HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc deel 2

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Zonnestralen, 21 feb 2022.

  1. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.900
    3.317
    113
    Er is nog geen plan, het gesprek moet nog komen. (Nog 5 nachtjes slapen, aftellen) Er is nog geen ander werk, geen extra werk. Hij zit de hele dag werk te maken wat ie 2 jaar geleden al kon. Hersendood te worden. En het nadeel is, hij doet het op school zo braaf dat hij 0 opvalt.
    Maar de plusklas is gisteren weer gestart. Hoop dat dat een klein beetje helpt. Maar ik verwacht niet dat het genoeg doet.
     
  2. bulakgirl

    bulakgirl Fanatiek lid

    4 aug 2013
    2.928
    2.383
    113
    Zoon 1 gaat nu echt heel lekker op school, mag zijn eigen werk doen en sluit aan waar nodig/gewenst! Heel fijn!

    Zoon 2 is net een spons een neemt alles heel goed op in groep 3! Heeft nog wel wat moeite met de ui-eu-ou-au uit elkaar houden, maar gaat steeds beter... we hopen dat hij dat snel beter gaat zien zodat hij de zon methode kan gaan doen! Gisteren was hij nl. Helemaal over z'n toeren; ik had gezegd dat hij zijn lees huiswerk moest gaan doen, maar dat kon hij toch allang en dat was dan ook super saai! Ik heb hem gelukkig ervoor kunnen porren, en samen ging het prima, maar idd...ik merkte aan hem dat het heel soepel en vlot ging.

    Nu gaan wij eind van het jaar waarschijnlijk verhuizen en twijfel nu wat ik met scholen wil. Er zit daar een leuke basisschool in de buurt die zegt uitdaging te kunnen bieden aan slimme kinderen, maar aan de andere kant van de stad zit een school speciaal voor hoogbegaafde leerlingen waar ze les geven op de manier waarop Zoon 1 nu aangepast les krijgt...(dus daar zou hij dan niet de eenling zijn). Maar ik weet niet of hij enkel met intiligentie test toegelaten zou worden of extra onderzoek dan weer nodig is en dan zou ik de kids verspreid over de stad naar school moeten brengen en halen op dezelfde tijden...wat ook niet heel handig is :o: want zoon 2 komt er zonder test niet op:o:
     
  3. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.900
    3.317
    113
    @bulakgirl ik zou in ieder geval eens informeren en op bezoek gaan bij de hb school. Sfeer proeven, kijken wat er nodig is voor toelating.
    En dan kan je altijd nog beslissen.
    En ook bij de andere school het gesprek aan gaan. De situatie uitleggen en vragen wat ze kunnen bieden.
     
    bulakgirl vindt dit leuk.
  4. bulakgirl

    bulakgirl Fanatiek lid

    4 aug 2013
    2.928
    2.383
    113
    Ja, is ook wel mijn plan hoor...maar we gaan anderhalf uur van waar we nu wonen verhuizen....dus even heen en weer voor een gesprek is lastig te plannen ;) ben vandaag in ieder geval even langs de scholen gereden (moest er in de buurt zijn) en heb een overkoepelende organisatie gesproken...maar het is zo'n belangrijke beslissing aangezien ze sowieso uit hun vertrouwde omgeving weg moeten en ik ze daar eigenlijk niet weer van school wil verhuizen mocht het niet werken (kan natuurlijk ook goed dat de hb school niet werkt voor zoon)
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  5. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Inderdaad, zou bij beide scholen langs gaan. Vraag meteen naar de wachttijd van die laatste school, hier zijn wachttijden van 1 tot 2 jaar niet ongewoon in de regio.
     
    bulakgirl vindt dit leuk.
  6. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    3.950
    1.578
    113
    Hier ook een wachtlijst voor de hb school. Test mag niet ouder dan 2 jaar zijn.

    @Fristi2012 wat frustrerend dat ze hem niet meteen ander werk hebben gegeven, dit weten ze toch al van vorig jaar.
    Fijn dat dochter nu wel goed gaat. Is er iets veranderd voor haar?
     
    bulakgirl vindt dit leuk.
  7. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.900
    3.317
    113
    Ze hebben denk ik niet door wat het belang is van het extra werk. Rustig opstarten voor iedereen.

    Dochter heeft een goede juf dit jaar, eentje die naar het kind kijkt en luistert. Ruimte geeft voor leren lezen, omdat dochter dat nu in haar koppie heeft.
     
    Leolove vindt dit leuk.
  8. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.736
    734
    113
    Ik ben op zoek naar ervaringen van anderen.
    Q is nu 3 weken bezig op het VO (tweetalig VWO). Ze is erg enthousiast en verantwoordelijk van start gegaan. Alleen vanaf eind vorige week ‘klaagt’ ze steeds meer dat er geen tempo in zit, het gaat bij verschillende vakken traag en er wordt naar haar idee nog wel erg veel Nederlands gesproken bij de lessen die volledig Engels zouden zijn. Volgende week heeft ze (net als iedereen) wel een startgesprek met haar mentor, ik heb haar al gezegd dat ze dit dan aan kan geven. Ze zegt nu al dat ze twijfelt of ze het gaat zeggen omdat sommige klasgenoten het wel al moeilijk vinden. Ze heeft voor een paar vakken ook al de extra opdrachten gemaakt, dus nu is ze echt nog gemotiveerd.

    Kan iemand mij vertellen of het snel moeilijker zal worden, of dat het zo blijft zoals het is na 3,5 week. En zouden jullie wel of niet de mentor inlichten? Ik wil mezelf er niet te veel mee bemoeien.
     
  9. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    @debq: Zelf geen ervaring met tweetalig vwo, maar de eerste vond ik niet echt moeilijk oid. Nu in de tweede wordt het tempo pas wat opgevoerd. Vriendinnetje van de oudste doet wel tweetalig vwo en ik had het idee dat dat wel sneller meer werd. Zou het wel zsm aangeven op school.
     
  10. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.736
    734
    113
    Het enige waar ze tot nu toe een beetje haar best voor moet doen is Engels, maar daarvoor is het eerste boek ook al ingewisseld voor het boek van 2 VWO…
    In elk geval goed om te horen dat het bij dat vriendinnetje snel meer werd bij tweetalig VWO.
    Ik ben een beetje bang voor de basisschool scenario’s, vol enthousiasme beginnen maar het valt zo tegen dat ze weer in de ‘uit stand’ gaat.
     
  11. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Daarom zou ik het ook zeker bij school aangeven. Hopelijk pakken ze het dan snel op!
     
    debq vindt dit leuk.
  12. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.933
    7.855
    113
    Vrouw
    #1012 Zonnestralen, 20 sep 2022
    Laatst bewerkt: 20 sep 2022
    Nieuw jaar, nieuwe leerkrachten. Mijn middelste heeft in groep 4 nu een juf die het echt oppakt en aanpakt. De moed begon mij, wat aansluitende stof betreft, een beetje in de schoenen te zakken. Nu is daar weer wat hoop. Sociaal gezien was er ook weinig zover ik mee krijg. Hopelijk komt er nu in ieder geval iets op school waar hij voldoening uit haalt. Maaaarrr hij is inmiddels zo ver dat zijn niet zo goede sociale radar wel heeft opgepikt dat voorlopen niet gewaardeerd wordt. Ik hoop dat zij ervaren genoeg is om erdoorheen te prikken. Of dat hij zoveel plezier beleefd aan het doorgetest worden dat hij even vergeet dat hij wil zijn wat hij niet is. Hij wil niks liever dan 'normaal' zijn. Dat innerlijke gevecht snap ik. Maar het zou zonde zijn als dat in de weg gaat staan.
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  13. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    @Zonnestralen: Ook dat is iets om te leren: hoe blijf je jezelf? Voor alle kinderen eigenlijk. Zou zo mooi zijn als iedereen zag dat iedereen verschillend is en dat gewaardeerd wordt, ipv dat iedereen ‘normaal’ (in welke zin dan ook) wil zijn…
     
    Archie83, bulakgirl en Zonnestralen vinden dit leuk.
  14. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.797
    8.663
    113
    Zoon wou ook alleen maar " normaal" zijn. Hij paste nergens bij.

    Het normaal willen zijn is nu weg sinds hij op een hb school zit.

    Wel vecht hij met zich zelf over wie hij is en hoe zijn gedrag op school is.

    Het indruk willen maken. Valt ook niet mee om een jonge knul te zijn in gr 6. Sommuge zijn dus 1.5 jaar ouder.
    Hij is een speelse knul van 8.

    Volgende week driehoeksgesprek en horen we hoe het gaat in de klas betreft het sociale. Niveau maken we niet druk om, hij roept wel wanneer het makkelijk is. De juffen houden hem ook in de gaten.
     
    Zonnestralen en bulakgirl vinden dit leuk.
  15. bulakgirl

    bulakgirl Fanatiek lid

    4 aug 2013
    2.928
    2.383
    113
    Mag ik jou even een PB doen over de overgang van normale school naar HB school?

    Vandaag kwam de juf van zoon 1 met het verhaal dat onze zoon zijn gedrag niet ok was, hij verstoorde de boel en mocht ook niet meer de gang op om zijn werk te doen. Daar zou hij ook andere dingen doen dan wat hij zou moeten. Het leuke werk doet hij wel, lastiger werk niet en vraagt niet om hulp. Ook zou hij bij aanspreken op zijn gedrag onverschillig reageren en beetje stoer doen tegenovervriendjes(haar verhaal).
    Bij navraag bij hem kreeg ik ook de onverschillige houding, dit is voor mij een teken dat er meer is, en wist hij niet waarom de juf mij wilde spreken...zijn gedrag was normaal volgens hem.
    Uiteindelijk kreeg ik eruit dat hij afgeleid wordt door de klas en radio die aan staat in de klas, krijgt hij niet de uitleg waar hij om vraagt en een slaat hij het dus gewoon over als hij het niet snapt. En barstte hij in tranen uit dat iedereen maar verwacht dat hij goed is in rekenen, maar dat het echt heel moeilijk is en die druk wordt hem dan teveel.

    Ik heb dit weer terug gekoppeld aan de juf en plusklas juf. Maar ga nu steeds meer neigen om toch contact te zoeken met een HB school of daar geen plek voor hem is, wellicht als hij niet als enige steeds apart hoeft te werken voelt hij ook niet de druk om beter te presteren zeg maar...
     
  16. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Het verschilt zo per kind. Bij mijn oudste dacht ik dat ze het niet erg vond dat ze jonger was, niemand zag het ook aan haar, door haar lengte. Zij bleek het achteraf heel vervelend te vinden dat ze jonger was ed. Het afwijken, met extra werk ed, vond zij ook helemaal niets. De jongste is juist relatief klein, maar haar boeit het, voor zo ver ik weet, dan juist weer helemaal niets Ook dat ze soms ander werkt heeft, maat haar niet uit. Ze heeft allerlei vriendinnen van allerlei leeftijden (uit haar eigen klas), van paar maanden jonger tot twee jaar ouder, ook qua schoolniveau zit er best wat verschil tussen. Ik denk dat een belangrijk deel in aansluiting zit, op welke manier dan ook (de jongste heeft door haar hobby's sowieso al aansluiting bij bepaalde kinderen). Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat zijn als ze naar het VO gaat.
     
  17. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    3.950
    1.578
    113
    In de klas van A is ze zeker niet de enige 6 jarige HBer in groep 4. Zoveel van die kinderen zijn versneld in de kleuterklas of groep 3. Dus hier valt het niet op. A speelt ook gewoon met iedereen en begint ook langzaam afspraakjes te maken om te spelen, ook met de groep 5 kindjes uit haar klas die dus ook echt ouder kunnen zijn.
    In J haar normale klas(2/3) werd vorige week ook al de eerste 7, terwijl zij nog 4 is, en ook nog eens klein. Voor nu heeft ze er geen last van en is het echt de juiste keuze geweest. Ze gaat nu wel met plezier en heeft nog geen 1 keer een ongelukje gehad terwijl het vorig jaar dagelijks 1 of 2 meer mis ging.
    Hoe het over 10 jaar is voor ze zien we dan wel, voor nu zijn ze happier met versnellen dan zonder.
     
  18. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.204
    113
    zuid-holland zuid
    #1018 cowgirl80, 21 sep 2022
    Laatst bewerkt: 21 sep 2022
    Heb je zelf niet nog een kennismakingsgesprek met de mentor? Bij ons is wel duidelijk aangegeven dat er rustig wordt gestart, zodat kinderen kunnen wennen aan het reizen, het rooster, de boeken, kortom alle andere dingen behalve de lesstof.
    Op de school van mijn oudste kun je ook een Cambridge-engels certificaat halen, maar dat doe je niet door tweetalige vakken, maar met extra uren Engels. Hij is juist ook erg teleurgesteld over het nivo. Blijkbaar verschilt ook erg per basisschool welke lesstof al behandelt is. Bij Nederlands heeft hij alle lesstof van het eerste leerjaar al gehad:$ Gelukkig is hij momenteel erg blij met Frans en Latijn, haalt hij toch ergens zijn motivatie uit.

    De zoon van een goede vriendin begint net met tweetalig Havo en die vertelde juist dat de lessen echt volledig in het Engels al waren en ze waren begonnen met het hoofdstuk over vulkanisme en tectonische platen en dat vonden ze behoorlijk pittig volledig in het Engels. Dus ik kan me wel indenken dat het per school verschilt?

    Overigens wordt bij mijn zoon volgende week de IST- en FES test afgenomen om te kijken welke kinderen nu al in aanmerking komen voor een vwo+ programma. Misschien is er op jullie school ook zo iets? Het is me nog niet helemaal duidelijk hoeveel waarde ze bij ons aan de uitslag hechten, mijn zoon kennende gaat hij OF prima scoren, OF hij raakt totaal in een faalangst-paniek-toestand en bakt er niks van. Afhankelijk van hoe hij geslapen heeft en de stand van de maan;)
     
  19. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.736
    734
    113
    Ze krijgen binnenkort idd ook zo’n test en bij Q werkt dat hetzelfde als bij jou zoon.

    De boeken zijn ook volledig in het Engels, volgens mij krijgen ze nog wel eens uitleg in het Nederlands.

    En we hebben idd al een kennismakingsgesprek gehad, maar dat was de eerste dag…
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  20. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.933
    7.855
    113
    Vrouw
    #1020 Zonnestralen, 21 sep 2022
    Laatst bewerkt: 21 sep 2022
    Mijn zoon wil wel zijn zoals de rest en vrienden hebben. Maar ik heb het idee dat het een concept is wat hij leuk vindt. Hij vindt de afwijzing moeilijk van een afspraakje wat niet gepland kan worden. Maar als het wel door gaat verliest hij zijn interesse in tien minuten. Hij vindt het vooral fijn om zijn eigen ding te doen in het bijzijn van anderen die ook hun eigen dingen doen. Binnen een gezin heb je dat wel. Maar daarbuiten snap ik wel dat anderen afdruipen. De enige situatie waarin ik zulke vriendschappen heb gevonden was met computer 'nerds'. Ik denk dus dat hij iets denkt te willen wat hij gewoon niet wil. Mijn oudste vindt het wel echt lastig om niet veel vrienden te hebben. Terwijl hij denk ik wel erg prettig is om als beste vriend te hebben. Er is echte interesse. Bij mijn jongste moet ik het nog gaan merken. Binnenkort start ze op school zonder naar een psz of kdv te zijn geweest. Ze weet wel erg goed vrienden te maken waar ze speelt.
     

Deel Deze Pagina