Long Covid

Discussie in 'Corona forum' gestart door Jozefien85, 4 okt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Jozefien85

    Jozefien85 Niet meer actief

    Zijn er hier meer mensen die worstelen met Long Covid?
    Ik heb zelf al 5 maanden klachten en ben op zoek naar (het liefst positieve) ervaringen en wellicht tips
     
  2. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    14.828
    25.925
    113
    Vrouw
    Wat zijn jouw klachten?

    Ik heb in het voorjaar van 2020 covid gehad. Zeer mild. Maar na een weekje uitzieken weer gewoon starten bleek hard tegen te vallen.
    Conditie weg. Heel veel slapen en altijd moe. En regelmatig pijn op de borst. Met name vanwege dat laatste onderzoeken gehad. Maar hart en longen bleken pti.a te functioneren.

    Zo ben ik bij de fysio beland. Het blijkt dat covid bij mij nogal op het middenrif en de ademhalingsspieren heeft gewerkt. Dmv oefeningen (ademhaling us rekken) en massages en conditietraining (ga 1 minuut normaal wandelen, afgewisseld met 1 minuut op rollatortempo) Ging het langzaam de goede kant uit.

    Inmiddels kan alweer 10 minuten aan een stuk rustig joggen. En een uur wandelen zit er ook wel in als ik de tijd neem. Voor covid liep ik een 10 km in ongeveer 80 minuten. Ik zal nu blij zijn als ik ooit nog eens een 5 km run kan voltooien.

    Mijn tips: zoek een goede fysiotherapeut. Oefen je diepe buikademhaling. En heb geduld. Opbouwen gaat heel langzaam en is niet te forceren.
     
    Jozefien85 vindt dit leuk.
  3. Jozefien85

    Jozefien85 Niet meer actief

    Wat naar dat jij ook nog zoveel klachten hebt.
    Bij mij is het beeld denk ik vergelijkbaar. Extreem moe, weinig energie, druk op de borst, geen conditie, verhoogde hartslag en veel pijn in de benen.
    Ben inderdaad gestart bij fysio. Nog weinig effect van, maar dat komt wellicht nog.

    Ik vlieg van heel hoopvol zijn, naar heel moedeloos en alles ertussenin
     
  4. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    14.828
    25.925
    113
    Vrouw
    Sterkte. Het gaat echt wel beter worden! Duurt alleen lang.

    De meeste tijd voel ik me nu goed hoor.
    Niet meer de supersportieve van weleer. Maar dat kan nog terugkomen.

    Alleen als ik teveel hooi op mijn vork heb genomen krijg ik weer de druk op de borst terug (vandaag dus, na een weekendje meubels sjouwen en poetsen en een hectische stressvolle werkdag).
     
  5. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.042
    2.174
    113
    Ik had na 4 maanden ook nog aardig wat klachten. Ik bleef vooral heel kortademig. Ik kon amper gesprekken voeren waarbij ik meer dan een paar zinnen achter elkaar moest zeggen. Pijn hoog in mijn rug. Daardoor ook moe, concentratieproblemen, weinig energie en geen conditie. En geen kans om die op te bouwen, doordat ik te kortademig bleef. Ik kon eigenlijk niets doen naast mijn werk en een minimaal beetje huishouden.

    Na de zomervakantie toch maar de stap genomen en de huisarts nog eens gebeld. Ik kreeg zonder enige twijfel een doorverwijzing naar de fysiotherapeut.

    Zij zag direct dat ik problemen met mijn ademhaling had. Ook bleken de spieren in mijn rug en nek helemaal vast te zitten, door die ademhalingsproblemen. Het was voornamelijk een totaal verkeerde manier van ademhalen, aangeleerd in de tijd dat ik het zo benauwd had van corona en echt naar lucht lag te happen. Dat deed ik nu eigenlijk nog steeds. Dan gebruik je maar een heel klein stukje van je longen, zodat je altijd te weinig lucht krijgt, terwijl je met op een normale manier ademen veel meer binnen kunt krijgen. Echt stom dat ik dat zelf niet gemerkt had, terwijl ik notabene vroeger yoga gedaan heb en daar op de juiste manier heb leren ademen.

    Ik ga er nu 1x per week naar toe. Ze maakte die spieren los, die klachten zijn inmiddels vrijwel weg. Ook heb ik veel ademhalingsoefeningen gekregen en doen we veel oefeningen om conditie op te bouwen en te werken aan mijn brainfog. Denk aan evenwichtsoefeningen en tegelijk vragen beantwoorden/tafels opzeggen/moppen vertellen etc. Echt heel lastig, maar het gaat steeds beter. En die ademhalingsoefeningen zijn goud waard. Die hebben ervoor gezorgd dat ik me al zoveel beter voel.

    Na een maand dacht ik vorige week dat ik er wel mee kon stoppen en het verder zelf wel kon opbouwen. Maar toen kreeg ik een dikke terugval, na een hele zware dag op mijn werk. Helemaal terug bij af, en niet in staat om langzamer te ademen dan 20 x per minuut. Duurde drie dagen voordat ik me weer een beetje de oude voelde worden. Dus toch nog maar even doorgaan.

    Ik doe nu ook slowrun erbij, dat is een soort hardlooptraining, maar dan heel rustig, zonder drang om het hardst of verst te kunnen rennen, afgewisseld met yoga, ademhalingsoefeningen, bodyscans, en krachttraining. Erg leuk en het helpt ook goed. Ik merk echt dat ik nu vooruit ga.

    Hoewel ik bang was dat ik me aanstelde en vond dat ik gewoon eens moest stoppen met dat gezeur over corona, ben ik toch blij dat ik de stap heb genomen om naar de fysio te gaan. Het komt wel weer goed, maar dit was me zonder hulp niet gelukt. Dus ik raad je aan om ook een verwijzing te vragen. Zonde om de tijd voorbij te laten gaan, terwijl er best wel iets gedaan kan worden zodat je je weer de oude gaat voelen. Sterkte!
     
  6. Jozefien85

    Jozefien85 Niet meer actief

    Dank voor je reactie! Wat fijn dat je vooruitgang ziet en een fysio hebt die je goed begeleidt! Dat klinkt fantastisch. De fysio hier is minder maatwerk en je traint in kleine groepjes. Heb het idee dat dat minder effectief is. Ik ben ook naar een osteopaat geweest en dat was heel helpend voor middenrif en benauwdheid. Het is inderdaad wat @Mamafiets zegt: het komt weer (bijna helemaal) goed, maar het duurt ellendig lang. Ik werk maar op halve inzet en kan nauwelijks mijn gezin/huishouden draaiende houden. Anderzijds zie ik ook wel duidelijk vooruitgang met enkele maanden terug. Hoe lang na de besmetting zit jij nu?
     
  7. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.042
    2.174
    113
    Voor mij is het deze week 5 maanden geleden dat ik ziek werd. Ik ben ook echt wel ziek geweest, dubbele longontsteking, en dagenlang hoge koorts en zware hoofdpijn.
    Dus ongeveer net zo lang geleden als jij nu, denk ik. En ik heb nu sinds 1 maand fysiotherapie. De zwaarste klachten zijn sindsdien echt een stuk minder tot helemaal overgegaan (benauwdheid, rugpijn). Conditie is al een stuk verbeterd en ik heb ook weer wat meer energie.

    Nu nog een beetje goed gebruiken, want ik merk alweer dat ik de neiging heb om 's avonds wat meer te werken, zoals ik vroeger ook deed, terwijl ik beter die extra energie voor mezelf kan gebruiken natuurlijk, haha.
     
  8. Baileyy

    Baileyy VIP lid

    12 feb 2012
    5.378
    1.381
    113
    Voor mij nu 9 maanden geleden dat ik corona had.
    Ik heb no steeds pijn aan mijn middenrif en bij dieper inademen. Ik adem oppervlakkig.
    Ik loop bij een fysio die ademhalingsoefeningen heeft gegeven. Maar die ook steeds de spieren losmaakt.
    Maar eerlijk gezegd zie ik nog geen verbetering. Als ik minder pijn he bij middenrif, heb ik juist weer veel hoofdpijn.

    Ook ben ik soms echt extreem moe nog. Alleen bij drukte en veel prikkels. Had ik vroeger nooit.
     
  9. goblins

    goblins Fanatiek lid

    27 okt 2013
    3.591
    3.222
    113
    ministerie van defensie
    Swifterbant
    Veel sterkte iedereen. Een aantal codes van mij hrn longcovid gehad en wat uĺie beschrijven ivoor mij de reden geweest om me te laten vaccineren.

    Veel sterkte!!!
     
    Amberxx, Zoe123, bosi333 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  10. Venne

    Venne Actief lid

    14 feb 2013
    464
    59
    28
    NULL
    Zuiden van het land
    Maart 2020 doodziek geweest, alle symptomen gehad. Na 5 weken uit de ziektewet en zelf weer conditie gaan opbouwen door te wandelen (kon na die 5 weken nog geen 50m lopen).
    Dit ging vrij aardig, dacht ik, totdat ik in de zomer van 2020 een terugval kreeg.

    Toen gestart met ergo en fysio, later aangevuld met logopedie en psycholoog. Het is keihard werken geweest en ik dacht dat ik er nooit zou komen, maar kan nu zeggen dat ik sinds juni 2021 er weer helemaal ben. Zowel fysiek als mentaal.

    Dus geef de moed niet op! Het gaat heel langzaam, maar ieder stapje (hoe klein ook) is er 1! Ik heb laatst bijna 5,5 km hardgelopen, was toch wel erg trots op mezelf :)

    en mijn advies is vooral, zoek hulp! Bij een fysio die bekend is met long COVID en ga ook vooral een compleet traject in. Veel geleerd van bijv mijn logopediste (mijn ademhaling was compleet verstoord; te snel, te hoog, chronische hyperventilatie en daardoor duizelig en moe, gespannen nek en kaakspieren en ga zo maar door). Zeer waardevolle inzichten van haar gekregen.
     
    Jozefien85 vindt dit leuk.
  11. Anne2019

    Anne2019 Fanatiek lid

    14 apr 2019
    1.893
    2.682
    113
    Ik zag pas dat er zangles gegeven werd voor long covid.
     
  12. mamavanmimi

    mamavanmimi Fanatiek lid

    13 mei 2010
    2.790
    772
    113
    Tussen de fruitbomen
    Hier heeft het ook heel lang geduurd. Ben afgelopen februari ziek geweest, koorts hoofdpijn en vooral veel moe. Ik kon de trap niet op of af en na 3 weken moest mijn man me nog altijd helpen met douchen. Dit heeft heel lang geduurd bij mij, uiteindelijk met 2 keer per week fysio en ergotherapie en oefentherapie (gericht op ademhaling) ging het langzaam beter. Nu sinds februari weer aan het werk. Voor mijn gevoel eindelijk ;). En tuurlijk zijn er nog altijd momenten dat ik mezelf weer even moet corrigeren wat betreft ademhaling, of ik merk dat ik toch even te veel heb gedaan, maar over het algemeen kan ik nu zeggen dat het goed gaat.

    Mijn advies; wil niet teveel, te snel. Ga stap voor stap en accepteer dat het misschien niet zo snel gaat als dat je misschien zou willen. Maar als je te snel gaat kom je jezelf tegen en dat wil je ook niet.
     
  13. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.424
    5.511
    113
    Vrouw
    Same here, als je het van dichtbij mee maakt dan is de twijfel die je eventueel had echt wel weg…
     
    Maslov vindt dit leuk.
  14. Naturel

    Naturel Fanatiek lid

    5 sep 2013
    1.543
    267
    83
    Noord-Holland
    Hoi,
    Ik worstel nog steeds met long covid sinds ik in februari 2021 besmet was geraakt. Ik kan nog niet werken en heb nu nog vooral cognitief veel problemen. Overige klachten zouden nu ook van mijn zwangerschap kunnen komen, maar dat weten we pas na de bevalling. Toch ben ik licht positief. Ik begon de long covid met alleen maar op bed liggen, en inmiddels kan ik gelukkig al wat meer.

    Zelf heb ik veel aan de facebook pagina corona patiënten met langdurige klachten gehad. Ik las hier veel herkenning en kreeg ook tips. Wie weet is dat ook wat voor jou? Er is inmiddels ook een pagina met positieve verhalen te lezen.
     
  15. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.632
    10.532
    113
    Wat heftig om te lezen dat je al sinds februari thuis zit. Ik hoop dat je toch langzaam maar zeker hersteld. Je bent recentelijk bevallen?
     
  16. Naturel

    Naturel Fanatiek lid

    5 sep 2013
    1.543
    267
    83
    Noord-Holland
    Nee ik ben in december uitgerekend. Dus het wordt nog een hele uitdaging. Gelukkig heb ik veel hulp in de omgeving en is er nog nooit een baby blijven zitten. Een aantal meiden die ik heb gesproken geven aan dat de bevalling te doen is, maar dat de grenzen streng bewaakt moeten worden.
     
  17. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.632
    10.532
    113
    oh sorry, ik dacht dat je in dec zwanger was geraakt. Dat komt inderdaad wel goed, maar wel fijn om een goed netwerk om je heen te hebben om je hulp te geven tijdens de eerste maanden.
     
  18. Naturel

    Naturel Fanatiek lid

    5 sep 2013
    1.543
    267
    83
    Noord-Holland
    Geen probleem hoor. Ben in maart zwanger geraakt op 1 van mijn goede dagen. Mijn cyclus was al erg ontregeld, dus kwam er pas met 13w achter. Het idee dat er een baby komt terwijl ik nog niet hersteld ben, maakt mij soms bang. Des te meer fijn om te weten dat ik op hulp kan rekenen.
     
  19. Jozefien85

    Jozefien85 Niet meer actief

    Wat heftig, zo lang al! Telkens als ik andere verhalen lees, dan denk ik wat een tijd zijn zij al onderweg, maar ik ben zelf ook al een halfjaar onder de panne. Wat een rotvirus. Zet alles op z'n kop!
    Ik volg de facebookgroepen die jij noemt inderdaad ook. Heb er veel aan.
    Verder heb ik heel veel baat bij hulp uit de alternatieve hoek: osteopaat, accupunctuut en orthomoleculair therapeut ivm diverse voedingssupplementen, naast de fysio en logopedie. Stapje voor stapje ga ik vooruit en zie met name de laatste 2 weken grote vooruitgang ineens. Ik heb wel eerder een goede periode gehad, met een enorme terugval daarna. Dus even afwachten.

    Sterkte allemaal!
     
    Naturel vindt dit leuk.
  20. Naturel

    Naturel Fanatiek lid

    5 sep 2013
    1.543
    267
    83
    Noord-Holland
    Elke dag met long covid duurt te lang.. wél super fijn dat je nu grote sprongen maakt. Nu de kunst niet te snel je oude leven te willen oppakken maar daar ben je ook al van op de hoogte. Heel veel succes met herstellen!! Laten we hopen dat het de laatste terugval was en je vanaf nu zoveel mogelijk herstellen zal
     

Deel Deze Pagina