Dè naam, maar lijkt op die van neefje

Discussie in 'Babynamen' gestart door RobinBird, 20 okt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. RobinBird

    RobinBird Fanatiek lid

    21 okt 2018
    1.317
    1.011
    113
    Hoi allemaal,

    We weten nog niet of we een zoon of een dochter mogen krijgen. Voor een dochter hebben we meer dan zat leuke ideeën qua naam, voor een zoon zou het werkelijk waar een drama zijn. Daarom nu alvast begonnen met namen bedenken. Zeker ook omdat vriend en ik totaal niet op 1 lijn zitten (ik houd van klassiek, kak, Nederlands, hij van Engels, hip, richting "tokkie").
    Nu hebben we 1 naam die we beiden leuk vinden! Door die naam zie ik een zoon ook helemaal voor me met deze naam. Alleen....lijkt ie op de naam van een neefje die ook nog niet zo lang geleden geboren is en heel dichtbij ons staat.
    De naam zelf noem ik liever niet, maar een soortgelijk voorbeeld is: neefje Phil, onze zoon Philip. Zelfde beginletter maar totaal ander gevoel en ook andere uitspraak (fil en fielip).
    Ik zelf zou hier geen probleem mee hebben. Maar zij misschien wel....
    Zij hebben hun dochter een naam gegeven die op de naam van ons al bestaande dochter lijkt (voorbeeld: Milou en Loua). Helaas is hun dochter vlak na de geboorte totaal onverwacht overleden.

    Benieuwd naar jullie ideeën en ervaring hierover :)
     
  2. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.405
    3.954
    113
    noord holland
    Je zal hier van allerlei reacties op gaan krijgen. De een vindt het niet kunnen en de ander lijkt t prima. Mijn mening is dat niemand recht heeft op een naam en dat daardoor een ander een bepaalde naam niet mag geven.
    Of zij het wel of niet leuk vinden, dat kunnen alleen zij je vertellen. Je zal vast tips krijgen om het met ze te overleggen. Maar weet je, wat doe je als ze aangeven het niet leuk te vinden? Want als je deze vraagt stelt krijg je eerlijk antwoord. Wanneer je het dan toch zou doen, lijkt me dat niet prettig voor jullie onderlinge band.
    Wanneer je het niet overlegd en gewoon de naam vertelt, is het gewoon zo.
    Het is voor jullie de naam, het is niet dezelfde naam alleen lijkt hij erop, en een naam is voor jullie wat lastiger te kiezen. Ik zou het dus gewoon doen.
     
    RobinBird, Milkyway7 en Janiz vinden dit leuk.
  3. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.561
    13.129
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Dit is niet het eerste topic met een soortgelijke vraag die voorbij komt.
    Je zult ongetwijfeld veel verschillende reacties horen.
    De één zegt juist: lijkt me geweldig als er een kindje nabij net zoals mijn zoon/dochter komt te heten, dat voelt als een eer en betekent dat ze de naam van mijn kind zó mooi vinden, dat ze die ze die nu zelf willen geven.
    De ander (zoals ik) zegt: lijkt me vreselijk als iemand nabij zijn/haar kind hetzelfde noemt als de mijne. Ik heb niet voor niets voor een niet veel voorkomende naam gekozen.

    Hoe jij zelf tegen bovenstaande voorbeelden aankijkt zegt vaak al genoeg en kun je aan de hand daarvan waarschijnlijk prima beslissen of je het toch gaat doen of dat je de naam laat varen.

    Maar gezegd hebbende 'ik heb niet voor niets een niet veel voorkomende naam gekozen': ik vind het ook zéker schelen of het om een tamelijk onbekende naam, of om een veelgegeven naam zoals bijv. Emma gaat.
    In dat laatste geval ontkom je er bijna niet aan.

    Overleggen/voorleggen zou ik sowieso nooit doen.
     
    RobinBird vindt dit leuk.
  4. esklessebes

    esklessebes VIP lid

    23 mrt 2014
    6.476
    3.332
    113
    Ben wel benieuwd naar de naam.

    Bijv Tom & Thomas zou ik niet zo snel doen.

    Bij m'n eigen kids heb ik echt gekeken dat bepaalde gedeeltes van een naam niet overeen komen met neefjes en nichtjes. Al heb ik een neefje met Ian op het einde van z'n naam en mijn zoon ook maar het zijn 2 compleet andere namen.
    Mijn ouders hebben neefjes en nichtjes met gewoon echt dezelfde namen en ook dat er 1 letter verschil in zit en ohhh dat vernoemen maar zo niet orgineel. Vond dat vroeger al niks dacht toen al hoezo dezelfde naam kiezen.

    Maar goed bij jou gaat het niet om dezelfde naam.
     
  5. Hemeltjelief

    Hemeltjelief VIP lid

    23 mrt 2020
    12.936
    1.183
    113
    Vrouw
    Normaal zou ik het niet snel dien.
    Maar jullie hebben echt moeite met een naam vinden.
    En daarbij jij en je partner zitten niet echt op 1 lijn qua jongensnamen.
    Dus nu je er eindelijk 1 hebt.
    Zou ik er gewoon voor gaan.
     
  6. Achterkantvandemaan

    31 dec 2020
    7.267
    7.216
    113
    Lekker doen wat jullie mooi vinden. Echt hoor!
     
  7. baby2011

    baby2011 Fanatiek lid

    15 aug 2010
    1.834
    372
    83
    Hier ook zo iets laat zeggen mijn droom naam al sinds kind was Jay. Neefje heet Jayden. Ik heb mijn droom naam laten gaan. Met pijn in mijn hart nog steeds. Maar vond t niet kunnen
     
  8. Summerbelle

    Summerbelle Niet meer actief

    Vroeger heetten alle neefjes hetzelfde. Nu kan het allemaal niet meer. Als het DE naam is, kan de ander even boos zijn, maar wie zegt dat ze elkaar later ooit nog gaan zien. Unieke namen bestaan niet, ondanks dat mensen dat zelf wel vinden.
     
  9. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    Waarom vraag je het gewoon niet of ze het erg vinden als je een naam zou kiezen die lijkt op die van hun zoon?
     
  10. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    Vroegah was het een vernoeming en lag het anders. Elke familie had wel een oom/vader/broer/neef Jan/Johannes dus was niemand creatief haha.
    Hoewel het ook maar een naam is hoor, ben t met je eens: niemand heeft alleenrecht op een naam en in ons gezin doet niemand er moeilijk over dat de jongste van zus en mijn oudste dezelfde 3 beginletters hebben en zelfde stijl hebben.
     
  11. Lm2

    Lm2 Niet meer actief

    En als je dat doet en ze zeggen ja dat vinden we erg, en alles in jou schreeuwt vervolgens maar dit is dé naam. Wat dan?

    Ik zou het probleem persoonlijk parkeren tot je het geslacht weet. Misschien krijg je wel een dochter en is er niks aan de hand.
     
    hummeltje5 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina