Wel/niet het geheim van Sinterklaas vertellen (6,5 jaar)?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Gizzie1983, 6 okt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.043
    4.239
    113
    Ik zou het je kind gewoon vertellen , zoveel stress/angst is het geloven in Sint niet waard.

    Hier waren beide kinderen net 5 jaar toen hen dingen opviel die niet klopten , wij hebben toen gewoon eerlijk geantwoord. Heb niet het idee gehad dat de kinderen hierdoor minder het sinterklaas gevoel hadden. Wel een boze buurvrouw omdat mijn dochter "het" geheim dus aan haar dochter had verteld, maar geloof dat de buurvrouw er meer last van had dan haar dochter. Die bleef gewoon geloven en uiteindelijk hebben ze haar (toen ze 10 was) toch maar verteld hoe het met sint in elkaar zat.

    Op de basisschool hier kwam de sint t/m groep 5 in de klas om de cadeautjes te brengen, juist omdat gebleken was dat veel kinderen in groep 5 nog wel geloofden.
     
    Boysmummy vindt dit leuk.
  2. Boysmummy

    Boysmummy Niet meer actief

    Ja dat bedoel ik.
    In groep 6 nog geloven met 9 a 10 jaar sta ik van te kijken. En nee de reden dat ik 9 jarige in mijn tijd zielig vond omdat ze er een beetje mee voor de gek werden gehouden vroeger. Waren er maar 3 vxn de 30 ofzo .Toen ik 7 jaar was vond ik het niet leuk dat ik het wist. Maar kwam er daags later achter. Sint was net weg ...dat 75 procent t al wist. Ik vond het fijn dat ik het kon delen want ik voelde me best besodemieterd.. maar als het merendeel in groep 6 nog gelooft helemaal prima....
     
  3. Boysmummy

    Boysmummy Niet meer actief

    Juist wat je zegt ouders maken er vaak een groter punt van.
    Tegen mij is ook wel es gezegd metv5 dat t niet bestaat maar sloeg er geen acht op... ook niet toen ik wist dat de brief door mijn nicht was geschreven want kende al je handschriften van de familie. Ik zal gedacht hebben sint was dit keer druk en door...


     
  4. Boysmummy

    Boysmummy Niet meer actief

    Klopt en het maakt niets uit maar ik las onlangs dat kinderen nu slimmer zijn dan vroeger en eerder alles ontdekken maar dat is niet zo. Ligt gewoon aan t kind/mens opzich niet aan vroeger of nu.
    Ze kunnen wel makkelijker electronica zoals een laptop bedienen.
     
  5. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.945
    8.761
    113
    Onze zoon is 7. Een paar maanden geleden vroeg ik hier wanneer je het beter kon vertellen. Hij is de jongste van de klas (Gr 4/5/6)

    De eerste dag op school kwam hij thuis en vertelde je gelooft nooit wat voor ongeloofwaardigs iemand vertelde op school. Sint bestaat niet!
    Toen kwamen de vragen. Eerst gooide we de vragen terug maar dit waren directe vragen en daar antwoorden we op.

    Als onze knul zo in de stress zou schieten, bed zou plassen, slecht slapen, zorgen maakte had ik dat al eerder gedaan.

    Misschien als ze het weet dat ze dan eindelijk kan genieten!
    Het moet een feest zijn, vrolijkheid. Een beetje spanning maar geen angsten.
     
  6. Elsa86

    Elsa86 VIP lid

    30 jun 2014
    6.461
    3.448
    113
    Ik kan het me totaal nog niet voorstellen dat onze dochter van 6,5 niet meer zou geloven. Ze stelt ook nog geen vragen en gelooft nog heilig in Sinterklaas.

    In jouw geval denk ik dat ik het wel zou vertellen. Het is de spanning en stress niet waard.

    Ik ben alleen maar blij dat onze dochter nog gelooft, want ik weet niet of zij het stil zou houden voor haar zusjes.
     
  7. Gizzie1983

    Gizzie1983 Fanatiek lid

    11 apr 2011
    3.340
    207
    63
    Secretaresse
    Noord-Brabant
    Bedankt voor jullie reacties en het delen van ervaringen! We kijken het nog even aan... Nu is er niets meer aan de hand. Mocht de spanning teveel voor haar worden, dan gaan we het iig vertellen ;).
     
    owly en Fuddey vinden dit leuk.
  8. Relax

    Relax Fanatiek lid

    26 sep 2009
    1.593
    1.792
    113
    Vrouw
    Ik vind wel dat t nu redelijk laat in t jaar is om het te vertellen. Maar qua leeftijd vind ik het niet zo gek, zoon wist het met 7 ook al.
     
  9. Glass

    Glass Fanatiek lid

    29 mei 2017
    2.022
    958
    113
    Vrouw
    Ik wilde het eigenlijk deze zomer vertellen, dochter is nu 6. Ik heb zelf evht helemaal niks met Sinterklaas en vorig jaar was ze zo gespannen. Maar er kwamen wat dingen tussendoor en nu vind ik t een beetje te laat om te vertellen. Wel met man afgesproken dat als ze vragen gaat stellen, we niet gaan liegen, maar vertellen dan het verhaal van ontstaan van Sinterklaas.
     
  10. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.945
    8.761
    113
    Sommige vinden het nu al laat innhet jaar om het te vertellen maar als je kind nu al vol spanning zit en dat duurt tot de Sint gaat duurt het nog bijna 3 maanden en dat is toch wel erg veel voor spanningen.

    Kan me voorstellen dat je het dat dan toch gaat vertellen. Succes voor de personen die nog twijfelen of het nieuws gaan vertellen.
     
    Fuddey en Fristi2012 vinden dit leuk.
  11. Glass

    Glass Fanatiek lid

    29 mei 2017
    2.022
    958
    113
    Vrouw
    Ja hoor zodra ik merk dat er te veel
    Spanning komt, gaan we het zeker vertellen. Ze is er alleen nu al
    Mee bezig haha vandaar dat ik het voor ons nu een beetje
    Laat vind
     
  12. Koekie1

    Koekie1 VIP lid

    31 jul 2013
    5.629
    1.975
    113
    Vrouw
    Mijn oudste van 7 begon er vorig jaar zomer over (was toen 6). 'S morgens om 8.00 uur aan de keukentafel vertelde ze me dat zwarte Piet en sinterklaas niet bestonden. Tja, ik kon dat alleen maar bevestigen zo 's morgens vroeg :rolleyes:

    Ze heeft me ook uitgelegd waarom ze dat vond en dat was dus een opstapeling van alle dingen die niet klopten in haar ogen. Ik heb nog steeds geen idee waarom ze daar in augustus mee bezig was o_O
     
    NiVa0230, Boysmummy en Fristi2012 vinden dit leuk.
  13. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.047
    2.429
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Mijn zoon ontdekte wel zelf toen hij 5 was dat hij niet bestond. Of misschien geloofde hij het nooit? Hij heeft vanaf het begin gezegd die pieten en Sint zijn mensen die zich verkleden. Had hij echt niet van iemand anders gehoord.
     
  14. Boysmummy

    Boysmummy Niet meer actief

    Klopt dat krijg je ook. En als je logisch nadenkt... zijn ze gewoon wijs. Iemand van 10 die nog gelooft daar geloof ik persoonlijk niet in. Zijn eerder bang kadootjes mis te lopen. Of ze spelen het vaak mee.
     
    Felice en Mop81 vinden dit leuk.
  15. Boysmummy

    Boysmummy Niet meer actief

    Vakantie Spanje misschien ?
    Of klasgenootjes die er op vakantie waren in zomer ?
     
    Koekie1 vindt dit leuk.
  16. Koekie1

    Koekie1 VIP lid

    31 jul 2013
    5.629
    1.975
    113
    Vrouw
    Allebei niet. We zijn die vakantie niet weg geweest en het was nog zomervakantie. Ook niet gespeeld met vriendjes die niet meer geloven.
     
  17. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.484
    8.332
    113
    #37 NiekeKris, 10 okt 2021
    Laatst bewerkt: 10 okt 2021
    Hier was de tijd rondom Sinterklaas helemaal niet zo leuk door alle spanning, zowel onze dochter als haar omgeving had er (veel) last van, bij haar uitte het zich vooral in haar gedrag. Wij hebben om die reden dus inderdaad ‘aangestuurd op de waarheid’. En sindsdien gat het stukken beter en kan ze er zelfs een beetje van genieten. Ik zeg dus vertellen! Mijn dochter heeft het ‘spel’ overigens jaren uitstekend meegespeeld. Iedereen dacht dat ze nog geloofde (wij twijfelden zelf soms zelfs :D), maar dan kon ze 5 minuten later opeens aan ons een vraag stellen waaruit duidelijk bleek dat dat niet het geval was. :D

    De jongste heeft nooit ‘echt’ geloofd (wat dat ook moge zijn). Ze wist niet hoe het zat, maar ze zag heel goed dat Sint en Piet ‘niet echt’ waren. Dat zei ze al vanaf 3/4 jaar, dat ze geschminkt en verkleed waren. Ze was geloof ik 6,5 toen ze heel direct vroeg hoe het nou allemaal precies zat en heel nijdig werd dat ze het echt wilde weten (voordat ik überhaupt antwoord had gegeven al). Was ‘s ochtends op de dag van de viering onderweg naar school… :rolleyes: Hoewel ik het heel lastig vond, vooral door het moment waarop ze het vroeg, ga ik dan niet liegen.
     
    Boysmummy vindt dit leuk.
  18. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.484
    8.332
    113
    @tuc: Hier geloof vrijwel niemand meer in groep 5, misschien nog 1 of 2 per klas, maar dat is het. Ik vind het niet sneu, maar het kan wel lastige situaties opleveren voor sommige kinderen. Ik denk dat de anderen hier dat ook meer bedoelen eigenlijk.
     
    Boysmummy vindt dit leuk.
  19. LMSB

    LMSB Fanatiek lid

    24 feb 2017
    3.989
    3.319
    113
    Hier gelooft mijn oudste ook nog in Sinterklaas. Zelfs nadat ze "Hallo google" had gevraagd hoe oud Sinterklaas was en er door "google" werd verteld dat hij niet bestaat. :roflmao:

    Ik moet zeggen dat er rondom Sinterklaas hier ook geen fijne sfeer hangt in huis. Mijn oudste dochter heeft ADHD en dat uit zich echt vele malen erger met spannende dingen. Als het hier zo zou zijn dat ze zou zeggen dat ze bang zijn voor Sinterklaas en dat ze daardoor in bed plassen dan zou ik het zeker eerder zeggen. :)
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  20. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.144
    1.066
    113
    Ik zou het vertellen, nu zo snel mogelijk. Mijn middelste beleefde het ook zo intens, die sliep slecht, kort lontje maakte zich zorgen om van alles, piekerde zich suf. Het was nooit echt leuk, maar groep 3 was echt vreselijk, ze stond 3 keer per nacht trillend van angst naast mijn bed omdat ze dacht een piet gehoord te hebben... Ik heb het daarom in de zomer (voor aanvang groep 4) verteld en viel een last van haar af. In groep 4 genoot ze voor het eerst in haar leven echt van het sinterklaas feest, omdat ze wist dat het nep was. Zo jammer dat ik dat niet eerder had gedaan...

    Ik heb het mijn jongste nu deze zomer verteld (8 jr, nu in groep 5) maar zij is nooit zo mee bezig geweest, dus ik weet niet of het veel indruk heeft gemaakt cq verschil gaat maken. :rolleyes:
    Ik ben bang dat zij compleet in stress gaat schieten van het hele surprise gedoe. o_O
     
    NiekeKris vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina