Leeftijd vertellen sinterklaas

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door MSL12, 14 sep 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.700
    42.526
    113
    Wij wachten ook gewoon op de kinderen zelf;), net geïnformeerd trouwens in de klassenapp. Het is een combi 5/6, 23 kinderen en 6 ervan geloven niet meer. Dus nog best veel wel.

    Nu is het in dit topic wachten op het bericht dat het zielig is als je het niet in groep 3 of 4 zelf verteld aan je kind, omdat die in groep 5 of hoger uit gelachen wordt.
    Elke keer weer die reactie.
     
    Lies1611 vindt dit leuk.
  2. Char1983

    Char1983 Fanatiek lid

    19 feb 2011
    3.447
    21
    38
    Vrouw
    Noord-Brabant
    Mijn oudste zoon die hoorde het in groep 3 /4 (combinatie klas) het van de oudere leerlingen hij kwam thuis met het verhaal en toen hebben we het maar verteld.

    onze jongste zoon is bijna 8 en is ook nog eens op 5 december jarig. Dit maakt wel dat hij Sinterklaas helemaal niet zo heel leuk vind. Want tja die man met die baard pikt z’n verjaardag in en vorig jaar ging hij al twijfelen met het idee van volgens mij koopt die man echt niet zelf de cadeautjes en doen papa en mama dat gewoon. Dus mocht hij er weer mee komen gaan we het vertellen.

    surprises beginnen ze bij ons op school vanaf groep 5 mee.
     
  3. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    30 jul 2014
    2.608
    3.080
    113
    Ja dat vermoedde ik al :roflmao:

    Lijkt me zinvoller om aan kinderen te leren dat het niet aardig is om anderen uit te lachen in plaats van proactief ze voor eventueel uitgelachen worden te behoeden :|
     
  4. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.700
    42.526
    113
    precies wat ik vind en dat benoem ik dan ook elke keer. Toch komt die opmerking telkens terug. Maar prima hoor, mijn kinderen geloven lang en hebben er geen trauma's van;)
     
    Vulpen vindt dit leuk.
  5. Mamavan2SE

    Mamavan2SE Fanatiek lid

    22 okt 2018
    3.925
    1.659
    113
    Vrouw
    Hier idem

    meerendeel van gr 5 wist nog van niks

    nu zijn ze gr 6
    Dus benieuwd
    We laten het op zijn beloop
    Wel bereiden we ons voor op vragen
     
  6. Jackie87

    Jackie87 VIP lid

    6 aug 2013
    5.431
    2.867
    113
    Het kwartje is bij onze oudste ook nog niet gevallen (9 jaar). Die gaat gewoon tot haar 18e geloven :roflmao:
     
    HappyRabbits, owly, tuc en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  7. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.700
    42.526
    113
    In groep 6 bij de oudste versprak de meester zich. Ik zweer je, als hij niks gezegd had dan geloofde ze nu in de 2e van de middelbare nog:roflmao::roflmao:
     
    Mum1921 en Jackie87 vinden dit leuk.
  8. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.378
    3.896
    113
    noord holland
    Ik zou vooral kijken naar hoe ze er op school mee omgaan.
    Bij ons op de basisschool was er totaal geen haast. Vanaf groep 1 trekken ze lootjes en maken ze met sinterklaas cadeautjes voor elkaar. Om sint te helpen en om dat t heel gezellig en leuk is om dat te doen. Niets kopen, enkel iets voor een ander maken.
    Zo kwam t dat we heen haast hadden en onze oudste er zelf al achter kwam door vriendinnen in, ik dacht, groep 5, vlak voordat we het anders zelf wel hadden verteld. Maar ze had al nooit iets met die gekke mensen dus het was meer een bevestiging van een unheimlich gevoel :roflmao:. Onze jongste hebben we t pas ergens in groep 6 verteld. Ze zat in een groep 5/6 combinatie en juf had even geïnformeerd bij alle ouders van de 12 kinderen uit groep 6. Op een enkeling na was nog niemand op de hoogte dus ze gaf aan, voor wie wilde, het nog in t midden te kunnen laten met z'n allen. We hebben het na de sint periode ergens verteld maar ook voor haar was het niet echt een big deal, had ze al zo'n vermoeden dat er ergens iets niet klopte en had ze ook al genoeg dingen opgevangen van mensen om zelf die conclusie te trekken.
    We hebben het overigens zelf nooit als groot verhaal spannend gemaakt hoor. Nooit sint en piet gebruikt om te laten luisteren/lief te zijn omdat ze anders niets kregen. Verder altijd hen zelf proberen na te laten denken of ze dit aannamen of niet.
     
  9. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.378
    3.896
    113
    noord holland
    Als mij vroeger niets verteld was had ik ook nog steeds geloofd :roflmao:. Echt, ik was flabbergasted! :D
     
    tuc vindt dit leuk.
  10. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    2.839
    2.254
    113
    Mijn dochter van 8 heeft het een paar maanden geleden van een vriendin gehoord. Verbaast me dat ze er zo lang over heeft gedaan want toen ze 3 of 4 was vroeg ze aan mijn vriend waarom collega x verkleed was als zwarte piet. Haar eigen verklaring was omdat collega x het wel leuk zou vinden haha.

    zoon is full time believer. Hij is 6. Gisteren vertelde hij graag een Pokemon ding te willen. Dat kon hij vragen voor kerst of Sint. Kerstman bestaat alleen niet dus dat moesten wij dan betalen, hij vond daarom zelf dat hij het beter aan Sint kon vragen. Schatje .mijn dochter stond ons ondertussen met grote ogen aan te kijken dat zij heus wel weet hoe het zit, haha
     
    Lies1611, bulakgirl en owly vinden dit leuk.
  11. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    Mijn dochter zit in groep 4 maar kwam in januari naar me toe met de vraag of Sinterklaas echt bestond of dat het iemand was die verkleed was.
    En mam.. je mag niet jokken!
    Toen heb ik het verteld.

    daar voor kwam ik nog weg met Wat denk je zelf?

    ze was dus ongeveer 6,5 jaar.
     
  12. Theezeefje

    Theezeefje Fanatiek lid

    13 okt 2014
    3.530
    3.756
    113
    Overijssel
    Leuk toch!
    De mijne wordt in januari 9 jaar en zit nu in groep 5, tot nu toe is zijn geloof in Sinterklaas nog heilig.
    Ik ga het niet vertellen, hij komt er vanzelf wel achter.
    Ik wacht geduldig af totdat ikzelf (en opa en oma) de credits krijg van die geweldige kado’s van “Sinterklaas” :D
     
    owly en tuc vinden dit leuk.
  13. Jessi79

    Jessi79 Fanatiek lid

    4 jan 2012
    4.514
    2.354
    113
    Wij hebben het verteld toen dochter net 9 was, begin groep 6. In de bovenbouw (groep 6-7-8) gaan ze lootjes trekken. Haar vriendinenn geloofden in groep 5 ook nog allemaal.

    Maar vanmorgen kwam ze toevallig nog vragen wanneer het Sinterklaasjournaal weer begint :D

    Het boek 'Sinterklaas voor grote kinderen' is trouwens echt een aannrader om het grote gehein te onthullen.
     
  14. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.047
    3.479
    113
    Nou toevallig actueel onderwerp hier :)
    De oudste (nu gr 7) zat in groep 5 toen ze nog volop geloofde. Echter in een combinatiegroep 5/6 waarin het meerendeel niet meer geloofde. Het was geen schok voor haar toen we het vertelden, want min of meer 'wist' ze het al, maar ja beetje naïviteit en iets leuks om in te geloven dus dan hou je het wel even vol.
    De jongste (nu gr 5, maar jonge leerling) zei vorig jaar al een paar keer dingen in de trant van "ik heb toch het idee dat jullie dit doen", ook wel een beetje gevoed door een paar jongens uit zijn klas die zo stoer waren maar even rond te bazuinen dat hun vader de cadeautjes altijd voor hun deur zette.
    Toevallig waren we laatst aan het voorlezen en daar kwam Sinterklaas in voor. Toen zei hij: mam, wees eens eerlijk (pringend vingertje erbij), is het echt of doen jullie het? Uiteraard eerst geantwoord met 'wat denk jij?' maar een en al zenuwachtig gegiechel en de conclusie dat als ik geen antwoord gaf het wel zo zou moeten zijn dat Sinterklaas niet echt is.
    Kwam hij later uit bed: 'hm ik vind het toch wel jammer dat het niet echt is'...
    En de volgende ochtend: maar hoe zit dat dan met de cadeautjes bij opa en oma... (even stil).... of weten die er ook van????? Haha zo grappig hoe dat besef dan beetje bij beetje komt. Nu voelt hij zich heel stoer en bij elk grapje over sinterklaas is het stoer "ja haha, ik weet nu toch hoe het zit".

    Maar conclusie, beide dus begin groep 5 verteld/toegegeven. Ben wel benieuwd hoe het straks in de sinterklaastijd is, want de jongste zei van de week ineens zoiets als "sinterklaas is niet echt, alleen bij ons op school en op tv"
     
    owly vindt dit leuk.
  15. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Mijn jongste trok zelf de conclusie in december toen ze 5 of 6 was. Was bij de oudste misschien ook wel gebeurd, we zullen het niet weten, maar geloven was voor haar echt niet leuk. Ik weet overigens niet wat/hoe de jongste ooit geloofd heeft, die zei vanaf dat ze drie was al dat de pieten verkleedde mensen waren ed. Wij hebben er ook mooi heel veel verhaal ‘omheen’ verteld, we gingen naar de intocht, ze mochten hun schoen zetten, we vierden pakjesavond, enz. De meeste dingen doen we overigens nog steeds (10 en 13). ;)
     
  16. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.736
    734
    113
    We wachten gewoon totdat ze er zelf over beginnen. Bij vragen leg ik de vraag terug, ik ga niet liegen.

    Zo had M ‘natuurlijk’ van Q al mee gekregen dat ze surprises maken op school. Zij wilde ook graag iets kopen voor iemand anders. Toen hebben we haar gezegd dat dit vanaf de bovenbouw is, maar dat we het thuis wel met kerst kunnen doen omdat de kerstman hier niet komt, de Sint komt immers al. Vorige maand zat M samen met een (1,5 jaar ouder) vriendinnetje achter in de auto. Ze hadden het over kerst en de kerstman. M ging even mee met haar verhaal en zei toen al snel dat het gewoon een sprookje is. Het vriendinnetje ging hier behoorlijk tegen in. Het werd bijna ruzie… Toen heb ik het onderwerp maar veranderd.
    Opvallend vind ik dat M niet over Sinterklaas begint. Het zal me dus niks verbazen als ze het al weet, maar niks wil zeggen.

    Q geloofde al erg vroeg niet meer. Zij heeft nooit iets tegen iemand anders gezegd. Wel kan ik me herinneren dat er vanaf groep 3 steeds meer klasgenoten waren die niet geloofden. Ik vond het toen wel handig om te weten wie wel en wie niet geloofde.
     
  17. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    3 jun 2013
    7.028
    3.113
    113
    Hier weet de oudste het sinds de zomer toen ze 7 was. Ze ging naar groep 4.

    Edit. De sint ervoor vroeg ze al vanalles en kwam met tegenstrijdigheden/dingetjes van zelfs het jaar ervoor.
     
  18. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.513
    4.576
    113
    Mijn kind merkte in de kleuterklas al op dat een paard op het dak toch nooit zou kunnen. En zag dat de Sint in de stad toch duidelijk nep was (de echte was die op tv). Dan ga ik dus niet staan liegen met een mooi fantasie verhaal dat het wel echt zou zijn. Ik laat ze zelf tot de conclusie komen. Maar ga niet mee in zaken die ze duidelijk goed zien. Gewoon eerlijk zijn is belangrijk wat mij betreft. En het feest is niet minder leuk als ze weten hoe het zit. Bij veel kinderen geeft het juist veel minder spanning.

    Een collega kreeg een berichtje in de schoolapp dat een kind in groep 7 nog geloofde. Of iedereen dat maar even in stand wilde houden etc. Kon het bijna niet geloven. Dus andere kinderen zouden op het plein niet meer mogen praten over cadeaus kopen, de Sint etc omdat het betreffende kind dat mogelijk zou horen etc. Ook was kind de Sint nog fanatiek aan het verdedigen tegenover klasgenoten. Dat werd echt sneu. Op een gegeven moment is het tijd. Dat hou je als ouder ook gewoon niet tegen. Dan vertellen ze het op school of in de buurt wel.
     
    Mum1921 vindt dit leuk.
  19. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.513
    4.576
    113
    Precies dit. Groep 5 is een prima moment. Dan komen de surprises en krijg je een behoorlijk ingewikkeld verhaal waarbij je moet gaan liegen. Want school geeft het geld. En iedereen moet een cadeau kopen, gedichten maken en knutselen. Een verhaal dat Sint dan het geld zou geven of te druk zou zijn etc om het maar in stand te houden voor een paar gelovigen zou mij te ver gaan.
     
  20. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.700
    42.526
    113
    Waarom moet je liegen? Je kunt best én surprises voor elkaar maken én een cadeautje van de Sint krijgen.
     
    NiekeKris vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina