Grote problemen opvoeding zoon

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Mama098, 8 mei 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.137
    1.059
    113
    Ik meld mijn kind ziek, want dat is wat ze is: psychisch ziek. Ze moeten van heel goede huize komen hoor om te 'bewijzen' dat mijn kind niet ziek is en dat het dus ongeoorloofde afwezigheid zou zijn.

    Ik heb het inmiddels al vaak gedaan (meerdere keren met mijn zoon en nu recent met mijn dochter, ze zit sinds 6 weken volledig thuis) en nog nooit problemen met leerplicht gehad (sterker nog, nog nooit iets van gehoord... hoewel ik dus weet dat school verplicht de ambtenaar inlicht en het dus wel bekend is).

    Veel succes met de gesprekken en je bent echt goed bezig!
    (en ik ben ook vaak blij dat ik even mag gaan werken :rolleyes:)
     
    Sophy vindt dit leuk.
  2. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.511
    10.344
    113
    @Mama098 hoe is het vandaag gegaan?
     
    Roanna vindt dit leuk.
  3. Mama098

    Mama098 Lid

    8 mei 2022
    42
    22
    8
    Vrouw
    Even een update over gister!

    Het 1e gesprek met school was een fijn gesprek, mede dankzij de film opnames zagen zij in dat dit niet langer zo kan. Ze gaven aan dat hij in de klas goed mee komt maar dat zij zich realiseren dat er meer aan de hand moet zijn als een kind zo naar school gebracht moet worden. Mede ook omdat dit al 3 jaar speelt gingen zij ermee akkoord om hem bijvoorbeeld voorlopig halve dagen naar school te laten gaan , maar dan moet er wel een duidelijk plan en traject opgesteld worden.
    Zij gaven aan dat ze als school zijnde alles geprobeerd hebben zover zij dat kunnen bieden, maar zijn bereid volledig mee te werken in de adviezen die jeugdzorg zou geven.
    Ook gaven zij aan dat ze vonden dat wij als ouders alles goed deden dus dat het daar ook niet aan lag.

    In de avond hadden we gesprek met jeugdzorg. Ook naar haar had ik de opnames gestuurd, ze gaf aan met kromme tenen er naar gekeken te hebben en vond dat dit niet zo langer kan.
    Ook naar aanleiding van mijn telefoontje dinsdag zagen ze in dat wij als ouders overlopen.
    Ze kwam met de volgende opties:

    Hij gaat breed onderzocht worden, ik heb hier zelf een adres voor gevonden met als het goed is niet zo'n lange wachttijden.

    De jeugdzorg organisatie waar wij zitten heeft zelf meerdere scholen voor speciaal onderwijs. Ze hebben daar groepen van max 10 kinderen met 2 of 3 gespecialiseerde leerkrachten.
    Ze gaf aan dat ze denkt dat hij daar goed zal passen, ze vangen daar vaker kinderen op die om wat voor rede dan ook niet naar school willen.

    Ze heeft het ook gehad over een logeerhuis. Daar zijn groepjes van ongeveer 5 kinderen met dezelfde leeftijd. Op iedere groep staat dan weer een gespecialiseerd iemand. Ze doen daar veel leuke dingen en het doel daarvan is om het kind een fijne tijd te geven en de ouders te ontlasten. Vaak gaan kinderen daar bijvoorbeeld om het weekend 1 of 2 nachten heen.

    Dit laatste vind ik nog wel een dingetje.. het voelt een beetje als hem wegdoen. Maar ik denk dat we tegen die tijd er eerst samen een paar keer heen gaan om te kijken wat hij er van vind.. hij mag bijvoorbeeld ook alleen overdag gaan en niet blijven slapen, als hij dat niet prettig vind. Ik denk wel dat het een hele fijne houvast kan geven aan ons als gezin om uit te kunnen kijken naar die momenten van rust.

    Ze heeft het ook gehad over therapie met dieren. Zij hebben een project met labradoodle honden die kinderen met veel spanning en angsten kunnen helpen.

    Al met al is de conclusie van jeugdzorg en van school: we zien dat er iets mis is maar we weten echt niet wat, jullie als ouders hebben alles al geprobeerd en doen alles goed maar hij stagneert nu in zijn ontwikkeling en we weten niet waar dat door komt.

    Ik ben echt ZO blij dat ik afgelopen week een filmpje gemaakt heb.. ik denk zonder dat filmpje dat deze deuren niet zo snel voor ons open waren gegaan. De dame van jeugdzorg gaf aan dat ze erg schrok van het filmpje en een totaal ander kind zag dan wat ze normaal ziet.

    Het is nu aan ons om te bedenken wat we voor hem willen. Er moet overigens ook nog gekeken worden naar de wachttijden en wanneer hij dan ook daadwerkelijk terecht kan, grote kans dat dat na de zomervakantie is.. maar goed beter een vooruitzicht dan niks. En dan is er wel een duidelijk traject in beeld en kan school ervoor zorgen dat hij tot die tijd maar halve dagen naar school hoeft.

    Ik denk echt dat hij baat heeft bij een andere school, hij heeft nu zo'n negatieve associatie met school en dat kan denk ik op een andere manier niet doorbroken worden.
    Plus dat ik vaak soort gelijke verhalen hoor en dan van de ouders hoor: was mijn kind maar veel eerder naar een andere school gegaan.

    Ik gun hem de rust en veiligheid van een school die hem echt ziet zoals hij is. Maar tegelijkertijd is het ook een grote stap. In eerste instantie zal hij compleet door het lint gaan en ontnemen we hem juist een stukje veiligheid.. en wat nou als het dan achteraf toch niet de juiste keus was? Dan maken we weer zoveel stress door voor niks.

    Mijn vriend vind het ook allemaal best heftige stappen en hij vind speciaal onderwijs te heftig klinken. Al is hij ook helemaal op en beseft hij ook dat het zo niet langer kan.

    Waar ik ook een beetje bang voor ben.. al weet ik dat dat misschien niet realistisch is.. maar je hoort tegenwoordig zoveel nare verhalen over kinderen die ineens uit huis geplaatst worden, terwijl dat helemaal niet nodig was etc.
    Ik word daar een beetje bang voor als wij hem straks dan bijv 2 weekenden per maand naar dat logeerhuis brengen.

    Komende dinsdag hoor ik meer over wanneer er plek is bij bovengenoemde dingen.. aan de hand daarvan maken we een plan met elkaar. Ik hou jullie op de hoogte

    Ik ben heel erg blij dat ik mijn verhaal hier gedeeld heb. Jullie tips en warme woorden hebben mij echt goed gedaan deze week.
     
    Moto, flipflop, Roanna en 2 anderen vinden dit leuk.
  4. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.511
    10.344
    113
    @Mama098 wat fijn dat jullie eindelijk gehoord worden en dat er erkenning is. Ik vind het echt heel knap hoe je hiermee om gaat in het belang van jullie zoon. Misschien kan @Iertje81 je meer informatie geven over de zorgen die je hebt.
     
    Roanna, Mama098 en Iertje81 vinden dit leuk.
  5. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.760
    2.625
    113
    Noord-Holland
    Wat ben jij een krachtige vrouw en je bent zo goed bezig om nu de juiste hulp te krijgen voor je zoon. Topmoeder :)
     
    Mama098 vindt dit leuk.
  6. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.797
    8.663
    113
    Klinkt als of ze eindelijk begrijpen wat jullie doormaken! Super fijn dat ze echt mee gaan denken!

    Hopelijk kunnen de onderzoeken snel plaats vinden!
     
    Mama098 vindt dit leuk.
  7. suus02

    suus02 Fanatiek lid

    30 jan 2009
    3.204
    744
    113
    home sweet home
    Ik heb niet alle reacties gelezen maar indenk dat er “zwaardere” zorg ingezet moet worden zoals ggz. Die kunnen breder aanbod bieden zoals bijv dagbehandeling
     
  8. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.027
    2.418
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Wat fijn dat jullie nu de hulp krijgen die je nodig hebt.

    En even over dat logeren. Ik heb in het speciaal onderwijs gewerkt en hier gingen kinderen ook naar een logeerhuis. Er waren ook ouders die dit moeilijk vonden. Maar als je het anders probeert te zien is het misschien minder lastig. Jij doet je kind er een plezier mee als hij weer thuis komt bij uitgeruste, opgeladen ouders. Dan is er weer rust, minder spanning enz. Dus het is niet alleen om jezelf te ontlasten, het is ook heel goed voor je zoon. En de eerste keren is het wennen voor hem en voor jullie. En wil hij misschien niet gaan. Maar geef het de tijd.
    Heel veel succes met alles!
     
  9. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Nou, wat fijn dat ze nu eindelijk inzien dat er echt wat moet veranderen.

    Hopelijk kan hij spoedig onderzocht worden en kunnen ze aan de hand van de uitkomst een passende school vinden.
     
  10. zigzag

    zigzag Fanatiek lid

    21 okt 2015
    1.920
    661
    113
    Vrouw
    Ik maak een diepe buiging voor de manier waarop je alles hebt aangepakt. Jullie zoon boft met jullie! Ik hoop oprecht dat er binnenkort de juist handvatten komen voor jullie en dat de neerwaartse spiraal wordt omgebogen. Ik ken het moedeloze gevoel van niet gehoord worden maar al te goed, dat doet echt wat met je. (voor de beeldvorming: ik heb zelf een kind dat helaas al bijna een heel schooljaar thuis zit en er is vooralsnog 0 perspectief, wij zitten zo langzaamaan ook aan onze max).
     
  11. din0

    din0 Fanatiek lid

    14 aug 2011
    4.494
    1.466
    113
    Hoppelijk doen ze het ook en beloven ze niet iets wat niet gebeurd.
    Hier gebeurde dat wel advies na school werd niet gedaan.
    Dus bij twijfel en bedenkingen gelijk aangeven.

    En een logeerhuis kan erg leuk zijn en anders eens vragen voor de woensdagmiddag zorg.boederij als slapen net te ver gaat voor je gevoel.
     
  12. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.516
    4.576
    113
    To wat goed dat er nu eindelijk een doorbraak is! Ik wil een aantal zaken opmerken.

    - Hou op jezelf als slechte moeder/ouder te zien! Een slechte ouder grijpt niet alle mogelijke middelen aan om haar kind te helpen. Die laat het er verder bij. Jij probeert (zelfs ten koste van jezelf en je gezin hem te helpen),
    - Een logeerhuis is niet je kind wegdoen. Je ontlast jullie als gezin waardoor jullie er uiteindelijk weer voor hem kunnen zijn. Wat heeft je zoon aan ouders die uit elkaar gaan, een moeder die overspannen is of een zus die eigen hulpverlening nodig heeft? Zoveel ouders doen een "gewoon" kind regelmatig te logeren naar bijvoorbeeld grootouders om iets leuks te ondernemen of even opladen (bijvoorbeeld een huilbaby). Zijn dat ook slechte ouders?
    - speciaal onderwijs is geen eindstation waarna hij geen verdere opties heeft. Kinderen die daar zetten krijgen extra begeleiding en als het mogelijk is gaan ze weer naar een reguliere basis of middelbare school. Ook kunnen ze doorstromen naar middelbare scholen met extra begeleiding (zelfs op havo/vwo niveau). Het is geen voorbode voor een leven als schoonmaker (hoewel daar ook niets mis mee is).
    - Uit huis plaatsing is hier absoluut niet aan de orde. En in de huidige tijd is alles gericht op thuisblijven met hulp. Ook gezien de hoge kosten en zeer beperkte pleeg en behandelplekken. Bedenk ook dat dit vaak situaties betreft waarin ouders geen hulp accepteren of inzetten. Jullie doen als betrokken ouders juist het tegenovergestelde.

    Gun jezelf en je gezin rust. En pak de geboden hulp aan. Hoe moeilijk het begin ook zal zijn. Jullie worden overvallen nu. En dit is een zoektocht. Maar uiteindelijk zal het je zoon helpen en jullie ook. Vertrouw op jezelf. Je bent een goede ouder.
     
    flipflop, Beertje8, chrystel73 en 5 anderen vinden dit leuk.
  13. maliro

    maliro Niet meer actief

    #113 maliro, 19 mei 2022
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 mei 2022
    Ik heb nog niet dit hele topic doorgelezen maar het is alsof ik over mijn eigen zoon lees. Die is dan 11 jaar maar pffffffffff.

    Hij heeft mcdd maar omdat die diagnose niet in de dsm staat is de hoofddiagnose autisme.
    Met veel angsten, emotionele buien, heel gevoelig, etc. Zijn pmt (therapie) is nu eindelijk begonnen en dit helpt hem wel een beetje. Maar het is loodzwaar. En als ouder heb je niet alleen te maken met de opvoeding van je kind, maar ook alle zorgen eromheen, het organiseren van de zorg, de bureaucratie etc.
    Hij is helemaal thuis geweest van school. Letterlijk met je kind moeten vechten om hem op school te krijgen (was hier dus ook zo) vind ik sowieso een grens. Mijn zoon zit op het sbo. Hij zou eigenlijk naar het so moeten maar dat zit vol. En omdat hij in groep 7 zit zingen we het uit.
    Ik vind het trouwens een flater van scholen in het algemeen om te roepen dat er niks aan de hand is als zij alleen het gewenste gedrag zien. Hiermee gaat ze voorbij aan het kind en aan de ouders/rest van het gezin. Heb er helaas veel ervaring mee.
    Ik heb nu geen duidelijk advies maar wil je wel laten weten dat je niet alleen bent.

    Mijn zoon gaat trouwens sinds zijn 7e twee weekenden per maand naar een logeerhuis. Dat was wennen in het begin. Maar hij heeft het er naar zijn zin, dochter en ik kunnen dan even opladen.
     
  14. Mama098

    Mama098 Lid

    8 mei 2022
    42
    22
    8
    Vrouw
    Hier ben ik het wel mee eens, maar in ons geval zitten we zelf ook met de verplichting van werk etc dus we moeten heb dan wel naar school brengen.
    Wat heftig wat jij doormaakt ook! ik had nog nooit van mcdd gehoord heb er net even over gelezen.. ik lees wel gelijkenissen met mijn zoon maar zeker niet alles.

    Bij jullie speelt dit ook al erg lang begrijp ik ? Ging het beter met je zoon toen hij naar het speciaal onderwijs ging?
     
  15. Mama098

    Mama098 Lid

    8 mei 2022
    42
    22
    8
    Vrouw
    Weer even een update!
    Ik hoopte steeds dat als er maar een soort van plan van aanpak was, dat al veel stress zou wegnemen.
    Nu zijn we ondertussen eigenlijk geen stap verder.. er is dus gesproken over speciaal onderwijs en het logeerhuis.. maar ondertussen is er nog steeds niet bekend wat de wachttijden daar zijn en of hij uberhaupt op het speciaal onderwijs geplaatst kan worden. School vind namelijk dat er te weinig onderbouwingen zijn om hem over te plaatsen naar het speciaal onderwijs...
    Ik kreeg een heel verhaal over hoe lastig het is om die aanvraag te doen en dat hij waarschijnlijk niet eens in behandeling genomen gaat worden als er niet genoeg "bewijs" is..

    Hij staat op de wachtlijst voor diagnostiek.. de wachttijd bedraagt zo'n 36 weken.:(
    Ik heb alle andere organisaties gebeld maar overal is de wachttijd net zo lang of is er een aanmeldstop.

    Eind deze maand volgt er een gesprek met ons, school en jeugdzorg.. eens kijken of we daarmee verder komen.

    Ondertussen ben ik moe.. zo moe.. de hele dag door heb ik hoofdpijn en doen mijn ogen pijn van vermoeidheid. In de avond kan ik niet slapen want mijn hoofd blijft maar malen over hoe alles verder moet.
    Ik heb het gevoel dat ik vast zit.. het liefst boek ik een enkele ticket naar een warm land, in mijn eentje. Ik ben al zolang alleen maar aan het zorgen voor iedereen, continu sta ik ter beschikking van andere en het gevoel dat er hierin geen uitweg is verstikt me ontzettend.
     
  16. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.900
    3.317
    113
    Pfffffff dat schiet echt niet op zeg. Balen!
     
  17. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    De wachtlijsten zijn overal idioot lang inderdaad. :( Soms kan het wijkteam ter overbrugging wel iets inzetten (zelf of via een externe organisatie), daar zou je eens naar kunnen informeren. Is niet altijd geheel passend, maar soms toch beter dan niets.

    Veel mensen zitten helaas met werk inderdaad...misschien kun je bespreekbaar maken of er opties zijn om tijdelijk minder te werken ofzo? Niet alle werkgevers zijn meedenkend natuurlijk, maar soms is er best het e.e.a. mogelijk. En misschien kunnen er ook andere mensen uit jullie omgeving bijspringen?
     
  18. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.511
    10.344
    113
    Maar wat wil school dan? Dat hij op deze manier naar school blijft gaan? Zou je via de huisarts iets kunnen doen? Ook voor jezelf? Denk echt goed aan jezelf, je gezin heeft er niets aan als je om valt.
     
  19. suus02

    suus02 Fanatiek lid

    30 jan 2009
    3.204
    744
    113
    home sweet home
    Probeer via zorgbemiddeling te kijken of ergens kortere wachttijden zijn. Onze dochter kreeg echt lichamelijke klachten, zo konden we onderzoeken (adhd) krijgen via hen. Ging veel sneller dan via de andere weg, 2 jr eerder ook al getest via school. Speciaal onderwijs lukt inderdaad niet zomaar. School moet heel dossier hebben en aangezien school problemen niet echt zagen, denk ik dat dit er dus niet is. Ik snap ook dat je man schikt vanspeciaal onderwijs. Maar heeft onze dochter echt goed gedaan. Zit daar zo op haar plek.

    Bij onze dochter zat “het probleem” niet in gedragen maar het tot leren komen. En diagnose adhd pas na 2 e onderzoek vast gesteld omdat wij er achteraan bleven gaan. (En dan werk ik nog week inde psychische zorg dus wel zicht op diagnoses, mag ze niet stellen maar wel observaties doorgeven aan mijn collega’s). Samenvattend, volg je moeder gevoel! En strijd voor je kind, dit is wat ik lees in je berichten dus volgens mij ben je betrokken moeder
     

Deel Deze Pagina