Coronanieuws deel 13

Discussie in 'Corona forum' gestart door Liekje81, 17 dec 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.456
    10.659
    113
    Dat kan zijn. Maar in dit artikel gaat het wel over long COVIDpatienten die nu heel veel inkomen dreigen mis te lopen. Het is dan echt niet aan ons om dit ter discussie te stellen.
     
    Whoopy, MyMiracle, Athina en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  2. Anne2019

    Anne2019 Fanatiek lid

    14 apr 2019
    1.893
    2.682
    113
    Ah zo, dan heb ik je verkeerd begrepen.
     
    Syane vindt dit leuk.
  3. Snoopy1983

    Snoopy1983 VIP lid

    11 feb 2008
    9.512
    4.709
    113
    Vrouw
    Misschien eerst even het hele artikel lezen daar staat namelijk hetzelfde in;)
    En nogmaals ik zeg nergens dat het niet serieus genomen moet worden of dat het niet heftig is dus ben ook helemaal niet uit op een discussie.
     
  4. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.456
    10.659
    113
    Zeker heb ik het artikel gelezen.
    https://nos.nl/artikel/2414008-honderden-zorgmedewerkers-dreigen-baan-te-verliezen-door-long-covid
    Waar staat dat het grootste deel burn out klachten heeft? En maar een klein deel long COVID? Ik zie dat echt niet staan.
     
    Whoopy vindt dit leuk.
  5. Bloempjelief

    Bloempjelief VIP lid

    28 mrt 2020
    7.819
    6.987
    113
    Vrouw
    Ik heb nog niet verder gelezen, dus wellicht spuit 11, maar deze regel is eruit gehaald. Het is dus nog gewoon zoals het was.
     
  6. Bloempjelief

    Bloempjelief VIP lid

    28 mrt 2020
    7.819
    6.987
    113
    Vrouw
    Dat is griep ook niet, maar owee als je maar enigszins bedacht dat het erop zou lijken.
     
  7. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    14.820
    25.920
    113
    Vrouw
    Klopt. Dat is naderhand ook aangepast in dat artikel.
    Gelukkig maar. Vond het echt een rare regel.
     
    Bloempjelief vindt dit leuk.
  8. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.673
    33.039
    113
    Én niet de moeite nemen én de regels even lekker naar eigen hand hebben gezet. Want ja, waarom verder lezen of verder kijken als je zojuist hebt gezien dat iets in je voordeel werkt…
     
    Whoopy, suus1983, Zxcvb en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  9. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    14.820
    25.920
    113
    Vrouw
    Dat was 2 jaar terug ook echt wel een ander verhaal. De originele versie was gewoon echt een naar ding. En niet vergelijkbaar met de griep.

    Nu met omikron ..... het ziekteverloop en aantal ziekenhuis opnames zijn denk ik wel enigszins vergelijkbaar.

    Besmettelijkheid? Hmm. Omikron lijkt besmettelijke dan griep.
    Lange termijn schade/problemen. Geen idee of je van Omikron ook long covid kan krijgen. Bij griep gebeurt iets vergelijkbaars in elk geval niet, of is vrij zeldzaam. (Gebaseerd op dat ik nooit gehoord heb over jonge mensen die door de griep maanden of jaren klachten houden)
     
    Whoopy vindt dit leuk.
  10. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    14.820
    25.920
    113
    Vrouw
  11. Mississippi

    Mississippi VIP lid

    10 feb 2012
    10.511
    4.635
    113
    ANALYSE
    De omikronpatiënt is geen deltapatiënt, zien artsen: ‘We voelen wat meer optimisme door alle lagen heen’
    De omikronpatiënt in het ziekenhuis heeft andere kenmerken dan de deltapatiënt. Dat blijkt uit de eerste indrukken van artsen. ‘Ik heb al in geen weken een patiënt naar de ic gestuurd.’

    Michiel van der Geest21 januari 2022, 15:36

    Sinds enkele dagen neemt het aantal nieuwe opnamen van coronapatiënten in de ziekenhuizen voorzichtig toe. De komende weken zal deze groei versnellen, verwacht het RIVM, nu omikron in volle hevigheid om zich heen grijpt. Het betekent dat de ziekenhuizen zich moeten voorbereiden op een stroom patiënten, die net weer anders is dan de vorige.

    Maar hoe ziet de typische omikronpatiënt eruit? Drie artsen vertellen over hun eerste indrukken, maar zeggen daar uitdrukkelijk bij dat het gaat om een eerste beeld, de patiëntenaantallen zijn nog te klein voor vergaande conclusies. De komende weken zal er meer duidelijk worden.

    Wat in elk geval wel duidelijk is, zegt Joost Wiersinga, internist-infectioloog bij het Amsterdam UMC, is dat omikron milder is. Veel minder patiënten belanden in het ziekenhuis. Dat blijkt ook in Nederland inmiddels uit de cijfers.


    Wiersinga: ‘Op dit moment is bij meer dan 95 procent van de besmettingen sprake van de omikronvariant en is deze in Amsterdam al weken dominant. Toch is de helft van de patiënten in het ziekenhuis nog besmet met de deltavariant, zelfs bij de nieuwe opnamen. Delta is dus zwaar oververtegenwoordigd. Dat past bij het beeld dat delta ziekmakender is.’ Deltapatiënten liggen om die reden ook gemiddeld langer in het ziekenhuis.

    Ook in het Erasmus MC in Rotterdam is de verdeling omikron-delta nog fiftyfifty, zegt internist Robin Peeters. ‘De ziekenhuisbezetting daalt nog steeds, omdat de deltapatiënten nog aan het herstellen zijn en daarna uitstromen.’

    Ander ziekteverloop
    Bij besmette personen die niet naar het ziekenhuis hoeven, zie je dat het ziekteverloop anders is, zegt Wiersinga. ‘Uit onderzoek blijkt dat omikron zich minder goed vasthecht aan de cellen in de lagere luchtwegen. Het nestelt zich in vooral in de neus- en keelholten en zorgt daar voor een hogere virale lading. Dat verklaart het feit dat omikron besmettelijker is, maar ook het klachtenpatroon. Omikron geeft meer griepachtige klachten, de klassieke verkoudheid, een loopneus, niesen, keelpijn, spierpijn. Bij delta was het beeld diverser, tot geur- en smaakverlies en benauwdheid aan toe.’

    In het Amsterdam UMC en het Erasmus MC liggen veel patiënten op eenpersoonskamers, zodat zij makkelijk in isolatie verpleegd kunnen worden. Dat betekent dat Wiersinga en Peeters patiënten die om een andere reden dan corona worden opgenomen, maar toch positief blijken, eigenlijk niet tegenkomen. Zij kunnen immers op de reguliere ziekenhuisafdelingen (zoals heelkunde of neurologie) geïsoleerd terecht. ‘In ons ziekenhuis gaat dat om ongeveer eenderde van de besmette patiënten’, zegt Peeters.
     
    Whoopy, MyMiracle en Saartje33 vinden dit leuk.
  12. Mississippi

    Mississippi VIP lid

    10 feb 2012
    10.511
    4.635
    113
    Anders is dat in het Haagse HagaZiekenhuis, waar álle besmette patiënten op de cohortafdeling (een afdeling waar alleen patiënten met dezelfde infectieziekte verpleegd worden) terechtkomen. Daar valt internist Geert Labots de afgelopen weken wel degelijk iets op. ‘We zien de covidpatiënt de laatste weken duidelijk veranderen. Het typische benauwde beeld, met duidelijke afwijkingen in de labwaarden en de longen, zien we veel minder.’

    Vaker gaat het om een patiënt die zich met een ander probleem bij het ziekenhuis meldt en toevallig ook covidpositief is. En wat daarnaast vaak gebeurt: dat covid niet de primaire diagnose is, maar wel degelijk mede de oorzaak van de opname.

    Labots: ‘Ouderen wonen tegenwoordig langer zelfstandig thuis. Dat gaat allemaal net, maar als ze corona oplopen, kan dat ze net over het randje duwen. Ze krijgen koortspieken, zakken door de benen, krijgen een delier. Dan is iemand zo verzwakt dat thuisblijven niet meer gaat. De enige oplossing is dat ze even worden opgenomen.’

    Corona leidt dan misschien niet tot een harde medische indicatie – extra zuurstof is niet of nauwelijks nodig – maar er is wel sprake van een zorgprobleem, zegt Labots. ‘Ze liggen een paar dagen in het ziekenhuis, zodat er tijd is om bijvoorbeeld thuiszorg of een plek in het verpleeghuis te regelen.’ Hadden deze mensen geen corona gekregen, ‘dan hadden we ze misschien een maand later gezien na een struikelpartij of een blaasontsteking’.

    Niet meer zo grimmig
    Het maakt de sfeer in het ziekenhuis anders, zegt Labots. Niet meer zo grimmig als twee maanden terug, ‘we voelen wat meer optimisme door alle lagen heen’.

    Toch, zegt de Amsterdamse internist Wiersinga: ‘Als een patiënt echt door omikron moet worden opgenomen, zie je klinisch geen verschil meer. Die zitten maximaal aan de zuurstof.’ Peeters heeft dezelfde ervaring bij hem op de afdeling.

    Door de omikronvariant is één behandelmogelijkheid weggevallen. Eerder boekten artsen goede resultaten met zogenoemde monoklonale antistoffen bij patiënten zonder afweerstoffen tegen het coronavirus (doordat zij niet waren gevaccineerd, of het immuunsysteem het vaccin niet oppikte). Maar bij de omikronvariant werken die medicijnen niet meer. Het spike-eiwit heeft te veel mutaties ondergaan, waardoor de behandeling haar werking heeft verloren. Maar goed nieuws, zegt Wiersinga: ‘Vanaf volgende week hebben we waarschijnlijk de beschikking over nieuwe monoklonale antistoffen van een andere farmaceut, die het wél doen tegen omikron. Daar kijken we naar uit.’

    Tot slot blijkt een ic-opname minder vaak nodig. In het Erasmus MC ligt vrijwel geen omikronpatiënt aan de beademing. ‘Maar het aantal omikronpatiënten is hier in totaal ook erg klein’, zegt Peeters. ‘Ik heb al in weken geen covidpatiënt naar de ic overgeplaatst’, zegt zijn collega Labots. ‘De patiënten die daar liggen, zijn nog het staartje van de deltagolf.’

    uit: de Volkskrant 21-01-2022
    @Mamafiets
     
    Whoopy, Leesteken, MyMiracle en 6 anderen vinden dit leuk.
  13. Wish05

    Wish05 Actief lid

    5 apr 2020
    281
    635
    93
    Ik geloof heus wel dat dit bestaat, maar ik twijfel aan het aantal mensen dat dit écht heeft.
    Genoeg brieven gelezen van longartsen waarbij foto's longfunctietesten goed waren en geen antistoffen aanwezig, maar ja patiënt heeft wel klachten. Dan maar toch long covid.
    En toch, ik zal er wel op afgebrand worden, maar mensen met aanleg voor burn-out, overspanning en andere psychische klachten lijken het ook vaak te gooien op long covid. Misschien wordt dat door de samenleving wat meer geaccepteerd.
     
    Ally2020 vindt dit leuk.
  14. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    14.820
    25.920
    113
    Vrouw
    Altijd leuk om te horen dit. Het zit tussen de oren. Uhuh.

    Ik heb burn out gehad. En ja. De symptomen lijken wel op elkaar. Uiterlijk dan. Maar dit voelt toch echt compleet anders. In het hoofd zit het goed. Het lijf werkt niet mee.


    Moet ook ineens aan mijn oma denken. Jarenlang kreeg ze te horen dat haar pijn tussen de oren zat. Artsen konden immers niks vinden.
    Tja... reuma was is die tijd nog niet bekend.
     
    Whoopy, suus1983 en Syane vinden dit leuk.
  15. Spectre

    Spectre VIP lid

    5 nov 2015
    18.006
    17.029
    113
    Vrouw
    Het probleem is dat het vaak niet te diagnosticeren valt, omdat er geen afwijkingen te zien zijn. Enkel bijv. een besmetting in het verleden en dan worden klachten daaraan gelinkt. Ik zeg niet dat long covid niet bestaat, maar ik vraag me wel af in welke mate het daadwerkelijk voor komt.
    Zeker als er geen schade te zien is, kun je dit niet vaststellen. Er zijn heel veel mensen die regelmatig klachten hebben als ernstige vermoeidheid, duizeligheid, ietwat verward of vergeetachtig zijn en compleet uitgeput na een kleine wandeling. Daar kunnen heel veel andere oorzaken voor zijn.. Je kunt ook niet zomaar zeggen het is long covid, omdat je ooit een besmetting doorgemaakt hebt vind ik, tenzij er iets van restschade is gevonden oid.
     
    Wish05 vindt dit leuk.
  16. Suzy85

    Suzy85 Fanatiek lid

    16 apr 2016
    2.236
    2.639
    113
    Informatiebeveiliging
    Provincie Utrecht
    Een arts maakt daar een totaalinschatting van. Nee dat gaat geen 100% correct zijn misschien, geldt voor meer ziektes. Maar de arts is wel degene die gespecialiseerd is om die diagnose te maken op basis van daadwerkelijk contact met de patiënt. Om dan vanachter een beeldscherm zonder überhaupt de betreffende mensen te hebben gezien/gesproken te gaan beweren dat een deel geen long covid is, is gewoon vreemd.
     
    Trirani, Whoopy, suus1983 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  17. Wondertje2020

    Wondertje2020 Fanatiek lid

    6 aug 2020
    4.890
    5.127
    113
    Vrouw
    Whoopy, suus1983, Mamafiets en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  18. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.456
    10.659
    113
    Precies. Ik vraag me af of degenen die dit zeggen wel mensen persoonlijk kennen die long COVID hebben. Ik ken er 2 en als ik hen hoor praten over wat ze hebben meegemaakt en nog meemaken en hun revalidatietraject dan is het voor mij wel duidelijk dat dit echt serieus is. En ook echt niet zomaar even gezegd kan worden dat dit net zo goed een burn out kan zijn.
     
  19. Suzy85

    Suzy85 Fanatiek lid

    16 apr 2016
    2.236
    2.639
    113
    Informatiebeveiliging
    Provincie Utrecht
    Herkenbaar. Bij ons heeft een aantal collega’s long covid. Dat zijn jonge, gezonde, sportieve meiden van onder de 30. Die van hun werk houden en geenszins in de buurt van een burn-out zaten. Hun artsen hebben geen enkele twijfel dat het long covid is. En dan hier het gemak waarmee men het betwijfelt. Dat vind ik echt heel erg.

    Weet je, als er 17 miljoen bondscoaches zijn, dan kan ik daar wel om lachen. Maar de laatste 2 jaar denkt een deel van Nederland het beter te weten dan virologen. Denkt wetenschappelijke informatie beter te kunnen interpreteren dan wetenschappers. Weet hoe de pandemie beter bestreden zou kunnen worden, terwijl de hele wereld zoekende is. En nu weet men dus ook beter te diagnosticeren dan artsen. En daar word ik toch echt wat verdrietig van.
     
    Whoopy, Leesteken, Zxcvb en 23 anderen vinden dit leuk.
  20. Spectre

    Spectre VIP lid

    5 nov 2015
    18.006
    17.029
    113
    Vrouw
    Maar hoe zien jullie dat dan van mensen die geen bewezen besmetting hebben gehad en veel klachten ervaren die lijken op long covid?

    En zeker.. wanneer je het gehad hebt, top fit was en eerder geen moeite had met een marathon lopen en nu een ommetje maken al te veel voor je is (waarvoor revalidatie nodig is), kun je aannemen dat het long covid is. Maar wat ik nu om mij heen hoor (mijn persoonlijke omgeving dan) is dat mensen al snel zeggen 'ik heb long covid dus kan niet meer werken'. Terwijl die klachten bijv. ook kunnen komen door overmatige/ langdurige stress, slechte conditie, hoog cholesterol, vitamine te kort, gebrek aan zonlicht en noem maar op. Stress doet nare dingen met je lichaam ...
    Maar dat het bestaat geloof ik zeker en lijkt me ook heel heftig dat je bijv. als top fitte man/ vrouw haast niks meer kunt en revalidatie nodig hebt.
     

Deel Deze Pagina