Brusje - dochter met erge "voorkeur"

Discussie in 'Zwanger worden' gestart door Kato2018, 11 sep 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    Niet te druk om maken en niet teveel mee bezig zijn. Gewoon hebben over "de baby". En als het er eenmaal is dan vinden ze het vaak zo schattig dat ze niet eens meer teleurgesteld zijn in geslacht.

    En je hebt het steeds over een brusje: wanneer je een brusje bent dan ben je broer of zus van een kind met een handicap/van een zorgintensief kindje ....
     
    Sado vindt dit leuk.
  2. Petra82

    Petra82 Fanatiek lid

    10 jul 2008
    1.600
    1.315
    113
    Westland
    Ik had er eentje van 9 met een grote voorkeur voor een zusje. Gelukkig wist ik vrij snel dat t een meisje zou worden en kon ik haar voor mijn gevoel prima die voorkeur laten hebben. Als het een jongetje was geweest was ik wel meer gaan sturen die kant op.
    Maar zoals eerder genoemd (heb niet alles gelezen), zou ik het er nog niet over hebben totdat het zover is. Onze 1e kwam door de pil heen, de 2e hebben we 6 jaar over gedaan. Het is (hopelijk jou wel) niet iedereen gegeven om zo makkelijk een kindje te krijgen.
     
    Kato2018 vindt dit leuk.
  3. Muisje2016

    Muisje2016 Fanatiek lid

    18 jan 2016
    3.004
    5.078
    113
    Ik was in de veronderstelling dat het gewoon een samentrekking van de woorden "broertje en zusje" is.

    Nav je post even gegoogled en ik zie dat het inderdaad vaak in die context wordt benoemd en volgens mij als eerste is bedacht. Maar dat het nu steeds meer gebruikt wordt als een nederlandse variant op het woord "sibling" of "geschwister". In mijn oren niet raar om te gebruiken dus.
     
  4. Char1983

    Char1983 Fanatiek lid

    19 feb 2011
    3.447
    21
    38
    Vrouw
    Noord-Brabant
    Mijn nichtje (toen ook 4 jaar) wilde ook liever een zusje. En dat bleef ze maar volhouden. Toen bleek dat het toch echt een broertje zou worden was ze enorm verdrietig. Toen heeft m’n schoonzus een jongens baby pop gekocht en dat vond ze geweldig! Dolgelukkig was ze toen haar broertje geboren werd en we hebben haar nooit meer over een zusje gehoord.
     
  5. Kato2018

    Kato2018 Lid

    11 sep 2022
    23
    6
    3
    Vrouw
    Brusje is verzamelnaam voor broertje/zusje toch
     
  6. Fanne

    Fanne Fanatiek lid

    16 feb 2017
    2.881
    4.154
    113
    Mijn oudste zoontje wilde een broertje en mijn jongste een zusje. Sowieso zou er dus een van hen teleurgesteld raken.
    We hebben hen meegenomen naar de echo (pretecho met 16 weken) en toen mochten ze samen kijken. Dat vonden ze al heel bijzonder dat ze de baby hadden gezien. Ze konden dus ook zien dat ze een broertje kregen. De jongste was een beetje teleurgesteld, maar hij heeft nu dus nog een paar maanden om aan het idee te wennen.
    Af en toe koop ik wat babykleertjes of spulletjes en mogen ze meekijken en kijken hoe klein al die kleertjes en rompertjes zijn en inmiddels zijn ze allebei aan het idee gewend dat het een broertje is.
    Mijn jongste heeft het af en toe er nog over dat hij een zusje wilde, maar ik weet zeker dat zodra de baby er is, het hem niets meer uitmaakt. En, tenzij je dochter echt heel koppig is, vermoed ik dat het haar tegen die tijd ook niet veel meer uitmaakt.
    Dus niet teveel aandacht aan besteden. Als je eenmaal zwanger bent, haar bij het hele proces betrekken en dan komt het vast goed.
     
  7. Nylla

    Nylla Fanatiek lid

    20 mrt 2022
    1.331
    1.218
    113
    Vrouw
    Hier zelf (nog) geen kinderen, dus daar geen ervaring mee. Wel kan ik me nog heel goed herinneren dat mijn moeder toen ik 6 jaar zwanger was. Ze wisten niet wat het ging worden. Ik wilde graag een zusje en wist gewoon zeker dat het een zusje was. Punt. Toen werd mijn broertje geboren…echt heel erg, maar ik weet nog dat ik moest huilen toen ik dit hoorde. Ik wilde een zusje en was erg verdrietig. Totdat ik m’n moeder en broertje in het ziekenhuis bezocht. Hij was zooooo lief en klein en mijn eigen levende ‘pop’. Niemand mocht aan mijn lieve broertje komen haha. Jaren later konden we elkaar wel de hersens inslaan :roflmao:, maar desondanks konden we niet zonder elkaar en nu we volwassen zijn, hebben nog steeds een hechte band.
    Kortom; als het een broertje wordt, komt het vast goed, ze moet waarschijnlijk alleen aan het idee wennen, maar zodra ze de baby ziet, is het vast snel goed :)
     
  8. Nylla

    Nylla Fanatiek lid

    20 mrt 2022
    1.331
    1.218
    113
    Vrouw
    Ja volgens mij is het een nieuw Nederlands woord voor bijv. het Engelse ‘sibling’. Een dergelijk woord bestond nog niet zo lang geleden niet in het NLs en volgens mij is daar later het woord ‘brusje’ voor verzonnen…
     
  9. Kimmetjuh90

    Kimmetjuh90 VIP lid

    14 dec 2017
    16.976
    9.921
    113
    Vrouw
    Postbezorgster
    Dat wij voor een broertje of zusje gingen toen was mn oudste ook 4, wij hebben wel gevraagd aan haar wat ze ervan zou vinden als ze een broertje of zusje zou krijgen, haar antwoord: hartstikke leuk!
    Daarmee hebben we ook niet verder erover gepraat, 4 jaar later pas was ik eindelijk blijvend zwanger, toen we het vertelde (10 weken ver), vroeg ze wel direct of we al wisten of t een meisje of jongen zou zijn, toen zeiden we nee daar is het nog te vroeg voor, daar moeten we nog even op wachten, maar wat denk jij? Toen zei ze dus vol mondig, mama, jij krijgt een meisje! Maar t allerliefst wil ik dat de baby gezond is! (Ze was toen dus al 8 jaar) en inderdaad ze kreeg er een zusje bij.

    Toen we haar en der zusje vertelde dat er nog een baby in mijn buik aan t groeien was, zei mn oudste direct, mam, dit word een jongen en ik hoop echt heel erg dat hij gezond zal zijn!
    (Ze heeft al te maken gehad met verlies van een broertje).
    Het ontroerde me zo dat ze voorop stelde dat wat t o ook werd ze meer hoopte dat t gezond zou zijn, uiteindelijk maakte t voor mijn kids niet uit of t een jongen of meisje zou zijn, als t kindje maar gezond is, dat vond mn oudste t belangrijkste. Mn nu middelste is te jong om echt te beseffen hoe en wat, en dat is prima :)
    Zij wilde overigens wel een zusje, maar is echt helemaal verliefd op haar broertje, en op dr grote zus!
    Mn oudste vind dr zusje en broertje ook helemaal geweldig, en dat zie ik ook, mijn 3 wonders, ik hou zielsveel van ze alle 3❤

    Ik zou er dus nog niet zo erg de nadruk op leggen en t erover hebben als t nog niet zover is, steaks lukt t niet en gaat ze je dat verwijten dat je een belofte gemaakt hebt die je niet kunt waar maken.
     
  10. DR87

    DR87 Fanatiek lid

    2 mei 2016
    1.124
    431
    83
    Mijn zoontje was idd boos toen hij tijdens de pretecho hoorde dat hij een zusje zou krijgen. Hij maakte daar een scène (op de grond liggen “neeeeee”). We hebben erom gelachen. Na die dag heeft hij het er ook niet meer over gehad. Nu krijgt hij weer een zusje en was het “nee, niet weer een zusje”. Prima, heeft ook een dag geduurd. Gewoon weinig gewicht aan hangen, uiteindelijk is een baby voor ze gewoon heel leuk.
     

Deel Deze Pagina