbaar kan ontstaan. Ook in je eigen huis is het andermans kind.

    Een professional zou zoiets zelf moeten weten (ipv dat de ouder haar moet aanspreken). En zou dit moeten benoemen naar het kind (een leermoment zoals iemand hier beschreef).
     
    Gewooniemand, Fennec, Syane en 2 anderen vinden dit leuk.
  14. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.701
    42.532
    113
    Niet alleen nav dit bericht, maar door meerdere berichten is het denk ik goed dat jij niet met kinderen werkt.
    De insinuaties die je hier doet zijn beneden alle peil.
    Ik heb er gewoon geen woorden voor.
     
  15. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.516
    4.576
    113
    Ik insinueer niets maar lees slechts het verschil tussen medewerkers in een kdv (die dit ook niet zouden doen en het kind hierin ook pedagogisch zouden aanspreken). En jou reactie over een huiselijk klimaat (prima) en dat jij hier anders over denkt.

    Voor mij als ouder is het heel duidelijk ik zou dit niet willen. Dat mag ik vinden (het is immers mijn kind) en heeft niets te maken met het werken met kinderen. En verwacht van welke leidster dan ook dat ze dit uit zichzelf niet zouden doen dan wel toelaten. Voor mij is het onhygiënisch, onprofessioneel en niet passend in de huidige tijd. Een leidster die dat niet begrijpt past niet bij mijn idee van opvang.
     
    Syane vindt dit leuk.
  16. Ella1988

    Ella1988 Fanatiek lid

    7 jun 2018
    1.047
    674
    113
    Maar maar maar... pedagogisch medewerkers zijn ook maar mensen. Mensen met gevoel. Ik zou mijn werk niet kunnen doen zonder gevoel... Je hecht je toch ook aan de kinderen. Teminste... ik wel. Nu zal ik nooit een kind op de mond kussen maar kan mij goed voorstellen dat (bij voornamelijk) baby's en jonge kinderen er echt wel af en toe een kusje word gegeven of ontvangen. De ene pmer zal dit misschien vaker doen als de ander maar vind dat niet wereldschokkend ofzo....

    Edit : en kan mij voorstellen dat een gastouder nog dichterbij de kinderen en hun gezin staat dan wij uit de opvang.

    Tip voor topic starter. Benoem het even naar de pedagogisch medewerker dat je snapt dat ze jouw kind enorm lief vind maar dat je liever geen kusjes op de mond wil. Snapt zij/hij echt wel!
     
    Paardenbloem en tuc vinden dit leuk.
  17. Malbec

    Malbec VIP lid

    5 apr 2020
    5.691
    7.734
    113
    Vrouw
    Ik ben het met je eens! Laat ik even voorop stellen dat ik zelf als persoon en als moeder geen moeite heb met kussen en kussen op de mond door mijn directe kring. Maar ik ben op dat moment een PM’er en dan moet je je gewoon aan bepaalde grenzen houden. Evenals dat wij bijvoorbeeld alle handelingen moeten benoemen wat wij doen. “ ik ga je oppakken” “ ik ga je luier verschonen” “ ik doe nu je luier af” “ ik ga nu je billen schoonmaken “ dit staat ook allemaal in ons protocol met betrekking tot seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag. Doe ik dit thuis als moeder. Neuh. Ik zei wel; kom we gaan nu een schone luier omdoen. Maar alle handelingen zo benoemen. Nee.

    Persoonlijk denk ik overigs wel dat een GO anders is dan een PM’er in een kinderopvang en dat je daarin ook een ander soort contact hebt met de kinderen en hun ouders. Daarom kiezen ouders ook voor een GO

    Ikzelf vind het grensoverschrijdend gedrag omdat zo’n jong kind nog niet kan aangeven of hij of zij het wel of niet fijn vindt. Grensoverschrijdend gedrag klinkt heel zwaar maar weet even niet het anders te benoemen en bij ons valt dat ook onder dat protocol.
     
    Fennec en Syane vinden dit leuk.
  18. Malbec

    Malbec VIP lid

    5 apr 2020
    5.691
    7.734
    113
    Vrouw
    Ik doe mijn werk ook zeker met gevoel en ik knuffel de kinderen nog net niet plat. Maar kusjes geven doe ik niet nee. Als een dreumes of peuter overigs enthousiast naar mij toe komt en een kus plant op mijn wang, heb ik daar totaal geen problemen mee en planten ze hem op mijn mond benoem ik wat ik eerder al aangaf Maar ik neem nooit het initiatief nee.

    Komen de kindjes van mijn vriendinnen hier. Die kussen mij gewoon op mijn mond en totaal geen problemen mee. Meer dat is in privé sfeer en dat is wel wat anders
     
  19. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.701
    42.532
    113
    ik vind dat protocol heel ver gaan, maar jij was toch ook degene die elke dag 40 foto's per kind moet maken ofzo?
    Benoemen wat je gaat doen is om meerdere redenen goed, ipv een baby zonder waarschuwing zo van de grond af plukken. Maar hoe jij het nu omschrijft vind ik heel overdreven. Ik zou absoluut niet kunnen werken met zulke protocollen.
    De kdv's zijn ook helemaal doorgeslagen in protocollen, 1 van de redenen waarom ik daar gestopt ben.

    Maar de discussie over de kus op de mond is helemaal uit zn verband getrokken. Vind ik het nodig dat leidsters of gastouder dat uit zichzelf doen: nee. Maar ik zie er ook helemaal niets kwaads in wanneer dat initiatief van het kindje komt, je dat laat gebeuren. Een kind hoeft van mij niet pedagogisch af gewezen te worden.
    Ouders die daarom moeilijk doen (als het dus spontaan vanuit het kindje komt) die kunnen beter thuisblijven en voor hun eigen kind zorgen denk ik.
     
    Paardenbloem en Paardenbloempje vinden dit leuk.
  20. Ella1988

    Ella1988 Fanatiek lid

    7 jun 2018
    1.047
    674
    113
    Ik werk op de BSO, de meeste kinderen zitten er daar sowieso niet meer op te wachten op die leeftijd xD dus niet veel ervaring met kusjes in de opvang zeg maar. Ik heb echter bijvoorbeeld weleens een kusje gegeven als ze pijn hadden van het vallen, op een handje bijvoorbeeld, vraag wel altijd of dat helpt zeg maar... Dus niet onverwachts ofzo... Nu ik dit topic lees realiseer ik mij wel dat er dus heel anders naar gekeken word. Waar het voor mij normaal zou zijn als L. een kusje op zijn wang ofzo zou krijgen van de pmer ziet de ander dit als grensoverschrijdend gedrag.
    Maar waar ligt de grens? Ze kunnen toch ook niet aangeven of ze plat geknuffeld willen worden?
     

Deel Deze Pagina