Vergadering tijdens vakantie

Discussie in 'De lounge' gestart door Manolito, 23 jan 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Manolito

    Manolito Fanatiek lid

    12 sep 2016
    2.520
    1.944
    113
    Kan een werkgever je verplichten om aanwezig te zijn op een vergadering tijdens je vakantie.
    Kortom, dat je je vakantie onderbreekt om naar je werk te gaan?
     
  2. Beukenhaag

    Beukenhaag Fanatiek lid

    17 mei 2020
    1.439
    1.611
    113
    Lijkt me stug.
    Kan je de vergadering online bijwonen (vind ik ook niet nodig, maar is eventueel een optie).
     
    Manolito vindt dit leuk.
  3. Mapje

    Mapje Niet meer actief

    Lijkt me niet toch? Ik woon in elk geval geen vergaderingen bij tijdens m’n vakantie. Vrij is vrij.
     
    Zeebra en Manolito vinden dit leuk.
  4. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.493
    24.368
    113
    Lijkt me niet. Wordt al helemaal lastig als je in het buitenland zit… Moet je ook nog met je werkgever gaan overleggen hoe jij je vakantie besteedt. Is geen wenselijke situatie, lijkt me.
     
    Zeebra en Manolito vinden dit leuk.
  5. tasje

    tasje Actief lid

    20 mei 2014
    463
    186
    43
    Bij mij hing het af van mijn normjaartaak. Sommige studiedagen/vergaderingen waren voor een ieder verplicht, ook als het op mijn vrije dag viel.
    Dit wist je wel aan het begin van het jaar (bij het bespreken van de normjaartaak).

    Edit: de data van deze studiedagen/vergaderingen stonden dan vast en konden niet later gewijzigd worden. Werden deze data aangepast, dan had je een goede reden om afwezig te zijn.
     
    femkes vindt dit leuk.
  6. Narcisje

    Narcisje VIP lid

    17 mrt 2016
    11.399
    6.937
    113
    Vrouw
    Vakantie is vakantie.
     
    Ayla7000 en JupitR vinden dit leuk.
  7. Nellie4

    Nellie4 Fanatiek lid

    25 jan 2017
    4.632
    7.300
    113
    Lijkt me niet.
    Ben dan ook benieuwd wat er volgens de werkgever zo belangrijk is tijdens de vergadering dat jij in je vakantie naar die vergadering toe moet. Daar heb je toch notulen voor zou ik zeggen.
     
  8. Haje32

    Haje32 Bekend lid

    4 sep 2019
    574
    379
    63
    Vrouw
    Een werkgever die daarvoor gewichtige reden heeft, kan op de vastgestelde datum van de vakantie terugkomen en daarmee het opnemen van de vastgestelde vakantie tegengaan. Hij moet dan wel eerst in overleg treden met de medewerker (art 7:638-5 BW).

    Hij moet een goede reden hebben als je een vastgestelde vakantie hebt.
     
  9. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.583
    4.623
    113
    Dat is in de praktijk afhankelijk van de situatie. Als jij een moderne werkgever hebt zijn werktijden en plekken steeds vaker flexibel en plaats- en tijdonafhankelijk.

    Op mijn werk is het heel gebruikelijk dat mensen online inbellen tijdens een vergadering. Ook buiten hun werkdagen of tijden. Natuurlijk alleen als dat echt noodzakelijk en mogelijk is. Dat gaat in onderling overleg met de andere deelnemers. Zoiets regel je zelf en daar komt geen werkgever bij kijken. Of je zorgt dat er een vervangende collega aanwezig is. Of je geeft per mail vooraf je bijdrage aan de vergadering.

    Ook ontvang ik regelmatig mails van mensen die vrij zijn bijvoorbeeld.

    Als jij een traditionele 9 tot 5 of prikklok werkgever hebt is dat natuurlijk anders. Maar in de huidige moderne tijd veranderen zaken steeds meer. Ik vind die flexibiliteit juist heerlijk en vele voordelen hebben.
     
    Maslov vindt dit leuk.
  10. Madelie

    Madelie VIP lid

    14 jun 2014
    11.383
    8.488
    113
    Zelf moet ik er niet aan denken om tijdens mijn vakantie met mijn werk bezig te moeten zijn. Vakantie is voor mij echt nodig om mij even volledig los te koppelen van mijn werk.
    Maar het zal wellicht afhangen van je functie, hoe belangrijk deze vergadering is en welke afspraken vooraf zijn gemaakt hierover. En dan vooral het laatste punt. Zijn hier vooraf afspraken over vastgelegd? Zo nee, dan denk ik niet dat een werkgever jou kan verplichten.
     
  11. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.407
    3.964
    113
    noord holland
    Vakantie is toch hoogstnoodzakelijk om af en toe volledig je hoofd los te kunnen maken van je werk? Lijkt me heel apart dat je dan wel bij een vergadering aanwezig moet zijn, of je nou wel of niet op vakantie bent.
    Stel dat er in het jaar een paar belangrijke speciale vergaderingen zijn waar iedereen verplicht bij moet zijn, dan zou je geen toestemming voor vakantieverlof op de betreffende dag moeten krijgen en kun je het anders plannen.
    Ik vind het een vrij raar idee dat je tijdens vakantie werkverplichtingen hebt. Doet je werkgever dat zelf ook tijdens z'n vakantie?
     
  12. Aries

    Aries Niet meer actief

    In principe alleen in uitzonderlijke (crisis)situaties lijkt me, maar inderdaad werk- en functieafhankelijk.
     
  13. G89

    G89 VIP lid

    18 sep 2008
    9.911
    1.188
    113
    Nederland
    Lijkt me niet, wellicht afhankelijk van de functie en situatie waarom het overleg plaatst vindt.

    Als het een belangrijk overleg is dan zou ik daarvoor wel even naar het werk gaan of online deelnemen. Zo zijn we bezig geweest met teamsessies en één zo’n sessie is ook in m’n vakantie geweest, omdat ik het belangrijk vond heb ik via teams deelgenomen, maar het had niet hoeven.
     
  14. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    1 dec 2007
    20.874
    7.641
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    Ik mag mn telefoon niet eens aanzetten van mn leidinggevende :roflmao:
     
    owly vindt dit leuk.
  15. Zeebra

    Zeebra Bekend lid

    5 aug 2020
    802
    1.081
    93
    Vrouw
    Ik lees terug in een andere topic dat je in de ouderenzorg werkt. Vraag aan een collega of ze voor je wilt notuleren wat er wordt besproken indien er geen notulen gemaakt worden. Kan me niets voorstellen wat er zo belangrijk is dat je bij aanwezig moet zijn in je vakantie. Evt vooraf met je baas bespreken zodat je mening over een bepaalt onderwerp bekend is.

    Werk zelf in de zorg en dit nog nooit meegemaakt dat t werd geeist van je. Je moet voor jezelf beslissen of je een gegronde reden hebt om niet aanwezig te kunnen zijn en dan is t je eigen verantwoordelijkheid om aan je info te komen. Ik vroeg dus altijd aan een collega een korte samenvatting te maken en dat was nooit een probleem, tegenwoordig krijgen we notulen vd vergadering.
     
    Manolito vindt dit leuk.
  16. Zeebra

    Zeebra Bekend lid

    5 aug 2020
    802
    1.081
    93
    Vrouw
    Nb zeker na alle covid zorgen, zorgzwaarte en extra uren werken heb je wel echte vakantie verdient! Geniet ervan!
     
    Manolito en Aries vinden dit leuk.
  17. linnim

    linnim Fanatiek lid

    24 mrt 2009
    2.012
    360
    83
    in nederland
    Vakantie is vakantie. Even los zijn van je werk en genieten.
     
  18. Plopperdeplopperdeplop

    1 feb 2020
    267
    446
    63
    Vrouw
    Bij ons moet je op vrije dagen wel terug komen, maar tijdens vacantie dagen niet. Door mijn oud leidinggevende ben ik wel eens vriendelijk gevraagd om aan het einde van mijn ouderschapsverlof terug te komen. Dat heb ik gedaan, gratis, vond ik geen probleem. Hoe wordt de betaling dan berekent tijdens je vakantiedagen?
     
  19. Riverdale87

    Riverdale87 Fanatiek lid

    15 okt 2017
    4.151
    4.681
    113
    Vrouw
    Vakantie is vakantie, ze kunnen op de kop gaan staan maar ik ben dan niet met werk bezig. Op vrije dagen is het anders, dan kom ik wel terug.
     
  20. Maev

    Maev VIP lid

    4 dec 2014
    6.071
    5.553
    113
    Ik meen dat er bij mijn oud-werkgever ooit zo'n geval is geweest, betrof niet alleen een vergadering overigens. Maar diegene die het betrof heeft zijn geboekte vakantie dubbel terug gekregen evenals zijn vrije dagen.
    Maar vergaderingen ansich gingen tijdens vakantie van deze of gene gewoon door zonder desbetreffende, wij werden over het algemeen geacht om onze werkzaamheden af te ronden (mede vanwege deadlines) of over te dragen (bij deadline in of net na de vakantie).
    Wel 1 keer gehad dat mijn verzoek tot een vrije dag niet geaccepteerd werd, zou voor een begeleide omgang zijn en had nogal wat voeten in de aarde qua dreigementen naar mij toe vanuit jeugdzorg, maar daar heeft mijn projectdirecteur ook direct alles voor zwart op wit gezet aangezien we een deadline hadden. Inclusief een pittige brief naar de leidinggevende bij jeugdzorg met de vraag of zij hun medewerker vlak voor een belangrijke deadline vrijaf zou geven of anders zou dreigen met uithuisplaatsingen etc. (Projectdirecteur was nogal boos toen hij de reactie hoorde en las op mijn aangeven dat ik geen vrij kon krijgen, ik werkte 4 dagen in de week (en in die periode vaak ook nog op mijn eigenlijke vrije dag vanuit huis) en mijn ex wilde pertinent de omgang niet op mijn vrije dag plannen terwijl hij hele dagen thuis zat).
     

Deel Deze Pagina