Cito-oefenmateriaal Squla vs Junior Einstein

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Wasabi, 20 dec 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
?

Hoe Cito (groep 7/8) het best voorbereiden?

  1. Squla

    0 stem(men)
    0,0%
  2. Junior Einstein

    60,0%
  3. Boeken van Cito zelf

    0 stem(men)
    0,0%
  4. Andere boeken

    20,0%
  5. Andere website

    20,0%
  1. Wasabi

    Wasabi Fanatiek lid

    28 jan 2017
    1.274
    687
    113
    Vrouw
    NULL
    NULL
    @Madeliefke kwam er eerst mee :) Fijn dat mijn link het wel doet:thumup:
     
    Madeliefke vindt dit leuk.
  2. Shay25

    Shay25 Fanatiek lid

    16 okt 2018
    2.640
    2.375
    113
    Vrouw
    Ik snap dat je het doet, al hebben we het hier thuis niet gedaan omdat mijn zoon wel slim is, maar soms niet weet in welke kamer in zijn hersenen, in welke la hij dit gestopt heeft. Hij weet altijd het goede antwoord maar het duurt gewoon even.
    Dus besloten om er niets mee te doen omdat hij ervan gefrustreerd raakt.
    Nu heeft hij kader advies en haalt de ene 8 - 9 na de andere, ik zie hem gewoon groeien van zelfvertrouwen (dat was in gr 7-8 wel anders).
     
    Miss T en Zxcvb vinden dit leuk.
  3. ManonBB

    ManonBB Actief lid

    27 mei 2019
    287
    186
    43
    Vrouw
    Hier ook nooit thuis geoefend voor cito's/eindtoets (hier de Iep). Ik begrijp wel dat je eruit wil halen wat er in zit, en ik wil het zeker niet veroordelen. Maar mijn visie is; als je kind op de basisschool extra oefening thuis/bijles/etc nodig heeft om net dat niveau hoger uit te mogen stromen, dan gaat hij/zij het zonder extra oefening op het VO, op net dat niveau hoger, lastig krijgen. Op het VO moeten ze het ook zelf doen, met wat ze op school wordt aangeboden en hun eigen inzet.

    Die cito/eindtoets is bedoeld om te bekijken welk niveau jouw kind heeft behaald met het gevolgde onderwijs op de basisschool. Die zijn zo genormeerd dat je met die resultaten (en het beeld dat school van je kind heeft na 8 jaar, uiteraard) een goed uitstroomadvies kan geven. Je gaat dat vertroebelen door thuis te oefenen, daar zijn die toetsen niet op genormeerd. Een hogere score is niet beter. Het gaat er enkel om dat jouw kind in beeld wordt gebracht voor wie hij/zij is en wat hij/zij aankan. Zodat een kind op de meest passende plek terecht komt.

    Eenmaal op de middelbare school komt er nog zoveel extra op je kind af. Er wordt behalve een niveau van de schoolse vakken zoveel meer van ze gevraagd. Het lijkt mij niet wenselijk om je kind op z'n tenen te laten lopen.
     
    Felice, NiekeKris, Miss T en 2 anderen vinden dit leuk.
  4. Miss T

    Miss T Fanatiek lid

    3 mei 2012
    4.351
    298
    83
    Mee eens. Vandaar mijn vraag: waarom oefenen? Er zijn wel uitzonderingen waarbij een keertje oefenen handig is, maar vaker niet dan wel. De leerkracht kent jouw kind en het advies wordt gebaseerd op meerdere groepen van de basisschool. Het risico op een hoger advies is groot, zelden zonder gevolgen. Ik ben mentor van diverse onderbouwklassen geweest, dus helaas ervaring daarmee. Eventuele opstroom is veel beter voor het zelfbeeld van een kind dan afstroom.

    Als je extra wilt oefenen: ga dan vooral samen lezen (voorlezen telt zeker ook mee). Het aantal voordelen van lezen wordt nog steeds enorm onderschat. Tip: laat ook terugvertellen wat er de dag ervoor gelezen is en laat voorspellingen doen over het verloop van het verhaal.
     
    ManonBB vindt dit leuk.
  5. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.429
    480
    83
    Hier een dochter die op Cito 2 en 1 scores heeft muv begrijpend lezen . Hier scoort ze 5-4 en soms 3 op….
    We krijgen haar niet aan het lezen, vindt ze saai!!
    Wat moeten we hier mee? Misschien toch bijles? Junior Einstein..
     
  6. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.485
    8.332
    113
    #26 NiekeKris, 31 jan 2022
    Laatst bewerkt: 31 jan 2022
    @bunchy: Ik zou vooral veel voorlezen en dan praten over het verhaal, vragen stellen, laten voorspellen, enz. En zo gevarieerd mogelijk boeken aan haar aanbieden, ook informatieve boeken, wie weet komt ze ooit wat leuks tegen. En strips laten lezen als ze dat wel leuk vindt. Lezen wordt vaak niet bepaald leuker door suffe standaard teksten en oefeningetjes…

    Hoe oud is ze en hoe goed leest ze? Als je het dochter van 9 is; mijn jongste dochter vond lezen ook verschrikkelijk. Technisch kon ze het prima, maar ze vond het super saai, pakte echt niet voor haar plezier een boek. De oudste daarentegen leest alles wat los en vast zit, dus dat was even wennen. ;) De jongste las wel de Penny, daar heeft ze dan ook een abonnement op. Vorig jaar las ze voor het eerst een boek wat aan haar aansprak (oké, dat haar beste vriendin hetzelfde boek las en ze ‘bij wilde blijven’ was ook een stimulans om door te lezen ;) maar daardoor bleef ze ook in het verhaal en werd het interessanter dan wanneer je een bladzijde per week leest ofzo). Sindsien weet ze dat lezen leuk kán zijn. Ze leest nog steeds niet megaveel boeken, maar wel meer. En haar huidige juf heeft gezegd dat ze best de Penny mag lezen, maar dan bij voorkeur de verhalen ipv de strips.:roflmao: Dat werkte ook goed. :D Verder heb ik haar in de verlengde kerstvakantie enigszins gedwongen om te lezen. Boeken besteld die mij (voor haar ;)) wat leken of die ze zelf graag wilde en iedere dag verplicht even lezen. Gewoon 5-10 minuten, net als in groep 3, zeg maar. Kort genoeg om het overzichtelijk en te doen te houden en gewoon te beginnen. En soms bleef ze dan ‘hangen’ in een boek en las ze ongemerkt een half uur. ;) Drie weken terug kwam ze in tranen naar beneden, we hadden geen idee wat er aan de hand was…bleek een boek te eindigen met een cliffhanger. Dat kende ze nog niet, ze was helemaal van slag, want het was zo spannend, ze had doorgelezen, want ze wilde weten hoe het afliep en nou stond dat er niet in?! :roflmao::oops:<3 Meteen volgende boek uit de serie maar gereserveerd bij de bieb. ;)
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  7. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.591
    3.483
    113
    Waar oefenen ze op school mee, Nieuwsbegrip bijvoorbeeld? Hier gaf het wel inzicht bij mij tijdens dat thuisonderwijs waarom dat niet zo goed ging. Gewoon samen gaan maken. Hij las de tekst niet eens, ging meteen naar de vragen. En soms gokte hij gewoon een antwoord.
    Een paar dingen die het makkelijker maakten die hij van mij om te oefenen moest doen:
    - opletten welke vragen ze zowat standaard vragen, dan kun je meteen op zoek naar het antwoord.
    - eventueel steekwoorden onderstrepen of marken.
    - letten op woorden die de boel samenvatten of met een conclusie te maken hebben die volgt.
    - weten in welk deel van de tekst ze wat vaak kunnen vinden, ook op de titel letten van de tekst.

    Je zou om oude teksten of toetsen bij de juf of meester kunnen vragen.
     
    NiekeKris vindt dit leuk.
  8. Anakin

    Anakin VIP lid

    17 mrt 2006
    6.694
    301
    83
    Hier niet geoefend.
    Oefenen voor de Cito. Laat dat eens op je inwerken....
    Het is geen examen.
    En dan vinden we het allemaal gek dat de kids faalangstig zijn.
     

Deel Deze Pagina