Zorg vader , hoe nu verder

Discussie in 'De lounge' gestart door cowgirl80, 24 okt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.397
    10.595
    113
    Wat je het beste kunt doen is met de thuiszorgorganisatie die nu bij vader thuis komt overleggen. Aangeven wat je ziet en dat er meer nodig is. Zij weten de weg. Soms kunnen ze zelf meer zorg/uren aanvragen. Soms doen ze dat via de huisarts bijv. Zij kunnen ook meedenken over de route en wel of geen indicatie voor verpleeghuis via CIZ.
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  2. Kolibrie2

    Kolibrie2 Fanatiek lid

    9 nov 2018
    1.332
    1.135
    113
    Vrouw
    Ik heb ook de ervaring zowel persoonlijk als professioneel dat het belangrijk is om duidelijk te maken dat het zo echt niet gaat. Dus niet zelf toch zorg op je nemen die je eigenlijk voor je eigen gezondheid/gezinsleven niet kan bieden, maar hier keihard in zijn. Bij ons in de familie zijn ze niet van hulp vragen en nu hebben we meerdere mensen met een burnout door mantelzorg.
     
    Vero0504 en Syane vinden dit leuk.
  3. Lelie137

    Lelie137 Fanatiek lid

    9 jun 2012
    1.576
    209
    63
    Limburg
    Geef bij de wijkvpk duidelijk aan dat je het gevoel hebt overbelast te zijn/raken.
    Zij zal dan samen met jou acties uit gaan zetten en regelmatig een evaluatie plannen (individueel en/of mdo).
    Kanttekening: 6x per dag thuiszorg inplannen kan alleen als er ook acties zijn, even binnenlopen krijgen we van de zorgverzekeraar niet vergoed. Maar, adl, medicatie, vaste toiletgang kan over de dag uitgesmeerd worden en zo haal je wel meerdere zorgmomenten.
     
    cowgirl80 en Syane vinden dit leuk.
  4. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.694
    14.045
    113
    @Manolito zijn dat die standaardverklaring van een paar kantjes waar je die "niet reanimeren" penningen voor krijgt of weer andere?

    Begreep vanuit BHV dat t nogal wat papierwerk was om m initieel te registreren. Daar haakte mn vader toen bij af, maar de huisarts had zelf ook al met m besproken dat we dat maar niet meer gingen doen mocht het een ding worden (uitgezaaid prostaatkanker, bij ontdekking gelijk terminaal)
     
  5. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.204
    113
    zuid-holland zuid
    Wij hebben nu een formulier met een paar invulvelden wat de huisarts samen met mijn vader getekend had. De huisarts had het eerst zelf in de zorgmap geschreven, maar dat was niet voldoende, het moest echt een formulier zijn. Maar het is gewoon 1 kantje. De wijkverpleegkundige wou het digitaal hebben, nou heb ik maar gewoon een foto opgestuurd. Ik hoop dat dat is wat hij wil, niet dat er nog een document van een paar kantjes mist nu:$
     
  6. Manolito

    Manolito Fanatiek lid

    12 sep 2016
    2.509
    1.939
    113
    Ja, klopt.
    Ze zijn vaak online wel te vinden.
    Maar moeten wel in samenspraak met de arts worden ingevuld.
    Bij ons is het vaak zo dat die verklaringen erg gedateerd zijn en dat het al tijden niet meer aanhankelijk gemaakt is bij de arts. Als ze hier komen is het dan eigenlijk niet meer een relevant document. Het is niet meer up to date.
    En de mensen die bij mij binnen komen zeggen vaak dingen die ze niet zo bedoelen.
    Dus ze zeggen dan ineens : ik wil niet dood, je moet me wel helpen hoor.
    Dus dat maakt het vaak erg lastig om echt een "actief" iets te hebben.
    Vaak is het wel zo dat als ze zwaar dementerende zijn en in de laatste fase zitten, wel samen met onze arts besproken wordt over hoe en wat.
    Gereanimeerd wordt er bij ons eigenlijk nooit.
    Als de laatste fase in gaat maken we ze het zo comfortabel mogelijk en zo pijnloos mogelijk.
     
    Vero0504 en cowgirl80 vinden dit leuk.
  7. Anna009

    Anna009 VIP lid

    30 mei 2008
    9.091
    4.265
    113
    Home
    Tegenwoordig moet de zzp hoog zijn om in aanmerking te komen voor een verpleeghuis en is er vaak een wachtlijst
    Geef duidelijk aan dat het voor jou als mantelzorger teveel word en dat hij achteruit gaat

    Wat willen jullie ? Meer thuiszorg of is de situatie onveilig voor je vaders gezondheid?
     
  8. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Mijn vader had hetzelfde copd en hartfalen. Kon wat jij noemt allemaal ook niet meer dat deed mijn moeder voor hem. Mijn vader had een longverpleegkundige die heel veel voor hem regelde. De zuurstofmachine de traplift een invalidenparkeerkaart een paar maanden terug toen het nog ietsje beter ging. Heeft jouw vader ook een longverpleegkundige? Die van mijn vader kwam 1x per 2 weken langs en 1x per 2 weken hadden ze contact via beeldbellen. Als hij er 1 heeft daar eens aan vragen wat ze kan regelen en zo niet bij de longarts aanvragen of hij zo iemand kan krijgen die dit soort dingen regelt. Heel veel sterkte ermee. zit je vader al 24/7 aan het zuurstof?

    wil je vader wel naar een verzorgingstehuis als dat blijkt de laatste optie te zijn? Mijn vader had zijn euthanasie verklaring klaar voor het geval er wat met mijn moeder zou gebeuren. Hij wilde echt niet naar een verzorgingstehuis in dat geval en ook niet bij mij in huis dus dat had dan zijn keuze geweest om er mee te stoppen.
     
  9. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.694
    14.045
    113
    Ik denk dat revalidatie en levensverlengend handelen wel iets heel anders zijn. Revalidatie is meer bedoeld om van de beschikbare tijd zo waardig en aangenaam mogelijk te kunnen besteden. Bijv. logopedie om zichzelf verstaanbaar te maken of opnieuw leren lezen als iemand daar zn hart mee op kan halen. Beetje afhankelijk van wat de kansen en zeker ook de wensen nog zijn.


    Gaan we dat even in de gaten houden tzt, komt een soortgelijk gevalletje hier aan, geen idee wat de doorlooptijd gaat worden.
     
  10. Zuul

    Zuul Fanatiek lid

    19 aug 2020
    2.509
    3.197
    113
    Vrouw
    Wat heftig allemaal zeg!
    Wat wil je vader zelf?
    Ik zie dat er al veel adviezen zijn gegeven.
    Mijn tip is om met iemand te gaan zitten en alles eens op een rijtje te zetten. Alle mensen/organisaties die bij je vader betrokken zijn op een rijtje zetten. Daarnaast op een rijtje zetten, samen met je vader, wat je vader nodig heeft/wil.
    Daarnaast wat jij nodig hebt/wil.

    Ik vind het heel schrijnend om te lezen dat je vader al dagen niet gegeten had en jou daar niet voor wil bellen. Wat soms kan helpen is om heel duidelijk aan hem uit te leggen wat er gebeurt als hij niet eet/drinkt/niet belt als er ook maar iets is. Dat is namelijk heel simpel, dan word hij ziek en is het niet irreëel dat de dood daarop zal volgen. Soms heeft iemand die harde waarheid nodig.

    Je kan beginnen met je zorgen bij de thuiszorg en de huisarts neer te leggen. Schroom ook niet om vaker te bellen en het vaker en duidelijker aan te geven.

    Veel succes en sterkte!
     
    Maslov en cowgirl80 vinden dit leuk.
  11. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.204
    113
    zuid-holland zuid
    Ik denk dat mijn vader toch een ander geval is. Bij hem is het vooral de hartfalen waarvoor hij behandeld wordt bij de cardioloog en hartfalenverpleegkundige. De huisarts doet de copd (longemfyseem door jarenlang roken). Komt ook wel bij dat hij eigenwijs is en niet nog meer specialisten wou. De hartfalenverpleegkundige hebben we niet echt veel aan gehad, ze geeft vooral dieetadviezen. Tot nu toe heeft de huisarts helemaal geen zuurstof voorgeschreven alleen medicijnen en puffers, wel een goede .. ik ga dat eens vragen. Ik ben eigenlijk bang dat mijn vader dat ook niet meer wil.

    Hij zou een verzorgingstehuis wel willen omdat hij het eng vindt om alleen te zijn en mij ook niet wil belasten met alles.
     
  12. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.204
    113
    zuid-holland zuid
    Oh maar die harde waarheid vertel ik hem wel hoor. Maar het kan hem niet echt meer schelen en hij is niet in staat meer om het gedrag te veranderen ook. Hij is zo slecht in voor zichzelf zorgen, hij gaat zichzelf verwaarlozen zodra hij er kans toe ziet. Ik weet niet wat dat is, het was vroeger al een ding dat mijn moeder schone kleren klaar moest leggen en eten in zijn tas moest doen, omdat hij het anders gewoon vergat. Heel gek. Ik denk weleens: als hij nu kind zou zijn zou hij vast een stempeltje krijgen, ass ofzo.
     
    Zuul vindt dit leuk.
  13. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Ja bij mijn vader was het inderdaad andersom de copd zorgde bij hem ervoor dat hij zo goed als zijn stoel niet meer uit kon. Hij ging wel elke avond vanaf de stoel naar de traplift en dan naar bed (denk totaal 10 meter lopen) maar daar moest hij dan een uur van bijkomen qua benauwdheid. Dat hart en die longen werken wel echt heel erg samen is mij 1,5 week geleden nog uitgelegd. Als een wip, is de ene uit balans gaat de ander ook fout. Volgens mij heb je al heel veel goede adviezen gekregen waar je terecht kunt voor hulp. Ik hoop echt dat je op korte termijn geschikte zorg kunt vinden. Mijn vader had trouwens ook een verklaring voor niet reanimeren maar dit heeft in de zorg nooit belemmerd gelukkig. Uiteindelijk hebben we toch gereanimeerd (uit oerinstinct denk ik) en heb ik heel bewust dit ook niet aan de ambulance medewerkers die dit van mij over hebben genomen verteld. Heel egoïstisch maar dat had ik wel nodig.
     
    Zuul en cowgirl80 vinden dit leuk.
  14. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.204
    113
    zuid-holland zuid
    Nou hij slaapt nu al een paar nachten op de bank omdat hij niet naar boven durft (ondanks traplift en rollator). Hij eet alleen wat je aan hem geeft… ik weet niet zo goed of er tegenop valt te thuiszorgen. Maar ik ben ook helemaal niet thuis in zorgland, als ik het hier zo lees is het heel normaal dat ze vaker dan 2x p dag komen.
     
  15. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.204
    113
    zuid-holland zuid
    Ja er zou eigenlijk een hart/long-arts moeten zijn he, irritant dat het 2 specialismes zijn terwijl ze zoveel metelkaar te maken hebben.

    Over reanimeren: Ja dat snap ik wel hoor, dat je dat bij jouw vader niet kon zeggen. Mijn moeder is heel lang gereanimeerd toen ze overleed, mijn vader stond daar met zijn neus bovenop en dat heeft diepe wonden geslagen. Hij wil het daarom niet. Hij wil vredig inslapen. Dat snap ik ook en ik respecteer die wens.
     
  16. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Ja dat zou echt beter zijn als die samen zouden werken. De longarts vertelde mij ook nog dat ze altijd een beetje nog een soort oorlogje voeren onderling ook om de patiënt op de ander zijn specialisme te “dumpen”. Best bizar.
    Ik heb er nu ook met mijn neus boven op gestaan. Hoe lang ik ben bezig geweest voor de ambulance er was ik heb geen idee ben alle besef van tijd kwijt geraakt van die maandag. Daarna hebben de ambulance medewerkers het nog 20 minuten geprobeerd. De politie zei blijf maar buiten dit wil je niet zien, en tegen mij zeggen doe maar niet werkt tegenover gesteld dus ben gaan kijken en dat was heftig. Spijt heb ik er niet van maar snap wel dat als iemand dit heeft gezien het zelf absoluut niet wil.
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  17. Miracle79

    Miracle79 Bekend lid

    11 jul 2012
    753
    217
    43
    wat een moeilijke situatie, dat is niet vol te houden zo.
    Wij zaten met mijn oma een beetje in hetzelfde schuitje en omdat ik haar mantelzorger was ben ik verpleeg/verzorgingstehuizen in de buurt gaan bellen. Tot ik iemand aan de lijn kreeg die meedacht en zei we nemen haar op, gaan haar hier evalueren en vragen dan direct de indicatie voor haar aan. De kans dat ze die weigeren is dan heel klein. En zo zat ze een paar dagen later daar en 3 weken later had ze een mooie kamer in een fijn verzorgingstehuis bij mij om de hoek. Hier liep een paar keer per dag iemand binnen om bij haar te kijken, avondeten werd bij haar op de kamer gebracht en ik kon weer met een gerust gevoel slapen. Sterkte, hoop dat je hier iets aan hebt!
     
    Kolibrie2, Zuul en cowgirl80 vinden dit leuk.
  18. Miracle79

    Miracle79 Bekend lid

    11 jul 2012
    753
    217
    43
    https://www.verwijshulp.nl/

    hier kun je zo’n beetje zien welke plekken er waar beschikbaar zijn en met wat voor soort indicatie, dan heb je ook een beetje een idee waar je heen kunt bellen
     
  19. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.204
    113
    zuid-holland zuid
    Hmm er staat niet 1 plek in onze regio bij… onze regio staat ook niet echt vermeld. Lastig zoeken wel:(
     
  20. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.397
    10.595
    113
    Je hoeft dat niet zelf te doen. Juist de professionals zijn er om mee te kijken en dingen uit te zoeken. Die kunnen ook zeggen welk aanbod er is en dan kan je je voorkeur aangeven (of eigenlijk kan je vader dat dan). Gewoon vooraan beginnen met de huidige thuiszorg aan te geven dat er meer nodig is en de huisarts dat ook te zeggen. Die weten dan echt wel hoe verder te handelen.
     
    cowgirl80, Zuul en Maslov vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina