Voorhoofdsligging; vaginaal bevallen of keizersnede?

Discussie in 'De bevalling' gestart door jetje7891, 12 sep 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. jetje7891

    jetje7891 Actief lid

    19 sep 2014
    142
    1
    18
    Bijna 36 weken zwanger, kindje lag hele zwangerschap al in stuit, nu gedraaid maar ligt totaal niet goed. Voorhoofdsligging en héél scheef waardoor indalen niet mogelijk is... nu de keuze zelf vaginaal te proberen als de bevalling begint of een keizersnede.... iemand tips?
     
  2. Zohra

    Zohra Fanatiek lid

    20 mei 2015
    2.005
    322
    83
    Proberen kan altijd. Je weet nooit, misschien gaat hij nog goed liggen als de bevalling eenmaal begint. En als het niet vlot: keizersnee kan altijd nog.
     
  3. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.457
    2.274
    113
    Voorhoofdsligging is iets zeldzaams of niet? Wat is het advies van de gynaecoloog?
     
  4. Beausecret

    Beausecret VIP lid

    26 apr 2016
    5.303
    5.921
    113
    Vrouw
    Is het je eerste bevalling? Wat zegt de gyn?
     
  5. Chechi

    Chechi Niet meer actief

    #5 Chechi, 21 sep 2021
    Laatst bewerkt door een moderator: 21 sep 2021
    Ik ben 27-8 bevallen van een kindje met een aangezichtsligging, die ligt in redelijk dezelfde houding als een voorhoofdsligging alleen komt dan het gezicht als eerst eruit. Alhoewel deze bevallingen vrijwel altijd in een keizersnede eindigen (vertelde de gynaecoloog) ben ik vaginaal en heel makkelijk / snel bevallen van mijn zoontje. Wel had ik een ruggenprik omdat de weeen ondraaglijk waren. Ik denk niet dat natuurlijk bevallen zonder ruggenprik mogelijk was geweest zonder getraumatiseerd te raken. Ik kreeg namelijk heftige weeenstormen met rug en been weeen, wat vaak het gevolg is van een verkeerde ligging. Door de ruggenprik voelde ik geen enkele wee meer, waardoor het vooral de tijd uitzingen was. Alleen het persen was even pijnlijk. Omdat dit mijn tweede kindje was, waarbij de vorige als sterrenkijker eruit kwam en dus de baan al vrij had gemaakt, ging het voorspoedig en was hij er in 6 persen uit. Ik denk als het je eerste kindje is het wel een heftige bevalling gaat zijn. Toen ik beviel van mijn eerste die als sterrenkijker lag met zijn hoofd schreef, ben ik wel echt getraumatiseerd eruit gekomen. Ik heb toen geen ruggenprik gehad en dat is achteraf gezien de domste keuze die ik ooit kon maken.

    Mijn advies: als je al vaginaal wil bevallen doe dat dan echt met ruggenprik. En vraag die vroeg aan, want deze bevallingen duren doorgaans erg lang en zijn uitputtend. Met de ruggenprik voelde ik letterlijk niks meer van de pijn en daardoor ging het prima.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  6. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    16.107
    15.164
    113
    Sterrenkijker lukte mij niet maar de gyn kon hem draaien naar de goede positie. Hij was de 3e vaginale bevalling, de 2 meiden gingen heel vlot (en meiden na hem ook) maar blijkbaar moeten ze wel precies goed liggen bij mij ;) De gyn was opgeroepen voor ks maar wilde zelf nog 1x beoordelen zei ze. Wat ze niet zei was dat ze wilde laten draaien dan. Maar goed ook, was scheldmoment ;) maar binnen 5 minuten was hij wel geboren ipv ks.

    Pfoe lastig, ik zou denk toch kiezen voor proberen met laagdrempelige pijnbestrijding
     
  7. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.789
    14.133
    113
    Is er eventueel een kans om de kleine nog een (last minute) versie te proberen? Desnoods met een wee mee inparkeren?

    Als dat niet lukt om naar een voor jou wenselijke positie te krijgen dan kan je alsnog door voor de kz. Heb je t in elk geval nog een kans gegeven.

    Zou dan wel de pijnbestrijding goed afstemmen, pethydine gaat niet meer komen na 7 cm bijv. en ruggenprik ben je afhankelijk van beschikbaarheid.
     
  8. taliaa

    taliaa VIP lid

    2 mrt 2007
    15.459
    1.636
    113
    Brabant
    Ik ben bevallen van een 10 ponder in aangezichtsligging.
    Gelukkig kwam ik daar achteraf pas achter.de gyn pas tijdens het persen.
    Volgens mij is een voorhoofdliggimb iets minder risicovol, want dat kan er nog een kunstverlossing komen. En dat kan in aangezichtsligging natuurlijk niet.

    Heel eerlijk, het was m'n beste bevalling.
    Maar, mijn kindje was wel helemaal ingedaald. (Ik ben zelf groot en heb een flink bekken)
    De vraag is, kan jouw kindje wel indalen?
     
  9. MamaDiamantje

    MamaDiamantje Bekend lid

    30 apr 2019
    507
    717
    93
    Vrouw
    Ik sluit me hier bij aan. Wij kwamen er pas na een paar uur persen achter dat dochter een sterrenkijker was maar wat was ik blij dat ik al bij 4cm voor een ruggenprik had gekozen. Dochter was ook niet volledig ingedaald dus de uitdrijving heeft zo'n 5 uur geduurd en eindigde in een kunstverlossing en op het nippertje dus geen spoedkeizersnee. Ik had dit nooit zo lang vol kunnen houden zonder de ruggenprik. En desondanks voelde ik alsnog de vreselijke rugweeen erdoorheen. Overigens had ik helemaal geen goede persweeën en hadden ze de pijnstilling uitgezet en de weeënopwekkers omhoog, je raad het al op het einde dus heel veel pijn gehad.
     
    Chechi vindt dit leuk.
  10. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    17.855
    15.292
    113
    Ik lees in meerdere reacties hierboven over sterrenkijkers, maar dat is toch een andere ligging dan een voorhoofdligging….?

    Mocht je toch op zoek zijn naar ervaringen van een bevalling van een sterrenkijker: mijn derde lag in sterrenkijkerhouding en de bevalling ging probleemloos. De bevalling duurde 1,5u, waarvan 5min persen, waardoor deze langer was dan mijn tweede bevalling (ben ik niet rouwig om, dat was tè snel ;)) en was zonder complicaties.
    Bij de eerste twee bevallingen had ik enkel rugweeën, bij deze rug- en buikweeën.
     
  11. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    De mijne lag eerst in voorhoofdsligging en mij werd me echt afgeraden om het zelf te proberen. Meestal lukt het niet om een kindje er op deze manier uit te krijgen. Bekken is vaak te klein om vorm van het hoofdje erdoor te laten gaan. Dus grote kans op klem zitten en spoed keizersnede.
    De mijne is later alsnog gedraaid. In sterrenkijker ligging:rolleyes:
    Resultaat: 17 uur zware weeën, 1.5 uur persen, compleet uitgescheurd en nog wat problemen...:|
     
  12. BakingSoda

    BakingSoda Bekend lid

    1 mei 2017
    554
    187
    43
    Vrouw
    Ben je al bevallen?
    Mijn 1e lag in aangezicht/voorhoofd en heb daarom een spoedks gehad. Achteraf heel erg blij om, hij was namelijk ook erg groot en ik had hem er echt niet zelf uitgekregen. Z'n gezicht heeft nog erg lang in elkaar gedrukt gezeten. Schijnt zeldzaam te zijn voor een 1e kind.

    Mijn 2e wel vaginaal, maar helaas totaalruptuur. 2 hersteloperaties gehad daarna. 3e komt deze week, geplande ks. Ik neem geen risico's meer.

    Succes!
     
  13. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Bij mijn oudste ging het persen moeizaam en maakte ze ter plekke een echo om de ligging te controleren - ze lag als sterrenkijker met haar gezicht dus richting mijn buik en voorhoofd naar voren. Dus een sterrenkijker in voorhoofdsligging. Ze is gehaald met vacuümpomp, waarbij ze ‘m voorzichtig moesten plaatsen - vanwege haar ligging konden ze ‘m niet goed bovenop haar hoofdje plaatsen. Als ze een aangezichtsligging had gehad, was het een keizersnede geworden aldus de gyn.
    Toen de vacuümpomp geplaatst was, was ze er ook zo - maar voor die tijd bijna 2 uur proberen te persen - ze zakte telkens terug.

    Achteraf heb ik geen spijt van de vaginale bevalling, maar als het van te voren bekend was dat ze een voorhoofdsligging had en sterrenkijkertje was, was het misschien wel anders gelopen.

    Mijn jongste lag er echt perfect voor, heel andere bevalling - persen deed echt iets, veel prettiger! Met een kwartier persen was ze er.
     

Deel Deze Pagina