Grote problemen opvoeding zoon

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Mama098, 8 mei 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Mama098

    Mama098 Lid

    8 mei 2022
    42
    22
    8
    Vrouw
    Ik lees je reactie ook zeker niet als onaardig.. ik begrijp heel goed wat je zegt en je hebt helemaal gelijk wat betreft die vicieuze cirkel dat merk ik ook altijd.
    Ik ben sinds kort gestart met een nieuwe baan waar ik heel veel plezier en voldoening uithaal gelukkig. Ik ben zelf meerdere keren bij een psycholoog geweest al de afgelopen 3 jaar en ik probeer mezelf zoveel mogelijk in balans te houden door een gezonde leefstijl. Dit alles helpt wel hoor maar ik mis gewoon wel echt dat echte begrip van mensen.. of een stukje herkenning.
     
  2. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.760
    2.625
    113
    Noord-Holland
    Ja dat begrijp ik. Toen we in de mmm zaten, toen we een huilbaby hadden.. het is anders als mensen niet hetzelfde hebben meegemaakt. Ik hoop dat je hier wel een stukje begrip vindt en ook dat je weet dat mensen om je heen het ook goed bedoelen hoe onhandig ze soms ook zijn ;)
    Je zou het ook kunnen aangeven "ik ben het meest geholpen als jij ... (me laat uithuilen, schreeuwen, me knuffelt, niet zegt dat het wel meevalt, wel zegt wat rot voor je etc)"
     
  3. Mama098

    Mama098 Lid

    8 mei 2022
    42
    22
    8
    Vrouw
    Over het algemeen is hij inderdaad wel wat beter te handelen wanneer hij langere tijd niet naar school hoeft. School is denk ik echt wel 60% van het probleem maar wanneer hij dus niet naar school hoeft lopen we thuis alsnog wel tegen veel dingen aan. Opstandig, niet luisteren constant de grenzen opzoeken en ons uitdagen etc.
     
  4. Mama098

    Mama098 Lid

    8 mei 2022
    42
    22
    8
    Vrouw
    Ik ben aan het rondkijken naar een plek voor diagnostiek.. die wachttijden zijn echt om te huilen :( binnen 4 maanden ben je iniedergeval nergens aan de beurt..
     
  5. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    10.780
    15.332
    113
    Vrouw
    School bied natuurlijk veel ritme, regelmaat en structuur.
    Mss is het naar school gaan wel een probleem maar lukt het hem (zoals school ook zegt) best goed in zo een duidelijke structuur.

    Bieden jullie hem duidelijke structuur thuis.
    Pictogrammen enzo?
     
  6. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.511
    10.344
    113
    Wat hebben jullie al ontzettend veel inspanningen geleverd en wat ga je goed met de tips en opmerkingen om die gegeven worden. Echt groot respect!

    Wat ik niet goed begrijp is het volgende. School ziet dat jullie hem echt de school in moeten trekken, daar moeten 2 mensen klaar staan om hem op te vangen en de deur dicht te doen, maar ze zien het niet als een probleem? Is dit al wel eens met de directeur besproken? Ook al laat hij gedurende de dag sociaal wenselijk gedrag zien, het is geen normale gang van zaken.

    Mijn zoontje van 7 is ook heel gevoelig en gaat heel vaak met tegenzin naar school. Hij wordt niet agressief, maar juist verdrietig, wat mij ook verdrietig maakt. Hij zit in een pittige klas waardoor er vaak moet worden opgetreden, wat hij hem veel harder binnen komt, ook al is het niet tegen hem. Wat hij heel fijn vindt en wat goed werkt is slaap klets, samen de dag even bespreken, wat ging er goed, hoe voelde je je, heb je iemand geholpen, of iemand jou? Soms komt er door beantwoording van vragen een voorval naar voren die hem dwars zit. Dit zal niet de oplossing van jullie probleem zijn, maar misschien helpt het jullie om een stapje dichter bij hem te komen. Verder zullen toch professionele instanties hier hulp moeten bieden, maar daar ben je al heel goed mee op weg.

    Veel sterkte toegewenst en probeer elkaar te blijven vinden ook al zijn het heel moeilijke tijden.
     
    Jo79 vindt dit leuk.
  7. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    3.857
    4.934
    113
    Hier is het 6 maanden… vreselijk! Voelt nu bij mijn jongste alsof ze maar een half jaar wat moet gaan aanmodderen…
     
  8. Mama098

    Mama098 Lid

    8 mei 2022
    42
    22
    8
    Vrouw
    Erg he.. de therapie waar wij nu voor op de wachtlijst staat heeft een wachttijd van gemiddeld een jaar... Wanneer je de drempel overstapt om hulp te zoeken speelt er vaak al zolang van alles, en dat je dan daarna nog zolang moet wachten geeft echt een hulpeloos gevoel vind ik.
     
    evaleana vindt dit leuk.
  9. Mama098

    Mama098 Lid

    8 mei 2022
    42
    22
    8
    Vrouw
    Ja we hebben een planbord met pictogrammen en proberen daar waar mogelijk zoveel mogelijk voorspelbaarheid en structuur te bieden. Hij zit op een montessorischool dus mogelijk is dat niet gestructureerd genoeg voor hem.
     
    Neuzeke vindt dit leuk.
  10. Mama098

    Mama098 Lid

    8 mei 2022
    42
    22
    8
    Vrouw

    Dit is precies zo bij mijn zoontje. Hij geeft bijvoorbeeld aan dat hij de juf eng vind omdat ze streng is en een harde stem heeft. Wanneer ik hem dan vraag waarom ze streng tegen hem doet benoemt hij vaak dat ze niet streng tegen hem doet maar tegen andere. Hij zegt zelf: ik krijg altijd een raar gevoel in mijn buik als ze zo streng doet.

    Ik heb nog niet met de directeur gesproken, wel met de intern begeleider en de leerkrachten. School ziet het denk ik wel als een probleem maar zij denken denk ik nog steeds dat het wel overgaat? of dat het overgaat met de huidige hulp die we krijgen? ik weet niet zo goed hoe zij erin staan. Het standpunt waar zij bij blijven is dat het meestal binnen 10 minuutjes nadat wij weg zijn goed gaat.
     
  11. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.511
    10.344
    113
    Dikgedrukt heeft mijn zoontje exact hetzelfde. Ik heb het idee dat hij door de spanning die hier uit voort vloeit nu zijn kleding kapot maakt (hier heb ik een topic voor aangemaakt). Jouw zoontje gaat daar weer anders mee om.

    Ik zou toch naar de directeur stappen, dat je grote zorgen hebt en dat je het gevoel hebt dat dit niet wordt herkend. Om je een vergelijking te geven:
    - in de klas van mijn zoontje wordt extra aandacht geschonken aan de cultuur onderling, een initiatief vanuit school;
    - juffen reageren direct als ik een signaal afgeeft als mijn zoontje weer met meer tegenzin naar school gaat;
    - vorig jaar een heel fijn coachingstraject gehad (dit had een andere aanleiding) daar kwam slaapklets uit naar voren.

    De juf heeft aangegeven dat het voor mijn zoontje wellicht een verademing wordt als hij naar er VO gaat. Dat zegt wel iets.

    Ik wil mijn situatie absoluut niet vergelijken met die van jou, juist dat hier met minder grote zorgen al veel actiever wordt ingegrepen. Daarom zou ik toch de directeur informeren, dat kan met alle respect naar de leerkrachten toe.
     
  12. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.511
    10.344
    113
    Ik merk het trouwens ook aan mijn zoon als we thuis even in een minder fijne flow zitten… dat voelt hij ook direct aan.
     
  13. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.900
    3.317
    113
    Ik krijg er gewoon buikpijn van als ik hoor hoe je je kind naar school binnen moet drukken. Zoveel weerstand is echt niet goed. Dit is niet iets wat vanzelf overgaat.
    Maar dat zie je zelf ook wel.

    Goed dat je contact met de huisarts hebt gezocht.
    Ik zou op school ook aangeven dat het niet meer gaat.
     
  14. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.109
    3.377
    113
    Vrouw
    Als het kan zou ik hem niet hele dagen naar school laten gaan. Tot de lunch. Thuis rustig lunchen. En dan slapen of iets anders prikkel arms. Kijken of dat verbetering geeft.
    Want hoe gaat het bijvoorbeeld in de vakanties?

    Misschien eens kijken voor video home training?

    En al eens contact gelegd met de stichting mee?

    Heeft hij een uitlaatklep? Rondje fietsen met papa, potje voetballen of stoeien oid?

    Kinderen die hoog gevoelig/sensitief zijn hebben structuur en voorspelbaarheid nodig.
    Je hebt ook mee neem planborden, bijvoorbeeld bij olifantastisch. Die kan hij dan met school mee nemen.
    Verder inspanning/actief zijn, afwisselen met rust. Zodat hij kan ontprikkelen. Door bijvoorbeeld te lezen, slapen of iets anders.
     
  15. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Nou, dit vind ik dus ook heel vreemd, dit is echt een probleem.

    Misschien heb je iets aan dit stukje, of hij hoogbegaafd is of niet, het geldt voor iedereen. http://www.hblinq.nl/toxische-stress-traumagerelateerd-gedrag/

    Misschien kun je je zorgverzekering ook bellen, vragen welke stappen je kunt nemen en hoe groot de wachtlijsten zijn. Vaak hebben zij mensen in dienst die dit voor je uit kunnen zoeken.
     
    Dubbelgeluk en Fristi2012 vinden dit leuk.
  16. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.797
    8.663
    113
    Hb is niet alleen een hoog iq maar er horen nog randzaken bij.

    Het zijnsluik geeft alvast een beeld
    https://hoebegaafd.jimdo.com/hoogbegaafdheid/kieboom/

    Wel de moeite waard om te lezen en uit te zoeken of dat bij je zoon past. Als je namelijk constant onder moet presteren ben je geen gelukkig kind. Het zou een verklaring kunnen zijn voor de woedeaanvallen.
     
  17. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.690
    14.044
    113
    #57 Vero0504, 9 mei 2022
    Laatst bewerkt: 9 mei 2022
    Gewoon camera ophangen uit t zicht. Niet met je telefoon gaan filmen of een handcamera, dat wordt olie op t vuur.

    Hele andere hoek, is hardlopen niet wat voor m? Dat hij daarmee kan ontprikkelen? Mij helpt t enorm om mentaal tot rust te komen namelijk. Desgewenst nog met ademhalingstraining er bovenop (tel je linker of rechterbeen en adem in over x aantal stappen en uitademen over dezelfde hoeveelheid).

    Allicht helpt het iets qua ontlading die je thuis krijgt. Iemand die evt meeloopt of meefietst wel graag mond dicht houden, tenzij hij gaat praten en een antwoord verwacht uiteraard.

    Edit: de drukte in hoofd herken ik wel, zie je ook aan mn berichten ook wel. Net alsof er 23812 dingen tegelijk afgaan en je net die 1e er tussenuit moet zien te halen, terwijl je ook nog eens ALLES om je heen hoort. Concentratie en de boel afsluiten (omgeving maar ook je eigen hoofd) is super moeilijk.

    Enige wat mij hielp was sporten, hardlopen, vechtsport (pas als volwassene al had ik geen uitbarstingen), klassieke muziek luisteren en dan 1 instrument er tussenuit proberen te halen (concentratie training).

    Dochter lijkt veel van mijn chaos te hebben, maar wij struikelen met name over t hyperactieve en ook het gebrek aan focus. Binnenkort testje met hardlopen proberen. Alhoewel een trampoline ook niet onaardig werkt.
     
  18. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    #58 NiekeKris, 9 mei 2022
    Laatst bewerkt: 9 mei 2022
    @Mama098: Ik wilde er ook niet aan (medicatie), tot ik me op een gegeven moment bedacht dat ik haar misschien wel een kans onthield door zo aan mijn principes vast te houden. Ze slikt mede om die reden een vrij lage dosis, maar dat maakt hier al een enorm verschil.

    Mijn dochter zat eerst een reguliere basisschool, behoorlijk cognitief gericht, ze is naar een Jenaplanschool gedaan. Veel meer aandacht voor creatieve dingen en veel ‘opener’ qua kijken naar wat een kind nodig heeft. Ipv dat alleen zij zich aan moest passen, paste opeens ook school dingen aan. Het voelde als een warm bad, ze werd gezien en geaccepteerd voor wie ze was/is. Daardoor kwam ze ook weer tot leren, ze is behoorlijk slim, maar ‘er zit een kop op’ en de situatie was niet veilig, genoeg om op de oude school vast te lopen (niet per se qua resultaten, objectief gezien dan, maar wel op andere manieren).

    (We wonen helaas niet bij elkaar in de buurt, anders was de hulp die wij hadden en de school wellicht een idee geweest… Maar ook bij jullie zijn vast scholen met een heel ander onderwijssysteem of andere sfeer en instelling die misschien beter passen.)
     
  19. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Hier ook ruim een jaar ‘mogen’ wachten helaas. En daarna nog lang voor hulp en toen nog lang voor passende hulp… Het is drama in de hulpverlening.
     
  20. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Ik vind het verhaal van naar school brengen echt heel erg… :( Kan hij vertellen waarom hij niet wil? Want het is wel duidelijk dat hij écht niet wil! :( Ik zou sowieso proberen om met hem te bespreken wat er voor hem nodig is om het minder erg te maken. En inderdaad proberen niet boos te worden, hij doet dit niet expres en hij heeft het zelf waarschijnlijk nog (vee) moeilijker dan zijn omgeving. Maar dat is lastig, daar weet ik alles van… :|:oops:

    Ook zou ik het gesprek met school aan gaan, want het gedrag dat je beschrijft is inderdaad níet normaal en zorgwekkend. Het kan inderdaad prima dat hij op school lijkt te functioneren, maar waarschijnlijk kost hem dat we vreselijk veel energie. Als hij thuis komt is hij dan kapot en komt alles er uit. Dat merk ik hier tenminste heel erg. Heel de dag ‘op je tenen lopen’ (in dit geval niet cognitief, maar als persoon) vreet energie en thuis is het, als het goed is, veilig en komt alles eruit. Klote voor ons als ouders, maar zo werkt het vaak wel.
     

Deel Deze Pagina