Peuter bijna 3 wil alleen korte broek en shirt aan

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Puck123, 30 sep 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Puck123

    Puck123 Bekend lid

    22 dec 2014
    582
    291
    63
    Hallo allemaal

    Mijn dochter wordt volgende week 3.
    Sinds ze in de zomer korte (jogging) broekjes en 't shirts heeft aangehad, weigert ze een lange broek en shirts met lange mouwen/ jas. Tot nu toe was dit geen probleem ivm redelijke temperaturen.
    Nu het kouder wordt moet ze van mij als we weggaan een lange broek aan (ze mag zelf kiezen welke) + jas. Thuis mag ze dan een korte broek aan. Dit doet ze dan ook meteen als we binnen zijn..
    Alleen is het aantrekken van de lange broek echt een drama!!! Ook in de tijd dat ze hem aanheeft is ze bozig en blijft ze bezig met de broek. Het liefst wil ze dan ook niet lopen, dus dat ik haar optil of bij boodschappen doen in het karretje zitten.
    Zodra ze thuis de korte aan heeft is ze weer blij en vrolijk.
    Heeft iemand ervaring hiermee? Wat is wijsheid? Ze is echt een dame met een eigen wil.
    Ik zie elke dag weer op tegen de strijd.
    Is het handiger om gewoon de korte broeken op te bergen en gewoon niet meer aan te doen, ook niet thuis? Ik weet het even niet meer.

    Ik hoor graag jullie tips of gedachten hierover!
     
  2. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.561
    13.129
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Geen ervaring, maar ik vind je eigen idee van de korte broeken for the time being -uit haar zicht- opruimen eigenlijk een hele goede!
    Dat zou ik eerst eens een paar dagen proberen vol te houden. Mocht ze daarna alsnog heel drammerig erover door blijven zeuren, kun je altijd nog kijken wat je doet.
    Zelf even inschatten of je kind er meer baad bij zal hebben als je dat aangekondigd doet (bijv.: vandaag mag je voor het laatst een korte broek aan, vanaf morgen is het lange broeken weer), of juist te onaangekondigd (bijv. als zij elders is ze gewoon opruimen zonder een mededeling vooraf).

    Een andere optie waar ik aan dacht is misschien eens proberen of een rokje of jurkje icm. een maillot of legging beter werkt bij haar?
    Maillots/leggings zijn zachter van stof dan de meeste (spijker)broeken. Misschien houdt ze niet van dat harde?
    Stoffen broekjes kopen/laten maken/zelf maken -en dan natuurlijk gebruiken ;)- is ook nog een idee (mits je die niet al hebt).
     
  3. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.805
    14.144
    113
    Ohja, hier ook zo'n kleine fashionista.

    Ik zou de korte broeken uit de kast halen en evt andere kleding die ook qua temperatuur ongeschikt is en met haar dan de broek/kleding uitzoeken.

    Als ze dan aangeeft dat ze een andere wil (de korte) "die is opperdepop,".

    Hier was t ook snel niet goed, maar als ze dan maar de keuze had ging t al een heel eind beter. Maar dan wel die keuze laten maken tussen dingen die wenselijk zijn desnoods voorselectie door een paar setjes klaar te hangen ofzo.
     
  4. Sylver

    Sylver Fanatiek lid

    17 sep 2014
    1.484
    1.441
    113
    Kan je het haar niet laten ervaren? Dat ze een hele tijd buiten is in korte broek. Ze zou het toch vanzelf koud krijgen? Of denk je dat ze dan heel koppig zal zijn en niet gaat toegeven?

    Mijn destijds 3 jarige wilde geen afscheid nemen van haar zomerjas, maar naarmate het steeds kouder werd en het achterop de fiets in zomerjas wel heel erg koud werd, is ze toch maar een warmere jas gaan uitzoeken.

    Misschien vind ze het nu ook nog gewoon niet zo koud.
    De oudste speelde laatst buiten met korte broek, T shirt en zonder jas, terwijl ik ernaast stond te verkleumen in winterjas.
    Iedereen ervaart het toch altijd anders :)
     
  5. Dompiewompie

    Dompiewompie Fanatiek lid

    2 jul 2018
    1.168
    1.488
    113
    Vrouw
    Hier heeft mijn oudste ook steeds moeite met de overgangen van lange kleren naar korte kleren en andersom. Het voelt anders op zijn armen en benen en dat moet even wennen.

    Maar ik zeg dus gewoon vanaf nu is het koud dus de korte broeken gaan een tijdje weg. En dan is het een paar dagen gefriemel en geklaag dat het gek voelt maar daarna is dat weer over.
     
  6. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.638
    21.132
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ja dit inderdaad. Ze merkt vanzelf dat het kouder wordt. Zou er echt geen strijd over voeren.
     
  7. Malbec

    Malbec VIP lid

    5 apr 2020
    5.694
    7.749
    113
    Vrouw
    Ik zou ze niet zomaar opbergen. Even voorbereiden als in; vandaag is de laatste dag dat je een korte broek aan mag/kan. En ze dan inderdaad opbergen.

    Het klinkt een beetje alsof ze de lange broeken totaal niet fijn vindt zitten. Van welk materiaal zijn ze gemaakt? Jogging korte broeken zitten natuurlijk super lekker en als je dan ineens in een lange spijkerbroek moet, snap ik wel dat ze dat niet lekker vindt zitten. Icm de peuterpuberteit kun je dan inderdaad een heel drama krijgen ;)
    Ik zou dus ook vooral even kijken naar het materiaal. Wellicht een legging met een jurkje oid? Of een wat lossere broek?
     
  8. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.477
    1.715
    113
    Idd ze komt er vanzelf achter en het is bij deze temperaturen ook niet meteen dodelijk ;)
    Mijn zoon heeft het vorig jaar ook heel lang vol gehouden in korte broek. Niet mijn keus, maar niet zo gevaarlijk dat je moet ingrijpen. Ik zou mijn veto laten gelden voor gevaarlijke situaties.

    Vindt ze broeken niet fijn of niet mooi?
    Anders het er samen eens over hebben wat ze dan aan wil?
    Dochter heeft ook lang de rokjes/jurkjes fase gehad en zoon houdt niet van spijkerbroeken.
     
  9. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.909
    3.328
    113
    Zo wil m’n dochter nog steeds haar sandalen en zomerjurken aan.
    Zij heeft t koud (of misschien ook niet) ik niet. Dus ze zoekt t maar uit. Ze kan aangeven als ze het anders wilt.

    Ik ga komend weekend wel de zomerkleding opruimen.
     
  10. Fanne

    Fanne Fanatiek lid

    16 feb 2017
    2.882
    4.154
    113
    Deels herkenbaar. Mijn oudste wilde van het voorjaar geen korte broek en shirt met korte mouwen aan. Hij probeerde heel de tijd de mouwen en broekspijpen naar beneden te trekken. Na een tijdje was het normaal.
    Nu ik van de week hem een sweater en broek met lange pijpen aantrok, leidde dat weer tot boosheid.
    Ik heb gewoon doorgepakt. Iedere keer benoemd hoe mooi zijn nieuwe kleren zijn. Vanmorgen de vierde dag en nu vond hij zijn nieuwe sweater ook heel mooi. Het is volgens mij gewoon even wennen aan een nieuwe situatie.
    Jij kent je peuter het beste. Bij die van mij is doorpakken en doen alsof het normaal is, gewoon het beste. Het wordt vanzelf 'het nieuwe normaal'. ;)
     
  11. Puck123

    Puck123 Bekend lid

    22 dec 2014
    582
    291
    63
    Bedankt voor al jullie reacties!!
    Ze mag van mij nog wel een tshirt aan om de overgang niet gelijk te groot te maken.

    Ik twijfel nog over ineens wegleggen en een paar dagen strijd of haar gewoon erin laten lopen (eigen keus)

    Een jurk wil ze ook niet aan en als ik haar laat kiezen tussen lange joggingbroek of spijkerbroek, kiest ze toch de spijkerbroek. Ik heb speciaal zachte spijkerbroeken gekocht, die niet te strak zitten.

    Ik hoop echt dat het een fase is..
    Fijn dat er ook herkenning is! Ik heb ook een zoon van 5 die gewoon altijd alles aandoet wat ik hem voorhoud, dus dit is helemaal nieuw voor mij
     
    Malbec vindt dit leuk.
  12. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier is dat nog altijd een probleem, nu van korte broeken en t-shirts met sandalen naar lange broeken, lange mouwen, sokken (grúwelijk!!) en dichte schoenen plús een jas! En dan straks in het voorjaar krijg ik die winterschoenen en dikke jassen juist weer amper uit :D Lopen ze rond met een korte broek, maar wel een dikke trui bv ;)

    Ze vinden die overgang allebei echt vreselijk, al vanaf dat ze dreumesjes zijn… Ik laat het ze nu zelf ervaren, maar dat doe ik al een paar jaar en ze zij vrij koppig ;) Dus regelmatig lopen ze bibberend naar school, maar dan pertinent geen jas aan willen natuurlijk.
    De sandalen van de oudste waren gelukkig stuk, dus daar zijn we al vanaf…
     
  13. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    3.845
    3.619
    113
    Ik zie het probleem nog niet eigenlijk :| mijn zoons lopen het hele jaar in shirt/korte broek eigenlijk. Soms wil er een een lange aan, dat is dan prima (en dat wil hij net zo goed met 25 graden als met 5).

    En als het sneeuwt willen ze allebei een sneeuwbroek aan.

    De oudste wilde laatst dus andere schoenen dan sandalen , prima.

    Ze ervaart het zelf toch, waarom haar dwingen in iets wat ze duidelijk niet prettig vind? Misschien vind ze een lange broek wel veel te warm (zo vinden mijn 2 en 4 jarige).

    Het is ook nog super lekker buiten, 14/15/16 graden, hier plonzen ze ook nog gewoon in het zwembad. (Van 22 graden). Ik heb ook nog korte mouwen aan en blote benen onder een rok.

    Ga ze echt niet dwingen in allerlei kleren waarin ze zichzelf niet prettig voelen, overhit raken of wat dan ook. Als ze het koud krijgen doen ze vanzelf wat aan. Zorg dat er als je weggaat een langer broekje in haar tas zit en evt een vestje oid.
     
    Jessi79 vindt dit leuk.
  14. Puck123

    Puck123 Bekend lid

    22 dec 2014
    582
    291
    63
    Nou ik heb ze vandaag uit het zicht gelegd en haar laten kiezen tussen 2 lange joggingbroekjes.. zonder succes! Ze liep de hele middag in een shirt en haar onderbroek (thuis). Ze had dus net zo goed een korte broek aan kunnen hebben:rolleyes:
    Vanuit de peuterspeelzaal op de fiets door de regen zonder jas, ze had kippenvel, maar wilde de jas niet aan.

    Ik ga nog eens bedenken hoe we dit verder gaan doen..
    Ik kan me ook wel vinden in de reacties dat ze het zelf moet ervaren
     
    Magnolia29 vindt dit leuk.
  15. Magnolia29

    Magnolia29 VIP lid

    30 nov 2015
    11.394
    23.009
    113
    Vrouw
    Onze dochter was met 3 ook al zo koppig, dus idd; geen strijd, ze krijgt het vanzelf koud :rolleyes:
     
  16. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.777
    2.677
    113
    Noord-Holland
    Mijn dochter was ook zo koppig dus dan was het gewoon: de zomer is voorbij, het word koud en dus doen we nu weer herfst/winterkleding aan. Volgend voorjaar komen de zomerkleren terug. Voor vandaag kan je kiezen uit xyz.

    De zomerkleren ruim ik gewoon op en klaar is kees. Ze mag echt wel dingen kiezen maar een basis van "de juiste kleding voor het seizoen" dat beslis ik.
     
    hummeltje5 en Sado vinden dit leuk.
  17. TotalBella

    TotalBella VIP lid

    11 apr 2019
    6.557
    6.250
    113
    Mijn jongste is groot fan van kniekousen. Weet niet wat voor korte broeken ze draagt, maar de mijne heeft hij blote benen met kniekousen. Vroeger hadden de meisjes ook het hele jaar rond blote benen met kniekousen.
     
  18. Jessi79

    Jessi79 Fanatiek lid

    4 jan 2012
    4.550
    2.406
    113
    Ik zie het probleem niet zo. Moet ze een lange broek aan 'omdat het zo hoort?'. Bij ons op school lopen regelmatig kinderen in de winter nog in korte broeken, tot het echt vriest. Als ze er geen last van heeft, waarom moet ze dan een lange broek aan?

    Mijn zoon wil soms in een rokje naar school. Hij doet maar lekker, ik heb er geen last van.
     
    Liekje81 en 2jongensmama vinden dit leuk.
  19. Puck123

    Puck123 Bekend lid

    22 dec 2014
    582
    291
    63
    Ze wil ook geen sokken aan:oops: dus ik denk dat kniekousen ook geen succes zijn.
    Mijn zus zei ook al: een legging onde de korte broek. Maar dank voor het meedenken!
     
  20. Puck123

    Puck123 Bekend lid

    22 dec 2014
    582
    291
    63
    Ik krijg echt tegenstrijdige reacties!
    Oh, zo lastig!

    Wel erg bedankt voor al jullie meningen! Precies ook mijn gedachten (enerzijds: ik beslis, anderzijds: ze voelt het vanzelf), maar ik weet niet wat wijsheid is bij haar..
    Ze is momenteel ook vreselijk verkouden waardoor ik denk dat wat gekleder beter is voor haar, als ze buiten is. De wind is zo koud:$
     

Deel Deze Pagina