Is dit normaal in groep 3?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Hippopotamus, 18 okt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Hippopotamus

    Hippopotamus Actief lid

    10 apr 2018
    143
    206
    43
    Vrouw
    Mijn middelste zit dit jaar in groep 3 en ik merk dat dingen best wel anders gaan als een paar jaar geleden bij de oudste en vroeg me af of het op andere scholen ook zo gaat?

    Ik heb het dan eigenlijk vooral over de leestoetsen. Ze hebben nu 2 kernen afgerond en 2x een leestoets gehad. Dan krijgen we van tevoren via de app van school oefenbladen doorgestuurd met rijtjes woorden en wordt gevraagd deze te oefenen om zoveel mogelijk woorden binnen 1 minuut te lezen. In dat bericht staat dan ook hoeveel woorden er gelezen moeten worden om een onvoldoende-voldoende-goed ect te halen. Dit kan ik me zo helemaal niet herinneren van de oudste.

    Wij hebben dit eigenlijk niet geoefend omdat ik dit een beetje te gek vind voor groep 3. Wij lezen elke avond een paar blz uit een boekje en daarnaast heeft ze wat oefenbladen meegehad omdat ze moeite had met het verschil tussen 2 letters. En dat vond ik eigenlijk wel genoeg en ik wil ook gewoon dat het leuk blijft voor haar

    Nou heeft ze die test gemaakt waarbij er dus wordt verteld dat je zo veel mogelijk woorden in een minuut moet lezen. Nou heeft ze dus heel veel woorden gelezen, maar niet netjes en dus fouten gemaakt. Ik denk omdat ze als een gek is gaan lezen om veel woorden te kunnen lezen:rolleyes: Nja verder geen probleem. Nu werd ik dus gebeld door de juf dat ze voldoende had gescoord, maar dat ze alle kinderen die voldoende scoren in een extra leesgroepje doen. Nu heb ik echt even zoiets van WAT??

    Ten eerste leest ze thuis nu prima, bijna foutloos dus lijkt het mij niet echt nodig? Maar dat is niet eens echt me punt. Waarom zoveel druk en stress om een leestoets? Oefenen om zo veel mogelijk woorden te kunnen lezen? En dan wordt er voldoende gelezen, maar is dat dus eigenlijk niet goed genoeg. Hallo ze zitten net in groep 3, geef ze even de tijd om het te leren en stimuleer dit op een leuke manier?

    Nu vraag ik me dus af of dit op andere scholen ook zo gaat? Ik wil dit eigenlijk na de vakantie wel met de juf te bespreken, maar ja ik ben dus eerst wel benieuwd of dit nu gewoon de norm is geworden en hoe anderen hier tegenaan kijken? Is dit te veel druk op kleine kinderen, of is dit nodig om het beste uit je kind te halen?
     
  2. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.760
    2.625
    113
    Noord-Holland
    Bij ons gaat dat niet zo. Volgens mij is er nog geen leestoets geweest en er is zeker geen huiswerk. Ze hebben op school wel leesbladen maar ik ben daar ook geen voorstander van. Of tenminste, wel eenmalig maar niet meerdere keren hetzelfde blad, dat kennen ze namelijk na 2x uit hun hoofd en dat is dan geen "lezen" meer.

    Ik vind het voor 6jarigen hoe jij het beschrijft erg prestatiegericht overkomen en voor ons is dat niet nodig.
     
  3. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.900
    3.317
    113
    Hier hoeven ze thuis niet te lezen. Het moet leuk blijven. Het mag. Maar nog geen rijtjes gezien. Of huiswerk.
    Toetsen geen idee, heb m’n zoon er nog niet over gehoord.
    Wat ik begreep op de informatieavond doen ze na elk thema wel een methodetoets. Maar ook geen resultaten gehoord.

    (Wel is hij tot thema 6 doorgetoetst, maar dat is een ander verhaal. En was niet klassikaal).
     
  4. Koekie1

    Koekie1 VIP lid

    31 jul 2013
    5.625
    1.974
    113
    Vrouw
    Hier was het advies om vanaf groep 3 's avonds samen te lezen.
    Verder kregen ze wel rijtjes lezen op school. In 1 minuut zoveel mogelijk woorden, daarna nog 2x en kijken hoeveel verder ze waren gekomen. Uitspraak moest dan wel goed zijn.
    Mijn oudste is sterk in lezen (las in groep 4 al avi uit) dus die rijtjes werden al gauw vervangen voor ander leesvoer :D
    Tijdens thuisonderwijs kreeg ze dit als werk op maar ze heeft nog nooit rijtjes als huiswerk meegekregen.
    Sowieso starten ze hier pas in groep 5 met huiswerk, vind ik persoonlijk vroeg genoeg.
     
  5. TotalBella

    TotalBella VIP lid

    11 apr 2019
    6.482
    6.169
    113
    Hier hadden ze die lees toetsen ook in groep 3. Kregen idd ook rijtjes mee om thuis te oefenen. Dochter las al in groep 3, ze wilde die rijtjes zelf wel oefenen thuis maar dan moest ze ze op z’n kop lezen. Of achterstevoren.
     
  6. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    Ons kind heeft ook al 2 leestoetsen gehad en we krijgen oefenbladen mee naar huis. Maar ons kind scoort 100 procent met zn 5 jaar dus we oefenen niet en hij schuift door naar de snelle lezers groep. Als hij zin heeft pakt hij zelf een avi start boekje en leest hij voor :)
    Juf gaf aan dat onze zoon een zeer sterke leerling is en dat de rijtjes niet echt uitdaging geven voor hem. Dus vandaar ook dat wij liever hem laten lezen zelf uit avi boekjes :)
     
  7. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    Voor ons kind absoluut noodzakelijk! Hij is zeer bescheiden en laat niet zien wat hij kan. Door de toetsen zien de juffen dat hij de stof uitstekend beheerst :) en dat hij bovengemiddeld presteert en dus naar snelle lezersgroepje gaat.

    Hij wordt ook boos dat anderen afkijken bij hem haha, hij vindt t serieus leuk die toetsen. Dus voor hem is het geen druk, maar feest.
     
  8. Vogelmeisje

    Vogelmeisje Fanatiek lid

    3 mei 2010
    1.003
    284
    83
    Hier nemen ze wel iedere kern een leestoets af, maar daarvoor hoeven ze niets voor te bereiden.
    De toets geeft de school ook een indicatie in hoever je kind met lezen is .
    Maar huiswerk zou mij Echt te ver gaan in groep 3. Ik weet van mijn dochter die ook voldoende haalde, ook extra lezen kreeg.
    En ik ook aan de juffen verbaasd vroeg van waarom Dan?!
    Om ze een extra voorsprong te geven was het Antwoord. Heeft uiteindelijk niets geholpen.
     
  9. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.801
    8.666
    113
    Dat was hier absoluut niet. De kinderen due echt zwak waren kregen een blad mee maar dat snap ik wel. Die krijgen al extra leestijd op school met juf en die hebben nog meer tijd nodig dus dan is het thuis.

    Oefenen op die manier voor een toets hebben ze nooit gehad. Ze oefende rihtjes lezen elke dag op school. Samen als individueel in 1 minuut.

    Klinkt als of ze willen dat iedereen boven gemiddeld moet lezen. Als je bij een voldoende al in een leesgroep zetten wat doen ze dan bij zwakke lezers?

    Vreemd hoor. Onze zoon leest enorm goed en als hij dit elke dag had moeten doen dan zou hij echt boos zijn.

    Liever gewone boeken zelf lezen en voorgelezen worden.

    Als ze dat stimuleren dat snap ik tenminste!
     
  10. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.435
    8.282
    113
    Hier bij beiden niet van die bladen meegekregen, maar ik hoorde het wel eens van andere ouders. Rijtjes lezen oefenden ze bij mijn weten op school. Hier was het thuis enkel 10-15 minuten per dag lezen oid, maar met name de jongste weigerde dat. Omdat ze genoeg vorderingen maakte, heb ik daar ook nooit heel veel druk op gezet en probeerde haar dan op andere manieren toch wat te laten lezen (achterkant van het pak hagelslag, plaatsnaamborden, billboards, dat soort dingen ;)).

    Ik zou inderdaad met de juf in gesprek gaan. Misschien hebben ze de ervaring dat het handig is als kinderen vroeg in het jaar een kleine voorsprong hebben ofzo. Zou er vooral over in gesprek gaan en kijken wat de mogelijkheden zijn.
     
  11. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.707
    42.539
    113
    Ik sta verbaasd van de reacties. Hier helemaal geen prestatie gerichte school, maar in groep 3 kregen ze van elke kern de rijtjes mee idd. Ik vind dat helemaal niet raar. Het komt uit sommige posts een beetje over alsof ze in groep 3 uren huiswerk moeten maken, elke dag 5 minuutjes is genoeg.
    En sowieso zijn wij thuis heel erg van de leesmeters maken, dus vanaf groep 3 werd hier thuis elke dag gelezen. Alleen maar verstandig, het tempo in groep 3 ligt hoog en goed en vlot kunnen lezen is voor alle vakken belangrijk.
    Elke dag 5 minuutjes houdt geen kind iets aan over.
     
    Patty86, MamaChantal, hummeltje5 en 3 anderen vinden dit leuk.
  12. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.204
    113
    zuid-holland zuid
    Ik vind dit ook wel veel.. en erg prestatiegericht overkomen.
    We hadden wel oefenbladen voor thuis en die zou mijn zoon iedere dag moeten lezen, maar zelfs dat vonden wij al teveel. Ik vind het belangrijker dat hij plezier houdt in lezen dan dat hij superscores haalt. Wij besteden onze tijd liever aan het (voor)lezen van leuke boeken.

    Die snelheidstoets wordt bij ons wel per kern afgenomen, maar er wordt niet thuis voor geoefend.
     
  13. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.204
    113
    zuid-holland zuid
    Ik vind 5 minuten iets leuks lezen echt iets heel anders dan 5 minuten oefenen voor zo’n suffe snelheidstoets. Daarmee ontneem je voor mij kinderen echt het plezier in lezen (tenzij je kind tot die kleine minderheid behoort dat ze dat superleuk vinden).
    En dan gewoon het idee…. Je bedenkt zo’n toets omdat je wilt meten hoe goed kinderen kunnen lezen. Als je dan vervolgens kinderen iedere dag laat oefenen op die toets, dan zullen de resultaten vast wel beter worden, maar betekent het ook dat kinderen dan beter kunnen lezen?:$
     
    Saartje33, hummeltje5 en chrystel73 vinden dit leuk.
  14. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.554
    21.039
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ik heb niks gehoord over een leestoets. Wel een rekentoets. Maar dat weet ik alleen omdat ze nu pluswerk krijgt. Enige huiswerk is 10 minuten lezen per dag. Geen rijtjes mee of wat dan ook. En volgens mij zijn ze helemaal nog niet zo bezig met snel kunnen lezen. Eerst maar eens goed kunnen lezen lijkt me. Dochter zit wel in een groepje met kinderen die wat verder zijn met lezen, maar ook daar geen huiswerk mee.
     
  15. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.554
    21.039
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Sowieso, lezen op snelheid. Dat is voor nu toch helemaal nog niet aan de orde lijkt me? Eerst maar eens goed leren lezen, ipv snel snel.
     
    hummeltje5 en Jo79 vinden dit leuk.
  16. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.707
    42.539
    113
    Ja dat betekend zeker dat ze daarna beter kunnen lezen. Lezen is nl bij uitstek meters maken. Hoe meer je oefent hoe beter het gaat. En 5 minuten lezen in een boek is ook prima. Maar de meeste (gemiddelde) kinderen die in groep 3 starten kunnen nog helemaal geen boekjes lezen. De eerste leesboekjes zijn ook woordjes bij plaatjes.
    En die veilig en vlot rijtjes zijn gelijksoortige woorden, maar met een opbouw:
    Aar
    Vaar
    Maar
    Raar
    Het heeft een reden dat ze dat zo oefenen, het is niet om kinderen te pesten.
    Elke dag 2 van die rijtjes, dus 8-10 woorden is meer dan voldoende. En ook dat kun je zelf op een leuke manier met je kind oefenen. Bv rijtje om en om: kind een rijtje, mama/papa een rijtje. Of om en om een woord.
     
    GroeneBomen vindt dit leuk.
  17. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.695
    14.045
    113
    Zolang ze t als een leuke uitdaging zien allicht geen probleem. Maar ik ben een beetje huiverig voor een aversie richting lezen met dat soort dingen.

    Ik verslond echt boeken, groepslezen werd ik ook maar uitgehaald want dat schoot voor geen ene meter op.

    Alle lol is er bij mij op de middelbare wel uitgegaan met die stompzinnige boekverslagen van die boeken op de literatuurlijst. Sindsdien amper nog een leesboek aangeraakt.

    Zou echt doodzonde zijn als ze dat al op jonge leeftijd zo ervaren, tot aan rekenen aan toe heb je dan gewoon een ding tegen.
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  18. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.204
    113
    zuid-holland zuid
    Maar ts heeft het niet over de gewone rijtjes, ze heeft het over de snelheidstoets die ze thuis moet oefenen toch?
    Dus dan kun je niet gezellig om en om lezen, maar moet je met een stopwatch gaan zitten, dat is toch helemaal niet gezellig?
     
  19. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.555
    3.456
    113
    Ik las laatst nog een stuk over dat dat snellezen vaak alleen maar oplevert dat kinderen zich focussen op het snel lezen en uitspreken van teksten i.p.v. de inhoud.

    Mijn zoon is nog steeds niet Avi-uit, omdat hij vreselijk de zenuwen krijgt van hardop lezen op school en dan gaat hakkelen. Mijn dochter was in groep 5 al Avi-uit met dyslexie. Laat ik mijn zoon thuis voorlezen, dan leest hij prima. Bij mij net zo, ik begreep pas in groep 6 ofzo hoe ik zonder hakkelen snel kon voorlezen, mezelf een techniek aangeleerd, ik had geen idee wat ik las hoor, in tegenstelling tot wat ik normaal las en in mijn hoofd las ik altijd al snel.
    Nou, en waarom je dochter met een voldoende extra werk bovenop die rijtjes krijgt, is me een raadsel en ik vind het nergens over gaan. Hoe neem je een kind plezier in lezen af? En wat levert het op, behalve extra druk en haar het gevoel te geven dat zelfs voldoende niet goed genoeg is?
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  20. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.707
    42.539
    113
    In begin groep 3, waar de kinderen nu zitten zijn dat dit soort rijtjes. Die toets is de DMT (3 minutentoets). Ook op snelheid kun je op een leuke manier oefenen. Hier gebruiken ze zoem de bij. De kinderen lezen de rijtjes 3x, de eerste keer onderstreep je het woord waar je bent gebleven met een rood potlood, de tweede keer met oranje en de derde keer met een groene. Doordat ze het 3x keer doen gaat het vlotter en komen ze dus ook verder, dat motiveert juist (als je groene streep verder staat dan de oranje en rode).

    Edit: sowieso hoef je thuis niet met een stopwatch te gaan zitten he? De tijd doet er thuis niet toe. Alleen het feit dat kinderen genoeg leeskilometers maken zodat het lezen over het algemeen vlotter zal gaan. Thuis hoef je dat helemaal niet zo streng te doen.
     
    GroeneBomen vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina