Hoe vaak vader bezoeken in verpleeghuis?

Discussie in 'De lounge' gestart door cowgirl80, 2 feb 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.203
    113
    zuid-holland zuid
    Ik ben de enige familie, enige mantelzorger van mijn vader.
    Hij is sinds 3 maanden echt heel erg verzwakt. Kan alleen nog maar in bed liggen, niet meer zelf naar toilet. Maar mentaal is hij nog helemaal goed.
    Gelukkig hebben we de afgelopen periode heel veel thuiszorg gekregen dankzij een de terminaal verklaring van de huisarts. Alleen omdat het allemaal te lang gaat duren kan deze zorg niet blijven en gaat hij alsnog naar een verpleeghuis.

    De afgelopen maanden ben ik 5 x in de week een paar uur naar hem toe gegaan. Ook om de dames van de thuiszorg te ontlasten en bij te staan. Maar ik merk dat ik echt totaal op mn tandvlees loop. Ik heb een gezin en mn werk, het past niet allemaal. Ik hou dat niet vol. Maar ik weet niet goed wat acceptabel is als hij straks in dat verpleeghuis zit… hoe vaak op bezoek is reeel? Ik wil hem niet aan zn lot over laten daar. Maar ik wil ook mijn gezin niet steeds maar op de tweede plek zetten.

    Heeft 1 van jullie een ouder in een verpleeghuis en hoe vaak ga je daar heen? Kun je me er iets meer over vertellen hoe het combineert met je gezin?
     
  2. lieke

    lieke VIP lid

    7 sep 2005
    5.587
    61
    48
    Ik werk in de zorg, met ouderen .
    Ik zie dochters niet elke dag op bezoek komen hoor .
    Zie wel de afwisseling als er meerdere kinderen zijn .
    Maar je kan niet uitgaan van een getal , bezoek je vader op momenten dat het jouw nu past hij is niet meer alleen krijgt alle hulp die nodig is.
    Mantelzorg in een verpleeghuis is fijn maar hoeft geen uren per dag te zijn .
    En ook niet elke dag.
     
    Zuul, Zeebra, Manolito en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  3. Ayla7000

    Ayla7000 Actief lid

    24 jun 2021
    490
    218
    43
    Bij de mensen die nog “mentaal “ goed zijn, zien we de familieleden wel vaker.
    Meestal met het middag eten, of met het avond eten.
    Het is ook vreselijk om te zien als die gene nog precies alles weet en daar weg kwijnd.
    Bij de mensen die helemaal de weg kwijt zijn, en hun kind niet meer herkennen die komen minder vaak.
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  4. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    14.606
    25.652
    113
    Vrouw
    Mijn schoonmoeder zit in een verpleeghuis.
    Groot verschil is dat zij 5 kinderen heeft. 2 wonen verder weg, dus die komen minder vaak. Maar er is dus bijna dagelijks wel even bezoek.

    Ik snap dat dat voor jou als ruige kind niet reëel is. Wel is het zo dat bezoek nu ook gewoon bezoek kan zijn ipv veel zorgtaken uitvoeren. Dat, en de wetenschap dat hij in goede handen is zal je mentaal meer rust geven.

    Belangrijk voor jou is dat je voldoende rust voor jezelf en je gezin gaat vinden. En tegelijkertijd ook je vader de liefdevolle aandacht geeft die hij verdiend.
    Wat is genoeg? Moeilijk te zeggen en voor iedereen anders. Wat verwacht hij van je? Kan je afspreken dat je bijvoorbeeld 3 vaste dagen naar hem toe gaat?
    Is het ver weg? Of kan je makkelijk even omlopen voor een kop koffie.

    Blijft een moeilijke situatie. Sterkte ermee.
     
    Lamode en cowgirl80 vinden dit leuk.
  5. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    10.778
    15.330
    113
    Vrouw
    Mas kan uw vader nog wel overweg met een tablet ofzo ?
    Zo kan je langsgaan combineren met eens face timen.
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  6. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.041
    113
    Vrouw
    #6 GroeneBomen, 2 feb 2022
    Laatst bewerkt: 2 feb 2022
    Wanneer het jou goed voelt. Ik zag op mijn werk wel kinderen die elke dag kwamen maar... die waren zelf ook al met pensioen,kids uit huis of geen kinderen/kleinkinderen etc (ik ben zelf ook dagelijks bij mijn ouders, die zijn bijna 80 maar ik kan de kids meenemen) De werkenden, druk met kids, drukker eigen leven wisselde: over t algemeen was er wel 1x in de week een kind over de vloer (en vaak rouleerden ze met broers/zussen). Ik weet van mijn ouders dat mijn moeder een schema had met haar broers/zussen, zodat elke zondag wel een kind er was. Mijn andere oma kreeg dan weer elke zaterdag bezoek (ook roulerend) en tussendoor als men zin had ook. Die zag 2x per week wel een kind.

    Volg je gevoel vooral: het is écht meer dan oke he om 2x of 1x per week te gaan. Je vader heeft het meeste aan jou als je zelf ook je goed voelt.
    Wij hebben dat ook vaak gezegd tegen familie die kampt met schuldgevoel: het is écht oke om ook voor jezelf te kiezen en minder te gaan. Zorgtaken overdragen is ook echt prima. De zorg heeft weinig ruimte voor een tijdje zitten bij iemand met kop koffie, dus door zelf wel er rustig bij te zitten en zorg ook uit handen te geven help je ook de zorg mee. Dat is ook wat de collega's en ikzelf ook zo lastig vonden. Je staat zo op tijd en wat is het dan fijn als er bezoek is dat gewoon zit en wel die tijd even heeft om gewoon te zitten en er te zijn voor iemand :)
     
    Lamode en cowgirl80 vinden dit leuk.
  7. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.203
    113
    zuid-holland zuid
    Nou hij kan heel goed overweg met een tablet. Maar het is een man van weinig woorden. Lange telefoongesprekken zijn niet te voeren met hem. 2 minuten is ons record ongeveer:)
     
    Zeebra, spruitje80, Athina en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  8. Esther2901

    Esther2901 Fanatiek lid

    3 jul 2014
    1.154
    874
    113
    Mijn vader heeft een tijdje in een verzorgingshuis gewoond en is daarna overgegaan naar een woonvorm voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Op beide plekken ging ik 1x per week op bezoek. Soms een 2e keer per week. En als het slecht ging met zijn gezondheid probeerde ik nog wel gelijk na mijn werk nog een keer te gaan.
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  9. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.203
    113
    zuid-holland zuid
    Het is een kwartiertje rijden, dus echt wel dichtbij. Nu ben ik inderdaad altijd veel tijd kwijt met zorgtaken en kom ik nooit weg, dan ga ik “alleen maar even een bakkie doen” en kom uren later thuis. Hopelijk is dat straks niet meer maar het is lastig in te schatten voor mij.
    3 vaste dagen klinkt wel als een idee.
    Ik vind het lastig mijn eigen grens hierin aan te geven, wat is acceptabel om opzij te zetten voor hem en welke tijd mag ik ook echt voor mezelf/gezin/werk pakken.
     
  10. Mythique

    Mythique Fanatiek lid

    3 apr 2015
    4.627
    3.753
    113
    Ik heb er geen ervaring mee maar naar aanleiding van wat Ayla zegt, kun je misschien proberen te combineren? Op woensdag bijvoorbeeld door vanuit school en met de kinderen wat bij hem eten. Lunchen moet je toch, kost het je niet heel veel extra tijd en besteed je ook je kinderen niet uit.

    Ik roep maar wat hoor, maar misschien kun je van daaruit andere dingen verzinnen die in je schema passen!
     
    NiVa0230 en Syane vinden dit leuk.
  11. Eruanna

    Eruanna Bekend lid

    13 mei 2013
    912
    897
    93
    Kan je de kinderen af en toe meenemen? Of afwisselen met je man bijvoorbeeld?
     
    Syane vindt dit leuk.
  12. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    8.660
    9.574
    113
    Dat is dan net praktisch lastig. Op de eigen kamer is vaak geen gelegenheid om met een paar man aan tafel te zitten, en t is niet de bedoeling dat je als familie in de gezamenlijke huiskamer je broodtrommeltje opentrekt. Dan kan je je vader beter bij mooi weer meenemen naar een park en daar samen eten.
     
    Zeebra, Neuzeke en cowgirl80 vinden dit leuk.
  13. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.203
    113
    zuid-holland zuid
    Hij kan/wil niet meer in een rolstoel. Hij wordt te benauwd van rechtop zitten.

    @Eruanna
    De kinderen vinden het vaak eng en moeilijk om mee te gaan. Ze moeten van mij 1x in de week en dan maar de tablet mee. Als ze een beetje druk zijn is het ook snel teveel voor hem. Ze moeten echt heel rustig naar hun scherm blijven kijken dan.
    Eten is inderdaad niet handig en praktisch met de kinderen ook erbij. Soms moet hij net verschoond als ik kom, sta je daar allemaal met je broodtrommel.

    Mijn man springt echt veel bij maar hij doet dan dingen waar ik thuis niet aan toe kom, extra veel koken , afspraken met de kinderen enzo. Hij zal niet snel in zn eentje naar mn vader gaan. Alleen als er echt een concrete klus ligt.
     
  14. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Dat verschilt echt per huis.

    Ik zou inderdaad kijken of je bepaalde dingen kunt combineren. Misschien als je de kinderen naar school hebt gebracht even op de koffie ofzo? Of als je toevallig allebei een bepaald tv-programma of een bepaalde sport ofzo kijkt, dat je dat samen kijkt?

    Qua tijd mógen pakken voor jezelf en je gezin en werk ed, dat mag natuurlijk altijd en zoveel als je wil/nodig hebt. Er is geen harde eis, zelfs geen richtlijn. Het is net wat te doen is. Misschien is het ook iets wat je met je vader kunt bespreken; waar heeft hij behoefte aan?
     
  15. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.552
    21.036
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ik was nog maar 18 toen mijn moeder in het verpleeghuis was. Daar was ik dan een paar keer per week. Mijn vader elke dag. Toen ik uit huis ging, ging ik op 1,5 uur rijden wonen, toen ging ik elke 2 weken, we waren daar dan
    met vader, zus en aanhang.
    Als ik het nu voor mezelf zou moeten bedenken en ik zou dichterbij wonen, zou ik 2x per week gaan denk ik.
    Wij konden gewoon op dr kamer met zn allen zitten, en mochten ook in 1 van de gezamenlijke ruimtes zitten. Op zondag was het daar dan toch altijd rustig, omdat veel bewoners een dagje naar 'huis' gingen.
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  16. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.552
    21.036
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    O en in het begin voelde ik me schuldig, dat ik niet vaker ging. Maar ik had natuurlijk ook gewoon mn gezin. Het is gewoon niet reeel om dagelijks te gaan. En je hoeft je daar niet schuldig om te voelen. Je moet doen wat kan en wat je aankan. Het heeft geen zin jezelf voorbij te lopen. Daar heeft je vader niks aan, je gezin niks aan, en jijzelf al helemaal niks aan.
     
    femkes, Mamafiets en cowgirl80 vinden dit leuk.
  17. Elsa86

    Elsa86 VIP lid

    30 jun 2014
    6.453
    3.441
    113
    Toen mijn oma in het verzorgingshuis zat, gingen mijn ouders 3 á 4x per week bij haar op bezoek.
    In het verzorgingshuis waar ik werk zien we verschillende situaties. Sommige families komen elke dag en sommigen komen bijna nooit.

    Ik zelf zou waarschijnlijk 2 á 3x per week op bezoek gaan.
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  18. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.203
    113
    zuid-holland zuid
    Bedankt voor je verhaal!
    Ja ik weet het wel ergens, maar het voelt toch heel gek om een dagje naar een pretpark te gaan of misschien zelf een weekendje in een huisje te gaan als hij daar dan alleen ligt. Maar goed misschien moet ik nog aan het idee wennen. Misschien ben ik er al erg mee geholpen dat ik gewoon even langs kan gaan ipv uren helpen met vanalles. We gaan het zien.
     
  19. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.448
    2.261
    113
    Ik vind allereerst dat je het supergoed doet!!
    Je hebt een beetje de 'pech' dat je geen broers en zussen hebt om dit mee te (ver)delen. Ik vind dan ook dat je daar niet voor hoeft te compenseren. En zeker niet als het gewoon te zwaar begint te voelen (en dat is logisch!). Ik denk dat je vader in zijn handjes mag knijpen met zo'n dochter! Het is begrijpelijk dat je je leven even 'on hold' en in teken van hebt gezet omdat het tijdelijk leek, maar nu het langer lijkt te gaan duren is het ook ok om weer even terug bij jezelf te komen en te denken, wat wil ik eigenlijk?

    succes en sterkte!
     
    NiVa0230, femkes en cowgirl80 vinden dit leuk.
  20. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.203
    113
    zuid-holland zuid
    Bedankt voor je lieve bericht!! Het helpt ook enorm om er zo een beetje over van gedachten te wisselen!
     
    julia80 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina